Roderik van der Meulen

Roderik van der Meulen

Oprichter @ Nieuwe Architecten

 

Persoonlijk profiel Persoonlijk profiel

Na als ‘beste afstudeerder 2004’ cum laude te zijn afgestudeerd aan de TU Delft (Msc Restoration & Renovation) op de regeneratie van Terminal 1&2 op Schiphol is Roderik van der Meulen zijn architectenloopbaan gestart bij Benthem Crouwel Architects in Amsterdam. Hier heeft hij ruime ervaring opgedaan in ontwerpen en begeleiden van complexe projecten; van op kleinere schaal een bijzonder bedrijfsgebouw voor Wilo Nederland met groot overstek zwevend boven het water, waarmee de nationale Staalprijs 2010 is gewonnen tot grote schaal met de totale vernieuwing en uitbreiding van Station Utrecht Centraal met de nieuwe perronkappen en opgangen, waaraan hij de laatste jaren bij dit bureau als projectarchitect heeft gewerkt.   

In 2014 heeft Roderik samen met Joep Windhausen het bureau Nieuwe Architecten opgericht. Samenwerkend aan de herwaardering van ontwerpkracht en architectuur als middel om te komen tot nieuwe perspectieven, verrassende oplossingen met een natuurlijke vanzelfsprekendheid, kansen benuttend die vernieuwing met zich meebrengt.

Vanaf het eerste grotere project, voor de uitbreiding en renovatie/restauratie van de Eerste Nederlandse Buitenschool, wordt hiermee gewerkt aan verantwoorde vernieuwing, duurzaam in toekomstbestendigheid en gezond in gebruik. De integrale aanpak met een focus voor verbinding in proces en maakbaarheid van projecten kenmerkt de projecten van het bureau; nieuwe architecten, verbinders van mensen en materialen, samen bouwen aan nieuw perspectief.

Nieuwe Architecten werkt op dit moment met een gedreven team aan onderwijsprojecten, wijk- en complexgewijze aanpak voor verduurzaming van de bestaande woningvoorraad, integrale visies en scenario’s voor Stationsprojecten en grootschalige vernieuwing, tot aan nieuwbouw wooncomplexen en hoogwaardige villa’s. Recent is de vernieuwing van het Koning Willem I College (KW1C) in ’s-Hertogenbosch, een flexibel en modulair onderwijsgebouw met een volledig houten hoofddraagconstructie, gewaardeerd met de Nationale Houtbouwprijs 2021 in de categorie zakelijke bouw en is dit project genomineerd bij de laatste 10 projecten voor BNA (Bond van Nederlandse Architecten) Gebouw van het Jaar 2022, daarnaast is het KW1C afgelopen jaar verkozen tot Meest Duurzame MBO van Nederland.

Roderik van der Meulen is lid van de Bond van Nederlandse Architecten en geregistreerd onder nummer 1.051115.003 in het Architectenregister.

Verder lezen
 

Contactinformatie Contactinformatie

Naar het overzicht »

keyboard_arrow_up