Geef kantoorgebruikers inzicht in de effecten van hun gedrag

Geef kantoorgebruikers inzicht in de effecten van hun gedrag

Nooit eerder in de geschiedenis konden organisaties hun kantooroppervlak efficiënter benutten dan nu - en nooit eerder konden zij daardoor meer investeren in ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid. Met concepten als ‘het adaptieve vermogen van gebouwen’ en ‘het optimaal benutten van vastgoed- en hergebruikswaarde’ presenteren diverse partijen nieuwe mogelijkheden om werkomgevingen te verbeteren en te verduurzamen. Maar de meest bepalende factor voor de duurzaamheid van hedendaagse kantoorgebouwen wordt vaak buiten beschouwing gelaten: de kantoorgebruikers zelf.

Nieuwe, flexibele werkvormen vragen om kantooromgevingen met een flexibele functionaliteit, maar bieden tevens kansen om de duurzaamheidsprestaties van kantoorgebouwen aanzienlijk te verbeteren. De energie-efficiëntie van gebouwen wordt immers meer dan ooit bepaald door het gedrag van de kantoorgebruikers.

Kantooromgevingen die niet constant 'weten' hoeveel medewerkers in elke ruimte aanwezig zijn? Dat zijn geen slimme gebouwen. Want slimme gebouwen benutten de alom aanwezige technische mogelijkheden om vraaggestuurde voorzieningen te bieden. Door bijvoorbeeld smartphone gegevens te benutten kan de werking van klimaat- en verlichtingssystemen zeer gericht op het feitelijke gebruik van kantooromgevingen worden afgestemd.

Human in the loop

Dit mensgerichte faciliteren, dat ook bekendstaat als het 'human in the loop' concept, vervangt de conventionele gebouwgerichte benadering. Het resulteert in zowel aanzienlijke extra energiebesparingen als een hoger comfort voor de kantoorgebruiker en werkt daarmee gezondheids- als productiviteitsbevorderend. Om een blijvende kentering van de aloude top down-aanpak naar een nieuwe mensgerichte benadering te bewerkstelligen is een cultuuromslag nodig. Het vraagt om een branche-overstijgende samenwerking, gericht op integratie en zonder schroom om buiten gebaande paden te treden.

Van oudsher zijn we in de vastgoedwereld gewend om te ontwerpen, te ontwikkelen en te bouwen, maar het monitoren van het gebruik vindt eigenlijk alleen plaats wanneer de bedrijfszekerheid en de veiligheid in het geding is. In een datacenter dat nooit mag uitvallen wordt bijvoorbeeld gemonitord of de koelsystemen goed functioneren. Met deze voortdurend geactualiseerde informatie kunnen deze systemen steeds gerichter functioneren, waardoor IT-afdelingen hun energieverbruik aanzienlijk reduceren.

Waarom doen we dat niet ook in kantooromgevingen? We kunnen de gebruiksinformatie bijvoorbeeld ook met de medewerkers zelf delen, waardoor zij een uniek inzicht krijgen in de effecten van het eigen dagelijkse gedrag. Deze nieuwe gebruiksgerichte aanpak stimuleert medewerkers om een actieve bijdrage aan de verduurzaming van hun organisaties te leveren. De positieve effecten van deze nieuwe inzichten reiken verder dan de muren van kantoorgebouwen. Wanneer je bijvoorbeeld al bij het boeken van een zakentrip kan constateren dat de CO2-uitstoot van een reis buiten de benchmark valt, dan kun je op zoek naar een duurzamer alternatief.

Hoogste tijd

Het wordt tijd dat we duurzaamheid in een bredere context plaatsen dan we gewend zijn en dat we onze energiesystemen afstemmen op de actuele comfortbehoefte van individuele kantoorgebruikers. Met het individuele comfort als uitgangspunt voor meer gerichte energieverzorging en door medewerkers inzicht te bieden in de effecten van hun eigen gedrag maken we kantooromgevingen in Nederland vele malen duurzamer.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c160 c171 c225 c282
DGMR-kantoor in Den Haag behaalt WELL Platinum certificaat

DGMR-kantoor in Den Haag behaalt WELL Platinum ...

3 feb om 10:01 uur
timer 7 min

Adviesbureau DGMR helpt opdrachtgevers al een poosje hun gebouw gezond te maken volgens de WELL Building Standard, ...

Lees verder »

c21 c160 c168 c171 c225 c244
Inspiration Centre De Verbinding: living lab voor gezondheid

Inspiration Centre De Verbinding: living lab ...

27 jan om 07:01 uur
timer 6 min

Het beste in je naar boven halen. Dat is wat het in oktober geopende familiehuis en Inspiration Centre van Dura ...

Lees verder »

c21 c171 c225 c243 c244
Drijvend kantoor in Rotterdam is veel meer dan energieneutraal

Drijvend kantoor in Rotterdam is veel meer dan ...

25 jan om 08:00 uur
timer 6 min

Het is misschien wel de blauwdruk voor gebouwen in de stad van de toekomst: een drijvend en energieneutraal kantoorgebouw, ...

Lees verder »

c21 c171 c225 c243 c265
Helft kantoorgebouwen heeft nog geen duurzaamheidslabel

Helft kantoorgebouwen heeft nog geen duurzaamheidslabel

11-12-2020 om 13:01 uur
timer 2 min

Over twee jaar moeten alle kantoorgebouwen in Nederland beschikken over minimaal label C. Slechts een derde voldoet ...

Lees verder »

c21 c171 c225 c243
Sturingsmodel toekomstbestendig en aardgasvrij vastgoed

Sturingsmodel toekomstbestendig en aardgasvrij ...

08-10-2020 om 16:01 uur
timer 7 min

De urgentie voor verduurzaming is overal te proeven, maar de diversiteit aan akkoorden, afspraken en regelgeving ...

Lees verder »

c21 c145 c171 c225 c252
CBRE en Bouwinvest werken samen aan duurzaamheidsambities

CBRE en Bouwinvest werken samen aan duurzaamheidsambities

20-08-2020 om 16:01 uur
timer 2 min

Bouwinvest zet al jarenlang in op duurzaamheid en gaat nu nog een stap verder. In samenwerking met CBRE wordt ...

Lees verder »

c21 c160 c168 c171 c225
Thuiswerknorm heeft vooralsnog geen gevolgen voor kantorenmarkt

Thuiswerknorm heeft vooralsnog geen gevolgen ...

15-07-2020 om 10:31 uur

Diverse bedrijven merken sinds het begin van de coronacrisis dat thuiswerken veel voordelen met zich meebrengt. ...

Lees verder »

c21 c171 c225 c243 c245
Geen gezond gebouw zonder antibacterieel schakelmateriaal

Geen gezond gebouw zonder antibacterieel schakelmateriaal

13-07-2020 om 08:00 uur
timer 1 min

Schakelmateriaal is een vaak vergeten bron van de verspreiding van ziekten en bacteriën. Om gebouwen zo gezond ...

Lees verder »

c21 c127 c160 c168 c171 c225 c245
‘Gebouweigenaren, steek je hoofd niet langer in het zand!’

‘Gebouweigenaren, steek je hoofd niet ...

09-07-2020 om 11:01 uur
timer 6 min

Moet er een basisniveau van kennis over een gezond binnenklimaat gelden voor vastgoedbeheerders? Moeten we dat ...

Lees verder »

c21 c160 c171 c225 c245
2020: het jaar dat de mens centraal staat in de vastgoedwereld

2020: het jaar dat de mens centraal staat in ...

17-06-2020 om 17:00 uur
timer 5 min

Begin februari bezocht ik het event ‘Workplace day’, met thema ‘Return on the Workplace’. ...

Lees verder »

c21 c122 c171 c225 c245
Schonere lucht dankzij Amsterdams kantoorpand

Schonere lucht dankzij Amsterdams kantoorpand

09-06-2020 om 08:48 uur
timer 2 min

Vanaf de straat kun je het niet zien, maar het witte dak van het kantoorpand van Reclassering Nederland in Amsterdam ...

Lees verder »

c21 c160 c171 c225 c245
Hoe krijg ik een slim, gezond én coronaproof kantoor?

Hoe krijg ik een slim, gezond én coronaproof ...

19-05-2020 om 13:00 uur
timer 1 min

Hoe krijg je een coronaproof kantoor? Strukton Worksphere ontwikkelde PULSE Comfort Distance, een laagdrempelige ...

Lees verder »

Reacties

Het optimaal ondersteunen van mensen in hun werk omgeving is het meest effectieve en efficiënte middel om een duurzame gebouwde omgeving te krijgen. De human-in-the-loop is waar het omdraait. Energie is een middel en het doel is een gezonde en comfortabele leef- en werkomgeving. Goed dat Royal Haskoning DHV dat uitdraagt.

Goed artikel. Uit internationaal door EU gesteund onderzoek (EBOB) in 6 landen is onderzocht wat het effect van kantoorgebruikers is op het energieverbruik Op basis van deze kennis is door het Center van People and Buildings onderzocht wat het effect van het gedrag van kantoorgebruikers op het energieverbruik is bij rijksgebouwen. (zie cfpb.nl/file..website.pdf). Het koppelen van de theoretische simulatiemodellen waarin gebruikersgedrag een rol speelt aan real data is de volgende uitdaging.

Uit onderzoek en metingen, die Royal HaskoningDHV in samenwerking met de TU/e heeft uitgevoerd, blijkt ook dat grote besparingen op koeling en verwarming behaald kunnen worden, zie artikel "De Human in the loop benadering" in TVVL magazine nr 6 2012, directe link (PDF).

Dag Ellis, goed item, bedankt. Vraag: BREEAM in use benoemd de drie onderdelen asset, beheer en gebruik. Is het daarmee in jouw ogen een (potentieel) geschikte tool om de door jou gewenste optimalisatie te meten en stimuleren?

Beste Hans, Ik denk dat BREEAM In Use een goede eerste aanzet geeft door bijvoorbeeld de volgende credits: • monitoring van energieverbruik en uitsplitsing van deze verbruiksgegevens; • het stimuleren van energiemanagement; • beleid op energiedoelstellingen en bewaking van implementatie ( op bijvoorbeeld energiezuinige apparatuur en besparingstips) • het meten, bewaken en beheren van professionele ontwikkeling van medewerkers op bijvoorbeeld productiviteit, tevredenheid, comfortwerkplek en het opstellen van beleid en bewaking van implementatie op deze onderwerpen; Maar ik vind dat het human in the loop concept nog wel een stap verder gaat doordat het real time in kan spelen op de wensen en eisen van de gebruiker.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up