Seminar Circulair Bouwen Terugblik 10-12-2019

Op dinsdagochtend 10 december  2019 stond een Duurzaam Gebouwd seminar in het teken van Circulair Bouwen bij Forbo Flooring in Assendelft. 
Het verslag van deze ochtend leest u hier. Download hier de presentaties van:

Hans Scherpenzeel en Irma Thijssen
Peter Musters
Trienke Lantinga - Hooghiemstra & Bertina Seffinga
Marjolein van Gelder 


7.2

Totaalimpressie bijeenkomst


7.9

Organisatie


6.9

Inhoudelijk programma


6.8

Locatie


6.8

Aansluiting op kennisbehoefte


7.2

Interactie


81

Aantal deelnemers


85%

Aanbevelingspercentage


7.0

Dagvoorzitter


7.3

Presentatie Hans Scherpenzeel, Irma Thijssen


7.2

Presentatie Peter Musters


7.2

Presentatie Trienke Lantinga-Hooghiemstra, Bertina Seffinga


6.9

Presentatie Marjolein van Gelder

Tijd Programmaonderdeel
09:00 uur Welkom
09:30 uur Welkom door de dagvoorzitter
Ysbrand Visser (Duurzaam Gebouwd)
09:45 uur keyboard_arrow_downCirculaire Bouweconomie
Hans Scherpenzeel, Irma Thijssen
De Circulaire Bouweconomie (CBE) is een samenwerking van overheden en marktpartijen in de W- en U-bouw en GWW-sector, en onderdeel van De Bouwagenda. Hans Scherpenzeel en Irma Thijssen geven een toelichting op het Uitvoeringsprogramma CBE 2018 – 2023, dat valt onder de regie van het Transitieteam CBE, en wordt uitgevoerd onder coördinatie van het Transitiebureau CBE. Zij presenteren ontwikkelingen rond de MPG, en resultaten uit 4 recente onderzoeken die in opdracht van het CBE zijn uitgevoerd: Meetmethode voor Losmaakbaarheid, Milieu-impact van materiaalstromen, Potentie van biobased materialen in de bouw, Nulmeting naar de milieu-impact van materiaalstromen. Tot slot een overzicht van subsidiemogelijkheden voor circulair bouwen.
Download presentatie
10:15 uur keyboard_arrow_downOpschaalbare circulariteit
Peter Musters (VBI)
Als we nu ècht werk willen maken van Nederland Circulair in 2050, is schaalvergroting noodzakelijk. Aan de hand van praktijkcases in de categorie Design for Flexibility, Design for Reassembly en Design for Recycling laat Peter Musters zien hoe de draagstructuur en de prefab vloerelementen van VBI daar een belangrijke rol in kunnen spelen.
Download presentatie
10:45 uur keyboard_arrow_downDe circulaire aanpak van het Swettehûs
Trienke Lantinga-Hooghiemstra, Bertina Seffinga
Circulariteit is één van de vijf benefits van draaijer+partners. In al onze projecten proberen we dit in te zetten binnen de randvoorwaarden van het project. Bij sommige projecten wordt circulariteit zelf een randvoorwaarde en proberen we grotere stappen te zetten in nieuwe ontwikkelingen die bijdragen aan circulariteit. Dit vraagt niet alleen een andere mindset, maar ook een andere aanpak bij het selecteren van de juiste partners en in het ontwerpproces. En we kijken ook verder, want wat betekent een circulair ontwerp voor de realisatie en het onderhoud van het gebouw? Aan de hand van het project het Swettehûs vertellen we samen met onze opdrachtgever, de Provincie Fryslân, meer over de aanpak van dit circulaire project.
Download presentatie
11:15 uur keyboard_arrow_downLeveranciers meenemen in het circulaire bouwproces
Marjolein van Gelder (Forbo Flooring B.V.)
Marjolein van Gelder, duurzaamheidsmanager bij Forbo Flooring zal ingaan op deze vraag: Wat kan de rol zijn van leveranciers in de circulaire bouw? Wat zijn de kansen en uitdagingen voor leveranciers? En hoe organiseer je duurzaamheid binnen jouw organisatie? Graag gaat zij met jullie in gesprek over hoe leveranciers mee te nemen in een circulair bouwproces.
Download presentatie
11:45 uur Vragenronde
12:00 uur Netwerk lunch

Naar de evenementenagenda

keyboard_arrow_up