Zes verdiepingen en een dakkas vol stadslandbouw

Zes verdiepingen en een dakkas vol stadslandbouw

The New Farm in Den Haag opent in mei de deuren. Dan is de verbouwing van het zes verdiepingen oude Philipsgebouw aan de Televisiestraat in Den Haag afgerond. The New Farm is een internationale hub voor binnenstedelijke voedselproductie en voedselbewustzijn.

Auteur: Gerrit Tenkink
Foto's: The New Farm

Bewoner van het eerste uur, nadat Philips en vervolgens de gemeente Den Haag het gebouw afstootten, is Urban Farmers. Al sinds 2016 heeft dit bedrijf haar eigen stadskas op het dak van het gebouw, waar stadsgroenten, zoals courgettes, paprika’s, tomaten en aubergines worden verbouwd. Op de zesde verdieping passen de Urban Farmers hun kennis toe in een viskwekerij, waarbij de mest die vrijkomt van de vissen weer wordt gebruikt in de stadskas. Andere bedrijven die zich inmiddels hebben gevestigd in The New Farm zijn Haagse Zwam, Rebel Urban Farms en Uptown Greens, Horticoop & Leafy Green Machine en de eerste start-ups. De Kookfabriek is al 20 jaar huurder van het pand, maar past goed bij het concept.

Voortrekkersrol

De ervaringen met Urban Farmers waren blijkbaar goed, ook voor de stad Den Haag, want van hieruit ontstond het idee om het totale gebouw te vullen met bedrijven en instellingen die een relatie hebben met stadslandbouw. Begin 2016 werd het businessplan voor het complete gebouw ingediend bij de gemeente Den Haag, dat in juni 2016 groen licht gaf voor de start van The New Farm. Nu is het gebouw klaar om nationaal en internationaal een voortrekkersrol te gaan invullen op het gebied van vertical en urban farming.

Kenniscentrum

Eveline Braam is directeur van The New Farm. Zij vertelt over de ambities: “We willen een centrum zijn voor voedselbewustwording in de stadse omgeving. We zijn een centrum voor de stadsbewoner, maar ook een centrum van innovatie, waar bedrijven en instellingen hun kennis koppelen. De diversiteit is groot. Er komt een kenniscentrum en een livinlab, en één verdieping is ingeruimd voor een 9 meter hoge LED-farm, waar jaarrond zonder zonlicht groeten en kruiden worden gekweekt, zonder bestrijdingsmiddelen. Op de vierde verdieping is er plek voor nieuwe bedrijven, die daadwerkelijk hun vertical farming ideeën in praktijk brengen. Zo hebben we bijvoorbeeld een bedrijf dat oesterzwammen kweekt, Haagse Zwam. Maar we hebben ook een bedrijf dat experimenteert met lamellen, ledverlichting en klimaatbeheersing. Dit bedrijf heeft een Leafy Green Machine, een complete LED-farm in een zee-container, met een oogst van wekelijks 80 kilogram sla. De eerste verdieping wordt ingericht voor start-ups. De wisselwerking (synergie) tussen nieuwe en bestaande bedrijven is erg inspirerend. En uiteraard is er ruimte voor een restaurant en kookstudio ‘De Kookfabriek’, waar we onze groenten uitserveren, zodat mensen ook daadwerkelijk kunnen proeven wat er mogelijk is met urban farming.”

Zes verdiepingen en een dakkas vol stadslandbouw

Smart cities

Braam ziet het als de taak van The New Farm om een innovatie- en kenniscentrum te worden. “Voor de bedrijven die zich in dit pand bevinden is het van belang dat zij producten verkopen, maar voor het overige zijn we toch voor een kennis- en innovatiecentrum . Er is nationaal en internationaal veel belangstelling is voor urban farming. We hebben hier natuurlijk in het Westland veel kennis over de productie van groente. Wij maken gebruik van die kennis”, zegt Braam, die verwacht dat de voedselproductie in relatie met energieverbruik en beschikbare middelen de komende jaren veel hoofdbrekens gaat opleveren. “Hoe produceer je bijvoorbeeld met efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen voedsel van hoge kwaliteit? Maar ook: Hoe integreer je hernieuwbare energie in dit proces en hoe verlaag je de milieubelasting als gevolg van de logistiek processen? Daarnaast is er de vraag hoe we sensoren en big data in het geheel inpassen. Deze uitdagingen hebben ook sterke raakvlakken met het concept van de smart city. Hoe integreer je urban farming in een stedelijk weefsel? In The New Farm zoeken we naar nieuwe verdienmodellen voor stedelijke landbouw, die op hun beurt weer leiden tot nieuwe modellen voor vastgoed en financiering. En uit dat alles komt ongetwijfeld ook weer nieuwe regelgeving voort.”

Zes verdiepingen en een dakkas vol stadslandbouw

Bewustwording

Maar naast onderzoek naar bovengenoemde zaken ligt er voor The New Farm ook een belangrijke taak voor wat betreft bewustwording bij stadsbewoners. Braam: “We nodigen consumenten uit om hier binnen te lopen, maar bijvoorbeeld ook om in het restaurant te komen eten. Schoolklassen kunnen tijdens excursies zien hoe groenten echt groeien en leren hoe belangrijk het is om verse groeten en eiwitrijke vleesvervangers te eten. We werken aan bewustwording. En daarmee bedoel ik niet dat iedereen een kas op het dak moet zetten, maar bijvoorbeeld de aanleg van stadstuintjes in een wijk. Wij zien voldoende mogelijkheden op braakliggende stukjes grond. Dat soort projecten zijn ook goed voor de sociale cohesie in de buurt.”

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Studenten TU Delft halen finish zonder puntverlies

Studenten TU Delft halen finish zonder puntverlies

Vandaag om 15:58 uur
timer 2 min

Op de bouwplaats ‘Solar Village’ in Szentendre dingen Delftse studenten mee naar de hoofdprijs van ...

Lees verder »

Onthulling energiepositieve woning MOR

Onthulling energiepositieve woning MOR

31 mei om 09:47 uur
timer 1 min

De Solar Decathlon Europe 2019 werpt letterlijk zijn schaduw vooruit dankzij het prototype op de campus van de ...

Lees verder »

Uitbreiding proef SamenZonderAsbest in Groningen

Uitbreiding proef SamenZonderAsbest in Groningen

20 mei om 12:30 uur
timer 2 min

De pilot SamenZonderAsbest wordt flink uitgebreid door een bijdrage van 600 duizend euro uit het Nationaal Programma ...

Lees verder »

Standaard oplossing voor solide overstek bij renovaties

Standaard oplossing voor solide overstek bij ...

30 apr om 08:00 uur
timer 1 min

Het maken van een overstek bij een te renoveren woning is niet altijd even eenvoudig. Een speciale constructie ...

Lees verder »

Hotspot voor circulariteit en duurzaamheid in Zeeland

Hotspot voor circulariteit en duurzaamheid in ...

29 apr om 08:00 uur
timer 6 min

Zeeuws bureau wil oude industriële omgeving transformeren tot showcase voor duurzame, circulaire bedrijvigheid ...

Lees verder »

‘Transitie begint bij je eigen overtuiging dat het anders moet’

‘Transitie begint bij je eigen overtuiging ...

15 apr om 08:00 uur
timer 4 min

Om verduurzaming echt te versnellen, moeten we eerst ons innerlijke vuur aanwakkeren voor verandering. Met die ...

Lees verder »

Merosch wint Ondernemersprijs Midden-Holland

Merosch wint Ondernemersprijs Midden-Holland

25 jan om 10:00 uur
timer 1 min

Adviesbureau maakt van gebouw uit de jaren vijftig een modern, gasloos en energieneutraal kantoor.

Lees verder »

Van inefficiënt kantoor naar energiepositief appartement

Van inefficiënt kantoor naar energiepositief ...

16 jan om 09:00 uur
timer 5 min

Studenten van de TU Delft gaan voor goud tijdens de Solar Decathlon Europe 2019. Hun plan voor modulaire appartementen ...

Lees verder »

Bijzondere herontwikkeling 'Tussen Kasteel en Wijchens Meer'

Bijzondere herontwikkeling 'Tussen Kasteel en ...

14-12-2018 om 15:30 uur
timer 1 min

De tenderprocedure voor het Wijchense project ‘Tussen Kasteel en Wijchens Meer’ is gestart. Opmerkelijk ...

Lees verder »

Duurzaam onderhoud en beheer bij corporatie Woningbedrijf

Duurzaam onderhoud en beheer bij corporatie ...

30-10-2018 om 15:30 uur
timer 3 min

Veel woningcorporaties hebben al ervaring met het combineren van duurzaamheid en betaalbaarheid, maar met circulariteit ...

Lees verder »

'Transformatie moet betekenis hebben voor gebied'

'Transformatie moet betekenis hebben voor gebied'

17-10-2018 om 15:30 uur
timer 5 min

Er gaat de komende tijd het een en ander veranderen in de utiliteitsmarkt. Label C en A-eisen voor de kantorenmarkt ...

Lees verder »

Verduurzaming van corporatievoorraad begint bij goede bewonerscommunicatie

Verduurzaming van corporatievoorraad begint ...

15-10-2018 om 15:30 uur
timer 9 min

Door eerst woningen aan te pakken die ná 1970 gebouwd zijn kan de bouw- en vastgoedsector de grootste stappen ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up