Callcenter investeert met succes in betere werkomgeving

timer3 min
Callcenter investeert met succes in betere werkomgeving

Bij het callcenter van Takeaway.com in Enschede is het binnenklimaat spectaculair verbeterd dankzij aanpassing en uitbreiding van de bestaande klimaatinstallatie. Het is een lastig proces geweest, zegt Marlou Meulman, facilitair manager: “Een zo prettig mogelijk werkklimaat heeft voor ons een hele hoge prioriteit. Ondanks alle inspanningen en initiatieven is het nog niet optimaal, maar het wordt steeds beter.”

Het zwaar beschadigde Brouwhuis van bierfabrikant Grolsch in Enschede is na de vuurwerkramp omgebouwd tot een multifunctioneel gebouw. Er zijn winkels, appartementen en kantoorruimtes. Sinds eind 2012 heeft het van origine Enschedese online food order platform Takeway.com er een aantal afdelingen gevestigd, waaronder een callcenter. Takeaway.com is actief in 10 Europese landen en Vietnam. In 2017 werden meer dan 68 miljoen bestellingen voor 33.000 restaurants verwerkt. In Nederland is het bedrijf bekend als Thuisbezorgd.nl. Verdeeld over twee verdiepingen zijn er de hele dag en avond ongeveer 100-150 van de in totaal 300 werknemers tegelijk aan het werk.

Behoefte aan expertise

Vanaf het begin waren er problemen met het binnenklimaat. Met temperaturen van 25 – 27 graden was het te warm en werknemers klaagden over hoofdpijn en vermoeidheid, zegt Marlou. “De installatie was niet in staat om de mensen een fijn gevoel te geven. Sindsdien zijn we aan het kijken wat er aan gedaan kan worden.”

Eerst is de bestaande installatie onder de loep genomen. De partijen die betrokken waren bij de bouw en het onderhoud hebben talloze keren bij elkaar gezeten om te overleggen waar het probleem zat. Maar toen dat na twee jaar niet genoeg opleverde werd besloten om specialisten van OPTI-school en wetenschapper binnenmilieu Frans Rasenberg in te schakelen.

Out-of-the-box

Bij het oplossen van binnenmilieuproblemen zijn traditionele bedrijven geneigd om alleen naar de bestaande installaties te kijken. Frans Rasenberg redeneert vanuit het einddoel (een goed binnenmilieu) en zoekt naar oplossingen om dat te realiseren. Marlou: “Dat is heel verfrissend. Frans kijkt of de bestaande installatie kan worden verbeterd door onderdelen te vernieuwen en door dingen toe te voegen. Hij laat zich niet tegenhouden door de beperkingen van de huidige systemen.”

Die manier van redeneren leverde snel succes op. Eerst zijn de standaardfilters in het ventilatiesysteem vervangen door biofilters. Die halen kleine stofdeeltjes (fijnstof) en schadelijke stoffen uit de lucht. Tegelijk zijn de roosters waarmee de lucht het kantoor in wordt geblazen vervangen door een nieuw type dat de lucht beter en tochtvrij verdeelt. De uitgeblazen lucht is nu schoon en de hoofdpijnklachten bij de medewerkers zijn zo goed als verdwenen. Ferdie van de Winkel, OPTI-school: “Dit is een eenvoudige en goedkope oplossing, maar wel heel belangrijk. Want we hebben aangetoond dat zuivere lucht bereikbaar is voor kantoren waar een recirculatiesysteem met warmtewisselaar is geïnstalleerd.”

Verse buitenlucht

Doordat er bij Takeaway.com zoveel mensen tegelijk in de kantoren werken is er ook behoefte aan voldoende verse lucht. Daarom is het ventilatiesysteem op een andere verdieping op initiatief van Frans Rasenberg uitgebreid. Onder leiding van projectleider Harry Hagen van Kropman Services zijn er voorzieningen getroffen om verse buitenlucht te vermengen met de lucht in het recirculatiesysteem. Tegelijk wordt de koeling van de lucht goed geregeld. Vergeleken met de eerdere aanpassingen levert dat opnieuw een spectaculaire verbetering van de situatie op.

Hagen denkt dat deze oplossing geschikt is voor veel andere kantooromgevingen. “Het principe leent zich uitstekend voor een gebouw in een bestaande situatie, waar je beperkte mogelijkheden hebt om verse buitenlucht naar binnen te halen.”

Stapje voor stapje

Het proces om tot een goed binnenklimaat te komen is ingewikkeld en tijdrovend. Er zijn veel partijen bij betrokken en sommigen hebben moeite met out-of-the-box denken. Marlou: “Iedereen die in de projectgroep zit staat nu volledig achter deze benadering. Het gaat stapje voor stapje. We zijn er nog niet helemaal, maar dat is niet erg. Als er maar vooruitgang is.”

Tekst: Piet Scheerhoorn

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c160 c225
De mens wil zich met de natuur omringen

De mens wil zich met de natuur omringen

Het belang en de impact van gezonde gebouwen op je medewerkers kwam naar voren tijdens Duurzaam Gebouwd Op Locatie: Gezonde Gebouwen. Diverse experts betraden het ...

Lees verder

c21 c40 c160 c225
Sandra Gritti: zo heb je invloed op je werkomgeving

Sandra Gritti: zo heb je invloed op je werkomgeving

De vierde spreker voor het programma van Duurzaam Gebouwd Op Locatie: Gezonde Gebouwen is bekend: Sandra Gritti van Leesman Futures. Op 17 april hoor je experts ...

Lees verder

c21 c40 c160 c225 c293
Veranker binnenluchtkwaliteit in wet- en regelgeving

Veranker binnenluchtkwaliteit in wet- en regelgeving

De Science-publicatie ‘Mandating indoor air quality for public buildings’ is een feit. In de bijdrage doen experts een oproep om de kwaliteit van binnenlucht ...

Lees verder

c21 c41 c160 c225
Gezonde Gebouwen centraal in Van Nelle Fabriek

Gezonde Gebouwen centraal in Van Nelle Fabriek

Op woensdag 17 april vindt de Duurzaam Gebouwd op Locatie met het thema 'Gezonde Gebouwen' plaats in de historische Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Deze fabriek ...

Lees verder

c21 c40 c160 c225 c293
Primeur: woningen Newtonpark krijgen eerste gezondheidskeurmerk

Primeur: woningen Newtonpark krijgen eerste ...

De middenhuurwoningen van Newtonpark in Enschede, ontwikkeld en gerealiseerd door Trebbe, worden aantoonbaar gezond gebouwd. Als eerste in Nederland kregen ze het ...

Lees verder

c21 c160 c225 c237 c265
Green Building Cards geven inzicht in duurzaamheidskenmerken

Green Building Cards geven inzicht in duurzaamheidskenmerken

De introductie van Green Buildings Cards door Tarkett is een feit. Dit zijn kaarten die inzicht bieden in de duurzaamheidskenmerken van producten. Met de informatie ...

Lees verder

c21 c41 c160 c225 c260 c293
Opmars noodzakelijk van gezonde materialen

Opmars noodzakelijk van gezonde materialen

Toxiciteit is een thema dat aandacht wint, onder meer vanwege circulair bouwen, maar nog onvoldoende onderdeel uitmaakt van beslissingstrajecten in de bouw. We ...

Lees verder

c21 c160 c185 c190 c225
‘Holistische aanpak gezondheid kan niet zonder aanpak VOS-emissies’

‘Holistische aanpak gezondheid kan niet ...

Het thema gezondheid lijkt overal aan aandacht te winnen: steeds meer mensen richten zich op gezondere voeding, willen een aangename en gezonde werkplek en stellen ...

Lees verder

c21 c41 c160 c225
Gezonde Gebouwen: ‘Geen loze claims, maar objectieve certificering’

Gezonde Gebouwen: ‘Geen loze claims, maar ...

Als je het Han Vrijmoed vraagt, moet gezondheid als thema een veel belangrijkere vertegenwoordiging krijgen in duurzaamheidsdiscussies. Met Gezonde Woning Keur ...

Lees verder

c21 c160 c225 c293
Nieuwe talkshow over gezond binnenklimaat

Nieuwe talkshow over gezond binnenklimaat

In de derde talkshow in de serie van Uptempo en Duurzaam Gebouwd, praat Niels Rood (TKI Urban Energy, Squarewise) met Harm Valk van Nieman Raadgevende Ingenieurs ...

Lees verder

c21 c54 c135 c160 c225 c265
Nieuw pakket van maatregelen voor verduurzaming gebouwen

Nieuw pakket van maatregelen voor verduurzaming ...

Het verduurzamen van vastgoed staat volop in de belangstelling, met Energielabel C als aanjager. Die verplichting is echter nog lang niet overal gerealiseerd. Vandaar ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up