Hergebruik modulaire klaslokalen als flexwoningen Oekraïners

timer4 min
Hergebruik modulaire klaslokalen als flexwoningen Oekraïners

In twaalf weken tijd is in Yerseke iets bijzonders gerealiseerd. Daar worden 102 Oekraïense vluchtelingen ondergebracht in een nieuw complex van flexwoningen. Tot voor kort waren dit nog modulaire klaslokalen die in Scandinavië ongebruikt stonden te wachten op een nieuwe bestemming.

2022 is onmiskenbaar het jaar van de Russische inval in Oekraïne. Ook Nederland werd daar op tal van manieren bij betrokken. Naast wapenleveranties en stijgende energieprijzen is ook de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne een actuele kwestie. In Yerseke (gemeente Reimerswaal, Zeeland) is voor dat laatste een bijzonder project gerealiseerd. Het bedrijf Reboxd, internationaal leverancier van flexwoningen, levert daar deze maand een onderkomen af dat eerder dienst deed als schoolgebouw. Het tijdelijke complex is binnen twaalf weken duurzaam gebouwd met modulaire units, die op tasvelden in Scandinavië ongebruikt stonden te wachten op een volgende bestemming. Vervolgens zijn ze verbouwd tot hoogwaardige, verplaatsbare woningen.

Hergebruik modulaire klaslokalen als flexwoningen Oekraïners

Duurzaamheid

Er zijn zoveel mogelijk duurzame materialen toegepast in de basismodulen die zijn hergebruikt. De units zijn in samenwerking met lokale partijen omgebouwd tot warme, veilige en comfortabele woningen die ook weer herbruikbaar zijn. Vrijwel alle losse onderdelen van de oorspronkelijke modules zijn opnieuw gebruikt, tot kranen en stopcontacten aan toe. Daar waar nodig zijn zaken verbeterd en vervangen om op die manier goed functionerende én prettige woningen te maken. Het geheel op basis van een minimale impact op grondstoffen en energieverbruik.

Het casco van de Reboxd-woningen bestaat uit een houtskelet frame van gelamineerd hout met daarin steenwol isolatie. De elementen die nog zijn toegevoegd, zoals trappen en galerijen, zijn voornamelijk van onbehandeld Douglashout. De flexwoningen zijn gesitueerd rond een gemeenschappelijke binnenplaats met een gezamenlijke ruimte.

Ook bij het transport keek Reboxd naar de duurzame opties, met name ook omdat het een transport over een grotere afstand betrof. Dan is vervoer over water de meest duurzame oplossing. In plaats van honderd vrachtwagens was één vrachtschip voldoende, wat zorgde voor minder energieverbruik en uitstoot. Ook werd getracht met het schip zo dicht mogelijk bij de bouwlocatie aan te meren.

De verwarming, verlichting en ventilatie-installaties zijn allemaal vernieuwd. Als reden noemt Reboxd de energiezuinigheid en de (beperkte) levensduur van de bestaande installaties. De woningen worden nu verwarmd met elektrische radiatoren. De verlichting is vervangen door ledverlichting en ook de ventilatie-units en douchekoppen zijn (extra) energiezuinig. In de flexwoningen is verder nieuwe keukenapparatuur met energielabel A++ aangebracht.

Herbruikbaarheid

In het algemeen worden Reboxd-woningen zo ontworpen dat ze eenvoudig verplaatsbaar zijn. Wanden worden dubbel uitgevoerd en installaties worden tussen de modulen met flexibele koppelingen uitgevoerd. Stijgleidingen gaan buitenlangs, waardoor er geen complexe doorvoeringen zijn door de woningen.

De afmetingen en het gewicht van de modulen zijn zodanig dat ze met eenvoudige middelen kunnen worden vervoerd en geplaatst. Een dure fundering is meestal niet nodig, waardoor bij het verplaatsen van de woningen zo min mogelijk resten achterblijven. Alles is erop gericht om de woningen snel en kostenefficiënt te kunnen verplaatsen.

Hergebruik modulaire klaslokalen als flexwoningen Oekraïners

De indeling van de woning is zo gekozen dat de woningen bewoond kunnen worden door een gezin, maar ook door een groep. Met name bij noodopvang is dit een belangrijke eis. Ten aanzien van geluidsoverlast zijn de kamers onderling zeer goed geïsoleerd. Verder zijn er extra voorzieningen voor de brandveiligheid om het gebouw geschikt te maken voor meerdere gebruikstoepassingen. Dat laatste was ook een eis van de gemeente Reimerswaal. Het hele complex kan later verplaatst worden en in een andere, meer kleinschalige opzet op meerdere locaties worden ingezet voor de huisvesting van bewoners uit Reimerswaal.

Tijdelijk

Deze flexwoningen vormen nu een tijdelijke oplossing, vooral bedoeld voor Oekraïense vrouwen en kinderen die op dit moment niet in hun thuisland kunnen verblijven. Het complex gaat voor maximaal vijf jaar door de Oekraïeners worden bewoond. Zodra zij doorstromen naar permanente huisvesting of kunnen teruggaan naar hun thuisland, kunnen de flexwoningen eenvoudig worden getransporteerd naar een andere locatie.

Eén van de bewoners, Arseniy, is dankbaar dat hij en zijn landgenoten zo goed worden opgevangen: “Wonderful people in Yerseke!” Arseniy krijgt een eigen kantoor binnen het wooncomplex en zet zich in als intermediair en vertaler voor de Oekraïeners en de gemeente.

Ook José van Egmond, burgemeester van de gemeente Reimerswaal, is ten slotte erg content met deze realisatie: “Wij zijn blij dat we met deze snelle huisvesting van Reboxd in zeer korte tijd alle Oekraïense vluchtelingen, die tot nu toe op de camping in Yerseke verbleven, een verantwoorde, warme en prettige plek kunnen bieden om te wonen en te leven.”

Lees ook:
Reboxd is recent geselecteerd om met acht andere leveranciers tweeduizend flexwoningen te bouwen.

Bronnen tekst en foto's: Reboxd

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c140 c225 c243 c260 c265
Jan Rotmans over 'energie in de transitie'

Jan Rotmans over 'energie in de transitie'

Gisteren om 11:01 uur
timer 6 min

Prof. dr. ir. Jan Rotmans houdt zich al zo’n twintig jaar bezig met de energietransitie in de bouw. De sector ...

Lees verder »

c20 c140 c185 c225
Sloop provinciehuis Gelderland Europees icoonproject

Sloop provinciehuis Gelderland Europees icoonproject

23 mrt om 10:01 uur
timer 6 min

De sloop van het betonnen Gelderse provinciehuis mondde uit in een innovatief voorbeeldproject van Europese proporties ...

Lees verder »

c140 c190 c223
Whitepaper: Investeringskansen voor duurzame daken

Whitepaper: Investeringskansen voor duurzame ...

In deze whitepaper ontdek je hoe je met de keuze voor circulaire dakbedekking, mét terugneemgarantie, een ...
c20 c140 c225 c236 c243 c295 c298
'A New Dawn' is de Nederlandse inzending voor EXPO 2025

'A New Dawn' is de Nederlandse inzending voor ...

22 mrt om 09:47 uur
timer 3 min

De Nederlandse inzending voor World Expo 2025 Osaka laat volgens minister Buitenlandse Handel en Ontwikkelingsamenwerking ...

Lees verder »

c21 c54 c140 c185
Wanneer mag je iets circulair noemen?

Wanneer mag je iets circulair noemen?

21 mrt om 10:01 uur
timer 5 min

Recent hoorde Paul van Doorn de opmerking ‘Het is tegenwoordig al snel circulair, hè?’ Dit ...

Lees verder »

c21 c140 c185 c225 c244 c260
Alle verschijningsvormen van circulariteit in beweging

Alle verschijningsvormen van circulariteit in ...

14 mrt om 10:03 uur
timer 3 min

Of het nu een oude Marmoleumvloer is die verhuisde van de TU Delft naar de Heineken Experience, of een hoofddraagconstructie ...

Lees verder »

c21 c135 c140 c190 c225 c265 c298
Gamechanger in de bouw en infra: programmatisch inkopen

Gamechanger in de bouw en infra: programmatisch ...

22 feb om 13:01 uur
timer 7 min

Het congres Gamechangers in de Bouw & Infra, editie 2023, stond op 13 februari bol van de kennisdeling en ...

Lees verder »

c21 c140 c185 c225
Nieuw kennisplatform voor circulair bouwen

Nieuw kennisplatform voor circulair bouwen

13 feb om 10:01 uur
timer 1 min

Sinds kort kunnen professionals die zich bezighouden met circulair bouwen terecht op het kennisplatform Circulearning. ...

Lees verder »

c21 c140 c190 c225 c267
Circulaire bouweconomie? Werk samen aan de ‘bigger picture’

Circulaire bouweconomie? Werk samen aan de ‘bigger ...

10 feb om 15:01 uur
timer 4 min

Onze lineaire economie is al lange tijd niet houdbaar. Door de alsmaar groeiende bevolking en vraag naar producten ...

Lees verder »

c21 c140 c190 c225 c265
4 trends waarmee de bouwsector in 2023 te maken krijgt

4 trends waarmee de bouwsector in 2023 te maken ...

12 jan om 14:31 uur
timer 6 min

Hoewel 2023 veel uitdagingen in petto heeft voor de bouwsector, onder andere door de stijgende rente en de hoge ...

Lees verder »

c21 c140 c190 c225 c260
Nieuwe eisen: impuls voor CO2-reductie en biobased bouwen

Nieuwe eisen: impuls voor CO2-reductie en biobased ...

9 jan om 07:30 uur
timer 6 min

Heb jij het kerstcadeautje van Hugo de Jonge al uitgepakt? Waarschijnlijk niet, want de strik gaat er pas in 2025 ...

Lees verder »

c21 c140 c225 c277
De volgende radicale transitie: water

De volgende radicale transitie: water

27-12-2022 om 10:01 uur
timer 3 min

Na twee uiterst droge zomers, is vrijwel iedereen het onderwerp ‘water’ alweer wat aan het vergeten. ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up