Webinar Renovatie & Transformatie Terugblik 10-12-2020

Met talloze leegstaande kantoren, een krappe woningmarkt en een nijpende energietransitie is er meer dan ooit behoefte aan renovatie en transformatie van ons vastgoed. Op 10 december bespraken professionals uit de markt de kansen en uitdagingen in een webinar. Eén van de conclusies: “De energietransitie is enorm complex. Alleen door samen door samen de handschoen op te pakken, kunnen we deze maatschappelijke opgave invullen”, aldus Frank Doff van Itho Daalderop. In het webinar werden deelnemers een ochtend lang ondergedompeld in inspirerende projecten en kansrijke innovaties. Interactie werd gegarandeerd door dagvoorzitter Jim Teunizen van Alba Concepts, die kritische vragen van deelnemers voorlegde aan de sprekers. Het resultaat was voldoende voer om eigen renovatie-ambities mee aan te scherpen.

Tijdens het webinar is er een verslag geschreven door onze redacteur Reinoud Schaatsbergen. Dit verslag kunt u hier terug vinden.
Mocht u iets gemist hebben of het interessant vinden om het webinar terug te kijken, dan kunt u dat doormiddel van onderstaande video doen.

Onderaan vind u het programma van het webinar. Hier zijn ook de slides terug te vinden.


8.0

Totaalimpressie bijeenkomst


8.2

Organisatie


7.3

Inhoudelijk programma


8.1

Gebruiksvriendelijke webinaromgeving


7.3

Interactie


63

Aantal deelnemers


8.3

Dagvoorzitter


8.0

Presentatie Merel Stolker


7.5

Presentatie Erik Schotte, Ralph Herben


7.1

Presentatie Frank Doff


6.9

Presentatie Martin Timmermans

Tijd Programmaonderdeel
10:00 uur
10:05 uur keyboard_arrow_downToelichting Handboek Circulair Renoveren woningcorporaties
Merel Stolker (C-creators)
De afgelopen maanden is in opdracht van Provincie Noord-Holland en ministerie van Binnenlandse Zaken gewerkt aan een handboek voor woningcorporaties over circulair renoveren. C-Creators heeft dit handboek opgesteld in samenwerking met Anne van Stijn (TUDelft, phd Circulair Renovatiecomponenten). In dit handboek wordt toegelicht hoe je circulariteit in het renovatieproces kan integreren. Voor dit handboek hebben we een cicrulaire renovatiecyclus ontwikkeld en wordt ingegaan op de verschillende stappen die moeten worden doorlopen in deze cyclus. Verder zullen er verschillende praktijkvoorbeelden van circulair renoveren worden toegelicht.
Download presentatie
10:40 uur keyboard_arrow_downTapijn: verbinden van oud en nieuw
Erik Schotte, Ralph Herben
Hoe transformeer je een oud en in zichzelf gekeerd kazerneterrein naar een inspirerende en dynamische leefomgeving? De Tapijnkazerne in Maastricht is nu, na jaren leegstand en tijdelijk gebruik, een levendig stadspark met hierin comfortabele onderwijsgebouwen en horeca. Inwoners, toeristen, studenten en medewerkers: iedereen is welkom. LIAG transformeerde in de eerste fase de bestaande kazernepaviljoens rondom de oude appèlplaats tot een gezonde onderwijsomgeving. Dit alles met extra aandacht voor de (Rijks) monumentale waarden en de historische context.
Behalve naar het verleden keek LIAG ook zorgvuldig naar de toekomst. Tapijn scoort hoog op duurzaamheid, gezondheid en het welzijn van studenten en medewerkers - belangrijke thema’s voor de Universiteit Maastricht. Zo is dit het eerste project, ingediend door een Europese universiteit, met een Well Silver certificaat. Doordat Tapijn energieneutraal is en door het hergebruik van o.a. sloopmaterialen en restglas kreeg het project het BREEAM Excellent****certificaat.
In de tweede fase van het project worden de overige gebouwen duurzaam gerenoveerd en wordt de verdiept liggende plint uitgebreid en wordt er nog een paviljoengebouw toegevoegd.
Download presentatie
11:15 uur Koffie pakken
11:20 uur keyboard_arrow_downSuccesvolle verduurzamingsstrategieën voor de bestaande woningvoorraad
Frank Doff (Itho Daalderop)
Om de bestaande bouw te verduurzamen zijn er per type woning verschillende mogelijkheden. Frank neemt u in deze presentatie mee langs een aantal typen vastgoed en geeft u tekst en uitleg wat de meest zinvolle methode is om verschillende types vastgoed te verduurzamen.
Download presentatie
11:55 uur keyboard_arrow_downVan lege gebouwen naar comfortabele woningen
Martin Timmermans (Nijburg Industry Group)
Het woningtekort in Nederland blijft de komende jaren toenemen, zo is de verwachting. Het huidige tekort van 315.000 woningen zal waarschijnlijk nog verder oplopen naar 419.000 in 2025. Naast steeds striktere wetgeving wordt ook het vinden van betaalbare bouwgrond steeds lastiger.
Tegelijkertijd neemt de bezetting van kantoren af. Door Covid-19 zijn veel kantoren “leeg” doordat we meer thuiswerken en naar verwachting zet deze trend zich voort. Het transformeren van bestaande gebouwen naar woningen wordt dan ook steeds interessanter. Afgelopen jaar (2019) werden in totaal ca. 71.500 nieuwe woningen gebouwd, waarvan 12.500 door transformatie van bestaande gebouwen (kantoren, scholen en winkels).
Het realiseren van een aangenaam leefklimaat in woningen binnen een getransformeerd gebouw is een andere uitdaging dan bij reguliere nieuwbouw. Doordat gewerkt wordt binnen bestaande constructies wordt meestal een groter beroep op de creativiteit gedaan, maar kunnen vaak nieuwe en andere ideeën meer ruimte krijgen. De Nijburg Industry Group heeft alles in huis om aan deze projecten een goede invulling te (helpen) geven. Wij nemen jou mee aan de hand van een praktijkvoorbeeld.
Download presentatie
12:30 uur Wrap-up door de dagvoorzitter en afronding webinar
Jim Teunizen (Alba Concepts)
12:45 uur EINDE webinar

Naar de evenementenagenda

keyboard_arrow_up