Wie in cirkels denkt wordt beloond

Wie in cirkels denkt wordt beloond

Circulaire economie: modewoord of noodzaak? Ik denk vooral dat we ons geen betere businesscase kunnen wensen. Enkele voorlopers laten dit al zien. Deze week spreek ik over het onderwerp op het congres van Duurzaam Gebouwd. Daarom alvast een klein voorproefje.

Denken in kringlopen in plaats van een eindige levenscyclus. Zorgen dat onze producten, diensten, organisaties en zeker ook onze gebouwen waarde toevoegen aan de omgeving. Het is alweer zeven jaar geleden dat ik Michael Braungart hierover interviewde voor mijn boek Duurzaam ontwikkelen… een wereldkans. Toen al vertelde hij over het behoud van grondstoffen en hoe onze economie circulair zou worden. In de tussentijd heeft die boodschap een grote groep mensen bereikt. Enkele voorlopers laten zien dat het meest succesvolle bedrijfsmodel in de economie van morgen is gebaseerd op circulair denken en waardecreatie.

Oog voor de technische kant…
Het gesprek spitst zich vooral toe op de technische kant van de zaak. Terecht, want zoals ik in een eerdere blog al aangaf: onze gebouwde omgeving bevat waardevolle grondstoffen, al dan niet geschikt voor hoogwaardig hergebruik. Steeds vaker wordt nu ook vastgoed gebouwd, herontwikkeld of gerenoveerd, gebaseerd op tijdelijk vruchtgebruik van grondstoffen. In de gebouwde omgeving zie ik prachtige voorbeelden. Denk aan het Turntoo-concept van Thomas Rau, waarbij alle gebruikte materialen eigendom blijven van de producent / leverancier. De gebruiker betaalt niet meer voor het bezit, maar voor het gebruik. Geen lampen, maar lichturen bijvoorbeeld. Bij de bouw van het nieuwe gemeentehuis van het Gelderse Brummen is dit concept prachtig toegepast.

…en voor de mens
Toch is dat een stukje uit de puzzel. Circulair denken is ook waarde toevoegen aan de gebouwde omgeving voor wie erin verblijft. Stedenkundige en socioloog Richard Florida gelooft dat de aantrekkelijkheid van stedelijke regio’s wordt bepaald door het feit dat de meest talentvolle mensen er willen wonen. Een basisvoorwaarde daarbij is dat de leefomgeving schoon, uitdagend en inspirerend moet zijn. Gebouwen die echt iets toevoegen aan de omgeving – en dus faciliterend zijn aan de gebruiker – voldoen aan die voorwaarde. Een aantal koplopers in het commerciële vastgoed weet zeer sterk in te spelen op deze trend. Zij ontwikkelen vastgoed dat flexibel, veranderbaar en comfortabel is en zoeken hiervoor steeds vaker de samenwerking op met huurders en andere betrokkenen.

Creatie van Favourite meeting places
Neem bijvoorbeeld vastgoedbelegger Corio. Zij ontwikkelen geen winkelcentra meer, maar creëren Favourite meeting places. Bijvoorbeeld bij de metamorfose van winkelcentrum Hoog Catharijne. Hier moet het winkelcentrum een organisch onderdeel van de binnenstad worden; meer onderdeel van de gemeenschap. Ook Bouwinvest gaat voor intensieve samenwerking met de gebruikers van hun (kantoor)vastgoed. Bijvoorbeeld door op het thema energie – aan de hand van het speciaal ontwikkelde energielabel voor kantoorvastgoed – het gesprek aan te gaan met de huurders. Eventuele maatregelen dragen dan niet alleen bij aan de verduurzaming van het pand en de waarde van de portefeuille, maar vooral ook aan de business van de huurder.

Kiezen voor samenhang
De milieutechnische, financiële en menselijke kant zijn in de circulaire economie onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Het verduurzamen van onze gebouwde omgeving vraagt dus om een integrale benadering. En vooral om samenwerken: met producenten, architecten én met de gebruikers. Vroeger kon je in je eentje excelleren. Nu en in de toekomst word je alleen nog beloond als je een winnend team samen weet te stellen.

Tekst: Anne-Marie Rakhorst

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c135 c140 c286
Bernard Wientjes: ‘De Bouwagenda mag niet verdwijnen in kelders ministerie’

Bernard Wientjes: ‘De Bouwagenda mag niet ...

30 mrt om 11:01 uur
timer 2 min

In de tweede podcast van Duurzaam Gebouwd gaan we uitgebreid in op de doelen en resultaten van De Bouwagenda. ...

Lees verder »

c21 c140 c185 c225
Geef jouw input op de circulaire leidraden van Platform CB’23

Geef jouw input op de circulaire leidraden van ...

19 mrt om 09:01 uur
timer 1 min

Het actieteam van Platform CB’23 vraagt nadrukkelijk om feedback vanuit de hele bouwsector op de ‘80%-versies’ ...

Lees verder »

c21 c140 c185 c225 c244
‘Van waardeloos vastgoed naar waardevast flexgoed’

‘Van waardeloos vastgoed naar waardevast ...

11 feb om 10:01 uur
timer 8 min

In de Week van de Circulaire Economie trok het webinar Circulair Bouwen ruim 150 bezoekers, die afkwamen op een ...

Lees verder »

c21 c54 c140 c190
Amsterdamse School 2.0

Amsterdamse School 2.0

22-12-2020 om 08:46 uur
timer 4 min

Hermen Jansen: Levensduur, life-cycle, losmaakbaarheid en duurzaamheid; het langetermijndenken staat weer helemaal centraal in ...

Lees verder »

c21 c54 c140 c278
Groene of grijze circulariteit?

Groene of grijze circulariteit?

26-11-2020 om 15:30 uur
timer 4 min

Daan Bruggink: Cradle2Cradle heeft vanuit de VS in 2002 een heel goede voorzet gegeven en heel veel mensen geïnspireerd ...

Lees verder »

c21 c140 c185 c225 c260
Actuele oogst van circulaire gebouwen biedt inspirerende voorbeelden

Actuele oogst van circulaire gebouwen biedt ...

06-10-2020 om 13:01 uur
timer 2 min

Voor de bouwsector ligt er een forse uitdaging om Nederland in 2050 circulair te maken. De vele circulaire gebouwen ...

Lees verder »

c21 c140 c225 c244
Vol en aantrekkelijk programma in vijfde Week van de Circulaire Economie

Vol en aantrekkelijk programma in vijfde Week ...

31-01-2020 om 16:01 uur
timer 3 min

Van maandag 3 februari tot en met vrijdag 7 februari 2020 organiseert het Versnellingshuis Nederland circulair! ...

Lees verder »

c21 c140 c185 c225
Podcast over circulariteit: slopen is oogsten

Podcast over circulariteit: slopen is oogsten

13-01-2020 om 12:00 uur
timer 1 min

In de derde BlueCity Podcast over de circulaire economie spreekt klimaatjournalist Ties Joosten met Michel Baars ...

Lees verder »

c21 c135 c140 c225
Gemeenten en de praktijk van circulaire inkoop

Gemeenten en de praktijk van circulaire inkoop

09-01-2020 om 10:00 uur
timer 6 min

De overheid koopt jaarlijks voor ongeveer 73,3 miljard euro in aan werken, diensten en leveringen in. Dat moet ...

Lees verder »

c21 c26 c140
Parkeergarages kunnen de stad uit

Parkeergarages kunnen de stad uit

20-12-2019 om 10:00 uur
timer 1 min

In 2020 wil Ballast Nedam Parking een aantal modulaire parkeergarages een tweede leven geven. “We gaan nog ...

Lees verder »

c21 c26 c125 c140
Uiterst korte bouwtijd door integrale samenwerking

Uiterst korte bouwtijd door integrale samenwerking

04-12-2019 om 14:00 uur
timer 2 min

Je hebt nog een week om je project voor de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards 2020 in te zenden. Een van de winnaars ...

Lees verder »

c21 c140 c225 c244
Podcast: hoe wordt de bouw sneller circulair?

Podcast: hoe wordt de bouw sneller circulair?

13-11-2019 om 10:00 uur
timer 1 min

Beluister de nieuwe podcast van BlueCity met als gast Axel Hendriks (Beelen sloopwerken). Hoe staat het met de ...

Lees verder »

Reacties

Doe je best Anne laat ze maar horen hoe het zit. Rondjes economie.Moeilijk woord.Rondjes politiek is beter .want die 2 zitten onlosmakelijk verbonden met elkaar,Als de een niet werkt is de ander niet recht te houden.

Mooi, dat Search dit ook ontdekt. Daarom bieden we de post-academische opleiding Bouwbiologie IBB/IBN nu ook in het Nederlands aan: een al decennia bestaande en integrale/interdisciplinaire opleiding op het gebied van bouw, architectuur en gezondheid. www.bouwbiologieibb.com In Nederland zijn de laatste decennia (en helaas nog steeds) vele hele goede ontwikkelingen links blijven liggen. Dank zij de crisis en dank zij Europa heeft de bouw nu geen andere keuze meer dan zich te vernieuwen. het zou een grote misser zijn indien gezondheid niet volledig geïntegreerd wordt in welke beslissing dan ook. Voor een land dat zich zelf als kenniseconomie internationaal op de kaart wil zetten is het onvoldoende om een groot aantal studenten en gerenommeerde universiteiten achterstallig onderwijs te geven en deze kennis niet ook in de praktijk te brengen. Helaas staan verdienmodellen een integrale benadering en ontwikkeling nog te vaak in de weg.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up