Verplichte aparte inzameling verlichting bij sloop en renovatie 

Verplichte aparte inzameling verlichting bij sloop en renovatie 

In het aangepaste Bouwbesluit is opnieuw bepaald dat bouw- en sloopbedrijven verplicht zijn armaturen en lampen te verwijderen en apart te houden bij sloop- en renovatiewerkzaamheden. In opdracht van LightRec onderzoekt Wecycle samen VERAS, Vereniging voor Aannemers in de Sloop, hoe in het voorsloopproces meer lampen en armaturen apart verwijderd kunnen worden voor recycling. 

Zowel bij het slopen als bij renovatiewerkzaamheden worden vaak hele etages volledig gestript. Daarbij verwijderen de sloopmedewerkers ook verlichting. Volgens het aangepaste Bouwbesluit moeten lampen (zoals tl-buizen) uit de armatuur worden gehaald en apart worden gehouden. De armaturen die nog vaak PCB-houdende condensatoren bevatten, moeten apart worden uitgebouwd en ingeleverd voor recycling. Wanneer armaturen en lampen bij het restafval terechtkomen, kunnen ze niet optimaal worden gerecycled. De tl-buizen breken en dit veroorzaakt een milieubelasting door het aanwezige kwik. En dat terwijl tl-buizen voor meer dan 90% kunnen worden hergebruikt.

STABU-bestekken

Volgens LightRec-manager Jeroen Bartels moet de omgang met verlichting ook in STABU-bestekken worden opgenomen. “Een opdrachtgever die naar zo’n bestek verwijst, geeft daarmee automatisch aan dat hij wil dat de verlichting wordt uitgebouwd. Nu wil een opdrachtgever altijd dat er volgens de wettelijke bepalingen wordt gewerkt, maar hij kijkt niet naar de naleving. Zelfs overheden kiezen vaak voor de goedkoopste offerte, zonder te controleren of aan het Bouwbesluit op dit punt wordt voldaan. Maar ook zonder dat moeten bouw- en sloopbedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en zich aan de regelgeving moeten houden. Als bedrijven op de juiste manier omgaan met verlichtingsafval, kan ze dat een voordeel opleveren bij aanbestedingen.”

Om praktische oplossingen aan te reiken aan sloopbedrijven die verlichting op de juiste manier willen uitbouwen, wordt een project gestart met een aantal sloopbedrijven die te maken hebben met de voorsloop van gebouwen. In het aanbestedingsproces wordt vaak een inventarisatie gemaakt van wat er in het gebouw aanwezig is. Dit kan ook een telling van het aantal armaturen en lampen inhouden. Tijdens het werk dient de verlichting uitgebouwd en apart te worden gehouden. Wecycle levert containers en palletboxen om de lampen en armaturen op te slaan. Deze worden dan gratis opgehaald en gerecycled.

VERAS probeert inzicht te krijgen wat zich aan eventuele praktische problemen voordoet bij de scheiding. Zo nodig kunnen doet Wecycle voorstellen ter verbetering of om het gemak te vergroten. VERAS kan aangeven hoe de sloopbedrijven de geleverde service nu ervaren en op welke manier een best practice-werkwijze in de branche voet aan de grond kan krijgen.

Oplossing

Bij een project met meer dan 300 afgedankte lampen en armaturen kunnen bouw- en sloopbedrijven een container van Wecycle krijgen. Deze haalt Wecycle gratis op. Kleinere hoeveelheden kunnen bedrijven inleveren bij de technische groothandel of de milieustraat. Via de locatiezoeker op Wecycle.nl/bedrijvenzoeker kunnen bedrijven de dichtstbijzijnde inzamellocatie vinden.

“LightRec overweegt om slopers en aannemers die het goed doen in het zonnetje te zetten. Maar sowieso moeten bouw- en sloopbedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en zich aan de regelgeving houden”, aldus Bartels.

Kwaliteitsslag

Daarnaast is het afgelopen jaar veel veranderd op het gebied van Europese regelgeving om het percentage ingezamelde e-waste de komende jaren te verhogen. Nieuwe richtlijnen verplichten alle afvalverwerkers om per 1 juli 2015 gecertificeerd te zijn en de aangenomen hoeveelheden te registreren.

Dit houdt in dat alle verwerkers van elektrisch afval en lampen aan dezelfde minimale kwaliteitseisen moeten voldoen. Ook oud-ijzerhandelaren, waaraan veel sloopbedrijven hun oude armaturen nu nog afstaan, moeten hun armaturen dan afgeven aan een verwerkers die WEEELABEX-gecertificeerd zijn. Dit vergroot de kans dat lampen en armaturen op de juiste manier kunnen worden verwerkt. Wecycle verwerkt alle ingenomen lampen volgens de WEEELABEX-kwaliteitsnorm.

LightRec is in Nederland opdrachtgever voor de inzameling en recycling van energiezuinige verlichting. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van elektrische apparaten en energiezuinige verlichting. 

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Flexibel in te delen hoofdkantoor biotechbedrijf

Flexibel in te delen hoofdkantoor biotechbedrijf

10-08-2018 om 13:00 uur
timer 1 min

Het nieuwe hoofdkantoor van Genmab in Utrecht is geopend. Kenmerken van het gebouw zijn het BREEAM-NL Excellent ...

Lees verder »

Verlichting zonder stroomaansluiting

Verlichting zonder stroomaansluiting

31-07-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

Een lampinnovatie functioneert alleen op zonne-energie en heeft geen stroomaansluiting nodig. Het zonnepaneel dat ...

Lees verder »

Gebouwautomatisering zorgt voor slimme basisschool Zaandam

Gebouwautomatisering zorgt voor slimme basisschool ...

31-05-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

De leerlingen van CBS Tamarinde in Zaandam zullen vanaf volgend schooljaar na de zomervakantie les volgen in een ...

Lees verder »

‘Met slim daglicht het verschil maken’

‘Met slim daglicht het verschil maken’

04-05-2018 om 13:00 uur
timer 2 min

Lichtoplossingen als basis voor duurzame, gezonde en energiebesparende gebouwen: dat is de kern van de Hak4t groep ...

Lees verder »

Led-verlichting voor perrons NS Stations

Led-verlichting voor perrons NS Stations

22-02-2018 om 08:00 uur

De perronverlichting op 250 stations in Nederland wordt verduurzaamd. Van Dorp Railinfra vervangt de oude verlichting ...

Lees verder »

Duurzaam distributiecentrum in beeld

Duurzaam distributiecentrum in beeld

08-01-2018 om 09:30 uur

Eerder publiceerde Duurzaam Gebouwd al een artikel over het nieuwe duurzame distributiecentrum New Logic VI in ...

Lees verder »

AEG Professional Lighting nieuwe partner Duurzaam Gebouwd

AEG Professional Lighting nieuwe partner Duurzaam ...

05-09-2017 om 11:00 uur

Sinds kort is AEG Professional Lighting partner van Duurzaam Gebouwd. Salesmanager Gert-Jan Plaisier stelt het ...

Lees verder »

Kleedkamer uitgerust met biodynamische verlichting

Kleedkamer uitgerust met biodynamische verlichting

17-08-2017 om 08:00 uur

In de kleedkamer van de thuisclub en spelerstunnel van Vfl Wolfsburg werd nieuwe verlichting geïnstalleerd. ...

Lees verder »

Lichtoplossing krijgt upgrade

Lichtoplossing krijgt upgrade

01-08-2017 om 08:00 uur

Een lichtoplossing die al 25 jaar in de markt staat krijgt een upgrade van 169 lumen per watt. Het betreft de E-Line ...

Lees verder »

Volkswagen Arena krijgt nieuwste verlichtingstechnologie

Volkswagen Arena krijgt nieuwste verlichtingstechnologie

24-07-2017 om 13:00 uur

De Volkswagen Arena in het Duitse Wolfsburg wordt voorzien van de nieuwste verlichtingstechnologieën en –infrastructuren. ...

Lees verder »

Optimaal blauw licht voor recordpoging

Optimaal blauw licht voor recordpoging

26-05-2017 om 09:30 uur

De recordpoging van Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden werd uitgelicht met activerend blauw licht van ...

Lees verder »

Herziene normering voor sportverlichting

Herziene normering voor sportverlichting

07-02-2017 om 08:00 uur

Een Europese norm met afspraken over verlichting voor sportvelden en sportzalen wordt herzien. Belanghebbende partijen ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up