Verregaand verduurzamen door meer met minder

timer5 min
Verregaand verduurzamen door meer met minder

‘To sustain our future, rich in colour’. Dat is de slogan die prijkt op de website van Baril, leverancier van duurzame verfoplossingen. Meer bereiken met minder vormt de ambitie, met een reductie van CO2-uitstoot, hergebruik van materialen en het verlagen van onderhoudskosten. We horen van productmanager Geert Duijghuisen hoe Baril inzet op duurzaamheid.

Al bijna 40 jaar werkt het bedrijf aan oplossingen voor de bescherming van de gebouwschil van allerlei vastgoedtypologieën. “We zijn betrokken bij de verduurzaming van de gebouwde omgeving, infra, marine & offshore en industrie”, geeft productmanager Geert Duijghuisen aan. “Duurzaamheid zit in onze genen. We waren een van de eersten die watergedragen innovaties uitbrachten in de jaren ‘90 en we werden in 2002 uitgedaagd voor de beste ondernemingsvisie van Brabant, met als thema ‘duurzaam ondernemen’. De jury loofde ons voor lef en durf voor de verduurzaming van ons proces en product, maar we sleepten niet de hoofdprijs in de wacht. Toch gaf ons dit het signaal dat deze route de enige juiste was.”

Groenste verf

Dat betekende een verdere intensivering van activiteiten rondom toekomstbestendigheid. Duijghuisen noemt dat de ‘license to practice’: “We willen een maatschappelijk geëngageerde onderneming zijn, dat staat vast. Daarbij willen we onze footprint verkleinen. Dat doen we enerzijds door onze eigen bedrijfsprocessen te optimaliseren. Toen we ons 35-jarig jubileum vierden, verduurzaamden we onze luchthuishouding, legden we een zonnedak aan en openden we een nieuw hypermodern laboratorium. Anderzijds ontwikkelen we producten die de schil blijvend beschermen, CO2-uitstoot verminderen en de Total Cost of Ownership (TCO) zo laag mogelijk houden.”

Voor de ontwikkeling van die innovaties kijkt de leverancier kritisch naar eigen processen en de samenstelling van producten. “We ontwikkelden een complete biobased verflijn met de naam Copperant, die we aanduiden als ‘de groenste verf van Nederland’. Gebouwen die met deze verven worden afgewerkt, blijven hun waarde behouden. We maken gebruik van biobased grondstoffen, waardoor we de CO2-uitstoot drastisch verlagen.” Het gebruik van dergelijke duurzame grondstoffen is nog geen gemeengoed in de markt. “Onze maatschappij draait nog grotendeels op fossiele grondstoffen. Dat kan anders. Het belangrijkste element om te veranderen is wilskracht. We gaan niet kantelen door af te wachten, maar zijn actief op zoek naar partijen die net als wij actie willen teweegbrengen.”

Verregaand verduurzamen door meer met minder

Zoektocht naar koplopers

Die zoektocht betekent onder andere een gesprek met RAU architecten, om gedachten uit te wisselen over circulaire realisaties. “In de huidige economie zien we nog weinig gebouwen die als grondstoffenbank dienen, maar er is een urgentie om dit versneld te organiseren. De trend van schaarste van grondstoffen zet door en we zullen steeds vaker onze materialen uit bestaande gebouwen moeten halen.” Het ligt in de lijn der verwachting dat er meer aandacht komt voor duurzame materialen, aangezien dit een directe link heeft met de waarde van het gebouw.

“Je maakt andere keuzes als je weet dat de materialen ook weer moeten worden losgekoppeld. Overigens is het een uitdaging om als onderdeel van de gebouwschil mee te gaan in een dergelijke opzet, maar ook hier is het een kwestie van willen.” De ambitie om in 2020 een materialenpaspoort als standaard aan te houden, motiveert circulaire koplopers om door te pakken. Dat vraagt echter wel om een rolverandering van Baril. “We hebben een adviserende rol gekregen en besteden daarom veel tijd en aandacht aan het bezoeken van ontwikkelaars, woningcorporaties, scholen en zorgcentra. Centraal staat de zoektocht naar koplopers die ons uitdagen om met een oplossing te komen die past bij de ontwikkeling. Tegenwoordig is er meer ruimte voor de TCO-gedachte (total cost of ownership). Daarbij zien we dat er meer aandacht is voor circulair bouwen. Wij vinden dat je dan goed moet nadenken over de eigenschappen van je product. Zo is het bijvoorbeeld ‘not done’ om met een circulair product op de markt te komen dat nog giftige eigenschappen heeft.

Uiteindelijk moeten we toe naar een gebouwenvoorraad waarvan alle elementen losmaakbaar zijn, óók de schil en dus de verf. Dankzij het inzetten van non-toxische biobased verven blijven gebouwen hun waarde als toekomstige grondstof behouden.”

Zien is geloven

Toch is het vervangen van fossiele grondstoffen door herwinbare grondstoffen een strijd die nog lang niet is gewonnen. “Dat komt vooral doordat men het nog niet met eigen ogen heeft gezien. Wij kunnen verf aanbieden waarmee je als opdrachtgever stappen zet in duurzaamheid, circulariteit en het verlagen van je footprint. Wij willen opschalen, maar het is noodzakelijk dat de markt hierin mee gaat. We proberen nieuwsgierigheid te belonen en zoveel mogelijk mensen te laten proeven aan onze oplossingen. Die zijn zo divers, dat je zelf een beslissing kunt maken over de toekomstbestendigheid. En vanzelfsprekend adviseren wij daarin.”

Project – AM Huis Utrecht

Het door en voor AM Architecten ontwikkelde kantoorpand op het Utrechtse Business Park Papendorp had een verfrissende opknapbeurt nodig. Koeverma en Schilders met Verve uit Rotterdam zijn deze uitdaging aangegaan met de biobased verf Copperant. De wens van AM Architecten om dit met biobased verven te doen was deels geboren uit het feit dat het pand tijdens de opknapbeurt gewoon in gebruik zou blijven; biobased verven zijn geurloos en berokkenen geen schade door vluchtige organische stoffen.

Verregaand verduurzamen door meer met minder

In overleg met Danny Rijken van Baril werd gekozen voor de Copperant Pura muurverf. Deze extra matte muurverf op basis van water en plantaardig bindmiddel voldoet aan de eisen van de opdrachtgever. In een weekend zijn de lastig bereikbare delen geschilderd met een hoogwerker, maar de rest is tijdens werkuren met succes gerealiseerd.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

44 miljoen subsidie voor circulaire economie

44 miljoen subsidie voor circulaire economie

13 aug om 13:00 uur
timer 2 min

Nieuwe subsidieregeling voor pilot- en demonstratieprojecten gericht op recycling en hergebruik van afval, en ...

Lees verder »

De weerbarstige praktijk van duurzaam slopen

De weerbarstige praktijk van duurzaam slopen

12 aug om 13:00 uur
timer 6 min

Slopen is niet direct een sexy onderwerp en ook niet altijd even duurzaam. Hoe besteed je circulair slopen aan ...

Lees verder »

Hoe overwin je de weerstand tegen verduurzaming?

Hoe overwin je de weerstand tegen verduurzaming?

6 feb om 10:00 uur
timer 7 min

Duurzame bedrijvendokter Jaap de Vries over desinformatie, blauwe diesel en iPads op wielen. Velen zoeken ...

Lees verder »

Energietransitie kan circulariteit dwars zitten

Energietransitie kan circulariteit dwars zitten

24 jan om 11:00 uur
timer 5 min

Rapport 'Circulaire Economie in kaart' biedt kansen en bedreigingen. Hoe circulair is een nieuwe warmtepomp? En ...

Lees verder »

Jaap de Vries: duurzame bedrijvendokter

Jaap de Vries: duurzame bedrijvendokter

22 jan om 12:01 uur
timer 6 min

Met tientallen samenwerkingsprojecten maakte Jaap de Vries naam in Friesland: “Als je voldoende koplopers ...

Lees verder »

Duurzaam Gebouwd Magazine #41: Klimaattechniek en Circulaire Economie

Duurzaam Gebouwd Magazine #41: Klimaattechniek ...

07-12-2018 om 07:00 uur

Het langverwachte Duurzaam Gebouwd #41 ligt op de mat. Dit keer belichten we de thema’s Klimaattechniek ...

Lees verder »

Fijn en gezond werken in kantoor sociaal domein Breda

Fijn en gezond werken in kantoor sociaal domein ...

28-11-2018 om 15:30 uur
timer 4 min

Het in 2017 opgeleverde kantoor van het sociaal domein van gemeente Breda combineert circulariteit, gezondheid ...

Lees verder »

'Winnaar Circulaire Ring, vertel nou eens hoe je dat doet?'

'Winnaar Circulaire Ring, vertel nou eens hoe ...

02-11-2018 om 08:00 uur
timer 4 min

Je zult hem maar winnen: de Circulaire Ring. Een award en titel die alleen voor de duurzaamste gemeente van Nederland ...

Lees verder »

‘Wij zijn klaar voor een definitieve switch naar de circulaire economie’

‘Wij zijn klaar voor een definitieve switch ...

01-11-2018 om 16:00 uur
timer 3 min

De kanteling richting een economie zonder afval is in volle gang. Overal in Nederland zien we initiatieven ontpoppen, ...

Lees verder »

'Demontabel bouwen is geen utopie meer'

'Demontabel bouwen is geen utopie meer'

26-10-2018 om 08:00 uur
timer 5 min

Al bijna 90 jaar voorziet voormalig familiebedrijf Aberson de bouw en vastgoed van oplossingen voor de verduurzaming ...

Lees verder »

'Tot 2030 miljard ton aan grondstoffen nodig'

'Tot 2030 miljard ton aan grondstoffen nodig'

18-10-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

Om een circulaire bouweconomie te realiseren zijn duurzame winning van zand, grind, klei en gebruik van primaire ...

Lees verder »

Circularikoek

Circularikoek

14-09-2018 om 16:00 uur
timer 1 min

Met verbazing heb ik deze week gekeken naar een uitzending van Zembla. Kunststofgrasmatten dienen te worden gerecycled, ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up