‘Salderingswet houdt innovatie rond smart grid tegen’

‘Salderingswet houdt innovatie rond smart grid tegen’

Samen met onder meer Stedin, KPN en Heijmans onderzoekt technologiebedrijf ABB de mogelijkheden van een smart city. “Met onze module Smart Energy Management (SEM, zie bovenstaande infographic) kunnen bewoners hun wasmachine laten draaien als de energiekosten laag zijn. De salderingswet houdt verdere innovatie op dit gebied echter tegen.”

Dit liet Ron van de Beek van ABB weten, tijdens Vakbeurs Energie in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. In de salderingswet staat dat particulieren, die zonnepanelen op hun dak hebben, voor het leveren van stroom aan het energienet evenveel krijgen, als ze betalen voor de stroom die ze afnemen. En dat blijft zo tot 2023, zo heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken afgelopen juli besloten. Al heeft het nieuwe kabinet in het regeerakkoord de ambitie geformuleerd om vanaf 2020 een terugleversubsidie in te voeren.

Systeem werkt met en reageert op data

Met de energiemanager SEM biedt ABB een integraal systeem voor opwekking, opslag, gebruik en aansturing, dat reageert op real-time data. Hierdoor zijn de elektrische en de klimaatinstallatie goed op elkaar afgestemd. Deze module stemt de duurzaam verkregen energie vanuit de warmtepomp en de zonnepanelen zo optimaal mogelijk op het verbruik af.

“De SEM-module kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een wasmachine pas werkt als de energie goedkoop is”, legde Van de Beek uit. “Hij monitort alle energiestromen, slaat ze op en communiceert met alle aangesloten apparaten.”

Noodzaak voor batterij?

De data die hieruit komt, kan de gebruiker inzetten om een energieprestatievergoeding te krijgen. “Maar de salderingswet biedt bewoners geen noodzaak om een batterij te gebruiken om de duurzaam opgewekte energie op te slaan. Overdag wekken ze energie op, maar ’s avonds gebruiken ze deze pas. Financieel merken zij geen verschil of dit zelf opgewekte energie is of het van het net komt.”

‘Salderingswet houdt innovatie rond smart grid tegen’De contanter met batterijen van Est-Floattech, die bij het Nederlandse legerkamp in Mali stond.

Desondanks melden steeds meer partijen zich op het gebied van smart grids. Zo levert Est-Floattech mobiele batterijen aan schepen en onderzoekt het de mogelijkheden op land voor zijn batterijserie Blue Elephant. “Door verschillende batterijen aan elkaar te koppelen had het Nederlandse legerkamp in Mali ’s avonds geen dieselgeneratoren nodig”, lichtte business development manager Walter van der Pennen toe. “Overdag wekten zonnepanelen energie op, die werd opgeslagen in deze batterijen. ’s Avonds werkten alle elektrische apparaten op deze duurzaam opgewekte energie.”

Stadsverwarmingen in aardgasvrije wijken

Ook Thermaflex speelt in op de komst van aardgasvrije wijken met het Flexanet. Dit is een flexibele kunststof leiding, waarmee ze een straat of een wijk in korte tijd van een stadsverwarmingsleiding kan voorzien. De basis van dit net is het flexibele, voorgeïsoleerde kunststof leidingsysteem Flexalen, waarvoor dit installatiebedrijf het Cradle to Cradle-certificaat Silver heeft ontvangen.

Dunne spouwplaats met betere isolatie

Niet alleen het duurzaam opwekken van energie speelt steeds meer een belangrijke rol, ook isoleren is van belang. Met zijn nieuwe serie Kooltherm K100 behaalt Kingspan een lambdawaarde van 0,018 W/mK. “We zijn niet alleen trots op deze lage waarde, maar ook op de geringe dikte”, vertelde business development manager Ronald Penning. “Zo is onze Spouwplaat K108 slechts 75 mm, waar minerale glaswol 131 mm dik is. Dit betekent dat gebouwen dunnere muren krijgen en het vloeroppervlak dus groter wordt.”

CO2-gas als koudemiddel in warmtepomp

Coolmark toonde trots de behaalde gelijkheidsverklaring van adviesbureau Nieman voor de lucht-waterwarmtepomp Q-ton. “Deze pomp werkt met CO2-gas als koudemiddel”, liet salesmanager Huibert Baak weten. “Deze verklaring helpt ons om deze pomp in grotere hoeveelheden te kunnen verkopen. Zo kunnen woningcorporaties voor de Q-ton kiezen om de gewenste EPC-waarde te behalen. Daarnaast helpt het bouwbedrijven en opdrachtgevers om het BREEAM-certificaat Excellent te behalen.”

De Q-ton beschikt over een tweetrapscompressor, die de roterende en scrolltechnologie combineert. “Hierbij gebruikt deze pomp de buitenlucht om warm tapwater te leveren.” De koelingsspecialist richt zich hiermee vooral op grootgebruikers, die regelmatig warm tapwater nodig hebben. “Denk hierbij aan verzorgingshuizen, hotels, appartementencomplexen en restaurants.”

Regelklep voor ventilatiesystemen

Ook ventilatiespecialist Duco richt zich met zijn noviteit Intelli Air Valve (iAV) op grootgebruikers, zoals gestapelde woningen, scholen, kantoren en utiliteitsgebouwen. Deze intelligente regelklep voor de ventilatiesystemen zorgt voor een efficiënte luchtafvoer binnen het volledige gebouw, in combinatie met een (drukgestuurde) dakventilator. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een draadloze communicatie op te zetten met elektronisch gestuurde ventilatieroosters. De iAV is beschikbaar is 4 uitvoeringen: CO2, Vocht, Toilet en Sensorless.

De Vakbeurs Energie vond van 10 tot en met 12 oktober plaats in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. 

Illustratie bovenaan: de werking van SEM.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c125 c225 c243
Duurzaamheidspakket zorgt voor labelsprong in Hengelo

Duurzaamheidspakket zorgt voor labelsprong in ...

Gisteren om 11:00 uur
timer 3 min

Mike Pellewever en zijn vriendin Lianne zijn sinds kort de trotse eigenaren van hun eerste woning aan de Johan ...

Lees verder »

c21 c26 c125 c184 c243
Uiterst duurzaam huis met verrassende innovaties

Uiterst duurzaam huis met verrassende innovaties

1 mei om 10:01 uur
timer 7 min

Je kunt met grote gebaren, veel discussies en talloze vergaderingen de verduurzaming een forse duw in de rug geven, ...

Lees verder »

c21 c125 c127 c172 c225 c243
Delen: de sleutel in de energietransitie

Delen: de sleutel in de energietransitie

26 mrt om 09:30 uur

In Voorhout staan 33 Plus op de Meter-woningen in de wijk Hooghkamer. Dit is niet zomaar een voorbeeldproject, ...

Lees verder »

c21 c125 c225
Onderzoek: biomassa beter voor klimaat dan aardgas

Onderzoek: biomassa beter voor klimaat dan aardgas

11 mrt om 10:00 uur
timer 2 min

Royal HaskoningDHV deed onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) naar de klimaatvriendelijkheid ...

Lees verder »

c21 c125 c184 c225 c243
Primagaz Benelux sluit zich aan bij Duurzaam Gebouwd

Primagaz Benelux sluit zich aan bij Duurzaam ...

12 feb om 13:01 uur
timer 3 min

Primagaz Benelux, leverancier van duurzaam biopropaangas voor particulieren en professionals, heeft zich als partner ...

Lees verder »

c21 c125 c225
Slotcongres AZEB op Building Holland 2020

Slotcongres AZEB op Building Holland 2020

4 feb om 08:00 uur
timer 1 min

Op 24 maart ’s van 13 tot 17 uur sluit het AZEB-project in Nederland af met het AZEB Slotcongres tijdens ...

Lees verder »

c21 c125 c225 c243
De kansen voor hernieuwbare energie in 2020

De kansen voor hernieuwbare energie in 2020

9 jan om 16:10 uur
timer 1 min

Om de klimaatdoelstellingen te kunnen halen, moet er in Nederland nog heel wat gebeuren. Het Solarclarity Energie ...

Lees verder »

c21 c125 c127 c225
Innovatieve gevel prijkt aan energieleverende woontoren

Innovatieve gevel prijkt aan energieleverende ...

9 jan om 13:01 uur
timer 5 min

Gelegen in een van de hipste wijken ter wereld verrijst de energieleverende woontoren BOLD. Aan de overkant van ...

Lees verder »

c21 c26 c125 c140
Uiterst korte bouwtijd door integrale samenwerking

Uiterst korte bouwtijd door integrale samenwerking

04-12-2019 om 14:00 uur
timer 2 min

Je hebt nog een week om je project voor de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards 2020 in te zenden. Een van de winnaars ...

Lees verder »

c21 c125 c225 c243
Bewoners enthousiasmeren voor de warmtetransitie

Bewoners enthousiasmeren voor de warmtetransitie

04-11-2019 om 07:00 uur
timer 5 min

In de transitie naar een aardgasvrije gebouwde omgeving komen in veel gemeenten nieuwe warmtenetten in beeld. ...

Lees verder »

c21 c26 c125 c185
Floriade 2022 wordt groener en duurzamer dan ooit

Floriade 2022 wordt groener en duurzamer dan ...

28-10-2019 om 15:00 uur
timer 5 min

De contouren voor de Floriade in 2022 worden zichtbaar. Het eerste vastgoed verrijst binnenkort op het Floriade-terrein ...

Lees verder »

c21 c125 c184 c225 c243
Met de groengasrevolutie van Bareau hoef je niet #VanGasLos

Met de groengasrevolutie van Bareau hoef je ...

11-10-2019 om 16:00 uur
timer 4 min

Behoud alle gasleidingen en ga niet #VanGasLos, stelt Kirsten Zagt. En vervang het ‘normale’, opgewaardeerde ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up