Duurzaam Gebouwd op Locatie – Gezonde gebouwen Terugblik 17-04-2024

Tijd Programmaonderdeel
09:30 uur Inloop met koffie en thee
10:00 uur Welkom door dagvoorzitter
Laurens de Lange (TerraTransities)
10:05 uur keyboard_arrow_downWaar ben je nu?
Wietse Walinga (Duurzaam Gebouwd)

Introductie Van Nelle Fabriek, Duurzaam Gebouwd en WorkPlace Xperience.

10:10 uur keyboard_arrow_downHet geheim van een goede match
Thomas Bögl (LIAG Architecten en bouwadviseurs)

Het maken van een duurzaam gebouw of een gezonde omgeving is niet per se moeilijk. Wat wel? Het ontwerpen van een gebouw waar de gebruiker echt centraal staat. Of beter gezegd, het ontwerpen van een omgeving die het gedrag of de beleving van de gebruiker op een positieve manier weet te beïnvloeden. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat een patiënt sneller geneest, een medewerker beter functioneert én een student beter presteert? Thomas Bögl behandelt tijdens zijn presentatie naast de theorie ook voorbeelden uit de eigen architectuurpraktijk. Zoals de herontwikkeling van Tapijnkazerne in Maastricht tot het meest gezonde onderwijsgebouw van Europa. Of Aurora, het nieuwste onderwijsgebouw van de WUR, dat een nieuwe standaard zet. En het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht, dat een healing environment in optima forma is.

10:40 uur keyboard_arrow_downLucht, licht en geluid als basis voor een gezond gebouw - Praktijkcase TVVL Woerden
John Lens (TVVL)

Het 'Programma van Eisen (PvE) Gezonde Kantoren 2021' is de methode voor het creëren van gezonde, comfortabele en prestatiebevorderende kantooromgevingen. Het PvE biedt richtlijnen voor het vaststellen van binnenmilieukwaliteit bij nieuwbouw, renovatie maar ook om bestaande kantooromgevingen te boordelen. Het definieert drie ambitieniveaus—klasse C (voldoende), B (goed) en A (zeer goed)—en geeft specifieke eisen voor lucht, klimaat, licht en geluid, gericht op het bevorderen van gezondheid en productiviteit. Zie www.binnenklimaatlabel.nl

Tijdens mijn presentatie kom je meer te weten over hoe het TVVL kantoor het label B voor een gezond binnenklimaat heeft verkregen. De presentatie laat de specifieke stappen zien die zijn genomen om de luchtkwaliteit te verbeteren, resulterend in het behalen van dit belangrijke label.


TVVL is het toonaangevend kennisplatform waar installatietechnische professionals samenwerken aan een duurzame woon, werk en leefomgeving op het gebied van Toegepaste Techniek. Naast het brede aanbod aan cursussen, zoals de postmbo Technicus Klimaatinstallaties en posthbo opleiding Luchtbehandelingstechniek faciliteren we kennisuitwisseling tijdens diverse evenementen. De focus ligt niet alleen op techniek, maar ook op de mensen erachter en hun invloed op de samenleving. Samen pakken we de technische uitdagingen van nu en de toekomst aan.

11:00 uur keyboard_arrow_downBeyond Bricks – Creating outstanding workplace experiences
Sandra Gritti (Leesman Futures)

Leesman heeft één enkele focus - het leveren van data en inzichten die organisaties helpen betere werkomgevingen te creëren. Gewapend met 's werelds grootste onafhankelijke dataset van meer dan 1,8 miljoen enquête respondenten van 8.000+ organisaties, levert Leesman unieke inzichten in de ervaring van werkomgevingen op kantoor, thuis of waar dan ook tussenin.

Wat onderscheidt uitstekende kantoren van het gemiddelde kantoor en welke invloed heeft het gebouw en de ontwikkelaar in de werkplekervaring? Waar kunnen kantoorgebouwen concurreren met het gemak van het thuiskantoor en kunt u gebouwen ontwerpen met het oog op een Leesman+ certificering, een erkenning voor uitstekende werkomgevingen?  

11:20 uur keyboard_arrow_downDoe mij maar een gezond gebouw met garantie!
Francesco Franchimon (Franchimon ICM)

Is de WELLco voor gezonde gebouwen een utopie? Francesco Franchimon interviewde de afgelopen maanden talloze stakeholders over de (on)mogelijkheid van het prestatiecontract voor gezonde gebouwen. Hij neemt je mee in deze gesprekken en natuurlijk in het antwoord op de vraag: kan dit?

11:40 uur Afsluiting en einde plenaire programma
11:45 uur keyboard_arrow_downRondleiding door de Van Nelle Fabriek (op inschrijving)

De Van Nelle Fabriek was ooit de modernste fabriek van Nederland. De eerste daglichtfabriek van Europa. Ontworpen om energie te geven. Toonbeeld van het functionalisme. Geen bakstenen, maar beton. Geen draagmuren, maar kolommen. Een gevel van staal en glas. Een zee aan daglicht op de werkvloer. Het gebouw is ontworpen om energie te geven. Het pand is in 2002 gerenoveerd en daardoor duurzaam tot in detail. Sinds 2014 behoort het rijksmonument in Rotterdam tot het UNESCO Werelderfgoed. De tijd van de koffie, thee en tabak is voorbij. Maar de Van Nelle Fabriek, wordt nu als plek om te werken en evenementen te organiseren, nog altijd gekenmerkt door bedrijvigheid en moderniteit.

Naar de evenementenagenda

keyboard_arrow_up