De winnende pitch van UBA Bouw: BIM inpassen in bedrijfscultuur

timer6 min
De winnende pitch van UBA Bouw: BIM inpassen in bedrijfscultuur

Met een mooi filmpje en een inspirerende presentatie won UBA eind vorig jaar de DigiDare Award. Wouter Ackermans en Mariëtte Nauta vertellen hoe het bedrijf de cultuuromslag in gang zette om te kunnen werken met BIM. “Met verschillende prikkels proberen we de mensen uit hun traditionele werksfeer of standaard overleggen te halen.”

De winst van deze award voor digitaliseringsprojecten, in het leven geroepen door het BIM Loket en Duurzaam Gebouwd, had veel impact voor bouwer UBA uit Uithoorn. Dat stelt Wouter Ackermans, de BIM-manager bij UBA, waar 160 werknemers actief zijn. “Ik word nog regelmatig door bedrijven gebeld”, begint Ackermans. “Men wil bij ons op bezoek komen om te kijken hoe wij het doen. Daar maak ik graag tijd voor. Vooral de partners waarmee we samenwerken, willen we in ons proces meenemen, want wij kijken nu verder dan één project. Het is geven en nemen, en kennis delen is ook leerzaam. Veel kinderziektes kun je omzeilen door het gesprek vroegtijdig aan te gaan.”

Bedrijfscultuur

De manier van implementeren van BIM in het bedrijf moest wel passen bij de cultuur van UBA, aldus Ackermans. “We kennen hier lange dienstverbanden, zijn betrokken bij elkaar en hebben echt wat voor elkaar over. Als het bij één project niet goed gaat, springt er zo iemand van een ander projectteam bij om even een paar weken te komen helpen.”

“Het was hier echter ook de bedrijfscultuur”, vervolgt Mariëtte Nauta, verandermanager bij UBA, “dat we enorm veel kennis in huis hadden, maar dat die kennis en ervaring niet door de projectteams onderling gedeeld werd. Er waren weinig momenten van kruisbestuiving, terwijl dat met en van elkaar leren juist essentieel is bij de implementatie van het digitaliseringsproces.”

BIM werd eind 2016 binnen UBA geïntroduceerd met werkvoorbereider Ackermans als motor, want hij was hiervoor opgeleid. Met behulp van adviesbureau BASED waren na anderhalf jaar de hard skills en software wel allemaal in de werkprocessen ingebed. Het schortte echter aan kant van de soft skills. “Projectleiders ontbeerden de kennis van de tools, misten de grip op projecten en zo dreigde BIM in een kast te belanden”, aldus Ackermans.

De winnende pitch van UBA Bouw: BIM inpassen in bedrijfscultuur

Fase 1 van Allure aan de Amstel (Uithoorn), Afbeelding: UBA

Zachte kant

Met inzet van Nauta en adviesbureau ANNO1809 (winnaar van een eervolle vermelding tijdens de uitreiking van de DigiDare Award) werd vervolgens de zachte kant in de organisatie geïmplementeerd. Het ging ineens over vaardigheden als communicatie, leiderschap en gedrag. Nauta: “We zijn ook begonnen met bewustwordingsdagen. Dat gebeurde op een mooie locatie, hier vlakbij aan de Amstel. Lekker even het pand uit en met aandacht voor het werk, los van de software. Het ging ons daarbij vooral om de sociale interactie.”

“Eerst is er dan een uurtje weerstand”, aldus Nauta, “en hoor je dat BIM hier niet zou kunnen werken. Daarna ging het over wat er voor de betrokkenen ging veranderen. Wat het voor hen persoonlijk betekende en hoe ze ermee zouden omgaan. En ook hoe het zou zijn als ze niet zouden veranderen. In zogeheten ‘heilige koeien sessies’ werden verder vragen gesteld als: ‘Welke heilige koeien moeten veranderen om dit alles een succes te maken?’ ‘En wat moet ik zelf veranderen?’ Nauta: “Een van de belangrijkste uitkomsten van dit alles was het eerder betrekken van projectleiders tijdens de ontwerpfase.”

De winnende pitch van UBA Bouw: BIM inpassen in bedrijfscultuur

Mariëtte Nauta en Wouter Ackermans.

“We benaderen veel zaken nu anders dan we gewend waren”, aldus Ackermans. “Dat kan gaan om de indeling van een ruimte, staan in plaats van zitten, maar ook door het af en toe houden van een ontbijtsessie, kennisquiz en intervisie. Met verschillende prikkels proberen we de mensen uit hun traditionele werksfeer of standaard overleggen te halen. In het begin werd daar wel apart op gereageerd, maar nu wordt het steeds energieker en leuker. Daar plukken we inmiddels al wat vruchten van, want er wordt onderling veel meer gepraat en kennis gedeeld.”

Leercurve

“Bij het digitaliseringsproces”, vervolgt Ackermans, “zie je dat er eerst een stukje angst naar boven komt, over wat er kan misgaan. Daar reageren we op met een goede uitleg en relativering. De werkmethode van vroeger is veranderd. Alles start eerder, maar de volgorde blijft hetzelfde. We doen nog steeds dezelfde dingen, alleen nu digitaal en vroegtijdig op elkaar afgestemd.”

“Vroeger had je een tekening en gebruikte je een gele marker voor wat gecontroleerd en goed was, en een rode pen voor fouten. Een projectleider kon zo fysiek alles zien en kon daardoor zijn controle op het project houden. In BIM mist hij die gele marker. De tools die daarvoor wel beschikbaar zijn, kende hij nog niet. De werkvoorbereider kent deze tools vaak beter en werkt nu wel volledig digitaal.”

De winnende pitch van UBA Bouw: BIM inpassen in bedrijfscultuur

De Regentes fase 2 in Uithoorn, pal naast het kantoor van UBA, Foto: UBA

“Nu zie je ook dat de leercurve versnelt. Door de intervisiesessies merken we dat er meer onderlinge interactie is en men elkaar meer ondersteuning biedt op onder anderen het gebruik van de tools. We doen ook vaker grote projecten en zorgen er op deze manier voor dat de kennis niet in één project blijft zitten, maar verder verspreid wordt.” “Onze eerste BIM-werken zijn nu in uitvoering”, vervolgt Ackermans, “en dat levert nog geen extra winst op. Iedereen moet eerst ervaring opdoen en er volledig grip op krijgen. Op deze manier kunnen we wel de toekomstige projecten beter aanvliegen.”

BIM gaf UBA de urgentie om als bedrijf te moderniseren, maar is niet het hogere doel. “UBA is een familiebedrijf”, aldus Nauta, “waarin vooral duurzaamheid en continuïteit altijd belangrijke drijfveren zijn geweest en ook zullen blijven. We willen graag dat het personeel aan boord blijft.” Ackermans besluit in dat kader: “Net als de rest van de bouwwereld hebben we lang aan onze waarden vastgehouden en dat ging ook goed. Nu zien we dat de bouwbranche op veel vlakken veeleisender wordt, waar het gaat over duurzaamheid, faalkostenbeheersing en kwaliteitsborging. Digitalisering is daarbij een must en BIM is daar een onderdeel van. Deze digitalisering met 3D-modellen is gewoon de nieuwe manier van werken en dat maakt het alleen maar leuker voor de mensen. Dat hoor je wel.”

Tekst: Ysbrand Visser

Foto bovenaan: In opdracht van Wonam gaat UBA samen met De Nijs aan de slag in het stationsgebied van Amsterdam-Noord, UBA

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c120 c138 c185 c225
Kansen voor duurzaam en digitaal bouwen in België

Kansen voor duurzaam en digitaal bouwen in België

21 sep om 09:01 uur
timer 1 min

De komst van een Belgische handelsmissie naar Eindhoven biedt Nederlandse ondernemers op het gebied van duurzame ...

Lees verder »

c21 c138 c225 c261
Finalisten DigiDare Award 2022 bekend

Finalisten DigiDare Award 2022 bekend

20 sep om 10:01 uur
timer 1 min

De inzendingen van Vergunningcheck (Gemeente Rotterdam), BIM Opleidingsplan (SPIE) en Data controleportal (BIM ...

Lees verder »

c21 c138 c225 c261
DigiDare Award brengt de succesverhalen

DigiDare Award brengt de succesverhalen

10 mei om 10:01 uur
timer 2 min

De organisatoren van de DigiDare Award 2022 zijn dit jaar op zoek naar de goede voorbeelden uit de praktijk, waar ...

Lees verder »

c138 c185 c257
Ebook Circulair bouwen met BIM

Ebook Circulair bouwen met BIM

In de gratis Ebook 'Circulair bouwen met BIM' brengen we je opnieuw op de hoogte omtrent de stand van zaken in ...
c21 c138 c185 c190 c225
Constructeurs zoeken duurzame verbinding voor meer veiligheid en samenwerking

Constructeurs zoeken duurzame verbinding voor ...

25-06-2021 om 15:01 uur
timer 8 min

Het thema ‘Duurzame Verbinding’ was de belangrijkste leidraad op de Dag van de Constructeur (3 juni). ...

Lees verder »

c21 c138 c185 c190 c225
Sessies boordevol innovaties en projecten tijdens Dag van de Constructeur

Sessies boordevol innovaties en projecten tijdens ...

21-05-2021 om 17:15 uur
timer 2 min

De Dag van de Constructeur op 3 juni biedt de geïnteresseerde bezoekers naast 2 KE/PE punten een uitgebreid ...

Lees verder »

c21 c138 c185 c190 c225
Constructeurs verdiepen zich in maatschappelijk verantwoorde constructies

Constructeurs verdiepen zich in maatschappelijk ...

11-05-2021 om 16:51 uur
timer 2 min

Het vak van de constructeur staat op donderdag 3 juni in de volle spotlights tijdens de online Dag van de Constructeur. ...

Lees verder »

c21 c138 c185 c190 c225
Dag van de Constructeur in teken van ‘Duurzame Verbinding’

Dag van de Constructeur in teken van ‘Duurzame ...

20-04-2021 om 10:19 uur
timer 2 min

Het thema ‘Duurzame Verbinding’ is op donderdag 3 juni 2021 de belangrijkste leidraad tijdens de Dag ...

Lees verder »

c21 c138 c225 c246 c261
Het belang van soft skills bij digitalisatie en BIM

Het belang van soft skills bij digitalisatie ...

25-08-2020 om 13:00 uur
timer 4 min

Innovatie is nog nooit zo belangrijk geweest in de bouw- en vastgoedsector, want we staan voor enorme veranderingen. ...

Lees verder »

c21 c138 c185 c190 c225 c244
BPD geeft circulariteit en Madaster een forse impuls

BPD geeft circulariteit en Madaster een forse ...

31-03-2020 om 10:00 uur
timer 7 min

Gebiedsontwikkelaar BPD (Bouwfonds Property Development) geeft het circulair bouwen een enorme impuls door in ...

Lees verder »

c21 c136 c138 c225
Virtueel bouwen brengt mensen bij elkaar

Virtueel bouwen brengt mensen bij elkaar

20-02-2020 om 09:01 uur
timer 1 min

"Voor Heembouw brengt virtueel bouwen niet alleen informatie samen. Het is een werkwijze die mensen bij elkaar ...

Lees verder »

c21 c138 c225 c246
“Duurzaam bouwen kan niet zonder digitalisering”

“Duurzaam bouwen kan niet zonder digitalisering”

09-10-2019 om 11:00 uur
timer 1 min

Met liefst achttien inzendingen werd de eerste DigiDare Award tijdens de BIM Loket D-day een groot succes, met ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up