Slaap lekker!

Slaap lekker!

Een paar maanden geleden werd ik gebeld door een deelnemer aan ons bewonersonderzoek naar balansventilatie in nieuwbouwwoningen. Hij vertelde enthousiast dat hij sinds kort een CO2-meter heeft en dat hij nu eindelijk ziet dat de balansventilatie in zijn woning werkt. 

Als het gemeten CO2-gehalte te hoog oploopt (meer dan 1200-1400 ppm), zet hij de ventilatie een beetje harder. Dan daalt het CO2-gehalte weer onder de 800 ppm. Voor mij was dat een eye opener. Heel veel bewoners hebben namelijk het idee dat hun balansventilatie niets doet...

Aangestoken door zijn enthousiasme schafte ik enkele CO2-meters aan. Op de meter zit een geluidsignaal dat afgaat als het CO2-gehalte van 1400 ppm wordt overschreden. Ik leen ze nu uit aan praktijkprofessionals, onder de voorwaarde dat ze hun ervaringen moeten delen. De meter ging inmiddels rond bij Nelleke Nelis van VACpunt Wonen en haar collega’s en bij Fred Vos van Uneto-VNI. Ook ikzelf en mijn directeur Jan Fokkema namen de meter mee naar huis. Massaal werden we de eerste nacht gewekt door het alarm en leerden we snel om 's nachts in de slaapkamer meer ventilatieroosters, ramen en binnendeuren te openen. Slaapkamers met alleen natuurlijke ventilatie vergen geopende roosters en/of ramen én binnendeuren, anders is de ventilatie moeilijk goed te krijgen. Dit komt overeen met de uitkomsten van het belangwekkende Monicair onderzoek van begin dit jaar.
Ook is het heel inzichtelijk om te zien wat het CO2-gehalte doet als je een avondje vrienden op bezoek hebt, kaarsen aansteekt of simpelweg aan het koken slaat. Dan slaat de meter snel uit.

Ik heb er de volgende 2 inzichten aan overgehouden:

  • De slaapkamer, en zeker als daar 2 mensen slapen, moet ’s nachts goed geventileerd worden. Alleen een open raam of open deur is niet voldoende! Al je niet raam én deur open kan zetten is een mechanische component eigenlijk onmisbaar. Maar dan moet deze wel muisstil zijn.
  • Ventileer waar mensen zijn. Met mensen in de kamer loopt het CO2-gehalte snel op. Vreemd genoeg zijn we gewend om precies het tegenovergestelde te doen, uit angst voor tocht. Laat ventilatie daarom niet van bewonersgedrag afhangen en voorkom tocht.

's Nachts goed slapen: best voor gezondheid

In een recent Europees onderzoek getiteld Healthy Homes Barometer 2015 werden 12.000 Europeanen uit 12 landen, waaronder Nederland, gevraagd hoe belangrijk zij verschillende factoren vonden voor hun gezondheid. Op nummer 6: niet roken. Op nummer 3: fruit en groente eten. En verrassend, op nummer 2: mijn huis ventileren en op nummer 1: ‘s nachts goed slapen.

Wat betekent dit alles voor ons als bouwprofessionals? We willen immers daadwerkelijk gezonde energiezuinige woningen realiseren, die tegemoetkomen aan bewonerswensen. Daarom moeten wij onze energie-opgave verbinden aan de gezondheidswens van de bewoners.

Dan heb je het dus over woningen met geruisloze ventilatie, zonder tocht, met CO2-detectie en met interactieve CO2-displays. Zo kan de bewoner altijd controleren of de ventilatie in orde is. Hoe krijg je ventilatie muisstil in de slaapkamers? Hoe ontwerp en plaats je de roosters zodat tocht wordt voorkomen? Wat kun je nog meer met het display, zodat deze een Unique Buying Point vormt en nooit meer eruit wordt bezuinigd?  Ontwikkelaars en bouwers van Nederland, slaap er een nachtje over. En morgen gezond weer op.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c120 c148 c225 c263
Energiezuinig renoveren, mét goede luchtkwaliteit

Energiezuinig renoveren, mét goede luchtkwaliteit

17 aug om 10:01 uur
timer 4 min

De strenge eisen op het vlak van energiezuinigheid zorgen ervoor dat renovaties vragen om een combinatie van ingrepen: ...

Lees verder »

c2 c11 c21 c148 c225
Advertorial: Ontdek de Marktscan installatietechnische adviesbureaus 2022

Advertorial: Ontdek de Marktscan installatietechnische ...

20 jul om 06:59 uur
timer 1 min

Hoe staat het ervoor in W-adviseursland? Ook dit jaar heeft Ventilair, de ventilatiespecialist, weer een marktscan ...

Lees verder »

c21 c148 c225 c263 c268
Het juiste ventilatiesysteem in een luchtdichte prefab woning

Het juiste ventilatiesysteem in een luchtdichte ...

7 jul om 10:01 uur
timer 4 min

De afgelopen jaren is luchtdicht bouwen de standaard geworden, maar zonder de juiste ventilatie is luchtdicht ...

Lees verder »

c21 c120 c148 c225 c280
Verduurzaming portiekflat tijdens Solar Decathlon Europe

Verduurzaming portiekflat tijdens Solar Decathlon ...

15 jun om 10:01 uur
timer 5 min

Afgelopen vrijdag begon in Wuppertal de Solar Decathlon Europe met aan de start ook een team van de TU Delft: ...

Lees verder »

c21 c148 c225 c293
Een gezond binnenklimaat om optimaal te presteren

Een gezond binnenklimaat om optimaal te presteren

17 mei om 13:01 uur
timer 3 min

Frisse lucht en goede ventilatie zijn onontbeerlijk voor een gezond binnenklimaat. Maar hoe is een gezond en veilig ...

Lees verder »

c21 c148 c160 c225
Kantoren: van label C naar label A

Kantoren: van label C naar label A

6 mei om 10:01 uur
timer 5 min

Er is werk aan de winkel voor veel vastgoedeigenaren. In 2023 moeten kantoren in Nederland minimaal energielabel ...

Lees verder »

c21 c148 c225 c268 c293
Aandeel luchttechnische installaties in prefab groeit

Aandeel luchttechnische installaties in prefab ...

28 apr om 11:01 uur
timer 2 min

Uit onderzoekt blijkt dat iets meer dan 15% van de luchttechnische installateurs werkt voor een woningfabriek ...

Lees verder »

c21 c148 c225 c263
Oplossingen voor steeds complexere installaties

Oplossingen voor steeds complexere installaties

21 apr om 15:01 uur
timer 3 min

De installatiebranche merkt dat de producten steeds complexer worden. Daarnaast is de sector volop zoekende naar ...

Lees verder »

c21 c148 c225 c261
Door meten energiegebruik klimaatdoelen halen

Door meten energiegebruik klimaatdoelen halen

7 apr om 15:01 uur
timer 2 min

Om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen van Parijs, zal de gebouwde omgeving een flinke energiebesparing moeten ...

Lees verder »

c21 c148 c225 c243 c265
Ambities energieprestaties woningbouw zijn verzekerbaar

Ambities energieprestaties woningbouw zijn verzekerbaar

6 apr om 10:01 uur
timer 2 min

Als het gaat om de energieprestatie van nieuwbouwprojecten leggen gemeenten, ontwikkelaars, investeerders, woningcorporaties ...

Lees verder »

c21 c148 c225 c243 c265
Welke energiezuinige installaties zijn effectief en welke niet?

Welke energiezuinige installaties zijn effectief ...

21 mrt om 15:01 uur
timer 1 min

De installatietechnieken in nieuwbouwwoningen zijn de laatste jaren complexer geworden. Thema’s als aardgasloos ...

Lees verder »

c21 c148 c190 c225
Ontwikkelingen in de bouw: veel onzekerheid bouwkosten

Ontwikkelingen in de bouw: veel onzekerheid ...

2 feb om 10:01 uur
timer 6 min

De woningbouw moet versnellen en heel veel kantoren dienen energiezuiniger te worden. Kunnen we dit in Nederland ...

Lees verder »

Reacties

Als je streeft naar een gezond binnenklimaat is het belangrijk dat je bewust bent van de luchtkwaliteit gedurende de dag. De CO2 concentratie is een goede indicator voor de luchtkwaliteit in ruimten waar mensen verblijven. Een CO2 indicator stelt je in staat om tijdig maatregelen te nemen om te voorkomen dat de CO2-concentratie te ver oploopt. Als men is aangewezen op natuurlijke ventilatie is het belangrijk dat je weet wanneer je ramen en luchtroosters moet openzetten. Indien gebruik wordt gemaakt van een mechanisch ventilatiesysteem, dan waarschuwt een CO2 indicator wanneer onderhoud nodig is, zoals het tijdig vervangen van de filters. Door bewust te ventileren worden tocht en energieverspilling tot een minimum beperkt. In sommige gevallen zullen aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn om de ventilatiecapaciteit te vergroten. Een CO2 indicator van SenseAir kost €150 ex btw en dat is een relatief geringe investering als je beseft dat het gaat om het verbeteren van de leerprestaties en het voorkomen van gezondheidsklachten. (www.co2indicator.nl)

Naast de aandacht voor het binnenklimaat in woningen en scholen is het binnenklimaat in de zorg nog wat onderbelicht, hiervoor hebben wij de website www.frissezorg.nl opgericht. Frisse Zorg is onderdeel van Peters & Lammerink. Wij zijn als architectenbureau betrokken bij veel projecten in de gezondheidszorg. In veel bestaande panden constateren we een bedompte lucht. De afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor de CO2 concentratie op scholen en hieruit is het begrip Frisse Scholen ontstaan. Wij achten de tijd nu rijp voor de introductie van het begrip Frisse Zorg. Frisse Zorg staat voor een gezond binnenklimaat in de zorg en stelt de bewoners centraal. Een gezond binnenklimaat draagt bij aan het welbevinden van mensen en het voorkomen of verlichten van klachten. Schone lucht is noodzakelijk en voorkomt klachten als hoofdpijn, duizeligheid, irritatie, vermoeidheid en concentratieverlies. Schone lucht bevat een laag percentage aan C02 en overige vervuilende stoffen. Wij bieden kosteloos een eerste indicatieve C02 meting aan om het niveau binnen uw gebouwen te inventariseren. Met deze meting willen we bewustwording creëren, en daar waar te hoge concentraties aanwezig zijn dragen we verbeterpunten aan. Bezoek onze website www.frissezorg.nl voor meer informatie en de mogelijkheden.

Prima initiatief Claudia! Eigenlijk zou zo'n CO2-meter (met display en alarm) standaard in je huis moeten zitten. Je hebt mij (en waarschijnlijk ook wel anderen) in elk geval aangespoord om er zelf een aan te schaffen. Waar kun je een goede meter tegen een redelijke prijs kopen?

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up