Symposium Innovatief Isoleren Terugblik 28-11-2023

Tijd Programmaonderdeel
13:00 uur Inloop
13:30 uur Welkom en aftrap
Marjet Rutten, Peter Linders
13:45 uur keyboard_arrow_downNatuurinclusief isoleren
Serena Scholte, David van der Veen

Hoe kunnen we zowel woningen verduurzamen als beschermde diersoorten versterken? Er is een nieuwe werkwijze, genaamd het Soorten Management Plan, die de oplossing biedt voor deze tot voor kort problematische situatie. Want ecologisch onderzoek is voor particulieren onbetaalbaar en voor bouw- en isolatie bedrijven vaak vertragend. Het Soorten Management Plan is ontwikkeld en uitgewerkt in de Provincie Utrecht, waar ook tientallen isolatiebedrijven zijn opgeleid om op deze manier te werken. Wat betekent de invoering van het SMP voor uw bedrijf? Ecoloog en ontwikkelaar van het SMP David van der Veen en Serena Scholte, trekker van de taskforce Natuurinclusief Isoleren, vertellen over de werkwijze en de status van de landelijke implementatie. 

14:20 uur keyboard_arrow_downBreak out 1: Brandveiligheid & isolatie
Saskia Hegeman (Nieman Raadgevende Ingenieurs)

De brandveiligheid van biobased isolatiematerialen is een veelbesproken onderwerp. Bouwen met biobased (isolatie)materialen kan zeker brandveilig, maar stelt de brandveiligheidsadviseur soms voor dilemma’s. In deze sessie wordt de context van brandveiligheid geschetst. We beginnen met begrippen en normeringen die er toe doen. Daarna zoomen we in op internationaal beschikbare kennis en de “vertaling” die moet worden gemaakt naar de Nederlandse bouwpraktijk. Oplossingsstrategieën passeren uiteraard ook de revue en, niet onbelangrijk, we staan even stil bij het speelveld van “aantoonbaarheid van prestatie en kwaliteit” in het licht van de Wet Kwaliteitsborging (en in context van de onderzoeken die worden gestart op de dag ná een brand!).  We maken het interactief dus breng graag je eigen ervaringen, kritische noten, voorbeelden en uitdagingen in de wondere wereld van brandveiligheid met biobased (isolatie)materialen mee naar dit kennisgesprek. Samen komen we verder!

14:20 uur Break out 2: Circulair isoleren - End of Life door Rick Takkenkamp - Takkenkamp Groep
14:20 uur keyboard_arrow_downBreak out 3: Build up skills
Razia Jaggoe, Maisam Harydary

Met het programma BuildUp Skills Nederland wordt vernieuwing gebracht in de benodigde vaardigheden voor iedereen die werkt aan het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Hierbij wordt gericht op skills die nodig zijn voor de vier transitie-onderdelen: ‘digitalisering’, ‘materialisatie’, ‘klimaatadaptatie’ en ‘energie’. Er wordt actief samengewerkt met alle betrokken organisaties -met zowel technische als sociale kennis en kunde- aan het opzetten van een roadmap voor de gebouwde omgeving voor de periode tot 2030.

In deze break out sessie presenteren we een aantal inzichten en gaan we in gesprek over het onbenut potentieel aan menskracht, waar nu nog onvoldoende aandacht voor is. Denk bijvoorbeeld mensen zonder diploma, mensen met een migratieachtergrond, statushouders, vrouwen, buurt- en opbouwwerkers etc. Wat zijn de ervaringen van de isolatiesector hierbij?

14:20 uur Break out 4: Geld voor mijn pilot
Niels Rood (TKI Urban Energy, Squarewise)
15:05 uur Pauze
15:20 uur keyboard_arrow_downEen bouwer als leverancier en makelaar van grondstoffen?
Vincent Hendriks (Hendriks Bouw & Ontwikkeling)

Vincent Hendriks neemt je mee op een inspirerende reis naar duurzame leefomgevingen onder het motto 'Hendriks maakt 't voor generaties.' Ontdek hoe bouwers een cruciale rol kunnen spelen in de materiaaltransitie en het verantwoord gebruik van grondstoffen. We verkennen de uitdagende vraag: kan een bouwer fungeren als leverancier en makelaar van grondstoffen? Met zijn missie helder voor ogen - Hendriks maakt 't voor generaties! – belicht Vincent innovatie, maatschappelijke impact, kostenefficiëntie, leveringszekerheid, invloed op materiaalstandaarden, klanttevredenheid en het positieve imago dat vernieuwing tot een trendsetter maakt.

15:50 uur Crack the Puzzle - inzichten en aansluiten
Ruth Mourik (TKI Urban Energy)
16:00 uur keyboard_arrow_downInnovaties en TKI Urban Energy
Cassandra Vugts, Guus Mulder, Niels Rood

Panel met inzichten vanuit TKI-UE, wat speelt er in de markt en welke ontwikkelingen zijn nog nodig? 

16:25 uur keyboard_arrow_downBiomimicry talk: leren van de natuur
Lydia Fraaije (FRAAi Architecten)

Biomimicry is leren van de 3,8 miljard jaar R&D. De natuur heeft alles al een keer ontwikkeld en vaak veel beter dan wij. Als er iets wordt ontwikkelt in de natuur is dat met efficient energie- en materiaal gebruik. Met chemie in water. Door zelf assemblage en zonder afval. Dit zijn belangrijke thema's waarvan we kunnen leren om onze wereld te verduurzamen. We zijn vergeten dat, om ons heen,  de duurzame wereld eigenlijk al bestaat.

Mijn doel als architect is om binnen de limieten en grenzen van ons ecosysteem te blijven. Dat kan door isolatiemateriaal toe te passen dat ook weer als nutrient, een niet vervuilde voedingstof, weer eenvoudig kan worden opgenomen door de natuur. Als architect breng ik Biomimicry in de praktijk en heb ervaring met en bijgedragen aan de ontwikkeling aan een variatie aan strobouw methodes. Daarnaast werk ik samen met MNext. Een van de projecten die ik daar doe is adviseren bij de ontwikkeling, productie en opschaling van mycelium isolatie panelen.

16:45 uur Wrap up
Marjet Rutten (Aanjager van vernieuwing)
17:00 uur Netwerkborrel
17:45 uur Einde bijeenkomst

Naar de evenementenagenda

keyboard_arrow_up