Seminar Gasloze wijken

De woningvoorraad moet de komende jaren flink onder handen worden genomen. Dankzij energieneutrale en gasloze ambities krijgt een groot deel van de Nederlandse woningvoorraad een broodnodige upgrade. De bouw- en vastgoedsector heeft de uitdaging om dit in één keer goed aan te pakken, door te zorgen voor flexibele, toekomstbestendige woningen. Een goed binnenklimaat, levensloopbestendigheid en (decentrale) duurzame energieopwekking zijn randvoorwaarden.

Bij het transformeren van vastgoed vormen flexibiliteit en duurzaamheid belangrijke pijlers voor de komende jaren. Het in hoog tempo omvormen van leegstaande kantoorgebouwen in plug & play en verplaatsbare woonunits vormt een belangrijke kans om op in te spelen. We zien steeds meer gebouwen die razendsnel van functie veranderen. Door meer industriële bouwtechnieken toe te passen kan de sector sneller inspelen op maatschappelijke vraagstukken zoals toenemende vergrijzing en vluchtelingenstromen.

Inschrijven

Tijd Programmaonderdeel
09:00 uur Registratie en ontvangst met koffie & thee
09:30 uur Welkomstwoord en Marktvisie door dagvoorzitter en gastheer
09:45 uur keyboard_arrow_downAardgasvrij en bestaande bouw: de warmtepomp uitgedaagd
Friso Waagenmeester
Waar lopen gemeenten en corporaties tegenaan bij de transitie naar aardgasloos? Welke financiële gevolgen zijn er? DWA ontwikkelde een routekaart waarvan een integraal kostenoverzicht een onderdeel is. In deze presentatie ontdekt u waar u rekening mee moet houden.
Een belangrijke uitdaging bij het gasloos maken van woningen is de warmtevraag. Idealiter kun je gebruikmaken van vrijkomende warmte uit bijvoorbeeld de industrie. Deze warmte is er onvoldoende of komt niet op de goede plaats vrij. Warmtepompen bieden uitkomst; voor nieuwbouwwoningen, waar de isolatie-eisen hoog zijn, zijn deze een prima oplossing. Voor bestaande bouw is deze renovatie (isoleren en installatie warmtepomp) erg duur en ingrijpend voor de bewoners. Hoe kunnen we deze hobbels wegnemen? Friso Waagmeester schetst de technische dilemma’s en kansen.
10:15 uur keyboard_arrow_downIn Schiedam maken we het samen, een gasloze wijk!
Bert Vos
Gemeente Schiedam is koploper bij de warmtetransitie en heeft de ambitie om de wijk Groenoord als eerste wijk voor 2030 aardgasvrij te maken. Een geweldige opgave die ze samen met woningcorporatie Woonplus, de Provincie Zuid-Holland, Stedin en vooral met Schiedammers vorm geven! Samenwerken en voor de iedere woning de juiste oplossing kiezen is hierbij Key! Bert Vos vertelt je vol enthousiasme hoe zij het voor elkaar krijgen, maar ook wat de knelpunten zijn.
10:45 uur Spreker 3
11:15 uur Rondleiding door de productie faciliteiten
12:15 uur Napraten & Lunch
13:00 uur Einde

Inschrijven

Itho Daalderop
DWA
BUVA
keyboard_arrow_up