Particulier passiefwoning in Friesland onderscheiden bij PassiefBouwen Awards

Particulier passiefwoning in Friesland onderscheiden bij PassiefBouwen Awards

Een particulier gebouwde woning in Witmarsum (Friesland) is onderscheiden bij de PassiefBouwen Awards 2012. Het eerbewijs werd uitgereikt op 5 februari 2013 tijdens de Bouwbeurs 2013 in Utrecht. De award is bestemd voor gebouwen en woningen die niet of nauwelijks energie gebruiken.

De particuliere woning in Witmarsum reikte in Utrecht nét niet tot de eerste plaats in de categorie Woningen Nieuwbouw. Maar vanwege de bijzondere aard van het project kreeg de woning wél een overall onderscheiding, namelijk plaatsing in de zogeheten Eredivisie PassiefBouwen. Die ‘titel’ is vergelijkbaar met een eervolle vermelding.

Juryvoorzitter ir. Chris Zijdeveld over dat eerbetoon: “Een relatief kleine aannemersbedrijf, dat deel uitmaakt van een samenwerkingsverband met vier andere aannemersbedrijven, bouwt voor een familielid een passiefwoning. Bijzonder is, dat de opgedane ervaring nadien is uitgewerkt in een ontwerp voor een passiefwoning, die de samenwerkingspartners nu tegen zeer aantrekkelijke condities op de markt brengen”.

MassiefPassief-bouwmethode
De woning werd gerealiseerd via de vrij nieuwe MassiefPassief-bouwmethode, die is uitgedacht door isolatieproducent Recticel en bakstenenfabrikant Wienerberger. Bij die methode worden gebouwen ontwikkeld volgens de bestaande passiefbouw-ontwerprichtlijnen, maar wordt tijdens de bouw toch gebruik gemaakt van massieve bouwstoffen, zoals betonnen binnenwanden, klassiek metselwerk en op bepaalde plaatsen keramische binnenwanden.

Luchtdichtheid is een eerste vereiste, een goede ventilatie dus ook. Het succes van Massief-passiefbouwen staat of valt met krachtige isolatie van Recticel Insulation en massieve bouwmaterialen zoals metselwerk en beton. De materialen voor het Witmarsumse project, plus de bijbehorende advisering, werden geleverd door isolatieproducent Recticel Insulation (Kesteren).

Credo: luchtdicht
Kartrekker van het woningproject in Witmarsum was Taeke Kuipers van Bouwbedrijf Bootsma te Tirns. Hij bouwde de woning voor zijn zoon. “Toen ik ruim dertig jaar geleden als aannemer een woning voor mezelf bouwde, was waterdichtheid het credo. Maar tijden veranderen: nu is luchtdichtheid het credo. Dat is een heel andere discpline, hoor”.

Samen met zijn partner Wybe Leenstra van bouwbedrijf Leenstra Gaastmeer legt hij uit, dat de planontwikkeling vanwege de ingewikkeldheid langer duurde dan bij traditionele woningen. “Daar hebben we allemaal veel van geleerd. Dat was ook de bedoeling. De bouw zelf duurde nauwelijks langer dan normaal, te weten acht maanden, maar dat lag vooral aan de vertraagde aanlevering van kozijnen.” Een prettig uitvloeisel van het Witmarsumse project is, dat de vijf samenwerkende aannemersbedrijven nu een standaardwoning op de markt aanbieden, die massief-passief te bouwen is, maar die zich uiterlijk in niets onderscheidt van een andere woning.

Nico Beijnen, sales engineer rayon Noordoost van Recticel Insulation legt vooral de nadruk op de energiekostenbesparingen die massief-passief bouwen met zich meebrengt. “Achter elke passief ontwikkelde woning gaat ook een businessmodel schuil. De netto maandlasten voor energie (alleen elektra, want gas is taboe) dalen uiteindelijk tot maximaal een paar tientjes per maand. Onze bouwvisie massief-passief bouw biedt grote kansen voor de toekomst. Voor de architect is van belang, dat hij gewoon te werk kan gaan binnen de stedelijke randvoorwaarden. De bouwer kan gewoon doen, wat hij gewend was: met stenen werken, en metselen. En de bewoners krijgen een herkenbare woning, die uiterlijk nauwelijks afwijkt van traditioneel gebouwde woningen. Het verschil is alleen, dat de gebouwinstallatie van het complex niet in een of andere machinekamer zit, maar gewoon in de spouw. Daar doet-ie vijftig jaar lang efficiënt zijn werk. Geen stekkers, geen knopjes, geen onderhoud. Een héél efficiënte gebouwinstallatie dus, die geïntegreerd is in de gebouwschil. En het rendement zie je terug in een lage energierekening."

Energiekosten: ’n schijntje
Aan de hand van een nauwgezet overzicht toont Taeke Kuipers de energieresultaten van de massief-passief gebouwde woning van zijn zoon in Witmarsum. Gemiddeld wordt 6,35 euro per week aan energie verbruikt. Naar schatting zullen de energiekosten dit jaar in totaal uitkomen op 330 euro. “Dat bedrag is te splitsen in 200 euro voor verwarming en ventilatie, 110 euro voor warmwater en 20 euro voor koeling. Onze zoon betaalt dus nu nog een paar euro per week aan energie, maar als we zonnepanelen op zijn dak zouden leggen, wordt het huis helemáál energieneutraal. Het kan dus nog zuiniger!”.

Bron: Recticel

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c130 c131 c225
'Bewust bouwen is meer dan alleen een duurzaam product'

'Bewust bouwen is meer dan alleen een duurzaam ...

14-03-2013 om 08:00 uur

Tijdens de internationale Bouwbeurs 2013 in de Jaarbeurs dat vorige maand werd gehouden, vond ook het tweedaagse ...

Lees verder »

c122 c130 c225
Geselecteerd voor Greenbuild Expert’s Choice

Geselecteerd voor Greenbuild Expert’s ...

05-03-2013 om 10:00 uur

Een panel van drie experts heeft op de afgelopen BouwBeurs negen exposanten geselecteerd voor de Greenbuild Expert’s ...

Lees verder »

c130 c225
Bezoekers Bouwbeurs 2013 vooral op zoek naar duurzame oplossingen

Bezoekers Bouwbeurs 2013 vooral op zoek naar ...

12-02-2013 om 11:00 uur

Bezoekers van de Internationale BouwBeurs waren vooral op zoek naar natuurlijke bouwmaterialen, integrale oplossingen ...

Lees verder »

c130 c225
Samenwerking bouwpartijen must in nieuwe realiteit

Samenwerking bouwpartijen must in nieuwe realiteit

12-02-2013 om 08:00 uur

Steeds meer toeleveranciers in de bouw verenigen zich in consortia voor oplossingen in duurzaam bouwen. Die trend ...

Lees verder »

c130 c225
Samenwerkingsprojecten winnen Nederlandse Bouwpluim 2013

Samenwerkingsprojecten winnen Nederlandse Bouwpluim ...

11-02-2013 om 11:00 uur

Tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw in de Jaarbeurs Utrecht is vorige week de Nederlandse Bouwpluim 2013 uitgereikt. ...

Lees verder »

c125 c126 c130 c225
Algen in gevel te bewonderen op Material Xperience Utrecht

Algen in gevel te bewonderen op Material Xperience ...

07-02-2013 om 10:00 uur

Koolstofdioxide gebruiken als voedsel voor een klimaatsysteem? Bizar? Nee, een logisch gevolg van een continue ...

Lees verder »

c126 c130 c225
Appartementencomplex De Karel Doorman wint publieksprijs Nederlandse Bouwprijs 2013

Appartementencomplex De Karel Doorman wint publieksprijs ...

07-02-2013 om 08:00 uur

Het appartementenblok De Karel Doorman (door Royal HaskoningDHV / Ibelings Van Tilburg architecten) aan het binnenwegplein ...

Lees verder »

c130 c225
Radioprogramma BNR Zaken doen met… over Het nieuwe businessmodel voor de bouw

Radioprogramma BNR Zaken doen met… over ...

05-02-2013 om 12:00 uur

Het BNR-radioprogramma Zaken doen met… komt woensdag 6 februari om 12.30 uur vanuit de Jaarbeurs Utrecht ...

Lees verder »

c128 c130 c225
Bouwsector kan meer lampen inleveren

Bouwsector kan meer lampen inleveren

05-02-2013 om 10:00 uur

Bij bouw, renovatie en sloop komen veel afgedankte tl-buizen, spaarlampen en armaturen vrij. Vaak komen deze lampen ...

Lees verder »

c121 c130 c160 c225
NIBE achter de website BobdeKruin.eu

NIBE achter de website BobdeKruin.eu

01-02-2013 om 10:00 uur

Afgelopen dagen was het een mysterieus fenomeen in de wereld van duurzaam bouwen. Vandaag de onthulling: het Bussumse ...

Lees verder »

c119 c120 c125 c130 c160 c225
Nieuwe  WTW radiator regelt ventilatie

Nieuwe  WTW radiator regelt ventilatie

28-01-2013 om 13:30 uur

Op de Bouwbeurs 2013 presenteert Secoia het nieuwste prototype radiator met ingebouwde WTW functie, geschikt voor ...

Lees verder »

c119 c130 c225
Innovatie voor de houten kozijnenindustrie

Innovatie voor de houten kozijnenindustrie

09-01-2013 om 12:00 uur

Een ventilerende onderdorpel voor houten kozijnen, gekoppeld aan een  WTW binnenunit (decentraal ventileren) ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up