Callcenter investeert met succes in betere werkomgeving

timer3 min
Callcenter investeert met succes in betere werkomgeving

Bij het callcenter van Takeaway.com in Enschede is het binnenklimaat spectaculair verbeterd dankzij aanpassing en uitbreiding van de bestaande klimaatinstallatie. Het is een lastig proces geweest, zegt Marlou Meulman, facilitair manager: “Een zo prettig mogelijk werkklimaat heeft voor ons een hele hoge prioriteit. Ondanks alle inspanningen en initiatieven is het nog niet optimaal, maar het wordt steeds beter.”

Het zwaar beschadigde Brouwhuis van bierfabrikant Grolsch in Enschede is na de vuurwerkramp omgebouwd tot een multifunctioneel gebouw. Er zijn winkels, appartementen en kantoorruimtes. Sinds eind 2012 heeft het van origine Enschedese online food order platform Takeway.com er een aantal afdelingen gevestigd, waaronder een callcenter. Takeaway.com is actief in 10 Europese landen en Vietnam. In 2017 werden meer dan 68 miljoen bestellingen voor 33.000 restaurants verwerkt. In Nederland is het bedrijf bekend als Thuisbezorgd.nl. Verdeeld over twee verdiepingen zijn er de hele dag en avond ongeveer 100-150 van de in totaal 300 werknemers tegelijk aan het werk.

Behoefte aan expertise

Vanaf het begin waren er problemen met het binnenklimaat. Met temperaturen van 25 – 27 graden was het te warm en werknemers klaagden over hoofdpijn en vermoeidheid, zegt Marlou. “De installatie was niet in staat om de mensen een fijn gevoel te geven. Sindsdien zijn we aan het kijken wat er aan gedaan kan worden.”

Eerst is de bestaande installatie onder de loep genomen. De partijen die betrokken waren bij de bouw en het onderhoud hebben talloze keren bij elkaar gezeten om te overleggen waar het probleem zat. Maar toen dat na twee jaar niet genoeg opleverde werd besloten om specialisten van OPTI-school en wetenschapper binnenmilieu Frans Rasenberg in te schakelen.

Out-of-the-box

Bij het oplossen van binnenmilieuproblemen zijn traditionele bedrijven geneigd om alleen naar de bestaande installaties te kijken. Frans Rasenberg redeneert vanuit het einddoel (een goed binnenmilieu) en zoekt naar oplossingen om dat te realiseren. Marlou: “Dat is heel verfrissend. Frans kijkt of de bestaande installatie kan worden verbeterd door onderdelen te vernieuwen en door dingen toe te voegen. Hij laat zich niet tegenhouden door de beperkingen van de huidige systemen.”

Die manier van redeneren leverde snel succes op. Eerst zijn de standaardfilters in het ventilatiesysteem vervangen door biofilters. Die halen kleine stofdeeltjes (fijnstof) en schadelijke stoffen uit de lucht. Tegelijk zijn de roosters waarmee de lucht het kantoor in wordt geblazen vervangen door een nieuw type dat de lucht beter en tochtvrij verdeelt. De uitgeblazen lucht is nu schoon en de hoofdpijnklachten bij de medewerkers zijn zo goed als verdwenen. Ferdie van de Winkel, OPTI-school: “Dit is een eenvoudige en goedkope oplossing, maar wel heel belangrijk. Want we hebben aangetoond dat zuivere lucht bereikbaar is voor kantoren waar een recirculatiesysteem met warmtewisselaar is geïnstalleerd.”

Verse buitenlucht

Doordat er bij Takeaway.com zoveel mensen tegelijk in de kantoren werken is er ook behoefte aan voldoende verse lucht. Daarom is het ventilatiesysteem op een andere verdieping op initiatief van Frans Rasenberg uitgebreid. Onder leiding van projectleider Harry Hagen van Kropman Services zijn er voorzieningen getroffen om verse buitenlucht te vermengen met de lucht in het recirculatiesysteem. Tegelijk wordt de koeling van de lucht goed geregeld. Vergeleken met de eerdere aanpassingen levert dat opnieuw een spectaculaire verbetering van de situatie op.

Hagen denkt dat deze oplossing geschikt is voor veel andere kantooromgevingen. “Het principe leent zich uitstekend voor een gebouw in een bestaande situatie, waar je beperkte mogelijkheden hebt om verse buitenlucht naar binnen te halen.”

Stapje voor stapje

Het proces om tot een goed binnenklimaat te komen is ingewikkeld en tijdrovend. Er zijn veel partijen bij betrokken en sommigen hebben moeite met out-of-the-box denken. Marlou: “Iedereen die in de projectgroep zit staat nu volledig achter deze benadering. Het gaat stapje voor stapje. We zijn er nog niet helemaal, maar dat is niet erg. Als er maar vooruitgang is.”

Tekst: Piet Scheerhoorn

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Gezonde Gebouwen = beheersing van bedrijfskosten

Gezonde Gebouwen = beheersing van bedrijfskosten

13 mrt om 11:00 uur
timer 6 min

De kracht van communicatie, geluksgevoel, WELL en een connectief gebouw: er kwam veel interessants voorbij tijdens ...

Lees verder »

Primeur: DG-partner is eerste Europese WELL Performance Testing Organization

Primeur: DG-partner is eerste Europese WELL ...

11 mrt om 10:00 uur
timer 1 min

Duurzaam Gebouwd-partner DGMR laat met trots weten dat ze als eerste bureau van Europa sinds kort een officieel ...

Lees verder »

Nederland heeft nu twee WELL-testers in huis

Nederland heeft nu twee WELL-testers in huis

20 feb om 14:30 uur
timer 2

Met de certificering van Marjon van Harten en Coen van der Graaf heeft DGMR als eerste in Nederland twee WELL Performance ...

Lees verder »

Nieuwe norm voor ventilatie van gebouwen

Nieuwe norm voor ventilatie van gebouwen

14 feb om 10:00 uur
timer 1 min

De NEN 1087 is de nieuwe norm voor de ventilatie van gebouwen. Deze norm is herzien en vormt de bepalingsmethode ...

Lees verder »

Bijeenkomst blikt vooruit op duurzaam en gezond beurskwartier

Bijeenkomst blikt vooruit op duurzaam en gezond ...

14 jan om 08:00 uur

Het Beurskwartier achter het centraal station Utrecht wordt innovatief, duurzaam en gezond. De slotbijeenkomst ...

Lees verder »

In 5 stappen meer grip op de kwaliteit van je gebouw

In 5 stappen meer grip op de kwaliteit van je ...

10 jan om 15:30 uur
timer 4 min

Het blijft een worsteling voor menig facilitair manager: overzicht en regie houden over de prestaties van een pand. ...

Lees verder »

FLOW: technologisch hoogstandje, gezond voor zijn gebruiker

FLOW: technologisch hoogstandje, gezond voor ...

18-12-2018 om 11:00 uur
timer 6 min

Een duurzaam kantoorgebouw, waar het welzijn van de gebruiker centraal staat. Zo’n kantoor wil iedereen, ...

Lees verder »

‘Zorg voor prominente rol van health & wellbeing in verduurzaming’

‘Zorg voor prominente rol van health & ...

14-12-2018 om 11:00 uur
timer 3 min

De kantorenmarkt komt in beweging. Gebouweigenaren realiseren zich dat ze nú actie moeten ondernemen om ...

Lees verder »

Gezond binnenklimaat als visitekaartje naar binnen èn buiten

Gezond binnenklimaat als visitekaartje naar ...

23-11-2018 om 15:30 uur

“Practice what you preach”, moet De Vries en Verburg Bouw gedacht hebben toen ze startte met de verduurzaming ...

Lees verder »

OfficeVitae nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd

OfficeVitae nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd

21-11-2018 om 15:30 uur
timer 3 min

OfficeVitae is nieuw in het partnernetwerk van Duurzaam Gebouwd. Via een interview laat directeur Tako Werts weten ...

Lees verder »

Medemenselijkheid in de bouw

Medemenselijkheid in de bouw

30-10-2018 om 08:00 uur
timer 4 min

'Gezondheid is de nieuwe duurzaamheid', hoor je wel eens rondzingen. Mijn voorspelling is dat over twintig jaar ...

Lees verder »

Pleijsier Bouw bouwt zijn eigen gezonde en duurzame kantoorpand

Pleijsier Bouw bouwt zijn eigen gezonde en duurzame ...

25-10-2018 om 15:30 uur
timer 6 min

Rijdend over de A28 ter hoogte van Nijkerk kan het de automobilist bijna niet ontgaan: het opvallende nieuwe kantoorpand ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up