Seminar Scholen

Niet alleen de woningbouw krijgt de komende tijd een impuls. In de utiliteitsbouw zien we in 10.000 onderwijsgebouwen een belangrijke vastgoedgroep om onder handen te nemen. Tot op de dag van vandaag worden het binnenklimaat en de energielekken in de meeste scholen bekritiseerd door media en onderzoeksbureaus. 80% van het vastgoed is toe aan een complete make-over en renovatie, mede omdat ze een veel te hoog CO2-gehalte hebben.

Schoolbesturen en bouwers staan voor de opgave om scholen weer toekomstbestendig en fris te maken. Een uitdaging voor schoolbesturen is om de core business te combineren met een duurzaamheidsstrategie. Het is aan de bouw- en vastgoedsector om de besturen te adviseren, te ontzorgen en lange termijn samenwerkingen te realiseren, bijvoorbeeld in de vorm van energieprestatiecontracten. Ben jij werkzaam in de onderwijssector, bij een gemeente of werk je als adviseur of architect? En wil jij concrete handvatten en praktijkcases horen? Schrijf je dan direct in!
Onder de inschrijvers verloten wij 5 scholenbouwatlassen t.w.v. € 49,95!

LET OP: de datum is aangepast!

Inschrijven

Tijd Programmaonderdeel
09:00 uur Registratie en ontvangst met koffie/thee en iets lekkers
09:30 uur Opening & Marktvisie door dagvoorzitter en directie & architect NSG Groenewoud
Marco van Zandwijk, Hanneke Arpots-Kouwenberg, Winfried van Zeeland
09:50 uur keyboard_arrow_downDuurzame Scholen in de provincie Overijssel
Judith Siebring
De provincie Overijssel zet sinds 2017 energiecoaches in om basisscholen te stimuleren zuinig te zijn met energie. Ruim 50 scholen hebben in het eerste jaar een energiescan laten doen. Van bijna 200 scholen is bekend hoeveel energie ze gebruiken. Vanwege dat succes is het aantal energiecoaches verdubbeld, want er moeten nog veel stappen worden gezet. Voor 2018 is het doel een bereik van 400 scholen, waarvan minimaal 80 scholen energiemaatregelen moeten hebben genomen. De onafhankelijke energiecoaches bezoeken gemeenten, schoolbesturen en individuele scholen om te praten over duurzaamheid en energiegebruik. Als meer inzicht nodig blijkt, kunnen de scholen een gratis energiescan van hun gebouw krijgen, op voorwaarde dat een deel van de aanbevolen energiebesparende maatregelen worden uitgevoerd. In deze presentatie deelt Judith de opgedane kennis en ervaringen op het gebied van processen, samenwerking tussen partijen en financieringsmogelijkheden.
10:15 uur keyboard_arrow_downSamen verduurzamen’ en ‘ontzorgen’. Op papier klinkt het mooi, maar wat betekent dat in de praktijk?
Koen Schuurmans, Sjef Martens
Er komt veel kijken bij het verduurzamen van een schoolgebouw. Techniek is slechts één aspect; minstens zo belangrijk is opstellen van een begrijpelijke businesscase, het aantrekken van subsidie, het regelen van financiering, afstemmen met stakeholders, service & beheer en natuurlijk communicatie over het project. Daarnaast biedt een verduurzamingstraject een mooie kans om iedereen in en om de school bewust te maken en aan te zetten tot gedragsverandering. Als schoolbestuur zoek je het liefst een partner die alles uit handen neemt. Koen Schuurmans van Slim Opgewekt en Sjef Martens van Montessori College laten zien wat ‘ontzorging’ in de praktijk betekent hoe zij samen toewerken naar een duurzaam Montessori College Groesbeek.
10:40 uur Pauze
11:10 uur keyboard_arrow_downNaar een meer strategische aanpak voor onderwijshuisvesting
André Wiesman
Schoolbestuur Essentius is bezig om zeven oude schoolgebouwen te verduurzamen. Elke school heeft een eigen plan van aanpak. Op basis van een nulmeting worden installaties beter afgesteld en contracten gecontroleerd. Daarnaast worden alle scholen aangepast en geupdate naar de eisen van deze tijd. Tijdens deze sessie vertelt André Wiesman, stafmedewerker huisvesting en innovatie hoe ze dit op zijn scholen hebben aangepakt.
11:35 uur keyboard_arrow_downBouwstenen voor Frisse Scholen
Froukje van Dijken
Frisse binnenlucht, een betere gezondheid en hogere leerprestaties, dat willen we allemaal. GGD GHOR Nederland praat je in deze sessie helemaal bij over de effecten van vervuilde én schone lucht, aandachtspunten bij (ver)bouw van de onderwijshuisvesting, de meest gemaakte fouten, maar vooral ook de succesfactoren. Waar gaat het wel goed? Welke rol spelen prestatiecontracten hierbij? En bovenal, hoe hou je het betaalbaar? Luister naar deze afsluitende sessie en doe er je voordeel mee.
12:00 uur Pitch NSG Duurzaamheidsprojecten
12:10 uur Pitch Schooldakrevolutie
12:20 uur Pitch CFP Energieslag
12:30 uur Netwerklunch
13:30 uur Einde

Inschrijven

Zoek verder binnen deze onderwerpen

RENSON Ventilation nv
Kieback & Peter Nederland BV
Itho Daalderop
keyboard_arrow_up