Zoeken

Expertpanel

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle updates!

Nederlandse bedrijven realiseren duurzame speelplek Istanbul

Nederlandse bedrijven realiseren duurzame speelplek Istanbul

Het Zorlu Center in Istanbul is een van de grootste bouwprojecten van Europa. Het complex bevat kantoren, waaronder die van elektronicagigant Apple, luxe appartementen en sportfaciliteiten. Opmerkelijk is de bijzondere speelplek op het binnenterrein. De materiaalkeuze voor de speeltoestellen is duurzaam.

Betrokken bij het project, dat onder de noemer ‘City’s new meeting point’ wordt geschaard, zijn onder andere Ontwerpbureau Carve uit Amsterdam en Foreco. Om de kreet ‘City’s new meeting point’ ook daadwerkelijk gestalte te geven boog Carve zich over een grensverleggend ontwerp met betrekking tot spelen en beleving.

Unieke opzet
De speelomgeving is opgebouwd uit vier speelvelden, elk voor een aparte leeftijdsgroep met een unieke opzet en structuur. De hoofdconstructie van deze torens is van staal en de bekleding van NobelWood. Klaas Jan Swager, verantwoordelijk voor Marketing & Innovatie bij Foreco, over NobelWood: “Dit houtproduct, zeer duurzaam en vergrijst egaal, heeft Foreco zelf ontwikkeld. Het bestaat uit snelgroeiend naaldhout waaraan biopolymeren uit rietsuikerstengels zijn toegevoegd. Deze biopolymeren beschermen de houtcellen, waardoor het kan worden toegepast als een vervanger van tropisch hardhout.”

Duurzaam spelen
Lantaarnpalen, ontwikkeld op basis van uitgeholde palen van FSC-gecertificeerd bilinga (houtsoort met bijna gouden kleur), zijn voorzien van led-verlichting. Swager over de duurzame materiaalkeuze: “De keuze voor bilinga is gemaakt omdat het een sterke en taaie hoursoort is, waardoor we ook klimtouwen kunnen hangen.”

IJreka, ontwerper en product van speelelementen met veelal hout als toonaangevend materiaal. De toepassing van unieke houtproducten als NobelWood zijn volgens de organisatie bijzonder aan dit project. IJreka is verantwoordelijk voor de uitwerking van het ontwerp van Carve en de coördinatie van alle toeleveringen in het project.Een wens van de eindgebruiker is om te laten toetsen volgens de EN1176:2008 (Europese norm voor speeltoestellen).


Wil je meer weten over het verduurzamen van scholen?

In de gratis whitepaper vind je uitgebreide informatie over het traject dat een school doorloopt om te verduurzamen.

Daarnaast komen ontzorging door ESCo’s, de financieringsstimuli van subsidies, rapportages en lokale en nationale verduurzamingsinitiatieven onder de aandacht.

Download nu de gratis whitepaper

Gratis whitepaper 'Uw school verduurzamen. Wat nu?'

 

  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

  Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties

Terug naar boven