Oosterberg: nieuwe partner Duurzaam Gebouwd

Oosterberg: nieuwe partner Duurzaam Gebouwd

De elektrotechnische groothandel Oosterberg is partner geworden van Duurzaam Gebouwd. Marketing manager Erik Spijkerman introduceert het bedrijf, dat in 1893 is ontstaan.

Wat zijn de kernactiviteiten van uw bedrijf?

Als elektrotechnische groothandel biedt Oosterberg met 20 vestigingen in heel Nederland landelijke dekking. Kenmerkend is de persoonlijke werkwijze: onder het motto ‘Samen Slimmer’ ondersteunen en adviseren onze deskundige medewerkers graag. Dicht bij de klant staan en weten wat er speelt, is cruciaal in onze bedrijfsvoering. Flexibel inspelen op specifieke behoeftes en veranderingen in de markt is een belangrijk speerpunt. Oosterberg wil verantwoord groeien, met behoud van kwaliteit van de producten, dienstverlening en bedrijfscultuur.

Op welke manier(en) zet uw organisatie in op duurzaamheid?

Wij leveren een breed pakket aan duurzame producten: van zonnepanelen, componenten en systemen voor gebouwautomatisering tot laadpalen voor elektrisch vervoer. Ook in onze bedrijfsvoering speelt duurzaam ondernemen een belangrijke rol. Dit komt op verschillende gebieden tot uiting. Op het gebied van afvalreductie beperken we het gebruik van verpakkingsmaterialen tot een minimum door middel van slimme, logistieke oplossingen. Daarnaast is ons nieuwe distributiecentrum in Apeldoorn duurzaam in energievoorziening. Wat betreft vervoer verminderen we de CO2-uitstoot door een speciaal centraal transportmanagementsysteem: onze vrachtwagen rijden iedere dag de meest efficiënte route, hebben zuinige motoren en een groter laadvermogen dan voorheen. We brengen gebouwautomatisering en duurzaam installeren actief onder de aandacht op basisscholen en voorgezet onderwijs. En ons kenniscentrum Hadec biedt advies op het gebied van zonne-energie en pv-installaties.

Naast onze participatie bij Duurzaam Gebouwd doen we dit ook op het gebied van grootschalige initiatieven om duurzaam installeren in Nederland te stimuleren: Greenworks en Stroomversnelling koopwoningen.

Naar welke duurzame producten en / of diensten die u levert, is de vraag vanuit de markt het grootst?

Duurzaamheid wordt in de bouw steeds belangrijker. Bouwbesluiten stellen eisen aan de productiewijze van producten. Er komen steeds meer producten in de handel, die het energieverbruik monitoren en/of verlagen. Bijvoorbeeld in verlichting is dit een duidelijk zichtbare ontwikkeling. Wij zien ook een duidelijk stijgende vraag naar duurzame producten en diensten die hiermee samenhangen, waaronder zonnepanelen. De vraag naar de inhoudelijke kennis die hierbij komt kijken, neemt ook toe.

Als Oosterberg spelen we hierop in door het assortiment duurzame producten uit te breiden, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Voor volledig advies kunnen klanten terecht bij ons kenniscentrum Hadec, dat advies biedt op het gebied van zonne-energie en pv-installaties. 

Ook zien wij een toename in de vraag naar gebouwautomatiseringssystemen en oplossingen. Hiervoor bieden we een breed pakket producten en systemen. Daarnaast bieden we installateurs diverse opleidingen en trainingen aan op het gebied van gebouwautomatisering.

Welk door u uitgevoerd project of welke door u geleverde dienst is het meest duurzaam en waarin komt dit het best tot uiting?

Oosterberg participeert samen met Raab Karcher en Rensa in het concept Greenworks, waarvan de Greenworks-academy een onderdeel is. Voor de Academy in Apeldoorn leverde Oosterberg tevens een duurzame verlichtingsoplossing: ledarmaturen van eco-kunststof die volledig biologisch afbreekbaar zijn. Voor de aansturing van de verlichting leverden we een duurzaam gebouwautomatiseringssysteem, waarmee de gebruiker de verlichting met een smartphone kan aanpassen aan de gewenste sfeer. Een ander mooi voorbeeld van een groot duurzaam project is de levering van 387 zonnepanelen voor het dak van Koffiebrander Hesselink in Winterswijk, waardoor een flinke energiebesparing gerealiseerd werd.

Wat is de reden dat uw bedrijf partner is geworden van Duurzaam Gebouwd?

De inzet van Duurzaam Gebouwd is een integrale verbinding in de bouwkolom te realiseren en duurzaam bouwen te stimuleren. Op deze vlakken raken de ambities van Oosterberg en Duurzaam Gebouwd elkaar direct. Bij Oosterberg staat zorg en betrokkenheid voor elkaar hoog in het vaandel. Maatschappelijke betrokkenheid en duurzaam ondernemen zit ons in de genen, we doen dit vanuit een diepgeworteld besef dat wij onderdeel zijn van een groter geheel: de regio, de samenleving, de aarde. De aansluiting van Oosterberg bij Duurzaam Gebouwd is voor ons daarom een logische stap.

Welke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwacht u de komende jaren?

Belangrijke ontwikkelingen die wij zien op het gebied van de woonomgeving is de doorontwikkeling van gebouwautomatisering. Woningen worden slimmer en worden ontsloten naar het internet. Het energieverbruik is hierdoor steeds beter te beheren en sturen. Dit heeft gevolgen voor de installaties in woningen bijvoorbeeld door draadloze toepassingen. We zien een enorm snelle ontwikkeling gericht op de consument met functionaliteiten in de vorm van emotie (middels gadgets). De apps die op afstand radio, tv, zonwering, verwarming bedienen, schieten als paddenstoelen uit de grond. De installateur moet hierin mee. We zien dat veel installateurs deze ontwikkeling nog eng vinden. Gelukkig zijn er steeds gebruiksvriendelijkere producten op de markt en faciliteren wij deze ontwikkeling door het aanbieden van diverse trainingen en cursussen op het gebied van KNX en domotica. De installateur is zo klaar voor deze verandering in het installeren.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c127 c184 c225 c243
Elektrische boiler verhoogt comfort en is duurzaam

Elektrische boiler verhoogt comfort en is duurzaam

29 jul om 10:01 uur
timer 1 min

Warmtepompen, elektrische radiatoren en zonnepanelen zijn allemaal oplossingen waarmee woningen verduurzaamd worden. ...

Lees verder »

c21 c127 c225 c245
Uitbreidingen van balansventilatiesystemen voor gezonde gebouwen

Uitbreidingen van balansventilatiesystemen voor ...

20 jul om 13:00 uur
timer 2 min

Om een gezond binnenklimaat te realiseren in woningen is ventilatie essentieel en de gezondheidscrisis legt hier ...

Lees verder »

c21 c127 c225 c245
Oplossing geeft inzicht in covid-19 besmettingsrisico via aerosolen

Oplossing geeft inzicht in covid-19 besmettingsrisico ...

16 jul om 08:00 uur
timer 2 min

Organisaties zorgen dat hun kantooromgevingen geschikt zijn voor medewerkers. Het monitoren op de kwaliteit van ...

Lees verder »

c21 c127 c148 c225
5e editie Real Estate Innovations Overview toont 600 innovaties

5e editie Real Estate Innovations Overview toont ...

14 jul om 14:58 uur
timer 1 min

De Real Estate Innovations Overview (REIO) is een jaarlijks fenomeen dat door KPMG wordt samengesteld. Dit jaar ...

Lees verder »

c21 c127 c160 c168 c171 c225 c245
‘Gebouweigenaren, steek je hoofd niet langer in het zand!’

‘Gebouweigenaren, steek je hoofd niet ...

9 jul om 11:01 uur
timer 6 min

Moet er een basisniveau van kennis over een gezond binnenklimaat gelden voor vastgoedbeheerders? Moeten we dat ...

Lees verder »

c21 c127 c225 c245 c263
Nieuwe risicotaxatie berekent capaciteit van ruimten

Nieuwe risicotaxatie berekent capaciteit van ...

8 jul om 12:25 uur
timer 2 min

Hoewel het (nog) niet is meegenomen in de richtlijnen van het RIVM, is goede ventilatie essentieel gebleken in ...

Lees verder »

c21 c127 c225 c243 c244
Alles-in-één klimaatconcept voor Solar Decathlon Build Challenge

Alles-in-één klimaatconcept voor ...

2 jul om 08:00 uur
timer 7 min

De Solar Decathlon Build Challenge is in duurzaamheidsland dé strijd der titanen, waarin studenten laten ...

Lees verder »

c21 c127 c225 c243
Goede bescherming aluminium door constante temperatuur

Goede bescherming aluminium door constante temperatuur

1 jul om 15:30 uur
timer 5 min

Aluminium producerende groothandel Comhan uit Uithoorn zocht een duurzame en betrouwbare verwarming voor het nieuwe ...

Lees verder »

c21 c127 c225 c243 c245
Bosch-vestigingen dit jaar klimaatneutraal  

Bosch-vestigingen dit jaar klimaatneutraal  

23 jun om 14:30 uur
timer 3 min

Bosch heeft niet alleen een boekjaar (2019) afgesloten met meer dan tien procent groei, in 2020 zullen ook alle ...

Lees verder »

c21 c127 c225 c243
Nieuw digitaal magazine: Gebouwschil

Nieuw digitaal magazine: Gebouwschil

19 jun om 12:45 uur
timer 1 min

In de reeks extra digitale magazines van Duurzaam Gebouwd verschijnt vandaag een special over de Gebouwschil. ...

Lees verder »

c21 c54 c127
'Het nieuwe normaal'

'Het nieuwe normaal'

20 apr om 15:30 uur
timer 3 min

Peter van Veen: Duurzaam Gebouwd-expert Peter van Veen schreef eerder deze maand over zijn visie op de gezondheidscrisis en deed ...

Lees verder »

c21 c127 c160 c168 c225 c245 c263
‘Een gezond gebouw is geen klantvraag, maar een principe’

‘Een gezond gebouw is geen klantvraag, ...

9 apr om 12:01 uur
timer 8 min

‘Denk in kansen, niet in bedreigingen’. Dat sentiment stond aan de kern van de digitafel Healthy Buildings ...

Lees verder »

Reacties

Mooi om onze partner Oosterberg ook op dit belangrijke platform tegen te komen! Als producent van systemen die bewoners verbinden met hun woning en van efficiënte en bijzonder duurzame infrastructuren op basis van IP is dit de weg om de systemen naar de markt te brengen!

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up