Out of the Box

In de nieuwe rubriek ‘Out of the box’ komt bouweconoom Hans Hidden met enige regelmaat met inspirerende 'duurzame' ideeën. De eerste bijdrage van Hans gaat over een nieuwe website die volgens hem er zeker moet komen!

Website met actuele terugverdientijden

Zou het niet ideaal zijn wanneer besluitmakers toegang krijgen tot een website met objectieve informatie over actuele terugverdientijden van extra investeringen bij duurzaam bouwen? Dit kan van belang zijn bij overwegingen om meer te investeren dan wettelijk wordt afgedwongen. 

De actuele terugverdientijd van een extra investering wordt berekend door de extra investering te delen door de daarmee te verwachten kostenbesparingen per jaar. Fluctuerende olieprijs en technische vooruitgang bepalen mede de koersrichting van de terugverdientijden.

Knappe koppen
Klinkt goed, maar is deze site ook eenvoudig te realiseren? Hier moeten knappe koppen bij. Extra investeren doe je ten opzichte van een minimum. Hoe wordt dat minimum bepaald? Welke rol speelt de fysieke levensduur? Wat is de invloed van locatie en gebruik? Fixeren we de huidige olieprijs in de toekomstberekeningen? Wordt alleen de eenvoudige terugverdientijd gebruikt? Worden risico's meegenomen via opslagen? Geldt hetzelfde voor ieder (ge)bouwtype? Vragen die zinvol moeten worden beantwoord.

Objectieve informatie
Het resultaat kan een website zijn met actuele gegevens die wel objectief zijn maar waarbij een beperkt aantal details meedoet. Naast de richting van de veranderingen gaat het voornamelijk om de verhouding tussen de afzonderlijke terugverdientijden. Wat tien jaar geleden, financieel economisch gezien, niet interessant was kan nu, met een iets andere techniek en bij een hogere olieprijs, wel voldoende renderen. 

Al jarenlang signaleer ik de behoefte bij besluitmakers aan objectieve informatie over actuele terugverdientijden en roep ik op tot de creatie van een passende website.

Door ir. Hans Hidden
Planeconoom, bouweconoom

Idee?
Wilt u ook een idee delen met de lezers van Duurzaam Gebouwd NL, stuur dan een mail naar Gerard vos g.vos@duurzaamgebouwd.nl onder vermelding van: Out of the box.

Deel dit artikel

permalink