‘Wij zijn klaar voor een definitieve switch naar de circulaire economie’

timer3 min
‘Wij zijn klaar voor een definitieve switch naar de circulaire economie’

De kanteling richting een economie zonder afval is in volle gang. Overal in Nederland zien we initiatieven ontpoppen, die ervoor zorgen dat grondstoffen en complete producten maximaal hergebruikt worden. Ook Derbigum, bekend van haar duurzame dakbedekkingen, zet de nodige stappen.

Tijdens het interview met algemeen directeur John Poppelaars blijkt snel dat de producent van bitumen dakproducten goed heeft nagedacht over hoe ze op de circulaire economie in kan zetten. “We startten met een eigen recyclingplant in België in 1999, introduceerden Derbigum NT en bieden Derbipure aan, een plantaardige Cradle to Cradle-dakbaan, de enige plantaardige dakbaan ter wereld.”

Snijresten terug in de keten

De recyclingplant zorgt er sinds 1999 voor dat snijresten van daken terug in de keten wordt gebracht. Dankzij haar recyclingstrategie heeft Derbigum tot op vandaag 12.800 ton CO2 uitgespaard. Meten is weten, en dat is precies wat Derbigum gedaan heeft sinds de uitbreiding van haar recyclingsysteem naar extern ingezameld materiaal.
Koen Sneiders, Recycling & waste expert bij Derbigum vertelt: “Recyclen is niet nieuw voor Derbigum, deze instelling zit al sinds 1999 in onze bedrijfsstrategie. Wat toen begonnen is met de recycling van ons eigen productieafval, is vanaf 2010 uitgegroeid tot een volledig recyclingsysteem met extern ingezameld materiaal. Sinds die dag zijn we beginnen meten, en blijkt dat we vanaf 2010 tot op vandaag in totaal zo’n 25.600 ton bitumen gerecycled hebben, wat overeenkomt met een CO2-besparing van 12.800 ton. Om een idee te geven van wat dit voorstelt qua volume: dat zijn zo’n 35.700 vrachtwagens met oplegger, zet die achter elkaar en je krijgt een file van ongeveer 643 km. Dit is van de productiesite in Lot (België) tot in Groningen en terug”. De eerste stap in duurzaam denken en doen was gezet. Een visie die zich door de jaren heen verder zou ontwikkelen bij Derbigum en die al snel resulteerde in het behalen van een ISO 14001-certificaat en de EMAS-norm.

"Een erkend netwerk van dakdekkers werkt met ons samen om de snijresten van daken terug in de keten te brengen", vervolgt Poppelaars. "Ze verzamelen het en wij nemen de resten terug naar de fabriek. Daar wordt het in stukken vermalen en fijn gemaakt. Vervolgens zorgt een machine ervoor dat de snijresten schoon worden, als voorbereiding voor verwerking in de bitumen. Na een smeltproces heb je vervolgens een mengsel dat ingezet kan worden om de Derbigum NT, met gerecyclede bitumen te krijgen. NT staat voor New Technology”. Het hergebruiken van grondstoffen resulteert in minder CO2 -uitstoot. Deze CO2-reductie wordt vastgelegd in een gecertificeerd CO2-reductiecertificaat.

Een nieuwe rol dakbedekking heeft zo’n 25% gerecyclede elementen. "Dat is niet zonder reden, we willen namelijk ook met onze NT producten de bewezen kwaliteit en de vertrouwde verwerking garanderen. Om het gebruik van deze dakbanen onder de aandacht te krijgen en hergebruik te stimuleren hebben we een terugnamesysteem. Als de klant met ons een overeenkomst aangaat, kunnen wij op het einde van de levensduur de dakbanen weer terugnemen.”

Circulaire aanbestedingen als vliegwiel

Vanzelfsprekend moet de klant dan wel openstaan voor zo’n constructie. Ook al is de urgentie voor circulair bouwen duidelijk, kiezen gebouweigenaren en ontwikkelaars nog niet altijd voor de meest duurzame oplossing. “In de markt proef ik dat er wel wordt ingezet op duurzaamheid, maar nog niet altijd op de meest duurzame oplossing. Wij vragen ons af wanneer partijen als woningcorporaties en gemeenten de definitieve switch maken naar de circulaire economie. Als zij zich zouden inzetten op circulaire aanbestedingen, dan kan dat functioneren als vliegwiel.”

Sommige opdrachtgevers pakken deze koploperspositie al op het vlak van circulariteit. Zo staat in de Limburgse gemeente Haelen een Cradle to Cradle-kantoor, met de plantaardige Derbipure dakbedekking. “Dit soort initiatieven hebben we nodig om de verandering aan te wakkeren en vorm te geven. We hebben partijen nodig die hun nek uitsteken.” Hierbij speelt intrinsieke motivatie en passie voor duurzaamheid en circulariteit een grote rol. “Het ligt vooral aan de mindset van de opdrachtgever. In hoeverre is de partij bezig met circulaire ontwikkelingen en begrijpt hij wat de impact is van een economie die geen afval meer produceert?”

Koplopersrol pakken

Om bewuster te worden van deze nieuwe, circulaire weg nodigt Poppelaars uit om verandering zelf te proeven. “Dat kan in onze recyclingplant, waar we concreet weergeven hoe een circulair productieproces eruitziet. We dagen de markt dan ook uit om dit met eigen ogen te bekijken en de mix van duurzaamheid met circulariteit te ondervinden.”

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

'Winnaar Circulaire Ring, vertel nou eens hoe je dat doet?'

'Winnaar Circulaire Ring, vertel nou eens hoe ...

2 nov om 08:00 uur
timer 4 min

Je zult hem maar winnen: de Circulaire Ring. Een award en titel die alleen voor de duurzaamste gemeente van Nederland ...

Lees verder »

'Demontabel bouwen is geen utopie meer'

'Demontabel bouwen is geen utopie meer'

26 okt om 08:00 uur
timer 5 min

Al bijna 90 jaar voorziet voormalig familiebedrijf Aberson de bouw en vastgoed van oplossingen voor de verduurzaming ...

Lees verder »

'Tot 2030 miljard ton aan grondstoffen nodig'

'Tot 2030 miljard ton aan grondstoffen nodig'

18 okt om 08:00 uur
timer 1 min

Om een circulaire bouweconomie te realiseren zijn duurzame winning van zand, grind, klei en gebruik van primaire ...

Lees verder »

Circularikoek

Circularikoek

14 sep om 16:00 uur
timer 1 min

Met verbazing heb ik deze week gekeken naar een uitzending van Zembla. Kunststofgrasmatten dienen te worden gerecycled, ...

Lees verder »

Zoekt en gij zult verbinden…!

Zoekt en gij zult verbinden…!

5 sep om 08:00 uur
timer 2 min

…… en verbinden, dat zullen we! Want wat een mooi nieuws. Een volgende mijlpaal voor Alba Concepts. ...

Lees verder »

Ontdekkingsreis moet mindset veranderen

Ontdekkingsreis moet mindset veranderen

3 sep om 13:00 uur

Clean2Antartica startte met een nieuwe ontdekkingsreis: vanuit Amsterdam vertrok de Tallship Morgenster naar de ...

Lees verder »

Van fossiele grondstof naar biobased alternatief

Van fossiele grondstof naar biobased alternatief

17 aug om 15:30 uur

Met de grondstoffenschaarste in het achterhoofd zijn biobased alternatieven interessanter dan ooit. De tender ...

Lees verder »

DenkTank versnelt transitie naar circulaire metropool

DenkTank versnelt transitie naar circulaire ...

15 aug om 12:00 uur
timer 1 min

De Nationale DenkTank heeft dit jaar als centrale thema ‘circulaire economie’. De komende vier maanden ...

Lees verder »

Maak de ultieme verticale boerderij

Maak de ultieme verticale boerderij

10 aug om 08:00 uur
timer 1 min

‘Design the Ultimate Urban Greenhouse’: zo heet de wedstrijd om de beste verticale boerderij te maken ...

Lees verder »

Zou jij een gebruikte cv-ketel huren?

Zou jij een gebruikte cv-ketel huren?

9 aug om 08:00 uur
timer 1 min

Veel huishoudens gaan nog niet over tot het huren van een gebruikte cv-ketel. Dat blijkt uit een onderzoek over ...

Lees verder »

‘Circulaire stad leidt naar sociale en economische winst’

‘Circulaire stad leidt naar sociale en ...

3 aug om 12:00 uur

De route naar een volledig circulaire stad zoals uitgestippeld door Rotterdam leidt tot een grote sociale en economische ...

Lees verder »

Klimaatakkoord: waar is de aandacht voor circulariteit?

Klimaatakkoord: waar is de aandacht voor circulariteit?

27 jul om 08:00 uur

In het klimaatakkoord zijn relatief veel maatregelen opgenomen om stappen te zetten in de energietransitie en ...

Lees verder »

Reacties

hallo met hividar ik ben 24 jaar oud ik ben op zoek naar werken ik wil heel graag bij zorgen werken op dat ik doet ook zorg opleiden nu 2f . mijn telefoonnummer is 068997965 .

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up