Nieuwe kantoorinrichting voor Belastingdienst

Nieuwe kantoorinrichting voor Belastingdienst

Bij de Eindhovense vestiging van de Belastingdienst heeft het interieur uit de jaren zestig plaatsgemaakt voor een inrichting volgens het concept ‘Activiteit Gericht Huisvesten’. “Bij ons staan drie onderwerpen centraal die bijdragen aan een goede samenwerking: ontmoeten, samenwerken en concentreren. Op basis hiervan hebben we het kantoor ingericht.”

Het afgelopen jaar is het aantal medewerkers van de Eindhovense vestiging van de Belastingdienst uitgebreid van zo’n 900 naar zo’n 1.400. Dit komt door de sluiting van de belastingkantoren in Tilburg, Oss en ’s-Hertogenbosch, als gevolg van een reorganisatie.

“We hebben gekozen voor onze mensen in plaats van stenen”, vertelt projectmanager huisvesting Lia van Doornik van de Belastingdienst. “De concentratie van huisvesting leidt tot besparing op de huisvestingskosten. Hierdoor moesten we wel zorgen voor een nieuwe kantoorinrichting. Deze is echter wel gemaakt op basis van 0,7 fte.”

Ontmoeten, samenwerken en concentreren

Het elf verdiepingen hoge kantoorgebouw aan de Karel de Grotelaan is in de jaren zestig van de vorige eeuw gebouwd. “Sinds die tijd hebben geen ingrijpende veranderingen meer plaatsgevonden”, legt ze uit. “Door het grote aantal nieuwe mensen hebben we daarom besloten om alle verdiepingen een ingrijpend nieuwe indeling te geven. Met daarbij het Activiteit Gericht Huisvesten (AGH)-concept als centraal thema: ontmoeten, samenwerken en concentreren.” Volgens Ahrend-keyaccountmanager Richard Claassen was dat hoog nodig. “Door de cellenstructuur was de inrichting erg donker. Dat wilden we aanpassen.”

Ahrend was een van de drie partijen die de Belastingdienst uitnodigde om zich in te schrijven op deze aanbesteding. “Veel meubilair hier komt van Ahrend”, legt Van Doornik uit. “Van kasten tot stoelen en tafels. In ons Programma van Eisen hebben we gezet dat we tachtig procent van de wanden wilden hergebruiken en we geen nieuwe werkplekken wensten.”

Elke verdieping doorzon

Voor het projectmanagement en bouwtechnische advies schakelde Ahrend Vrijborg in. Beide partijen kenden elkaar van het herinrichtingsproject van het belastingkantoor in Heerlen. “Tijdens dat project was ik de projectmanager voor de Belastingdienst”, legt Vrijborg-projectmanager Johan van den Helm uit. “In Eindhoven heb ik die functie vervuld voor Ahrend.”

Samen met het Delftse architectenbureau Fokkema & Partners kwam Ahrend met een ontwerp, dat Doornik direct verraste. “Met name openheid van de ruimte. Ze hebben goed gescoord door elke verdieping doorzon te maken.”

Dat komt omdat alle gangen van glazen wanden zijn voorzien. “Dit is een van de weinige materialen die we nieuw hebben aangeschaft, bij het bedrijf Qbiq”, vertelt Claassen. Op deze glazen wanden zijn later nog een bij de afdeling passende band geplakt. “Medewerkers zagen de wand niet en liepen ertegenaan”, legt Van Doornik uit.

Extra ventilatie in plafond

De plafonds zijn grotendeels hetzelfde gebleven. Enkel op plekken waar dit klimatologisch nodig was, zijn nieuwe plafondtegels geplaatst. “Daar hebben we samen met Rijksvastgoedbedrijf voor extra koeling gezorgd”, legt Van den Helm uit.

De verlichting was een paar jaar geleden al vervangen door hoogfrequente tl-verlichting. “Deze kun je handmatig aan- en uitschakelen, maar dit gebeurt ook aan de hand van een bewegingssensor”, vertelt Van Doornik. “’s Avonds en in het weekend zijn alle lampen op alle verdiepingen dan zeker uit.”

Beperkte overlast voor medewerkers

De transformatie vond in één jaar plaats. Als eerst waren de bovenste vier etages aan de beurt. “Om de overlast zo veel mogelijk te beperken, hebben we steeds een verdieping tussen de werkzaamheden en de medewerkers leeg gelaten”, vertelt Van den Helm. “Daarnaast hebben we gezorgd dat het boren en zagen zo veel mogelijk aan het begin en einde van de dag plaatsvond. Dan zijn de minste mensen aanwezig.”

De aan- en afvoer van producten vond zo veel mogelijk vanaf de buitenkant plaats. “Ook gebruikten we hiervoor de lift, maar wel met goed gecommuniceerde tijden. De Belastingdienst-medewerkers mochten zo min mogelijk last van ons hebben”, verklaart Van den Helm. “Dankzij onze leanplanning hebben we deze klus, zoals beloofd, in één jaar afgerond.”

Duidelijke opdrachtgever

De betrokken partijen zijn trots op het behaalde resultaat. “Het is prettig dat de Belastingdienst hoge eisen stelt”, vindt Van den Helm. “Het is een professionele, duidelijke opdrachtgever. Bij commerciële partijen is dat soms wel anders, die doen dit soort herinrichtingsprojecten er enkel bij.”

Claassen beaamt dit. “Het Belastingdienst Centrum voor Facilitaire Dienstverlening is ver op huisvestingsgebied. Dat komt onder meer door de ruime ervaring.”

Van Doornik blijft nuchter onder de complimenten. “Dit is gewoon mijn werk.” Ondanks alle plannen en tekeningen was ze toch verrast over het eindresultaat. “Het is écht zo mooi geworden als ik had gehoopt. Vanaf de lift bestaat iedere afdeling uit drie verschillende sectoren: levendig, rust en stilte. Dit past uitstekend bij ons AGH-concept, dat zich richt op ontmoeten, samenwerken en concentreren.”

Na bijna een jaar zijn de meeste medewerkers aan de nieuwe werkomgeving gewend. “Sommigen moesten zich wel iets aanpassen”, vertelt Van Doornik. “Zo hebben we een speciale belstoel, die geluid dempt. Er waren echter medewerkers die hierin onbewust te hard telefoneerden. Hun collega’s wezen hen hierop.” Zo heeft nieuwe inrichting ervoor gezorgd dat iedereen meer rekening met elkaar houdt.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c171 c225 c243
Sturingsmodel toekomstbestendig en aardgasvrij vastgoed

Sturingsmodel toekomstbestendig en aardgasvrij ...

8 okt om 16:01 uur
timer 7 min

De urgentie voor verduurzaming is overal te proeven, maar de diversiteit aan akkoorden, afspraken en regelgeving ...

Lees verder »

c21 c145 c171 c225 c252
CBRE en Bouwinvest werken samen aan duurzaamheidsambities

CBRE en Bouwinvest werken samen aan duurzaamheidsambities

20 aug om 16:01 uur
timer 2 min

Bouwinvest zet al jarenlang in op duurzaamheid en gaat nu nog een stap verder. In samenwerking met CBRE wordt ...

Lees verder »

c21 c160 c168 c171 c225
Thuiswerknorm heeft vooralsnog geen gevolgen voor kantorenmarkt

Thuiswerknorm heeft vooralsnog geen gevolgen ...

15 jul om 10:31 uur

Diverse bedrijven merken sinds het begin van de coronacrisis dat thuiswerken veel voordelen met zich meebrengt. ...

Lees verder »

c21 c171 c225 c243 c245
Geen gezond gebouw zonder antibacterieel schakelmateriaal

Geen gezond gebouw zonder antibacterieel schakelmateriaal

13 jul om 08:00 uur
timer 1 min

Schakelmateriaal is een vaak vergeten bron van de verspreiding van ziekten en bacteriën. Om gebouwen zo gezond ...

Lees verder »

c21 c127 c160 c168 c171 c225 c245
‘Gebouweigenaren, steek je hoofd niet langer in het zand!’

‘Gebouweigenaren, steek je hoofd niet ...

9 jul om 11:01 uur
timer 6 min

Moet er een basisniveau van kennis over een gezond binnenklimaat gelden voor vastgoedbeheerders? Moeten we dat ...

Lees verder »

c21 c160 c171 c225 c245
2020: het jaar dat de mens centraal staat in de vastgoedwereld

2020: het jaar dat de mens centraal staat in ...

17 jun om 17:00 uur
timer 5 min

Begin februari bezocht ik het event ‘Workplace day’, met thema ‘Return on the Workplace’. ...

Lees verder »

c21 c122 c171 c225 c245
Schonere lucht dankzij Amsterdams kantoorpand

Schonere lucht dankzij Amsterdams kantoorpand

9 jun om 08:48 uur
timer 2 min

Vanaf de straat kun je het niet zien, maar het witte dak van het kantoorpand van Reclassering Nederland in Amsterdam ...

Lees verder »

c21 c160 c171 c225 c245
Hoe krijg ik een slim, gezond én coronaproof kantoor?

Hoe krijg ik een slim, gezond én coronaproof ...

19 mei om 13:00 uur
timer 1 min

Hoe krijg je een coronaproof kantoor? Strukton Worksphere ontwikkelde PULSE Comfort Distance, een laagdrempelige ...

Lees verder »

c21 c160 c171 c225 c245
Duurzaam en gezond kantoor begint met heldere visie

Duurzaam en gezond kantoor begint met heldere ...

11-09-2019 om 16:30 uur
timer 7 min

Hoe creëer je een plek waar mensen willen zijn? Bij nieuwbouw of renovatie van een kantoor moet je dan in ...

Lees verder »

c21 c120 c171 c225 c237
Fotofinish bij Solar Decathlon 2019

Fotofinish bij Solar Decathlon 2019

29-07-2019 om 14:30 uur
timer 2 min

Twee weken lang ging het Delftse MOR-team op kop bij de internationale studentencompetitie voor een duurzaam en ...

Lees verder »

c21 c120 c171 c225 c237
Studenten TU Delft halen finish zonder puntverlies

Studenten TU Delft halen finish zonder puntverlies

16-07-2019 om 15:58 uur
timer 2 min

Op de bouwplaats ‘Solar Village’ in Szentendre dingen Delftse studenten mee naar de hoofdprijs van ...

Lees verder »

c21 c120 c171 c225 c237
Onthulling energiepositieve woning MOR

Onthulling energiepositieve woning MOR

31-05-2019 om 09:47 uur
timer 1 min

De Solar Decathlon Europe 2019 werpt letterlijk zijn schaduw vooruit dankzij het prototype op de campus van de ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up