Slaap lekker!

Slaap lekker!

Een paar maanden geleden werd ik gebeld door een deelnemer aan ons bewonersonderzoek naar balansventilatie in nieuwbouwwoningen. Hij vertelde enthousiast dat hij sinds kort een CO2-meter heeft en dat hij nu eindelijk ziet dat de balansventilatie in zijn woning werkt. 

Als het gemeten CO2-gehalte te hoog oploopt (meer dan 1200-1400 ppm), zet hij de ventilatie een beetje harder. Dan daalt het CO2-gehalte weer onder de 800 ppm. Voor mij was dat een eye opener. Heel veel bewoners hebben namelijk het idee dat hun balansventilatie niets doet...

Aangestoken door zijn enthousiasme schafte ik enkele CO2-meters aan. Op de meter zit een geluidsignaal dat afgaat als het CO2-gehalte van 1400 ppm wordt overschreden. Ik leen ze nu uit aan praktijkprofessionals, onder de voorwaarde dat ze hun ervaringen moeten delen. De meter ging inmiddels rond bij Nelleke Nelis van VACpunt Wonen en haar collega’s en bij Fred Vos van Uneto-VNI. Ook ikzelf en mijn directeur Jan Fokkema namen de meter mee naar huis. Massaal werden we de eerste nacht gewekt door het alarm en leerden we snel om 's nachts in de slaapkamer meer ventilatieroosters, ramen en binnendeuren te openen. Slaapkamers met alleen natuurlijke ventilatie vergen geopende roosters en/of ramen én binnendeuren, anders is de ventilatie moeilijk goed te krijgen. Dit komt overeen met de uitkomsten van het belangwekkende Monicair onderzoek van begin dit jaar.
Ook is het heel inzichtelijk om te zien wat het CO2-gehalte doet als je een avondje vrienden op bezoek hebt, kaarsen aansteekt of simpelweg aan het koken slaat. Dan slaat de meter snel uit.

Ik heb er de volgende 2 inzichten aan overgehouden:

  • De slaapkamer, en zeker als daar 2 mensen slapen, moet ’s nachts goed geventileerd worden. Alleen een open raam of open deur is niet voldoende! Al je niet raam én deur open kan zetten is een mechanische component eigenlijk onmisbaar. Maar dan moet deze wel muisstil zijn.
  • Ventileer waar mensen zijn. Met mensen in de kamer loopt het CO2-gehalte snel op. Vreemd genoeg zijn we gewend om precies het tegenovergestelde te doen, uit angst voor tocht. Laat ventilatie daarom niet van bewonersgedrag afhangen en voorkom tocht.

's Nachts goed slapen: best voor gezondheid

In een recent Europees onderzoek getiteld Healthy Homes Barometer 2015 werden 12.000 Europeanen uit 12 landen, waaronder Nederland, gevraagd hoe belangrijk zij verschillende factoren vonden voor hun gezondheid. Op nummer 6: niet roken. Op nummer 3: fruit en groente eten. En verrassend, op nummer 2: mijn huis ventileren en op nummer 1: ‘s nachts goed slapen.

Wat betekent dit alles voor ons als bouwprofessionals? We willen immers daadwerkelijk gezonde energiezuinige woningen realiseren, die tegemoetkomen aan bewonerswensen. Daarom moeten wij onze energie-opgave verbinden aan de gezondheidswens van de bewoners.

Dan heb je het dus over woningen met geruisloze ventilatie, zonder tocht, met CO2-detectie en met interactieve CO2-displays. Zo kan de bewoner altijd controleren of de ventilatie in orde is. Hoe krijg je ventilatie muisstil in de slaapkamers? Hoe ontwerp en plaats je de roosters zodat tocht wordt voorkomen? Wat kun je nog meer met het display, zodat deze een Unique Buying Point vormt en nooit meer eruit wordt bezuinigd?  Ontwikkelaars en bouwers van Nederland, slaap er een nachtje over. En morgen gezond weer op.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c127 c148 c225
'In dit belevingscentrum vertellen bewoners het verhaal'

'In dit belevingscentrum vertellen bewoners ...

3 jan om 08:00 uur
timer 6 min

Wijk voor wijk en blok voor blok gaat Nederland van het gas af. Voor particulieren is de energietransitie nog ...

Lees verder »

c21 c148 c160 c225 c243
Eenvoudig aan de slag met natuurlijke, adiabatische koeling

Eenvoudig aan de slag met natuurlijke, adiabatische ...

10-09-2019 om 14:00 uur
timer 1 min

Werkte jij afgelopen zomer ook in een oververhitte fabriekshal? Met natuurlijke verdampingskoeling kunnen juist ...

Lees verder »

c21 c148 c225 c243
Aangenaam klimaat voor fors paviljoen van glas

Aangenaam klimaat voor fors paviljoen van glas

16-08-2019 om 10:00 uur
timer 2 min

Het was nogal een opgave: een fors restaurant met rondom glazen puien op een aangename en constante binnentemperatuur ...

Lees verder »

c148 c223
Eenvoudig aan de slag met adiabatische koeling

Eenvoudig aan de slag met adiabatische koeling

In de gratis whitepaper ‘Eenvoudig aan de slag met adiabatische koeling’ leggen we in begrijpelijke ...
c21 c127 c148 c225 c243
Laatste dagen internetconsultatie over herziening Bouwbesluit 2012

Laatste dagen internetconsultatie over herziening ...

07-08-2019 om 13:00 uur
timer 1 min

Je kunt nog tot en met maandag 12 augustus 2019 reageren op het conceptbesluit dat een wijziging inhoudt van het ...

Lees verder »

c21 c122 c125 c148 c187 c225 c243
Waterval van energie in Amsterdams hotel

Waterval van energie in Amsterdams hotel

02-08-2019 om 11:30 uur
timer 6 min

Diverse nieuwe concepten en benamingen strijden om voorrang in een innovatief, energieneutraal Amsterdams hotel.

Lees verder »

c21 c127 c148 c225 c243
Koppeling EPG en waarborgstelsel SWK voor nieuwbouwsysteem

Koppeling EPG en waarborgstelsel SWK voor nieuwbouwsysteem

29-07-2019 om 10:30 uur
timer 3 min

Eerder dit jaar werd het House Energy Optimum systeem gelanceerd voor nieuwbouwwoningen. Het systeem is nu ook ...

Lees verder »

c21 c148 c160 c225 c243
Gezonde gebouwen kunnen hittestress de baas

Gezonde gebouwen kunnen hittestress de baas

16-05-2019 om 13:00 uur
timer 3 min

Na de zomer van 2018, waarin het ene warmterecord na het andere sneuvelde en airco's als warme broodjes werden ...

Lees verder »

c21 c148 c160 c225 c245
Gezond binnenklimaat en lage energierekening voor biotechbedrijf

Gezond binnenklimaat en lage energierekening ...

03-05-2019 om 08:30 uur
timer 1 min

Hoe scoor je punten op duurzaamheid binnen twee compleet verschillende gebouwfuncties?

Lees verder »

c21 c148 c160 c225
Nieuwe norm voor ventilatie van gebouwen

Nieuwe norm voor ventilatie van gebouwen

14-02-2019 om 10:00 uur
timer 1 min

De NEN 1087 is de nieuwe norm voor de ventilatie van gebouwen. Deze norm is herzien en vormt de bepalingsmethode ...

Lees verder »

c21 c148 c225
IntrCooll van Oxycom wint Climate Control Award

IntrCooll van Oxycom wint Climate Control Award

18-01-2019 om 08:00 uur
timer 30 min

De IntrCooll-unit zorgt voor energiezuinige en gezonde ruimtes, die een hoge productiviteit stimuleren.

Lees verder »

c21 c140 c148 c225
Duurzaam Gebouwd Magazine #41: Klimaattechniek en Circulaire Economie

Duurzaam Gebouwd Magazine #41: Klimaattechniek ...

07-12-2018 om 07:00 uur

Het langverwachte Duurzaam Gebouwd #41 ligt op de mat. Dit keer belichten we de thema’s Klimaattechniek ...

Lees verder »

Reacties

Als je streeft naar een gezond binnenklimaat is het belangrijk dat je bewust bent van de luchtkwaliteit gedurende de dag. De CO2 concentratie is een goede indicator voor de luchtkwaliteit in ruimten waar mensen verblijven. Een CO2 indicator stelt je in staat om tijdig maatregelen te nemen om te voorkomen dat de CO2-concentratie te ver oploopt. Als men is aangewezen op natuurlijke ventilatie is het belangrijk dat je weet wanneer je ramen en luchtroosters moet openzetten. Indien gebruik wordt gemaakt van een mechanisch ventilatiesysteem, dan waarschuwt een CO2 indicator wanneer onderhoud nodig is, zoals het tijdig vervangen van de filters. Door bewust te ventileren worden tocht en energieverspilling tot een minimum beperkt. In sommige gevallen zullen aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn om de ventilatiecapaciteit te vergroten. Een CO2 indicator van SenseAir kost €150 ex btw en dat is een relatief geringe investering als je beseft dat het gaat om het verbeteren van de leerprestaties en het voorkomen van gezondheidsklachten. (www.co2indicator.nl)

Naast de aandacht voor het binnenklimaat in woningen en scholen is het binnenklimaat in de zorg nog wat onderbelicht, hiervoor hebben wij de website www.frissezorg.nl opgericht. Frisse Zorg is onderdeel van Peters & Lammerink. Wij zijn als architectenbureau betrokken bij veel projecten in de gezondheidszorg. In veel bestaande panden constateren we een bedompte lucht. De afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor de CO2 concentratie op scholen en hieruit is het begrip Frisse Scholen ontstaan. Wij achten de tijd nu rijp voor de introductie van het begrip Frisse Zorg. Frisse Zorg staat voor een gezond binnenklimaat in de zorg en stelt de bewoners centraal. Een gezond binnenklimaat draagt bij aan het welbevinden van mensen en het voorkomen of verlichten van klachten. Schone lucht is noodzakelijk en voorkomt klachten als hoofdpijn, duizeligheid, irritatie, vermoeidheid en concentratieverlies. Schone lucht bevat een laag percentage aan C02 en overige vervuilende stoffen. Wij bieden kosteloos een eerste indicatieve C02 meting aan om het niveau binnen uw gebouwen te inventariseren. Met deze meting willen we bewustwording creëren, en daar waar te hoge concentraties aanwezig zijn dragen we verbeterpunten aan. Bezoek onze website www.frissezorg.nl voor meer informatie en de mogelijkheden.

Prima initiatief Claudia! Eigenlijk zou zo'n CO2-meter (met display en alarm) standaard in je huis moeten zitten. Je hebt mij (en waarschijnlijk ook wel anderen) in elk geval aangespoord om er zelf een aan te schaffen. Waar kun je een goede meter tegen een redelijke prijs kopen?

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up