De week van… Marjet Rutten

timer5 min
De week van… Marjet Rutten

Overal in de bouw is vernieuwing volgens innovatie-inspirator Marjet Rutten. Toch blijft er veel te verbeteren, zeker als het erom gaat de klant écht centraal te stellen. Iedereen kan haar droom hierover nu ook beleven: ze maakte er een film over die inmiddels ruim 10.000 bekeken is.

Maandagochtend

In het weekend en maandagochtend neemt Marjet van de vele inzendingen door voor de innovatie-aanpakken in het kader van een VNG-regeling voor opschalingsscenario’s voor verduurzaming van particuliere woningen. De winnaars kunnen een flink subsidiebedrag opstrijken. “Ik heb 94 voorstellen door te nemen en eind van de week komt de beoordelingscommissie bij elkaar.”

Maandagmiddag

Er is bestuursoverleg van Conceptueel Bouwen over een nieuwe strategie. “We hebben doelstellingen geformuleerd en besproken hoe we die willen bereiken. De beweging die we willen realiseren is dat we wonen beter betaalbaar willen maken. En, dat door betere woningen te bouwen voor minder geld. De strategie daarvoor bespreken we de komende maanden met een aantal mensen. Ik hoop dat we er voor het eind van het jaar een klap op kunnen geven.”

We willen wonen beter betaalbaar maken door betere woningen te bouwen voor minder geld'

Marjet Rutten

’s Avonds wacht werk aan de film ‘Wonen en bouwen in 2020’ die later in de week live gaat. Ook liggen er nog inzendingen voor de VNG-regeling te wachten op haar kritische blik. Het wordt laat…

Dinsdag

Ook deze dag is Marjet weer volop in de weer met de inzendingen voor VNG-regeling. Daarnaast werkt zij aan een nieuw boek. “Het gaat over opdrachtgeverschap bij woningcorporaties. Andere vormen van opdrachtgeverschap zijn nodig om te zorgen dat de bouw betere kwaliteit levert voor minder geld. Woningbouwcorporaties hebben het volume aan woningen om hieraan vaart te geven. Het gaat om innovatieve techniek, klantgerichte oplossingen met garanties en kostenreductie. Van tafel moeten die compleet uitgewerkte PvE’s waardoor er te traditioneel wordt gebouwd. Conceptueel denken is nodig. Er zijn partijen die voor € 75.000 een NoM-woning neerzetten, terwijl corporaties vaak voor een woning van vergelijkbare grootte meer dan € 100.000 betalen. En die zijn dan niet eens NoM. Ik hoop dat mijn boek corporaties helpt een nieuwe weg in te slaan.”

Woensdag

Een echte familiedag. Marjet gaat met de kinderen naar de opening van de Boekenweek in de bibliotheek in haar woonplaats Leerdam. “Heel leuk, veel spelletjes en theater voor de kinderen.” Manlief komt thuis na een week op pad te zijn geweest, dus even aandacht voor andere zaken. ’s Avonds wacht het werk aan haar presentatie op donderdag.

Donderdag

Bouwer Heijmans organiseert een bijeenkomst voor klanten in het Openluchtmuseum in Arnhem (zie onderstaande foto). “Het thema was ‘techniek versus mens’. Ik vertelde wat over smart industry en nieuwe verdienmodellen. En, hoe belangrijk het is om de klant centraal te stellen en dat dat nog veel belangrijker wordt. Ik hoop dat ik de toehoorders heb laten zien dat ze dat nu vaak nog niet doen, al roept iedereen van wel. Ook over de gevolgen van de digitalisering voor de bouw heb ik het gehad. Ik heb hopelijk mijn toehoorders laten voelen dat veranderingen toch gaat komen of je daar nu blij van wordt of niet.”

De week van… Marjet Rutten

Er was ook actief entertainment voor de deelnemers: 3 teams gingen aan de slag met opdrachten in de sfeer van oude ambachten en met ouderwets gereedschap. ’s Avonds legt Marjet de laatste hand aan de film die vrijdag live gaat.

Vrijdagochtend

De film ‘Wonen en bouwen in 2020’ gaat live en Marjet zorgt dat deze video via vele digitale wegen onder de aandacht komt van de bouwwereld. “Ik liep eigenlijk al 2 jaar met het idee rond voor een boek over de digitalisering in de bouw. Niet veel mensen hebben een gevoel over hoe dat eruit ziet. Toen bedacht ik dat het veel beter is om dat te laten zien. Om het geld voor de film bij elkaar te krijgen, heb ik partners gezocht uit mijn netwerk. Dat ging heel snel, binnen een week had ik dat rond.”

Vrijdagmiddag

Dan volgt de beoordelingscommissie voor de VNG-regeling. “De Nederlandse overheid heeft € 100 miljoen beschikbaar gesteld voor het stimuleren van de verduurzaming van de bestaande voorraad koopwoningen. Daarvan is € 20 miljoen voor innovatieve aanpakken om te komen tot opschaling van de verduurzaming. Maximaal 60 plannen kunnen goedgekeurd worden. Dat gaat dus om een flink bedrag. Er zitten leuke plannen tussen, maar te weinig aanpakken getuigen van opschalingspotentieel. Veel werken met lokale energiecoaches en gaan huis-aan-huis bij iedereen langs. Daarmee realiseer je geen gezonde businesscase zonder subsidie binnen afzienbare tijd. Ik ben meer gecharmeerd van het gebruik van digitale mogelijkheden om mensen in koopwoningen door de eerste fasen van de zogeheten salesfunnel te leiden. En pas 1-op-1-afspraken maken als iemand voor 80% zeker weet wat hij wil.”

We proberen alle wedstrijden van het Nederlands elftal mee te pikken: niet alleen voor het voetbal, maar ook vanwege de sfeer'

Marjet Rutten

‘s Avonds wacht een diner met haar partner. “Dat vind ik belangrijk nu ik zo druk ben geweest. Na het eten gaan we naar stadion de Kuip in Rotterdam, waar het Nederlands elftal het opneemt tegen Frankrijk voor de WK-kwalificatie. We proberen alle uit- en thuiswedstrijden van het Nederlandse elftal mee te pikken. Niet alleen voor het voetbal, ook voor de sfeer eromheen.”

Weer weekend…

 “Ik hoop te kunnen beachvolleyballen, dat is echt mijn sport. Van sporten was het de hele week nog niet gekomen. Indoor dat wel, want buiten is het nu te koud. Verder gaat er een mailing uit naar relaties over de film. En ik mag nog 2 blogs schrijven, waarvan een voor het technische magazine Henk & Fred.” 

Tekst: Tom de Hoog

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c26 c169 c260 c265
VenhoevenCS ontwerpt zwemstadion Parijs 2024

VenhoevenCS ontwerpt zwemstadion Parijs 2024

02-12-2020 om 08:31 uur
timer 4 min

Het Nederlandse architectenbureau VenhoevenCS heeft samen met het Franse Ateliers 2/3/4/ de competitie gewonnen ...

Lees verder »

c21 c160 c169 c225
'Leisure-sector heeft trendsetters nodig in verduurzaming'

'Leisure-sector heeft trendsetters nodig in ...

29-10-2018 om 08:00 uur
timer 3 min

Met een gaskraan die in 2030 dichtgaat en een verhoogde gasbelasting zoeken partijen in de bouw- en vastgoedsector ...

Lees verder »

c169 c225
Tilburg wil horeca verduurzamen

Tilburg wil horeca verduurzamen

04-12-2017 om 11:00 uur

De horeca in Tilburg wil het energieverbruik verminderen en voedselverspilling tegengaan. Met een Green Deal willen ...

Lees verder »

c169 c223
Leisure-vastgoed toekomstbestendig maken

Leisure-vastgoed toekomstbestendig maken

starstarstarstar_halfstar_border
In de gratis whitepaper ‘Best practices van leisure’ vind je uitgebreide informatie en inspiratie ...
c148 c169 c225
Optimaal binnenklimaat voor zwembaden

Optimaal binnenklimaat voor zwembaden

21-11-2017 om 08:00 uur

Duurzaam Gebouwd-partner Kieback&Peter lanceerde een whitepaper over het verbeteren van het binnenklimaat van ...

Lees verder »

c160 c169 c225
Bank wil hele hypotheekportefeuille naar energielabel A

Bank wil hele hypotheekportefeuille naar energielabel ...

10-08-2017 om 13:00 uur

ABN Amro heeft de ambitie om haar gehele portefeuille onroerend goed te verbeteren naar gemiddeld energielabel ...

Lees verder »

c26 c169
Gouden Green Key voor hotel in Enschede

Gouden Green Key voor hotel in Enschede

02-08-2017 om 13:00 uur

De Broeierd in Enschede is bekroond met de Gouden Green Key, de hoogst mogelijke onderscheiding op het gebied ...

Lees verder »

c26 c120 c169
Stadsmuseum Breda vernieuwd

Stadsmuseum Breda vernieuwd

01-08-2017 om 11:00 uur

Het Stedelijk Museum Breda werd in een half jaar tijd ingrijpend vernieuwd. Zo zijn onder andere de buitengevels ...

Lees verder »

c26 c169
Glazen overkapping als eyecatcher van winkelpanden

Glazen overkapping als eyecatcher van winkelpanden

19-07-2017 om 13:00 uur

Op de plaats van het voormalige hoofdgebouw van Fortis aan het Rokin in Amsterdam opent komende augustus 2017 de ...

Lees verder »

c169 c225
Cambuur krijgt energieneutraal voetbalstadion

Cambuur krijgt energieneutraal voetbalstadion

22-06-2017 om 08:00 uur

Naar verwachting speelt SC Cambuur in 2020 in het eerste energieneutrale voetbalstadion van Nederland.

Lees verder »

c169 c225
Winkelcentra en retailgebieden genomineerd voor NRW Jaarprijs 2017

Winkelcentra en retailgebieden genomineerd voor ...

31-05-2017 om 11:00 uur

5 genomineerde winkelcentra en retailgebieden voor de NRW Jaarprijs 2017 werden tijdens de PROVADA bekendgemaakt.

Lees verder »

c26 c136 c169
Demontabele judoaccommodatie op Papendal

Demontabele judoaccommodatie op Papendal

11-05-2017 om 15:30 uur

Sportcentrum Papendal beschikt sinds kort over een nieuwe topsportaccommodatie  voor judoka’s. Een bijzondere ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up