‘Wij zijn klaar voor een definitieve switch naar de circulaire economie’

timer3 min
‘Wij zijn klaar voor een definitieve switch naar de circulaire economie’

De kanteling richting een economie zonder afval is in volle gang. Overal in Nederland zien we initiatieven ontpoppen, die ervoor zorgen dat grondstoffen en complete producten maximaal hergebruikt worden. Ook Derbigum, bekend van haar duurzame dakbedekkingen, zet de nodige stappen.

Tijdens het interview met algemeen directeur John Poppelaars blijkt snel dat de producent van bitumen dakproducten goed heeft nagedacht over hoe ze op de circulaire economie in kan zetten. “We startten met een eigen recyclingplant in België in 1999, introduceerden Derbigum NT en bieden Derbipure aan, een plantaardige Cradle to Cradle-dakbaan, de enige plantaardige dakbaan ter wereld.”

Snijresten terug in de keten

De recyclingplant zorgt er sinds 1999 voor dat snijresten van daken terug in de keten wordt gebracht. Dankzij haar recyclingstrategie heeft Derbigum tot op vandaag 12.800 ton CO2 uitgespaard. Meten is weten, en dat is precies wat Derbigum gedaan heeft sinds de uitbreiding van haar recyclingsysteem naar extern ingezameld materiaal.
Koen Sneiders, Recycling & waste expert bij Derbigum vertelt: “Recyclen is niet nieuw voor Derbigum, deze instelling zit al sinds 1999 in onze bedrijfsstrategie. Wat toen begonnen is met de recycling van ons eigen productieafval, is vanaf 2010 uitgegroeid tot een volledig recyclingsysteem met extern ingezameld materiaal. Sinds die dag zijn we beginnen meten, en blijkt dat we vanaf 2010 tot op vandaag in totaal zo’n 25.600 ton bitumen gerecycled hebben, wat overeenkomt met een CO2-besparing van 12.800 ton. Om een idee te geven van wat dit voorstelt qua volume: dat zijn zo’n 35.700 vrachtwagens met oplegger, zet die achter elkaar en je krijgt een file van ongeveer 643 km. Dit is van de productiesite in Lot (België) tot in Groningen en terug”. De eerste stap in duurzaam denken en doen was gezet. Een visie die zich door de jaren heen verder zou ontwikkelen bij Derbigum en die al snel resulteerde in het behalen van een ISO 14001-certificaat en de EMAS-norm.

"Een erkend netwerk van dakdekkers werkt met ons samen om de snijresten van daken terug in de keten te brengen", vervolgt Poppelaars. "Ze verzamelen het en wij nemen de resten terug naar de fabriek. Daar wordt het in stukken vermalen en fijn gemaakt. Vervolgens zorgt een machine ervoor dat de snijresten schoon worden, als voorbereiding voor verwerking in de bitumen. Na een smeltproces heb je vervolgens een mengsel dat ingezet kan worden om de Derbigum NT, met gerecyclede bitumen te krijgen. NT staat voor New Technology”. Het hergebruiken van grondstoffen resulteert in minder CO2 -uitstoot. Deze CO2-reductie wordt vastgelegd in een gecertificeerd CO2-reductiecertificaat.

Een nieuwe rol dakbedekking heeft zo’n 25% gerecyclede elementen. "Dat is niet zonder reden, we willen namelijk ook met onze NT producten de bewezen kwaliteit en de vertrouwde verwerking garanderen. Om het gebruik van deze dakbanen onder de aandacht te krijgen en hergebruik te stimuleren hebben we een terugnamesysteem. Als de klant met ons een overeenkomst aangaat, kunnen wij op het einde van de levensduur de dakbanen weer terugnemen.”

Circulaire aanbestedingen als vliegwiel

Vanzelfsprekend moet de klant dan wel openstaan voor zo’n constructie. Ook al is de urgentie voor circulair bouwen duidelijk, kiezen gebouweigenaren en ontwikkelaars nog niet altijd voor de meest duurzame oplossing. “In de markt proef ik dat er wel wordt ingezet op duurzaamheid, maar nog niet altijd op de meest duurzame oplossing. Wij vragen ons af wanneer partijen als woningcorporaties en gemeenten de definitieve switch maken naar de circulaire economie. Als zij zich zouden inzetten op circulaire aanbestedingen, dan kan dat functioneren als vliegwiel.”

Sommige opdrachtgevers pakken deze koploperspositie al op het vlak van circulariteit. Zo staat in de Limburgse gemeente Haelen een Cradle to Cradle-kantoor, met de plantaardige Derbipure dakbedekking. “Dit soort initiatieven hebben we nodig om de verandering aan te wakkeren en vorm te geven. We hebben partijen nodig die hun nek uitsteken.” Hierbij speelt intrinsieke motivatie en passie voor duurzaamheid en circulariteit een grote rol. “Het ligt vooral aan de mindset van de opdrachtgever. In hoeverre is de partij bezig met circulaire ontwikkelingen en begrijpt hij wat de impact is van een economie die geen afval meer produceert?”

Koplopersrol pakken

Om bewuster te worden van deze nieuwe, circulaire weg nodigt Poppelaars uit om verandering zelf te proeven. “Dat kan in onze recyclingplant, waar we concreet weergeven hoe een circulair productieproces eruitziet. We dagen de markt dan ook uit om dit met eigen ogen te bekijken en de mix van duurzaamheid met circulariteit te ondervinden.”

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

44 miljoen subsidie voor circulaire economie

44 miljoen subsidie voor circulaire economie

13 aug om 13:00 uur
timer 2 min

Nieuwe subsidieregeling voor pilot- en demonstratieprojecten gericht op recycling en hergebruik van afval, en ...

Lees verder »

De weerbarstige praktijk van duurzaam slopen

De weerbarstige praktijk van duurzaam slopen

12 aug om 13:00 uur
timer 6 min

Slopen is niet direct een sexy onderwerp en ook niet altijd even duurzaam. Hoe besteed je circulair slopen aan ...

Lees verder »

Verregaand verduurzamen door meer met minder

Verregaand verduurzamen door meer met minder

9 jul om 08:00 uur
timer 5 min

‘To sustain our future, rich in colour’. Dat is de slogan die prijkt op de website van Baril, leverancier ...

Lees verder »

Hoe overwin je de weerstand tegen verduurzaming?

Hoe overwin je de weerstand tegen verduurzaming?

6 feb om 10:00 uur
timer 7 min

Duurzame bedrijvendokter Jaap de Vries over desinformatie, blauwe diesel en iPads op wielen. Velen zoeken ...

Lees verder »

Energietransitie kan circulariteit dwars zitten

Energietransitie kan circulariteit dwars zitten

24 jan om 11:00 uur
timer 5 min

Rapport 'Circulaire Economie in kaart' biedt kansen en bedreigingen. Hoe circulair is een nieuwe warmtepomp? En ...

Lees verder »

Jaap de Vries: duurzame bedrijvendokter

Jaap de Vries: duurzame bedrijvendokter

22 jan om 12:01 uur
timer 6 min

Met tientallen samenwerkingsprojecten maakte Jaap de Vries naam in Friesland: “Als je voldoende koplopers ...

Lees verder »

Duurzaam Gebouwd Magazine #41: Klimaattechniek en Circulaire Economie

Duurzaam Gebouwd Magazine #41: Klimaattechniek ...

07-12-2018 om 07:00 uur

Het langverwachte Duurzaam Gebouwd #41 ligt op de mat. Dit keer belichten we de thema’s Klimaattechniek ...

Lees verder »

Fijn en gezond werken in kantoor sociaal domein Breda

Fijn en gezond werken in kantoor sociaal domein ...

28-11-2018 om 15:30 uur
timer 4 min

Het in 2017 opgeleverde kantoor van het sociaal domein van gemeente Breda combineert circulariteit, gezondheid ...

Lees verder »

'Winnaar Circulaire Ring, vertel nou eens hoe je dat doet?'

'Winnaar Circulaire Ring, vertel nou eens hoe ...

02-11-2018 om 08:00 uur
timer 4 min

Je zult hem maar winnen: de Circulaire Ring. Een award en titel die alleen voor de duurzaamste gemeente van Nederland ...

Lees verder »

'Demontabel bouwen is geen utopie meer'

'Demontabel bouwen is geen utopie meer'

26-10-2018 om 08:00 uur
timer 5 min

Al bijna 90 jaar voorziet voormalig familiebedrijf Aberson de bouw en vastgoed van oplossingen voor de verduurzaming ...

Lees verder »

'Tot 2030 miljard ton aan grondstoffen nodig'

'Tot 2030 miljard ton aan grondstoffen nodig'

18-10-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

Om een circulaire bouweconomie te realiseren zijn duurzame winning van zand, grind, klei en gebruik van primaire ...

Lees verder »

Circularikoek

Circularikoek

14-09-2018 om 16:00 uur
timer 1 min

Met verbazing heb ik deze week gekeken naar een uitzending van Zembla. Kunststofgrasmatten dienen te worden gerecycled, ...

Lees verder »

Reacties

hallo met hividar ik ben 24 jaar oud ik ben op zoek naar werken ik wil heel graag bij zorgen werken op dat ik doet ook zorg opleiden nu 2f . mijn telefoonnummer is 068997965 .

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up