Geef kantoorgebruikers inzicht in de effecten van hun gedrag

Geef kantoorgebruikers inzicht in de effecten van hun gedrag

Nooit eerder in de geschiedenis konden organisaties hun kantooroppervlak efficiënter benutten dan nu - en nooit eerder konden zij daardoor meer investeren in ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid. Met concepten als ‘het adaptieve vermogen van gebouwen’ en ‘het optimaal benutten van vastgoed- en hergebruikswaarde’ presenteren diverse partijen nieuwe mogelijkheden om werkomgevingen te verbeteren en te verduurzamen. Maar de meest bepalende factor voor de duurzaamheid van hedendaagse kantoorgebouwen wordt vaak buiten beschouwing gelaten: de kantoorgebruikers zelf.

Nieuwe, flexibele werkvormen vragen om kantooromgevingen met een flexibele functionaliteit, maar bieden tevens kansen om de duurzaamheidsprestaties van kantoorgebouwen aanzienlijk te verbeteren. De energie-efficiëntie van gebouwen wordt immers meer dan ooit bepaald door het gedrag van de kantoorgebruikers.

Kantooromgevingen die niet constant 'weten' hoeveel medewerkers in elke ruimte aanwezig zijn? Dat zijn geen slimme gebouwen. Want slimme gebouwen benutten de alom aanwezige technische mogelijkheden om vraaggestuurde voorzieningen te bieden. Door bijvoorbeeld smartphone gegevens te benutten kan de werking van klimaat- en verlichtingssystemen zeer gericht op het feitelijke gebruik van kantooromgevingen worden afgestemd.

Human in the loop

Dit mensgerichte faciliteren, dat ook bekendstaat als het 'human in the loop' concept, vervangt de conventionele gebouwgerichte benadering. Het resulteert in zowel aanzienlijke extra energiebesparingen als een hoger comfort voor de kantoorgebruiker en werkt daarmee gezondheids- als productiviteitsbevorderend. Om een blijvende kentering van de aloude top down-aanpak naar een nieuwe mensgerichte benadering te bewerkstelligen is een cultuuromslag nodig. Het vraagt om een branche-overstijgende samenwerking, gericht op integratie en zonder schroom om buiten gebaande paden te treden.

Van oudsher zijn we in de vastgoedwereld gewend om te ontwerpen, te ontwikkelen en te bouwen, maar het monitoren van het gebruik vindt eigenlijk alleen plaats wanneer de bedrijfszekerheid en de veiligheid in het geding is. In een datacenter dat nooit mag uitvallen wordt bijvoorbeeld gemonitord of de koelsystemen goed functioneren. Met deze voortdurend geactualiseerde informatie kunnen deze systemen steeds gerichter functioneren, waardoor IT-afdelingen hun energieverbruik aanzienlijk reduceren.

Waarom doen we dat niet ook in kantooromgevingen? We kunnen de gebruiksinformatie bijvoorbeeld ook met de medewerkers zelf delen, waardoor zij een uniek inzicht krijgen in de effecten van het eigen dagelijkse gedrag. Deze nieuwe gebruiksgerichte aanpak stimuleert medewerkers om een actieve bijdrage aan de verduurzaming van hun organisaties te leveren. De positieve effecten van deze nieuwe inzichten reiken verder dan de muren van kantoorgebouwen. Wanneer je bijvoorbeeld al bij het boeken van een zakentrip kan constateren dat de CO2-uitstoot van een reis buiten de benchmark valt, dan kun je op zoek naar een duurzamer alternatief.

Hoogste tijd

Het wordt tijd dat we duurzaamheid in een bredere context plaatsen dan we gewend zijn en dat we onze energiesystemen afstemmen op de actuele comfortbehoefte van individuele kantoorgebruikers. Met het individuele comfort als uitgangspunt voor meer gerichte energieverzorging en door medewerkers inzicht te bieden in de effecten van hun eigen gedrag maken we kantooromgevingen in Nederland vele malen duurzamer.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c134 c160 c185 c225
Samen impact maken voor mens en milieu

Samen impact maken voor mens en milieu

22 aug om 10:01 uur
timer 2 min

Partijen die werkelijk op circulariteit sturen, creëren waarde voor mens en milieu. Ziedaar de inzet van ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c243 c293
Realiseer nu een inclusief binnenklimaat

Realiseer nu een inclusief binnenklimaat

18 aug om 10:01 uur
timer 4 min

Gebouwen ‘volgen’ de ontwikkelingen in de maatschappij. Als de wensen van gebouwgebruikers wijzigen, ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c259
<span class='normaltextrun'><span>Op het podium van het Verbindingsfestival: Laurens de Lange</span></span>

Op het podium van het Verbindingsfestival: Laurens ...

24 mei om 13:00 uur
timer 1 min

Duurzaam Gebouwd-expert Laurens de Lange staat 7 juli 2022 op het podium van het Verbindingsfestival. In dit artikel ...

Lees verder »

c21 c160 c185 c225 c279
Veelgestelde vragen over het materialenpaspoort

Veelgestelde vragen over het materialenpaspoort

20 mei om 10:01 uur
timer 4 min

Veel materialen die we gebruiken om te bouwen zijn eindig. En de productie ervan heeft een forse impact op het ...

Lees verder »

c21 c148 c160 c225
Kantoren: van label C naar label A

Kantoren: van label C naar label A

6 mei om 10:01 uur
timer 5 min

Er is werk aan de winkel voor veel vastgoedeigenaren. In 2023 moeten kantoren in Nederland minimaal energielabel ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c263 c265
Webtool voor energiezuiniger en gezondere woning

Webtool voor energiezuiniger en gezondere woning

26 apr om 10:01 uur
timer 2 min

Om antwoord te geven op de graag ‘Hoe gezond en energiezuinig is uw huis?’ is een nieuwe webtool gelanceerd ...

Lees verder »

c21 c135 c143 c160 c225
Feringa Building: enorme campus biedt veiligheid en huiselijkheid

Feringa Building: enorme campus biedt veiligheid ...

19 apr om 15:01 uur
timer 1 min

In de serie BouwHelden verhaalt architect Joost Ector over zijn ontwerp voor het Groningse Feringa Building met ...

Lees verder »

c21 c160 c282 c286
Nieuwe werkplekken voor rust en reuring

Nieuwe werkplekken voor rust en reuring

15 apr om 15:01 uur
timer 2 min

Hoe denken experts over de werkplek van de toekomst? Daarover gaat de nieuwste podcast van Duurzaam Gebouwd, waarin ...

Lees verder »

c21 c151 c160 c225
Meld je aan voor ontwerp en realisatie Het Groene Verpleeghuis

Meld je aan voor ontwerp en realisatie Het Groene ...

7 apr om 08:01 uur

Op Texel wordt het eerste ‘groene verpleeghuis’ gebouwd. Hierin moeten alle ambities op het gebied ...

Lees verder »

c21 c160 c225
LIAG wint duurzame vernieuwbouw Bonhoeffer College in Enschede

LIAG wint duurzame vernieuwbouw Bonhoeffer College ...

4 apr om 08:01 uur

LIAG architecten en bouwadviseurs heeft de architectenselectie gewonnen voor het ontwerp van de vernieuwbouw van ...

Lees verder »

c21 c160 c183 c225
WorkPlace Xperience: horen, zien, beleven, ontmoeten, delen en doen

WorkPlace Xperience: horen, zien, beleven, ontmoeten, ...

4 mrt om 15:01 uur
timer 2 min

Op 29 en 30 maart werken de initiatiefnemers van Smart WorkPlace tijdens de WorkPlace Xperience aan hun missie ...

Lees verder »

Reacties

Het optimaal ondersteunen van mensen in hun werk omgeving is het meest effectieve en efficiënte middel om een duurzame gebouwde omgeving te krijgen. De human-in-the-loop is waar het omdraait. Energie is een middel en het doel is een gezonde en comfortabele leef- en werkomgeving. Goed dat Royal Haskoning DHV dat uitdraagt.

Goed artikel. Uit internationaal door EU gesteund onderzoek (EBOB) in 6 landen is onderzocht wat het effect van kantoorgebruikers is op het energieverbruik Op basis van deze kennis is door het Center van People and Buildings onderzocht wat het effect van het gedrag van kantoorgebruikers op het energieverbruik is bij rijksgebouwen. (zie cfpb.nl/file..website.pdf). Het koppelen van de theoretische simulatiemodellen waarin gebruikersgedrag een rol speelt aan real data is de volgende uitdaging.

Uit onderzoek en metingen, die Royal HaskoningDHV in samenwerking met de TU/e heeft uitgevoerd, blijkt ook dat grote besparingen op koeling en verwarming behaald kunnen worden, zie artikel "De Human in the loop benadering" in TVVL magazine nr 6 2012, directe link (PDF).

Dag Ellis, goed item, bedankt. Vraag: BREEAM in use benoemd de drie onderdelen asset, beheer en gebruik. Is het daarmee in jouw ogen een (potentieel) geschikte tool om de door jou gewenste optimalisatie te meten en stimuleren?

Beste Hans, Ik denk dat BREEAM In Use een goede eerste aanzet geeft door bijvoorbeeld de volgende credits: • monitoring van energieverbruik en uitsplitsing van deze verbruiksgegevens; • het stimuleren van energiemanagement; • beleid op energiedoelstellingen en bewaking van implementatie ( op bijvoorbeeld energiezuinige apparatuur en besparingstips) • het meten, bewaken en beheren van professionele ontwikkeling van medewerkers op bijvoorbeeld productiviteit, tevredenheid, comfortwerkplek en het opstellen van beleid en bewaking van implementatie op deze onderwerpen; Maar ik vind dat het human in the loop concept nog wel een stap verder gaat doordat het real time in kan spelen op de wensen en eisen van de gebruiker.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up