Seminar Gasloze wijken Terugblik 09-10-2018

Op dindsdagochtend 9 oktober 2018 stond een Duurzaam Gebouwd seminar in het teken van Gasloze wijken bij Itho Daalderop in Tiel. Dowload hieronder de presentaties van:

Lees hier het verslag van deze ochtend en bekijk de overige resultaten hieronder.


7.8

Totaalimpressie bijeenkomst


8.3

Organisatie


7.7

Inhoudelijk programma


8.0

Locatie


7.5

Aansluiting op kennisbehoefte


7.7

Interactie


76

Aantal deelnemers


78%

Aanbevelingspercentage


8.0

Dagvoorzitter


8.4

Presentatie Diederik Samsom


7.8

Presentatie Friso Waagmeester


6.9

Presentatie Ronald van der Meij

Tijd Programmaonderdeel
09:00 uur Registratie en ontvangst met koffie & thee
09:30 uur Welkomstwoord en Marktvisie door dagvoorzitter en gastheer
Leen van Dijke, Bas Korte
09:45 uur keyboard_arrow_downKeynote: een aardgasvrij Nederland
Diederik Samsom (Rijksoverheid)
Kansen en uitdagingen die liggen in het aardgasvrij maken van de omgeving komen voorbij in de presentatie van Diederik Samsom. Wat is kansrijk om de versnelling in te zetten? De kracht schuilt in de combinatie van de verschillende oplossingen. Bijvoorbeeld woningen uit de jaren negentig en later kunnen prima aardgasvrij zijn zònder aardwarmte of warmtenetten. Ze zijn al energiezuinig. Zo nodig met extra isolatie gebruiken die panden nauwelijks energie meer. Ze kunnen gaan verwarmen met een warmtepomp op elektriciteit. Als die stroom van windmolens komt, of van zonnepanelen op het dak, dan is dat ook een volledig duurzame optie, zonder CO2-uitstoot. Voor nieuwbouw is er geen excuus om nog op aardgas aan te sluiten. Toch gebeurt het nog. Die bewoners zullen later alsnog hun huis moeten verbouwen, om aardgasvrij te worden. Zonde. Maar zeker niet alle huizen kunnen all electric gaan draaien, eerst isoleren en aansluiten op een warmtenet is daarvoor de beste oplossing. Samsom vertelt in deze presentatie vol passie over de ambities en kansen van aardgasvrije (bestaande) wijken. Mis dit niet!
10:15 uur keyboard_arrow_downAardgasvrij en bestaande bouw: de warmtepomp uitgedaagd
Friso Waagmeester (DWA)
Waar lopen gemeenten en corporaties tegenaan bij de transitie naar aardgasloos? Welke financiële gevolgen zijn er? DWA ontwikkelde een routekaart waarvan een integraal kostenoverzicht een onderdeel is. In deze presentatie ontdekt u waar u rekening mee moet houden.
Een belangrijke uitdaging bij het gasloos maken van woningen is de warmtevraag. Idealiter kun je gebruikmaken van vrijkomende warmte uit bijvoorbeeld de industrie. Deze warmte is er onvoldoende of komt niet op de goede plaats vrij. Warmtepompen bieden uitkomst; voor nieuwbouwwoningen, waar de isolatie-eisen hoog zijn, zijn deze een prima oplossing. Voor bestaande bouw is deze renovatie (isoleren en installatie warmtepomp) erg duur en ingrijpend voor de bewoners. Hoe kunnen we deze hobbels wegnemen? Friso Waagmeester schetst de technische dilemma’s en kansen.
Download presentatie
10:45 uur keyboard_arrow_downIn Rijswijk maken we het samen, een gasloze wijk!
Ronald van der Meij (Gemeente Rijswijk)
Op de politieke agenda…. Gasloos bouwen. In RijswijkBuiten wordt al 5 jaar gasloos gebouwd, met succes! En daar zijn we als Gemeente Rijswijk en samenwerkende partners trots op! Hoe werkt het besluit- en afwegingsproces om tot een gasloze nieuwbouw wijk te komen ver voor de huidige wet-en regelgeving. Hoe krijg je de business case sluitend? Hoe ga je van pilot naar opschaling van het energieconcept nul op de meter? Op al deze vragen zal Ronald van der Meij een antwoord geven.
Download presentatie
11:15 uur Rondleiding door de productie faciliteiten
12:15 uur Napraten & Lunch
13:00 uur Einde

Naar de evenementenagenda

keyboard_arrow_up