Fijn en gezond werken in kantoor sociaal domein Breda

timer4 min
Fijn en gezond werken in kantoor sociaal domein Breda

Het in 2017 opgeleverde kantoor van het sociaal domein van gemeente Breda combineert circulariteit, gezondheid en Het Nieuwe Werken. Alle elementen samen zorgen voor een optimaal werkklimaat. Duurzaam Gebouwd interviewt Ralph Jorissen, Vice President Benelux van Tarkett over de duurzaamheidsambities.

Die zijn fors, zo blijkt al snel uit het gesprek. “Gemeente Breda kiest voor duurzaamheid en een gezond binnenklimaat. Dat is geen loos statement, ze doen wat ze prediken. Dit is niet altijd vanzelfsprekend. We kennen natuurlijk de voorbeelden van organisaties die, als puntje bij paaltje komt, afwijken van de koers richting duurzaamheid. Kostenbeperking kan een oorzaak zijn hiervan.” 

Duurzaam te werk gaan

Dat was niet aan de orde bij dit nieuwe kantoor. Voorafgaand aan de verbouwing werd goed besproken wat de wensen waren. “De partijen die in het project zouden deelnemen, moesten aantonen dat ze zeer duurzaam werken. Gelukkig kunnen wij dat, aangezien we dat al jaren zichtbaar maken voor de buitenwereld. Verder was het voor de gemeente belangrijk dat materialen die worden toegepast, op een later moment weer gedemonteerd kunnen worden.”

Voor Tarkett lag de focus op het realiseren op een gezond binnenklimaat, met circulaire oplossingen die weer terug de keten in kunnen. “We hebben de DESSO AirMaster toegepast, een tapijtoplossing die fijnstof filtert. Deze toegevoegde waarde staat haaks op het imago van tapijt, want veel mensen denken dat dit juist niet goed is voor mensen die last hebben van hun luchtwegen.” De innovatie bevat ten minste 75% Cradle 2 Cradle positief gedefinieerd gerecycled materiaal. “Door te werken volgens C2C start je met positieve grondstoffen, zonder giftige stoffen. Er zit veel tijd in C2C-certificeringen, maar we zijn overtuigd van de meerwaarde hiervan.”

Productiever

De inzet op het gezonde binnenklimaat moet er uiteindelijk voor zorgen dat medewerkers zich beter voelen, productiever zijn en er minder ziekteverzuim is. “Het is niet meer een typische kantooromgeving, maar een kantoor waar het prettig vertoeven is. We willen welzijn combineren met design en functionaliteit.” De duurzaamheidsambities spelen direct in op de trend die zichtbaar is rondom de war for talent. Organisaties zetten zich in om talent van young professionals binnen te halen. “Professionals hebben het tegenwoordig voor het uitkiezen, dus moet je zorgen voor een fijne werkomgeving, waar je medewerkers zich optimaal kunnen ontplooien.”

Fijn en gezond werken in kantoor sociaal domein Breda

Een ander element dat hieraan bijdraagt is het interieur en de akoestiek. “Zeker met open ruimten is akoestiek heel belangrijk. De DESSO AirMaster is geluiddempend en dat betekent dat je zelfs in een open kantoortuin nog prima met elkaar kunt praten zonder dat je je collega’s tot last bent.” Ook het interieur ademt circulariteit:  hergebruik van materialen, gebruik van natuurlijke materialen als steigerhout en de combinatie van nieuwe met tweedehands meubels.  “Het meubilair is warm en modern en van deze tijd. Het is goed afgestemd met het kleurgebruik van de vloer en werken met een logische routing, dus je ziet accenten in de looproute.”

Positieve impact op welzijn

Alle oplossingen tezamen moeten zorgen voor een positieve impact op het welzijn en de productiviteit. “Ook de details zijn hierin belangrijk, zoals voldoende daglicht en groen. Met al die inzet kan het niet anders dat medewerkers en bezoekers zich fijn voelen in deze omgeving. Ik ben ervan overtuigd dat meer partijen de meerwaarde zien van een dergelijke healthy environment. Daar staan wij klaar voor.”

Fijn en gezond werken in kantoor sociaal domein Breda

Duurzaamheidsambities Breda

Breda investeert ruim 18,5 miljoen in het verduurzamen van de gemeentelijke gebouwen. Breda streeft naar een CO2-neutrale stad in 2044. De gemeente stimuleert bedrijven, inwoners en organisaties om te verduurzamen en neemt zelf daarin een voortrekkersrol.Het gaat niet alleen om isolatie, zonnepanelen en groene gevels maar ook om het hergebruik van materialen en het gebruik van biobased materiaal. In gebouw C zijn de bestaande meubels hergebruikt, kasten hebben een omtimmering van steigerhout gekregen en er zijn tweedehands meubels van Welltrade toegevoegd. Belcellen en ‘oorstoelen’ zijn gemaakt van petflessen en geperst vilt. Samen met een duurzame koeling, verwarming, ventilatie en het AirMaster tapijt is Gebouw C een fijne, gezonde, duurzame werkomgeving geworden.  

Fijn en gezond werken in kantoor sociaal domein Breda

Een ander voorbeeld van circulair bouwen van Breda, is de gedeeltelijke herbouw van (kinder)boerderij Wolfslaar.  Het bestaande gebouw uit de jaren 80 is zoveel mogelijk verduurzaamd via isolatie van gevels en dak, tripleglas, een warmtepomp dus gasloos en een grijs-water systeem voor toiletten. De nieuwbouw van de horeca en het buitenlokaal is compleet circulair en biobased: hout van bomen uit de stad, hergebruik van bouwmaterialen en kozijnen, strobouw met roggestro van de eigen akker, leemstuc, een helofytenfilter, een groen dak, zonnepanelen (63) en een kleine , windmolen. Daarnaast zijn het meubilair, de verlichting en de stoffering hergebruikt. 

Gerelateerde artikelen, events & downloads

44 miljoen subsidie voor circulaire economie

44 miljoen subsidie voor circulaire economie

13 aug om 13:00 uur
timer 2 min

Nieuwe subsidieregeling voor pilot- en demonstratieprojecten gericht op recycling en hergebruik van afval, en ...

Lees verder »

De weerbarstige praktijk van duurzaam slopen

De weerbarstige praktijk van duurzaam slopen

12 aug om 13:00 uur
timer 6 min

Slopen is niet direct een sexy onderwerp en ook niet altijd even duurzaam. Hoe besteed je circulair slopen aan ...

Lees verder »

Verregaand verduurzamen door meer met minder

Verregaand verduurzamen door meer met minder

9 jul om 08:00 uur
timer 5 min

‘To sustain our future, rich in colour’. Dat is de slogan die prijkt op de website van Baril, leverancier ...

Lees verder »

Hoe overwin je de weerstand tegen verduurzaming?

Hoe overwin je de weerstand tegen verduurzaming?

6 feb om 10:00 uur
timer 7 min

Duurzame bedrijvendokter Jaap de Vries over desinformatie, blauwe diesel en iPads op wielen. Velen zoeken ...

Lees verder »

Energietransitie kan circulariteit dwars zitten

Energietransitie kan circulariteit dwars zitten

24 jan om 11:00 uur
timer 5 min

Rapport 'Circulaire Economie in kaart' biedt kansen en bedreigingen. Hoe circulair is een nieuwe warmtepomp? En ...

Lees verder »

Jaap de Vries: duurzame bedrijvendokter

Jaap de Vries: duurzame bedrijvendokter

22 jan om 12:01 uur
timer 6 min

Met tientallen samenwerkingsprojecten maakte Jaap de Vries naam in Friesland: “Als je voldoende koplopers ...

Lees verder »

Duurzaam Gebouwd Magazine #41: Klimaattechniek en Circulaire Economie

Duurzaam Gebouwd Magazine #41: Klimaattechniek ...

07-12-2018 om 07:00 uur

Het langverwachte Duurzaam Gebouwd #41 ligt op de mat. Dit keer belichten we de thema’s Klimaattechniek ...

Lees verder »

'Winnaar Circulaire Ring, vertel nou eens hoe je dat doet?'

'Winnaar Circulaire Ring, vertel nou eens hoe ...

02-11-2018 om 08:00 uur
timer 4 min

Je zult hem maar winnen: de Circulaire Ring. Een award en titel die alleen voor de duurzaamste gemeente van Nederland ...

Lees verder »

‘Wij zijn klaar voor een definitieve switch naar de circulaire economie’

‘Wij zijn klaar voor een definitieve switch ...

01-11-2018 om 16:00 uur
timer 3 min

De kanteling richting een economie zonder afval is in volle gang. Overal in Nederland zien we initiatieven ontpoppen, ...

Lees verder »

'Demontabel bouwen is geen utopie meer'

'Demontabel bouwen is geen utopie meer'

26-10-2018 om 08:00 uur
timer 5 min

Al bijna 90 jaar voorziet voormalig familiebedrijf Aberson de bouw en vastgoed van oplossingen voor de verduurzaming ...

Lees verder »

'Tot 2030 miljard ton aan grondstoffen nodig'

'Tot 2030 miljard ton aan grondstoffen nodig'

18-10-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

Om een circulaire bouweconomie te realiseren zijn duurzame winning van zand, grind, klei en gebruik van primaire ...

Lees verder »

Circularikoek

Circularikoek

14-09-2018 om 16:00 uur
timer 1 min

Met verbazing heb ik deze week gekeken naar een uitzending van Zembla. Kunststofgrasmatten dienen te worden gerecycled, ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up