Webinar Materialenpaspoort Terugblik 01-09-2021

Moet een materialenpaspoort een query zijn, binnen alle informatie die er beschikbaar is? Of is het een toepasbare dataset, zodat er juist een filter kan worden toegepast? En gaan we voor een circulair, of duurzaam paspoort? Die vragen werden gesteld én beantwoord tijdens het webinar Materialenpaspoort, onder bezielende leiding van expert en dagvoorzitter Pablo van den Bosch (Madaster).

Lees hier het verslag over het webinar Materialenpaspoort, geschreven door onze hoofdredacteur Marvin van Kempen.

Heb je het webinar gemist of ging het even te snel? Kijk hier de opname terug:


102

Aantal deelnemers

Tijd Programmaonderdeel
10:00 uur Opening door dagvoorzitter
Pablo van den Bosch (Madaster)
10:05 uur keyboard_arrow_downMaterialenpaspoorten: wat spreken we af?
Edwin van der Wel (Rijkswaterstaat)
Materialenpaspoorten kunnen een belangrijke rol spelen in het mogelijk maken van diverse niveaus van hergebruik in een circulaire economie. Hoe ziet het transitieteam materialenpaspoorten dan in het in 2023 te bereiken “basiskamp” op weg naar een circulaire bouweconomie? Hoe zit het met een mogelijke wettelijke verplichting? Welke bouwstenen liggen er al en wat zijn de ervaringen daarmee? Tijdens de sessie is het de bedoeling het gesprek aan te gaan met de deelnemers over wat nog nodig is om materialenpaspoorten een succesfactor te laten zijn in het bereiken van een circulaire bouweconomie.
10:30 uur keyboard_arrow_downActieteam Paspoorten CB’23 op weg naar de eindstreep!
Marijn Emanuel (W/E Adviseurs)
In deze sessie neemt Marijn je mee in de lessen die het afgelopen jaar in de praktijk zijn geleerd met toepassing van de leidraad door bedrijven/organisaties in zogenaamde ‘implementatie trajecten’. Lessen die verbeterpunten opleveren voor het komende jaar, waarin het actieteam ‘Paspoorten’ aan een derde (en waarschijnlijk laatste) versie gaat werken. Daarnaast kan stipt hij een paar onderzoeken aan die hij vanuit W/E begeleid op dit gebied.
10:55 uur keyboard_arrow_downImpact first! Waarom deltaWonen nog geen materialenpaspoort vereist
Martijn van Dijk (deltaWonen)
Materialenpaspoorten kunnen een belangrijke rol spelen in de toekomst in een circulaire bouweconomie. Maar de impact op klimaat(verandering) maken wij nu. In deze sessie bespreekt Martijn waarom deltaWonen een materialenpaspoort nog niet vereist, wat zij dan wel doen om circulaire woningen te gaan bouwen en hoe hij de toekomst van een materialenpaspoort ziet.
11:20 uur Korte pauze
11:30 uur keyboard_arrow_downHoe helpt een materiaalpaspoort in de praktijk een gebouw circulair te maken?
Laura van Huigenbosch (Nexteria B.V.)
De bouwwereld en de maatschappij vragen om het gebruik van minder materialen, duurzame grondstoffen en flexibel ruimtegebruik. Deze nieuwe realiteit biedt ons veel kansen. Wil je echt een grote duurzame stap maken en werken aan toekomstbestendige projecten, kies dan voor circulair bouwen en een levenscyclusbenadering. Het materialenpaspoort helpt hierbij. Welke uitdagingen zijn er daarbij voor het ontwerp-, engineer - en bouwproces? En welke discussies voer je dan met leveranciers en andere partijen in de markt? Bovendien: wie stelt een goed en compleet paspoort samen en hoe helpt dit om daadwerkelijk een circulair gebouw neer te zetten? Tom van Remmen, Engineer Duurzaamheid, neemt je graag mee in de overwegingen van VDR Bouwgroep.
11:55 uur keyboard_arrow_downQ&A met alle sprekers
Alle sprekers komen samen in beeld onder leiding van de dagvoorzitter om jouw prangende vragen te beantwoorden.
12:10 uur Afsluiting door dagvoorzitter
Pablo van den Bosch (Madaster)

Naar de evenementenagenda

keyboard_arrow_up