Afspraak is afspaak! Toch?

Afspraak is afspaak! Toch?

Afspraak is afspraak. Tja… Een ongeschreven regel. Althans, zo ben ik in ieder geval opgevoed. Als klein kind is mij dit al bijgebracht door mijn vader. Maar wanneer is iets eigenlijk een afspraak? Is dat als het op papier staat, of als we de hand hebben geschud?

Inmiddels moet ik bekennen dat ik er achter ben gekomen dat de praktijk weerbarstiger is. Ik heb ervaren dat het steeds lastiger wordt om na te gaan of een prestatiebewering van een producent daadwerkelijk klopt. Is die biologisch gevangen visstick nu wel écht zo biologisch zoals de verpakking doet geloven? Of is mijn nieuwe latoptas daadwerkelijk gemaakt van die beschreven gerecyclede petflessen? Normaliter zou ik rusten op die ene regel, geleerd van mijn vader. Juist, afspraak is afspraak! Maar kan dat nog wel?

Laten we nu eens inzoomen op onze sector. De bouw- en vastgoedsector. In ieder geval een sector die niet bekend staat om het nakomen van afspraken. Gelukkig zien we in de sector een kentering. Partijen worden meer en meer gecontracteerd op basis van een prestatiebewering. In mijn ogen een juiste beweging. Daarnaast zien we de maatschappelijke discussie rondom grondstofschaarste steeds verder oplaaien. En terecht. Ik geloof ook oprecht dat we op een andere manier naar vastgoedontwikkeling en de toepassing van materialen moeten kijken.

Tegelijkertijd kijk ik met argusogen naar de combinatie van deze twee. Ofwel, we gaan partijen contracteren op basis van een prestatiebewering over de toepassing van hergebruikte materialen. Een partij krijgt een miljoenenproject gegund omdat aan de voorkant wordt beweerd dat een x% uit hergebruikt materiaal bestaat. Mijn vraag is dan: geldt ook hier die ene regel? Die ene regel geleerd van mijn vader? Of kunnen we hier niet meer vanuit gaan? En willen mijn opdrachtgevers ook zien dat het écht zo is? Helaas moet ik bekennen dat ik ze het laatste adviseer. Maar hoe dan? Daarom is het tijd voor een nieuwe opzet voor het maken van afspraken!

Blockchain

Is het antwoord op deze nieuwe vragen in onze sector een blockchain? En wat is een blockchain precies? Voor mij een boeiende ontwikkeling die wij op de voet volgen. Blockchain is, als ICT oplossing voor de financiële wereld, bekend geworden met de Bitcoin. Bitcoin is een succesvolle elektronische manier van betalen. Deze zogenaamde cryptovaluta heeft zijn bekendheid (en succes) snel geworven door als eerste een universeel valuta te zijn, welke niet in beheer of bezit is van een land of organisatie.

Een blockchain is namelijk in beheer door haar gebruikers. Blockchain is een openbaar online register van transacties. Het registreren van de transacties gebeurt niet op één centrale plek, maar op een netwerk van computers. Iedere transactie wordt door het netwerk van gebruikers gecontroleerd waardoor misbruik onmogelijk is. Er ontstaat één waarheid voor iedereen. Afspraak is afspraak. Zo hoort het toch?

Wat kan Blockchain dan in onze sector betekenen? Een circulair proces van materialen gaat over eigendom, daarom kan in mijn ogen een blockchain veel waarde bieden. Het kan processen, transacties, transportbewegingen, herkomst en materiaalhoeveelheden eenduidig vastleggen. Uiteraard door middel van een inzichtelijk en niet vervalsbaar platform. Als bouwsector kunnen we blijven leren van andere sectoren. Blockchain heeft zichzelf namelijk al bewezen in de Bitcoin. En voor ons, vormt het de inspiratie om het bouwproces een stap verder te brengen en om circulaire verdienmodellen toegankelijker te maken. Binnen Alba Concepts zijn we ook aan de slag gegaan met blockchain. We houden jullie op de hoogte!

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Duurzaam Gebouwd-partner gaat als eerste voor STIP-certificering

Duurzaam Gebouwd-partner gaat als eerste voor ...

19 apr om 15:30 uur
timer 2 min

STIP heeft als doelstelling dat al het hout op de markt voor 100% afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Duurzaam ...

Lees verder »

Gelegenheidssamenwerking overheden versnelt circulaire transitie

Gelegenheidssamenwerking overheden versnelt circulaire transitie

16 apr om 13:00 uur
timer 1 min

De vraag ‘Hoe gaan we de transitie naar een circulaire inrichting versnellen?’ staat centraal tijdens ...

Lees verder »

Royal FloraHolland onderweg naar Zero Waste - outsourcing van afvalmanagement

Royal FloraHolland onderweg naar Zero Waste ...

6 apr om 13:00 uur
timer 8 min

De natuur kent geen afval, de mens wel. Met alle nadelen van dien. Maar wat is er mogelijk als we afval gaan zien ...

Lees verder »

Circulaire economie en implementatie

Circulaire economie en implementatie

27 mrt om 11:00 uur

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen biedt twee cursussen gerelateerd aan duurzaam bouwen: de Crash Course Circulair ...

Lees verder »

Milieu-impact beperkt op de radar van interieurinrichter

Milieu-impact beperkt op de radar van interieurinrichter

26 mrt om 15:30 uur

Tijdens een multisectorale materialenbeurs kregen R&D en designprofessionals uit de wereld van architectuur, ...

Lees verder »

Circulair ontwerpen voor de toekomst

Circulair ontwerpen voor de toekomst

16 mrt om 11:00 uur
timer 2 min

De bouw- en vastgoedsector heeft meer en meer oog voor circulaire realisaties: het donorskelet, grondstoffenpaspoorten, ...

Lees verder »

Duurzame marmoleumvloeren in de schijnwerpers

Duurzame marmoleumvloeren in de schijnwerpers

6 mrt om 13:00 uur

Duurzaam Gebouwd-partner Forbo Flooring introduceert tijdens Material Xperience van 13 tot en met 15 maart een ...

Lees verder »

‘Duurzaamheid moet even belangrijk worden als commercie’

‘Duurzaamheid moet even belangrijk worden ...

21 feb om 15:30 uur

Vanuit Zweden heeft de beweging The Natural Step inmiddels ook in veel andere landen voet aan de grond gekregen. ...

Lees verder »

'3 extra Materialenpaspoorten versnellen circulair bouwen'

'3 extra Materialenpaspoorten versnellen circulair ...

12 feb om 15:30 uur

De bouwprojecten Circulaire Viaduct, de Biomakerij en het duurzame woonconcept PlusWonen worden voorzien van een ...

Lees verder »

Leasen van gevels juridisch mogelijk

Leasen van gevels juridisch mogelijk

7 feb om 08:00 uur

De gevel van een gebouw kan na oplevering juridisch eigendom blijven van de gevelbouwers. Samen met advocatenkantoor ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

Terug naar boven