Elektrisch wonen heeft de toekomst

Elektrisch wonen heeft de toekomst

In Nederland rijden steeds meer elektrische auto’s. Na jaren aarzelen is de conservatieve autobranche eindelijk om. En er volgt nu nog een sector: de bouw. Want na elektrisch rijden is er nut ook elektrisch wonen. Neem afscheid van je gasfornuis en gasgestookte cv-installatie. Het all electric house gekoppeld aan groene stroom is de nieuwe stip aan de horizon.

Auteur: Erik van Beek (*)

Een huis zonder gasaansluiting? Voor veel mensen is het misschien een beetje wennen. Na de oorlog werd het gas uit Groningen een vanzelfsprekendheid. Haast zonder na te denken verhitte het magische blauwe vuur onze pannen en kregen we er ons tapwater en de radiatoren mee warm. Even aan de knoppen draaien en het gas stroomde suizend naar binnen. Onze gasbel leek oneindig.

Nu weten we beter. Onze Groningse voorraden raken op, zoals ook de fossiele brandstoffen elders in de wereld. Tegelijkertijd neemt de energiebehoefte toe. Per individu – we gebruiken steeds meer energie – en collectief, omdat de wereldbevolking blijft groeien. Er zijn duurzame alternatieven nodig om mensen te huisvesten en van energie te voorzien.

All electric houses

Gasloos wonen heeft de toekomst. Dat kan niet anders. We moeten in Nederland overschakelen naar woningen waar elektriciteit de energiebron is. All electric houses met bij voorkeur groene stroom. En dat is op zijn zachtst gezegd een trendbreuk. In 90 tot 95 procent van de woningen staat nog gewoon een gasgedreven cv-installatie, schat ik in. En dergelijke woningen worden nog steeds gebouwd. Tja, onze bouwsector staat nu eenmaal niet bekend als progressief.

Dat het ook anders kan, bewijst het biobased house. Deze bijzondere demonstratiewoning, speciaal gebouwd voor de Innovation Expo in april, is in alles duurzaam. De bouwmaterialen zijn natuurlijk en herbruikbaar, het gebouw is energieneutraal én het is een all electric house. De energie komt van zonnepanelen op het dak.

Infrarode warmtepanelen

Met ons bedrijf Hugro hebben we de eer mee te bouwen aan het biobased house. We zijn een importeur/distributeur en leveren onder meer warmtepanelen die werken met infrarode straling. Dat is revolutionair anders dan conventionele radiatoren. De warmtepanelen leveren direct een behaaglijke stralingswarmte, als je ze aan zet. Het is alsof je in de zon zit.

De warmtepanelen zorgen voor comfort en zijn tegelijkertijd energiezuinig. Dat komt doordat je niet eerst de lucht in de ruimte hoeft te verwarmen om het lekker warm te hebben, zoals bij reguliere radiatoren. En omdat het systeem elektrisch is, kun je het koppelen aan groene stroom. Daardoor kunnen warmtepanelen een duurzame toepassing zijn. Het was de reden van Patrick Schreven, initiatiefnemer van het biobased huis, om ons te vragen de warmtepanelen te plaatsen.

Milieubewuste consument

Patrick is inmiddels niet de enige. De vraag naar warmtepanelen zien we elk jaar enorm toenemen. Het heeft alles te maken met de opkomst van de milieubewuste consument. Die plaatst bij voorkeur zonnepanelen op het dak en vraagt zich af wat hij met de zelf opgewekte energie kan doen. Teruggeven aan het net is een optie, maar geen aantrekkelijke. Beter is om het zelf te gebruiken. Dan is verwarming van de woning met bijvoorbeeld warmtepanelen een goede mogelijkheid.

Wat het biobased huis zo bijzonder maakt, is het pop-up karakter. Je bouwt het op, breekt het weer af en zet hem elders weer in elkaar. Bij zo’n flexibel bouwconcept hoort een even flexibele energievoorziening. Gas sluit daar letterlijk slecht op aan. Een all-electric benadering is de oplossing. Die behoefte zie je ook terug bij tijdelijke woningen, recreatiehuisjes en extra aanbouw. Niet voor niets leveren we daarvoor geregeld warmtepanelen.

Flexibel bouwen

Ik zie een toekomst in flexibel bouwen. Daarmee speelt de bouwsector in op de woonbehoefte van studenten, alleenstaanden, ouderen en migranten. Anders dan het klassieke bouwen van voorgeprogrammeerde rijtjeshuizen in Vinex-wijken, kunnen we door modulaire bouwconcepten supersnel braakliggende terreinen volbouwen met kwalitatieve, comfortabele en betaalbare woningen.

De biobased benadering geeft een extra dimensie aan het flexibele bouwen. Wat is er nu mooier om met hout of andere natuurlijke materialen te werken die altijd voorradig zijn en die je kunt hergebruiken? Je laat er bovendien minder afval na voor de generatie na ons. Vanuit die verantwoordelijkheid vond ik het ook belangrijk om mee te werken aan het biobased huis.

Razendsnelle ontwikkelingen

Dat huis is er nu gekomen en nog vele zullen er volgen. In de bouwwereld spelen biobased concepten slechts een marginale rol. Maar duurzame ontwikkelingen kunnen snel gaan. Vergelijk het met de automobielindustrie. Als je daar 10 jaar geleden het succes van elektrisch vervoer zou voorspellen, werd je meewarig aangekeken. En dan heb je mooi buiten Tesla gerekend.

De bouwwereld staat dezelfde omslag te wachten. Nu al hoor ik alom geluiden dat er over 10 à 15 jaar geen gasaansluitingen meer zijn in woningen. Steeds meer consumenten maken ook bewust een keuze voor een duurzaam gebouwde woning. Als na deze early adopters een grotere groep belangstellenden volgt en als biobased alternatieven betaalbaar en breder bekend raken; moet je dan eens opletten.

(*) Erik van Beek is marketing- en salesmanager van Hugro, leverancier van ondermeer infrarood warmtepanelen.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c160 c171 c225 c245
2020: het jaar dat de mens centraal staat in de vastgoedwereld

2020: het jaar dat de mens centraal staat in ...

17 jun om 17:00 uur
timer 5 min

Begin februari bezocht ik het event ‘Workplace day’, met thema ‘Return on the Workplace’. ...

Lees verder »

c21 c160 c168 c225 c245
Rol van ketenregisseur wenselijk voor smart cities

Rol van ketenregisseur wenselijk voor smart ...

17 jun om 11:02 uur

"Van de transitie van domme stenen naar intelligent duurzaam vastgoed.” Op 11 juni stond de slimme en gezonde ...

Lees verder »

c21 c160 c168 c225 c263
Bewegingsmelder voegt temperatuur- en verlichtingsregeling toe aan smart home

Bewegingsmelder voegt temperatuur- en verlichtingsregeling ...

22 mei om 13:01 uur
timer 1 min

Met een nieuwe universele bewegingsmelder voegt powermanagementbedrijf Eaton een extra vernuftigheid toe aan smart ...

Lees verder »

c21 c160 c171 c225 c245
Hoe krijg ik een slim, gezond én coronaproof kantoor?

Hoe krijg ik een slim, gezond én coronaproof ...

19 mei om 13:00 uur
timer 1 min

Hoe krijg je een coronaproof kantoor? Strukton Worksphere ontwikkelde PULSE Comfort Distance, een laagdrempelige ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c245
Digitale rondetafelgesprekken over gezonde en slimme gebouwen

Digitale rondetafelgesprekken over gezonde en ...

13 mei om 12:00 uur
timer 1 min

Tijdens het event Building Futureproof vonden diverse rondetafelgesprekken plaats, waarvan we er twee voor je ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c245
Bestaand kantoor van DGMR behaalt WELL Platinum 

Bestaand kantoor van DGMR behaalt WELL Platinum 

12 mei om 10:00 uur
timer 4 min

Als tweede in Nederland ontvangt Duurzaam Gebouwd-partner DGMR voor haar bestaande kantoor in Den Haag het certificaat ...

Lees verder »

c21 c143 c160 c225 c244
Nieuwbouw Hogeschool Rotterdam is gezond en duurzaam

Nieuwbouw Hogeschool Rotterdam is gezond en ...

7 mei om 13:01 uur
timer 2 min

Hogeschool Rotterdam bouwt het scholencomplex uit met een 14.000m2 grote campus op de locatie Kralingse Zoom. ...

Lees verder »

c21 c127 c160 c168 c225 c245 c263
‘Een gezond gebouw is geen klantvraag, maar een principe’

‘Een gezond gebouw is geen klantvraag, ...

9 apr om 12:01 uur
timer 8 min

‘Denk in kansen, niet in bedreigingen’. Dat sentiment stond aan de kern van de digitafel Healthy Buildings ...

Lees verder »

c21 c120 c160 c225 c243
Practice what we teach

Practice what we teach

25 mrt om 11:00 uur
timer 7 min

Duurzaamheid krijgt bij de Universiteit Utrecht een centrale plek in de kerntaken en in de bedrijfsvoering. Wij ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c245
De impact van gezonde gebouwen voor gebruiker en omgeving op Building Holland 2020

De impact van gezonde gebouwen voor gebruiker ...

13 feb om 16:00 uur
timer 1 min

Op 25 maart in de middag laten we tijdens dit side event op Building Holland 2020 de impact van gezonde gebouwen ...

Lees verder »

c21 c127 c160 c225
Goed werkklimaat draagt bij aan behoud van vakpersoneel

Goed werkklimaat draagt bij aan behoud van vakpersoneel

28 jan om 10:00 uur
timer 3 min

In de industrie kan het binnenklimaat een essentiële rol spelen in het behouden van personeel, en natuurlijk ...

Lees verder »

c21 c26 c160 c263
Hoe gezondheid en digitalisering in praktijkcasus NS bij elkaar komen

Hoe gezondheid en digitalisering in praktijkcasus ...

21 jan om 10:01 uur
timer 1 min

Door zachte en harde waarden aan elkaar te verbinden krijgt de NS verse inzichten over de verbetering van het ...

Lees verder »

Reacties

Tuurlijk, allemaal all-electric met een COP van 1, en een totaalrendement van 39%. Begrijpt niemand van de all-electric lobby (warmtepompen, elektrische auto's, IR-panelen) dat er heel veel dagen zijn zonder zon en wind. Waar komt dan de elektriciteit voor deze slurpers vandaan? Gratis en voor niets uit een boom? Gratis en voor niets uit een fietsbel? Willen we naar een duurzame elektriciteitsvoorziening die grotendeels op wind en pv kan draaien, dan moet de BASELOAD fors omlaag en niet FORS OMHOOG zoals de lobby op deze website wil. Dat dit soort figuren een podium krijg hier. Lees deze blog maar eens en hoor ook de andere kant van de energiewende. Onbetaalbaar en dagenlang geen elektra als windmolens stilstaan (dat staan ze heel vaak) en kolen en gas worden verboden.

Ik begin ook te twijfelen over de goede bedoelingen van deze nieuwsbrief. Nederland heeft door de administratieve truc de stroom groen gekleurd. Nederland loop ver achter met duurzame energie. 6% van onze energie word duurzaam opgewekt. (BRON CBS) 94% wordt dus nog steeds met goedkope kolen opgewekt. Hoezo is electra duurzaam. Wordt wakker mensen!!!

Ik begin een beetje moe te worden van mensen zoals Rene de Leeuw die nog steeds denken dat IR verwarming een COP van 1 heeft. De totaal andere manier van verwarmen geeft juist een heel ander beeld. Monitoring van woningen en gebouwen gedurende een aantal jaren en die volledig uitgerust zijn met IR verwarming tonen juist aan dat je al naar gelang de omstandigheden(materiaal in de bouwkundige constructies) en de kwaliteit van de toegepaste panelen kunt rekenen met een COP die varieert van 2,7 tot 3,9. Daarmee is het all-electric living concept van Profijtwarmte een succes gebleken bij renovatie en nieuwbouw van woningen zonder gasaansluiting. Ik herken deze facetten ook in het verhaal van Eric van Beek.

Verwarmen in de toekomst moet in elk geval anders! Dat we nu in NL nog overwegend met gas verwarmen wil niet zeggen dat dat verantwoord is en dat dat niet anders moet. Er is een enorme toename van zonnepanelen, windparken en andere vormen van ontwikkelingen voor opwekking hernieuwbare of CO2 vrije energie. Targets moeten daarin gehaald worden. Biogas is een klein deel. Zonneboilers is een deel. PV opwekken is een deel. Van alles samen wordt heel Europa schoner. Dat is de weg die we moeten volgen. Elektrisch verwarmen wordt daar zeker een groot onderdeel van. Niet vast houden aan het verleden maar vooruit kijken, zoeken en denken hoe het anders en beter kan voor het milieu en volgende generaties. Omdenken dus! Ja, er zullen partijen zijn die daar anders over denken maar dat geldt ook omgekeerd voor het vewarmen met gas. Meer en meer inwoners worden CO2 bewust. All-electric komt in een stroomversnelling. Lange golf infrarood (laag temperatuur) vergt minimum investering, geen onderhoud, hoog comfort niveau, gezonder binnenklimaat en economisch in gebruik door temp. regeling per vertrek.

Tuurlijk al die IR-gekkes. Ik zou zeggen: Kom er maar in Harm Valk. De deskundige hier die ook tegen deze vorm van all-electric is. Helaas gaan zowel Jeanine Prang als Durk Miedema niet in op de situatie als er GEEN zon en GEEN wind is. En als al die kolencentrales gesloten zijn. Waar komt dan de elektra vandaan voor al die superinefficiente IR-panelen. Ook lekker comfortabel zo'n IR-paneel. Warm waar je zit, maar koud als je je gaat verplaatsen. IR, de grootste kolder. Helaas krijgen marketeers als Prang en Miedema steeds meer voet aan de grond. Dat wil niet zegge dat ze gelijk hebben. Mensen komen in NL miljoenen liters Spa blauw terwijl het leidingwater 1000x goedkoper is, milieuvriendelijker en zelfs gezonder is.

Het is ongelooflijk: Prang is van Speedheat en Miedema van Profijtwarmte. Beide importeurs van IR-panelen. Het moet verboden worden voor mensen om HIER reclame te maken.

En kijk eens op www.iq-glas. nl. De ruit als radiator. Elektrisch verwarmend glas

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up