Gezonde gebouwen: 'Back to nature!'

Gezonde gebouwen: 'Back to nature!'

Bij het bevorderen van productiviteit en gezondheid in de werkomgeving, draait alles om stress. Of liever gezegd: het wegnemen ervan. Je functioneren en gemoedstoestand is onder andere afhankelijk van je cortisolniveau. We leven tegenwoordig in een stressvolle omgeving en hier zijn we ons vaak niet eens van bewust. Gelukkig valt het cortisolniveau op allerlei manieren te verlagen. Goed voor de mens, en de portemonnee.

Voordat we deze maatregelen invoeren, is het interessant eens te kijken naar de achtergrond en context van het onderwerp gezonde omgevingen. Wat proberen we eigenlijk na te bootsen bij het creëren van een gezonde werkomgeving? Met verse lucht, goede akoestiek, natuurlijke materialen, voldoende daglicht, planten en rust? Het antwoord is... buiten! Onze natuurlijke omgeving.

Biophilic Architecture

De natuur is onze oorspronkelijke habitat. Daar hebben we miljoenen jaren in geleefd, vrij succesvol ook. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat veel zaken die we in de natuur terugvinden, het stressniveau verlagen. Focus op stressverlagende elementen is dan ook de basis van een Healing Environment. Dit werkt niet alleen in een ziekenhuisomgeving, maar ook op de werkplek. In de architectuur is een nieuwe stroming ontstaan: ‘Biophilic architecture’. Biofilie betekent vrij vertaald: liefde voor de natuur. Ieder mens, enkele uitzonderingen daar gelaten, is bewust of onbewust biofiel. Dat houdt in dat we ons aangetrokken voelen tot natuur en andere levende wezens. Daarom hebben we huisdieren en planten in huis, en gaan we op vakantie naar mooie oorden.

Oké, natuur is dus goed. Maar hoe kun je hier gebruik van maken als vastgoed- of huisvestingsprofessional? Ik geloof dat we onze levensstijl en omgeving enigszins moeten aanpassen, en weer wat meer in contact moeten komen met de natuur. Dat klinkt sommige mensen als muziek in de oren, anderen vinden het wat geitenwollensokkerig. Laat me duidelijk zijn: technologie en vooruitgang zijn een groot goed, ik pleit er niet voor om met z’n allen in een hutje op de hei te gaan wonen, zonder wifi. Maar laten we niet vergeten waar we vandaan komen, en vooral de impact van onze veranderende omgeving niet onderschatten.

Balans tussen technologie en natuur

We leven in een enorm experiment. De wetenschap heeft geen flauw idee van de impact van onze drukke stedelijke levens en alles wat daarbij komt kijken. Ze kunnen het niet bijbenen. Miljoenen jaren van evolutie heeft ons gevormd tot wie we zijn, maar de technologie haalt ons in. 5 Miljard mensen zijn de trotse eigenaar van een mobiele telefoon, 4 miljard mensen zijn in het bezit van een tandenborstel. We moeten op zoek naar een balans tussen al het moois wat de moderne wereld ons te bieden heeft, en al het goeds van de natuur waar we als mens behoefte aan hebben.

De balans waar ik over spreek is nog mijlenver weg. In de tussentijd kunnen we pionieren, in de huidige omgeving en met bestaande normen en waarden. We kunnen de eerste stappen zetten door ons bewust te zijn van het effect van natuur op ons brein en welzijn, en hier alvast naar handelen. Een mooi voorbeeld is de wachtkamer met ‘sky ceiling’ van de Spoedeisende Hulp van het Erasmus MC: het aantal incidenten is sinds de ingebruikname van de nieuwe ruimte drastisch omlaag gegaan.

Maak het kantoor groen. Zorg voor licht en verse lucht. Gebruik natuurlijke materialen en volop planten. Dan voelt het bijna als thuis. Het thuis van vóór onze tijd bedoel ik dan. Maar wel mét bescherming tegen de elementen, én goede koffie. Daar worden we vast en zeker gezond en productief van. Zo blijft je cortisolniveau op peil en reageert het alleen als het nodig is. Bijvoorbeeld als je wordt benaderd door een roofdier, zoals die ene collega van Finance.

Auteur: Jet Prevosth, Consultant Industry & Buildings – Royal HaskoningDHV

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c160 c171 c225 c282
DGMR-kantoor in Den Haag behaalt WELL Platinum certificaat

DGMR-kantoor in Den Haag behaalt WELL Platinum ...

3 feb om 10:01 uur
timer 7 min

Adviesbureau DGMR helpt opdrachtgevers al een poosje hun gebouw gezond te maken volgens de WELL Building Standard, ...

Lees verder »

c21 c160 c168 c171 c225 c244
Inspiration Centre De Verbinding: living lab voor gezondheid

Inspiration Centre De Verbinding: living lab ...

27 jan om 07:01 uur
timer 6 min

Het beste in je naar boven halen. Dat is wat het in oktober geopende familiehuis en Inspiration Centre van Dura ...

Lees verder »

c21 c171 c225 c243 c244
Drijvend kantoor in Rotterdam is veel meer dan energieneutraal

Drijvend kantoor in Rotterdam is veel meer dan ...

25 jan om 08:00 uur
timer 6 min

Het is misschien wel de blauwdruk voor gebouwen in de stad van de toekomst: een drijvend en energieneutraal kantoorgebouw, ...

Lees verder »

c21 c171 c225 c243 c265
Helft kantoorgebouwen heeft nog geen duurzaamheidslabel

Helft kantoorgebouwen heeft nog geen duurzaamheidslabel

11-12-2020 om 13:01 uur
timer 2 min

Over twee jaar moeten alle kantoorgebouwen in Nederland beschikken over minimaal label C. Slechts een derde voldoet ...

Lees verder »

c21 c171 c225 c243
Sturingsmodel toekomstbestendig en aardgasvrij vastgoed

Sturingsmodel toekomstbestendig en aardgasvrij ...

08-10-2020 om 16:01 uur
timer 7 min

De urgentie voor verduurzaming is overal te proeven, maar de diversiteit aan akkoorden, afspraken en regelgeving ...

Lees verder »

c21 c145 c171 c225 c252
CBRE en Bouwinvest werken samen aan duurzaamheidsambities

CBRE en Bouwinvest werken samen aan duurzaamheidsambities

20-08-2020 om 16:01 uur
timer 2 min

Bouwinvest zet al jarenlang in op duurzaamheid en gaat nu nog een stap verder. In samenwerking met CBRE wordt ...

Lees verder »

c21 c160 c168 c171 c225
Thuiswerknorm heeft vooralsnog geen gevolgen voor kantorenmarkt

Thuiswerknorm heeft vooralsnog geen gevolgen ...

15-07-2020 om 10:31 uur

Diverse bedrijven merken sinds het begin van de coronacrisis dat thuiswerken veel voordelen met zich meebrengt. ...

Lees verder »

c21 c171 c225 c243 c245
Geen gezond gebouw zonder antibacterieel schakelmateriaal

Geen gezond gebouw zonder antibacterieel schakelmateriaal

13-07-2020 om 08:00 uur
timer 1 min

Schakelmateriaal is een vaak vergeten bron van de verspreiding van ziekten en bacteriën. Om gebouwen zo gezond ...

Lees verder »

c21 c127 c160 c168 c171 c225 c245
‘Gebouweigenaren, steek je hoofd niet langer in het zand!’

‘Gebouweigenaren, steek je hoofd niet ...

09-07-2020 om 11:01 uur
timer 6 min

Moet er een basisniveau van kennis over een gezond binnenklimaat gelden voor vastgoedbeheerders? Moeten we dat ...

Lees verder »

c21 c160 c171 c225 c245
2020: het jaar dat de mens centraal staat in de vastgoedwereld

2020: het jaar dat de mens centraal staat in ...

17-06-2020 om 17:00 uur
timer 5 min

Begin februari bezocht ik het event ‘Workplace day’, met thema ‘Return on the Workplace’. ...

Lees verder »

c21 c122 c171 c225 c245
Schonere lucht dankzij Amsterdams kantoorpand

Schonere lucht dankzij Amsterdams kantoorpand

09-06-2020 om 08:48 uur
timer 2 min

Vanaf de straat kun je het niet zien, maar het witte dak van het kantoorpand van Reclassering Nederland in Amsterdam ...

Lees verder »

c21 c160 c171 c225 c245
Hoe krijg ik een slim, gezond én coronaproof kantoor?

Hoe krijg ik een slim, gezond én coronaproof ...

19-05-2020 om 13:00 uur
timer 1 min

Hoe krijg je een coronaproof kantoor? Strukton Worksphere ontwikkelde PULSE Comfort Distance, een laagdrempelige ...

Lees verder »

Reacties

Goed betoog Jet!. Er kan nog veel meer. Bouwen in hout is goed voor de gezondheid van mensen. Er is al veel wetenschappelijk onderzoek verricht waaruit blijkt dat mensen zich beter voelen in een omgeving waar veel hout wordt gebruikt. Haal de natuur letterlijk in huis, kantoor of ziekenhuis, kinderdagverblijf of school.
Meer weten? proholz.at, woodproducts.fi, woodproducts.fi (2), woodproducts.fi (3), woodproducts.fi (4), treteknisk.no, treteknisk.com, treteknisk.com (2), treteknisk.com (3), treteknisk.com (4)

Wat een goed artikel Jet! Er is zoveel meer te halen als het gaat om een gezond omgeving in gebouwen. Verandering komt alleen wanneer men bewust wordt van de mogelijkheden de kwaliteit van de huidige standaarden. Als iedereen als doel stelt om een gezond gebouw te bouwen voor de eindgebruikers en kan aantonen wat de effecten hiervan zijn dan ben ik overtuigt dat veel veranderd. Wij werken hier ieder geval hard aan, om samen met andere ondernemingen die hetzelfde doel voor ogen hebben, het binnenklimaat gezond te maken.

Opnieuw een prachtige glimp uit het werk van de Duitse biochemicus Frederic Vester (23-11-1925 - 2-11-2003) dat maar zo slecht wil doordringen tot stagnerende eenheidsdenkers en stagnerende anarchisten

Goed artikel en mooie reacties. We kunnen eindgebruikers van vastgoed zoveel meer laten profiteren van hun omgeving, mits we het onderwerp Gezondheid ook explicieter beetpakken en maatregelen in onze oplossingen integreren.

Bedankt voor deze mooie reacties. Hout past als natuurlijk en duurzaam materiaal perfect bij Biophilic design. Behalve licht, lucht en groen heeft dit natuurlijk ook betrekking op materiaalgebruik. Zoals Maarten en Ellis aangeven is het inderdaad van belang om hier grootschalig mee aan de slag te gaan, zodat we ook echt van onze omgeving kunnen gaan genieten en er ons voordeel mee kunnen doen.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up