Oosterberg: nieuwe partner Duurzaam Gebouwd

Oosterberg: nieuwe partner Duurzaam Gebouwd

De elektrotechnische groothandel Oosterberg is partner geworden van Duurzaam Gebouwd. Marketing manager Erik Spijkerman introduceert het bedrijf, dat in 1893 is ontstaan.

Wat zijn de kernactiviteiten van uw bedrijf?

Als elektrotechnische groothandel biedt Oosterberg met 20 vestigingen in heel Nederland landelijke dekking. Kenmerkend is de persoonlijke werkwijze: onder het motto ‘Samen Slimmer’ ondersteunen en adviseren onze deskundige medewerkers graag. Dicht bij de klant staan en weten wat er speelt, is cruciaal in onze bedrijfsvoering. Flexibel inspelen op specifieke behoeftes en veranderingen in de markt is een belangrijk speerpunt. Oosterberg wil verantwoord groeien, met behoud van kwaliteit van de producten, dienstverlening en bedrijfscultuur.

Op welke manier(en) zet uw organisatie in op duurzaamheid?

Wij leveren een breed pakket aan duurzame producten: van zonnepanelen, componenten en systemen voor gebouwautomatisering tot laadpalen voor elektrisch vervoer. Ook in onze bedrijfsvoering speelt duurzaam ondernemen een belangrijke rol. Dit komt op verschillende gebieden tot uiting. Op het gebied van afvalreductie beperken we het gebruik van verpakkingsmaterialen tot een minimum door middel van slimme, logistieke oplossingen. Daarnaast is ons nieuwe distributiecentrum in Apeldoorn duurzaam in energievoorziening. Wat betreft vervoer verminderen we de CO2-uitstoot door een speciaal centraal transportmanagementsysteem: onze vrachtwagen rijden iedere dag de meest efficiënte route, hebben zuinige motoren en een groter laadvermogen dan voorheen. We brengen gebouwautomatisering en duurzaam installeren actief onder de aandacht op basisscholen en voorgezet onderwijs. En ons kenniscentrum Hadec biedt advies op het gebied van zonne-energie en pv-installaties.

Naast onze participatie bij Duurzaam Gebouwd doen we dit ook op het gebied van grootschalige initiatieven om duurzaam installeren in Nederland te stimuleren: Greenworks en Stroomversnelling koopwoningen.

Naar welke duurzame producten en / of diensten die u levert, is de vraag vanuit de markt het grootst?

Duurzaamheid wordt in de bouw steeds belangrijker. Bouwbesluiten stellen eisen aan de productiewijze van producten. Er komen steeds meer producten in de handel, die het energieverbruik monitoren en/of verlagen. Bijvoorbeeld in verlichting is dit een duidelijk zichtbare ontwikkeling. Wij zien ook een duidelijk stijgende vraag naar duurzame producten en diensten die hiermee samenhangen, waaronder zonnepanelen. De vraag naar de inhoudelijke kennis die hierbij komt kijken, neemt ook toe.

Als Oosterberg spelen we hierop in door het assortiment duurzame producten uit te breiden, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Voor volledig advies kunnen klanten terecht bij ons kenniscentrum Hadec, dat advies biedt op het gebied van zonne-energie en pv-installaties. 

Ook zien wij een toename in de vraag naar gebouwautomatiseringssystemen en oplossingen. Hiervoor bieden we een breed pakket producten en systemen. Daarnaast bieden we installateurs diverse opleidingen en trainingen aan op het gebied van gebouwautomatisering.

Welk door u uitgevoerd project of welke door u geleverde dienst is het meest duurzaam en waarin komt dit het best tot uiting?

Oosterberg participeert samen met Raab Karcher en Rensa in het concept Greenworks, waarvan de Greenworks-academy een onderdeel is. Voor de Academy in Apeldoorn leverde Oosterberg tevens een duurzame verlichtingsoplossing: ledarmaturen van eco-kunststof die volledig biologisch afbreekbaar zijn. Voor de aansturing van de verlichting leverden we een duurzaam gebouwautomatiseringssysteem, waarmee de gebruiker de verlichting met een smartphone kan aanpassen aan de gewenste sfeer. Een ander mooi voorbeeld van een groot duurzaam project is de levering van 387 zonnepanelen voor het dak van Koffiebrander Hesselink in Winterswijk, waardoor een flinke energiebesparing gerealiseerd werd.

Wat is de reden dat uw bedrijf partner is geworden van Duurzaam Gebouwd?

De inzet van Duurzaam Gebouwd is een integrale verbinding in de bouwkolom te realiseren en duurzaam bouwen te stimuleren. Op deze vlakken raken de ambities van Oosterberg en Duurzaam Gebouwd elkaar direct. Bij Oosterberg staat zorg en betrokkenheid voor elkaar hoog in het vaandel. Maatschappelijke betrokkenheid en duurzaam ondernemen zit ons in de genen, we doen dit vanuit een diepgeworteld besef dat wij onderdeel zijn van een groter geheel: de regio, de samenleving, de aarde. De aansluiting van Oosterberg bij Duurzaam Gebouwd is voor ons daarom een logische stap.

Welke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwacht u de komende jaren?

Belangrijke ontwikkelingen die wij zien op het gebied van de woonomgeving is de doorontwikkeling van gebouwautomatisering. Woningen worden slimmer en worden ontsloten naar het internet. Het energieverbruik is hierdoor steeds beter te beheren en sturen. Dit heeft gevolgen voor de installaties in woningen bijvoorbeeld door draadloze toepassingen. We zien een enorm snelle ontwikkeling gericht op de consument met functionaliteiten in de vorm van emotie (middels gadgets). De apps die op afstand radio, tv, zonwering, verwarming bedienen, schieten als paddenstoelen uit de grond. De installateur moet hierin mee. We zien dat veel installateurs deze ontwikkeling nog eng vinden. Gelukkig zijn er steeds gebruiksvriendelijkere producten op de markt en faciliteren wij deze ontwikkeling door het aanbieden van diverse trainingen en cursussen op het gebied van KNX en domotica. De installateur is zo klaar voor deze verandering in het installeren.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Hoe ziet dat eruit, duurzaamheid op een woonboot?

Hoe ziet dat eruit, duurzaamheid op een woonboot?

16 okt om 10:00 uur
timer 5 min

Zo transformeerde een coaster met een bedompt ruim en centrale machinekamer tot een behaaglijk huis en duurzame ...

Lees verder »

#VanGasLos: blijf niet wachten op de Regionale Energiestrategie

#VanGasLos: blijf niet wachten op de Regionale ...

26 sep om 08:00 uur
timer 8 min

Een vastgoedvoorraad waar nog aardgas van toepassing is, behoort definitief tot het verleden. Die tendens was ...

Lees verder »

Apeldoornse woning uit 1900 wordt kennisbaken voor verduurzaming

Apeldoornse woning uit 1900 wordt kennisbaken ...

17 sep om 10:00 uur
timer 4 min

Een bijzonder en historisch onderdeel van de stad Apeldoorn. Zo mogen we de al bijna 100 jaar oude woning aan ...

Lees verder »

Krachtenbundeling voor kant en klare all-electric oplossingen

Krachtenbundeling voor kant en klare all-electric oplossingen

9 sep om 07:00 uur
timer 5 min

Met een recordtemperatuur van 40,7 graden Celcius twijfelt niemand meer aan de steeds groter wordende ...

Lees verder »

Split incentive? Circulair opgelost!

Split incentive? Circulair opgelost!

30 aug om 17:00 uur
timer 3 min

De split incentive is vaak een drempel om niet te verduurzamen. De eigenaar van het pand investeert immers in ...

Lees verder »

Twee innovaties in één nieuw zonnepaneel

Twee innovaties in één nieuw zonnepaneel

29 aug om 15:00 uur
timer 3 min

Voor een verstandige keuze van een zonnepaneel kies je uit meerdere variabelen, met veel aandacht voor de hele ...

Lees verder »

Ontwerp-toolbox voor circulaire gebouwinstallaties

Ontwerp-toolbox voor circulaire gebouwinstallaties

27 aug om 08:00 uur

Een volledig circulaire bouweconomie is alleen haalbaar als alle grondstoffen in de keten blijven. Dat geldt ook ...

Lees verder »

Verduurzaming van een jaren 40 woning - Ervaringen en lessen van een woningeigenaar

Verduurzaming van een jaren 40 woning - Ervaringen ...

21 aug om 15:30 uur
timer 11 min

Sta je als woningeigenaar op het punt een grote investering te doen om je woning energiezuiniger te maken? Twijfel ...

Lees verder »

Laatste dagen internetconsultatie over herziening Bouwbesluit 2012

Laatste dagen internetconsultatie over herziening ...

7 aug om 13:00 uur
timer 1 min

Je kunt nog tot en met maandag 12 augustus 2019 reageren op het conceptbesluit dat een wijziging inhoudt van het ...

Lees verder »

Warmtepompnet versnelt renovatieopgave

Warmtepompnet versnelt renovatieopgave

31 jul om 08:00 uur
timer 2 min

Bestaande alternatieven voor de warmtetransitie zijn bekend: warmtenetten en lucht-water warmtepompen zijn terug ...

Lees verder »

Koppeling EPG en waarborgstelsel SWK voor nieuwbouwsysteem

Koppeling EPG en waarborgstelsel SWK voor nieuwbouwsysteem

29 jul om 10:30 uur
timer 3 min

Eerder dit jaar werd het House Energy Optimum systeem gelanceerd voor nieuwbouwwoningen. Het systeem is nu ook ...

Lees verder »

Huis van de toekomst uiterst comfortabel en veilig

Huis van de toekomst uiterst comfortabel en ...

16 jul om 10:00 uur
timer 3 min

Met een hele serie ingrepen op het gebied van energiemanagement en automatisering bouwden studenten van de Hogeschool ...

Lees verder »

Reacties

Mooi om onze partner Oosterberg ook op dit belangrijke platform tegen te komen! Als producent van systemen die bewoners verbinden met hun woning en van efficiënte en bijzonder duurzame infrastructuren op basis van IP is dit de weg om de systemen naar de markt te brengen!

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up