Seminar Gasloze wijken

De woningvoorraad moet de komende jaren flink onder handen worden genomen. Dankzij energieneutrale en gasloze ambities krijgt een groot deel van de Nederlandse woningvoorraad een broodnodige upgrade. De bouw- en vastgoedsector heeft de uitdaging om dit in één keer goed aan te pakken, door te zorgen voor flexibele, toekomstbestendige woningen. Een goed binnenklimaat, levensloopbestendigheid en (decentrale) duurzame energieopwekking zijn randvoorwaarden.

Het klimaatakkoord maakt de renovatieopgave concreet: 100.000 corporatiewoningen gaan #VanGasLos en vanaf 2021 moeten jaarlijks 50.000 huizen aangepakt worden. Een wijk voor wijk-aanpak moet uitkomst bieden en de samenwerking met stakeholders in de omgeving is belangrijker dan ooit. Ga je voor stadsverwarming, warmtepompen, waterstof of geothermie? Met de renovatieversnelling in het achterhoofd is een kanteling in je strategie van levensbelang, evenals het ontdekken van financiële triggers. Want is zo’n transitie eigenlijk wel betaalbaar? Ben jij werkzaam bij een woningcorporatie, gemeente, projectontwikkelaar of (ontwikkelende) aannemer? Wacht dan niet langer en schrijf je in! Samen gaan we het gewoon doen!

Inschrijven

Tijd Programmaonderdeel
09:00 uur Registratie en ontvangst met koffie & thee
09:30 uur Welkomstwoord en Marktvisie door dagvoorzitter en gastheer
Leen van Dijke, Bas Korte
09:45 uur keyboard_arrow_downKeynote: een aardgasvrij Nederland
Diederik Samsom
Kansen en uitdagingen die liggen in het aardgasvrij maken van de omgeving komen voorbij in de presentatie van Diederik Samsom. Wat is kansrijk om de versnelling in te zetten? De kracht schuilt in de combinatie van de verschillende oplossingen. Bijvoorbeeld woningen uit de jaren negentig en later kunnen prima aardgasvrij zijn zònder aardwarmte of warmtenetten. Ze zijn al energiezuinig. Zo nodig met extra isolatie gebruiken die panden nauwelijks energie meer. Ze kunnen gaan verwarmen met een warmtepomp op elektriciteit. Als die stroom van windmolens komt, of van zonnepanelen op het dak, dan is dat ook een volledig duurzame optie, zonder CO2-uitstoot. Voor nieuwbouw is er geen excuus om nog op aardgas aan te sluiten. Toch gebeurt het nog. Die bewoners zullen later alsnog hun huis moeten verbouwen, om aardgasvrij te worden. Zonde. Maar zeker niet alle huizen kunnen all electric gaan draaien, eerst isoleren en aansluiten op een warmtenet is daarvoor de beste oplossing. Samsom vertelt in deze presentatie vol passie over de ambities en kansen van aardgasvrije (bestaande) wijken. Mis dit niet!
10:15 uur keyboard_arrow_downAardgasvrij en bestaande bouw: de warmtepomp uitgedaagd
Friso Waagmeester
Waar lopen gemeenten en corporaties tegenaan bij de transitie naar aardgasloos? Welke financiële gevolgen zijn er? DWA ontwikkelde een routekaart waarvan een integraal kostenoverzicht een onderdeel is. In deze presentatie ontdekt u waar u rekening mee moet houden.
Een belangrijke uitdaging bij het gasloos maken van woningen is de warmtevraag. Idealiter kun je gebruikmaken van vrijkomende warmte uit bijvoorbeeld de industrie. Deze warmte is er onvoldoende of komt niet op de goede plaats vrij. Warmtepompen bieden uitkomst; voor nieuwbouwwoningen, waar de isolatie-eisen hoog zijn, zijn deze een prima oplossing. Voor bestaande bouw is deze renovatie (isoleren en installatie warmtepomp) erg duur en ingrijpend voor de bewoners. Hoe kunnen we deze hobbels wegnemen? Friso Waagmeester schetst de technische dilemma’s en kansen.
10:45 uur keyboard_arrow_downIn Rijswijk maken we het samen, een gasloze wijk!
Ronald van der Meij
Op de politieke agenda…. Gasloos bouwen. In RijswijkBuiten wordt al 5 jaar gasloos gebouwd, met succes! En daar zijn we als Gemeente Rijswijk en samenwerkende partners trots op! Hoe werkt het besluit- en afwegingsproces om tot een gasloze nieuwbouw wijk te komen ver voor de huidige wet-en regelgeving. Hoe krijg je de business case sluitend? Hoe ga je van pilot naar opschaling van het energieconcept nul op de meter? Op al deze vragen zal Ronald van der Meij een antwoord geven.
11:15 uur Rondleiding door de productie faciliteiten
12:15 uur Napraten & Lunch
13:00 uur Einde

Inschrijven

Itho Daalderop
DWA
BUVA
keyboard_arrow_up