Seminar Renovatie & Transformatie

De woningvoorraad moet de komende jaren flink onder handen worden genomen. Dankzij energieneutrale en gasloze ambities krijgt een groot deel van de Nederlandse woningvoorraad een broodnodige upgrade. De bouw- en vastgoedsector heeft de uitdaging om dit in een keer goed aan te pakken en de kansen die er liggen aan te grijpen.

Bij het transformeren van vastgoed vormen flexibiliteit, circulariteit en duurzaamheid belangrijke pijlers voor de komende jaren. We zien steeds meer gebouwen die razendsnel van functie veranderen. Het in hoog tempo omvormen van leegstaande kantoorgebouwen in woonunits vormt een belangrijke kans om op in te spelen. Door meer industrieële bouwtechnieken toe te passen kan de sector sneller inspelen op maatschappelijke vraagstukken zoals toenemende vergrijzing en vluchtelingenstromen. Hierbij spelen digitalisering, VR en BIM een grote rol. Dit alles wordt u in een ochtendvullend programma gepresenteerd door diverse experts. Bent u werkzaam als architect of bij een corporatie, vastgoedbedrijf of ontwikkelende aannemer? En wilt u weten wat VR voor u kan betekenen bij renovatie of cases horen over transformatie van kantoren naar woningen? Mis deze unieke ervaring op een unieke locatie dan niet en meld u nu aan!

nb. Het NatLab was voorheen het Philips Natuurkundig Laboratorium, opgericht in 1914.

Inschrijven

Tijd Programmaonderdeel
09:00 uur Registratie en ontvangst met koffie/thee en iets lekkers
09:30 uur Welkomstwoord door Reynaers & Marktvisie door dagvoorzitter
Wytze Kuijper
09:45 uur keyboard_arrow_downLeegstand. Probleem of kans?
Irma van Leeuwen
Leegstaande (kantoor)gebouwen. Ze zijn een doorn in het oog van iedere inwoner. Het Rijk wil daarom woonoplossingen in bestaand leegstaand vastgoed bevorderen. Enerzijds wordt zo de leegstand teruggedrongen, anderzijds worden woningen gerealiseerd die passen bij de huidige én vooral ook de toekomstige vraag. Irma van Leeuwen, ambassadeur van het Expertteam Transformatie van RVO vertelt u over de kansen en de te nemen hobbels om tot succesvolle projecten te komen.
10:10 uur keyboard_arrow_downStrategie voor gebiedsontwikkeling en transformatie voor woningcorporatie Woonwenz
Peter Peeters
Woonwenz vindt het van belang dat een gebouw een passende en duurzame (nieuwe) functie kan krijgen die van toegevoegde waarde is voor een gebied en daarmee een positieve betekenis voor de wijk. Geen lege huls, maar een meerwaarde voor de regio Venlo. Hierdoor besluit Woonwenz steeds vaker om gebouwen, waaronder ook vele monumenten te transformeren. Hoe verhoudt dit zich tot de visie van een corporatie op gebiedsontwikkeling? Peter Peeters vertelt vol enthousiasme over de uitdagingen en positieve energie die dit met zich mee brengt.
10:35 uur Pauze & netwerkmogelijkheid
11:05 uur keyboard_arrow_downCirculaire renovatie leegstaande gymzaal tot duurzaam kantoorgebouw
Peter Stam
In de zomer van 2017 is adviesbureau Merosch gestart met de renovatie van een gymzaal uit 1955 in Bodegraven. Vanaf januari 2018 is de oude gymzaal in gebruik genomen als kantoor. Het doel van de renovatie: een inspirerende, comfortabele en gezonde werkomgeving. Tevens fungeert het gebouw als ‘etalage’ voor de mogelijkheden van duurzaam en circulair renoveren, zowel bouwkundig als installatietechnisch. Deze presentatie gaat in op de diverse duurzaamheidsmaatregelen die zijn doorgevoerd om tot een circulair, gasloos, energieleverend en gezond gebouw te komen. De punten die tijdens de renovatie goed gingen komen aan bod, maar ook de strubbelingen en leerpunten worden toegelicht.
11:30 uur keyboard_arrow_downTransformatie Nedinsco fabriek naar multifunctioneel gebouw
Bert Dirrix
De Nedinsco fabriek behoort tot de meest prominente gebouwen van Venlo. De herbestemming en restauratie van het rijksmonument vormt de spil van het Plan Maaswaard, de stedenbouwkundige herstructurering aan de zuidkant van de binnenstad. Het complex, opgetrokken uit beton, staal en glas, is een bijzonder voorbeeld van industriële architectuur en wordt gerekend tot de stroming van de Nieuwe Zakelijkheid. De fabriek is van oorsprong een complex voor fabricage van periscopen, verrekijkers en afstandsmeters van Carl Zeiss.
Diederendirrix heeft de fabriek gerenoveerd en omgebouwd tot multifunctioneel gebouw met 27 appartementen voor sociale huur, kantoorruimten en radio- en televisiestudio’s van Omroep Venlo en Limburg 1.
In totaal biedt het gebouw met een omvang van bijna 10.000 m2 plaats aan circa 250 werkplekken. Boven in de periscooptoren bevindt zich een bar en restaurant.
Bert Dirrix gaat hier alles over vertellen tijdens dit seminar, mis dit niet!
11:55 uur Plenaire afsluiting door dagvoorzitter
12:00 uur Lunch & napraten
13:00 uur Einde

Inschrijven

keyboard_arrow_up