Callcenter investeert met succes in betere werkomgeving

timer3 min
Callcenter investeert met succes in betere werkomgeving

Bij het callcenter van Takeaway.com in Enschede is het binnenklimaat spectaculair verbeterd dankzij aanpassing en uitbreiding van de bestaande klimaatinstallatie. Het is een lastig proces geweest, zegt Marlou Meulman, facilitair manager: “Een zo prettig mogelijk werkklimaat heeft voor ons een hele hoge prioriteit. Ondanks alle inspanningen en initiatieven is het nog niet optimaal, maar het wordt steeds beter.”

Het zwaar beschadigde Brouwhuis van bierfabrikant Grolsch in Enschede is na de vuurwerkramp omgebouwd tot een multifunctioneel gebouw. Er zijn winkels, appartementen en kantoorruimtes. Sinds eind 2012 heeft het van origine Enschedese online food order platform Takeway.com er een aantal afdelingen gevestigd, waaronder een callcenter. Takeaway.com is actief in 10 Europese landen en Vietnam. In 2017 werden meer dan 68 miljoen bestellingen voor 33.000 restaurants verwerkt. In Nederland is het bedrijf bekend als Thuisbezorgd.nl. Verdeeld over twee verdiepingen zijn er de hele dag en avond ongeveer 100-150 van de in totaal 300 werknemers tegelijk aan het werk.

Behoefte aan expertise

Vanaf het begin waren er problemen met het binnenklimaat. Met temperaturen van 25 – 27 graden was het te warm en werknemers klaagden over hoofdpijn en vermoeidheid, zegt Marlou. “De installatie was niet in staat om de mensen een fijn gevoel te geven. Sindsdien zijn we aan het kijken wat er aan gedaan kan worden.”

Eerst is de bestaande installatie onder de loep genomen. De partijen die betrokken waren bij de bouw en het onderhoud hebben talloze keren bij elkaar gezeten om te overleggen waar het probleem zat. Maar toen dat na twee jaar niet genoeg opleverde werd besloten om specialisten van OPTI-school en wetenschapper binnenmilieu Frans Rasenberg in te schakelen.

Out-of-the-box

Bij het oplossen van binnenmilieuproblemen zijn traditionele bedrijven geneigd om alleen naar de bestaande installaties te kijken. Frans Rasenberg redeneert vanuit het einddoel (een goed binnenmilieu) en zoekt naar oplossingen om dat te realiseren. Marlou: “Dat is heel verfrissend. Frans kijkt of de bestaande installatie kan worden verbeterd door onderdelen te vernieuwen en door dingen toe te voegen. Hij laat zich niet tegenhouden door de beperkingen van de huidige systemen.”

Die manier van redeneren leverde snel succes op. Eerst zijn de standaardfilters in het ventilatiesysteem vervangen door biofilters. Die halen kleine stofdeeltjes (fijnstof) en schadelijke stoffen uit de lucht. Tegelijk zijn de roosters waarmee de lucht het kantoor in wordt geblazen vervangen door een nieuw type dat de lucht beter en tochtvrij verdeelt. De uitgeblazen lucht is nu schoon en de hoofdpijnklachten bij de medewerkers zijn zo goed als verdwenen. Ferdie van de Winkel, OPTI-school: “Dit is een eenvoudige en goedkope oplossing, maar wel heel belangrijk. Want we hebben aangetoond dat zuivere lucht bereikbaar is voor kantoren waar een recirculatiesysteem met warmtewisselaar is geïnstalleerd.”

Verse buitenlucht

Doordat er bij Takeaway.com zoveel mensen tegelijk in de kantoren werken is er ook behoefte aan voldoende verse lucht. Daarom is het ventilatiesysteem op een andere verdieping op initiatief van Frans Rasenberg uitgebreid. Onder leiding van projectleider Harry Hagen van Kropman Services zijn er voorzieningen getroffen om verse buitenlucht te vermengen met de lucht in het recirculatiesysteem. Tegelijk wordt de koeling van de lucht goed geregeld. Vergeleken met de eerdere aanpassingen levert dat opnieuw een spectaculaire verbetering van de situatie op.

Hagen denkt dat deze oplossing geschikt is voor veel andere kantooromgevingen. “Het principe leent zich uitstekend voor een gebouw in een bestaande situatie, waar je beperkte mogelijkheden hebt om verse buitenlucht naar binnen te halen.”

Stapje voor stapje

Het proces om tot een goed binnenklimaat te komen is ingewikkeld en tijdrovend. Er zijn veel partijen bij betrokken en sommigen hebben moeite met out-of-the-box denken. Marlou: “Iedereen die in de projectgroep zit staat nu volledig achter deze benadering. Het gaat stapje voor stapje. We zijn er nog niet helemaal, maar dat is niet erg. Als er maar vooruitgang is.”

Tekst: Piet Scheerhoorn

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

FLOW: technologisch hoogstandje, gezond voor zijn gebruiker

FLOW: technologisch hoogstandje, gezond voor ...

Gisteren om 11:00 uur
timer 6 min

Een duurzaam kantoorgebouw, waar het welzijn van de gebruiker centraal staat. Zo’n kantoor wil iedereen, ...

Lees verder »

Seminar Gezonde Gebouwen
feb28
€ 57,-

Seminar Gezonde Gebouwen

access_time09:00 - 12:30
people_outlineNog 74 plaatsen beschikbaar
location_onKromhoutkazerne, Herculeslaan 1, Utrecht
Koop nu je ticket! Gratis toegang voor partners & leden
‘Zorg voor prominente rol van health & wellbeing in verduurzaming’

‘Zorg voor prominente rol van health & ...

14 dec om 11:00 uur
timer 3 min

De kantorenmarkt komt in beweging. Gebouweigenaren realiseren zich dat ze nú actie moeten ondernemen om ...

Lees verder »

Gezond binnenklimaat als visitekaartje naar binnen èn buiten

Gezond binnenklimaat als visitekaartje naar ...

23 nov om 15:30 uur

“Practice what you preach”, moet De Vries en Verburg Bouw gedacht hebben toen ze startte met de verduurzaming ...

Lees verder »

OfficeVitae nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd

OfficeVitae nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd

21 nov om 15:30 uur
timer 3 min

OfficeVitae is nieuw in het partnernetwerk van Duurzaam Gebouwd. Via een interview laat directeur Tako Werts weten ...

Lees verder »

Medemenselijkheid in de bouw

Medemenselijkheid in de bouw

30 okt om 08:00 uur
timer 4 min

'Gezondheid is de nieuwe duurzaamheid', hoor je wel eens rondzingen. Mijn voorspelling is dat over twintig jaar ...

Lees verder »

Pleijsier Bouw bouwt zijn eigen gezonde en duurzame kantoorpand

Pleijsier Bouw bouwt zijn eigen gezonde en duurzame ...

25 okt om 15:30 uur
timer 6 min

Rijdend over de A28 ter hoogte van Nijkerk kan het de automobilist bijna niet ontgaan: het opvallende nieuwe kantoorpand ...

Lees verder »

Uitdaging voor gezonde gebouwen schuilt in bewonerscommunicatie

Uitdaging voor gezonde gebouwen schuilt in bewonerscommunicatie

27 sep om 13:00 uur
timer 6 min

Technische snufjes in woningen moeten ervoor zorgen dat het binnenklimaat dagelijks optimaal is. Toch weten bewoners ...

Lees verder »

Langer leven in een gasloze en gezonde woning

Langer leven in een gasloze en gezonde woning

26 sep om 11:00 uur
timer 1 min

Het Pure Air concept van Ballast Nedam Development en Brink Climate Systems zuivert de lucht voordat het de woning ...

Lees verder »

Tweede versie WELL heeft meer flexibele eisen

Tweede versie WELL heeft meer flexibele eisen

24 sep om 08:00 uur
timer 1 min

Sinds juni 2018 is er een tweede versie van de certificeringsmethodiek WELL. Verschillen tussen V1 en V2 worden ...

Lees verder »

“Kijk als een familiebedrijf naar de toekomst”

“Kijk als een familiebedrijf naar de toekomst”

14 sep om 17:00 uur
timer 4 min

“Kijk als een familiebedrijf naar de toekomst, ook al werk je voor een multinational. Want als je dat doet, ...

Lees verder »

Eéndaagse WELL Training voor gezonde gebouwen

Eéndaagse WELL Training voor gezonde ...

13 sep om 13:00 uur
timer 2 min

De WELL Building Standard voor gezonde gebouwen wordt meer en meer bekend in Nederland. Maar hoe zit de certificeringsmethode ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up