Zoeken

Expertpanel

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle updates!

'Samenwerking groothandels verbetert inzameling verlichting'

'Samenwerking groothandels verbetert inzameling verlichting'

Wecycle wil, in opdracht van Stichting LightRec, een sterkere samenwerking met technische groothandels realiseren. Doel van de hechtere samenwerking is de inzameling van verlichting door installateurs en professionele eindgebruikers te verbeteren.

Stichting LightRec zet zich namens producenten in Nederland in voor inzameling en recycling van energiezuinige verlichting en fungeert als opdrachtgever. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van lampen en armaturen. Jeroen Bartels, manager van LightRec, vertelt over de nieuwe samenwerking: “De nieuwe samenwerking van Wecycle met groothandel en marktleider Technische Unie kan een stimulans geven aan de inzameling, door met de installateurs en professionele eindgebruikers inzamelmogelijkheden ‘naast de deur te bieden’ te bieden.” Bartels hoopt dat het een ‘doorbraak gaat veroorzaken’ als het gaat om lampeninzameling binnen het professionele circuit.

Men wordt onder andere gestimuleerd door de Wecycle-inzamelstraat, die sinds mei open is. Hier kunnen bezoekers hun e-waste en lampen kwijt. Ook kunnen professionals oude lampen meegeven via de retourlogistiek van de groothandel.

Analyse
Uit de analyse ‘Onderzoek naar energiezuinige lampen binnen de installatiebranche’ van Witteveen+Bos, uitgevoerd in opdracht van Wecycle en Uneto-VNI, blijkt dat er nog genoeg winst te boeken is op het gebied van inzameling: het inzamelpotentieel van de installatiesector is circa 1059 ton aan lampen. Dit is meer dan 60 procent van wat er in totaal aan lampen wordt ingezameld, namelijk 1700 ton. Eerder voerde Möbius een onderzoek uit waaruit bleek dat wel 80% van alle afgedankte energiezuinige verlichting uit het professionele circuit komt.

Verder blijkt dat slechts een kleine groep installatiebedrijven zorgvuldig omgaat met oude lampen en armaturen: de 22 best presterende installatiebedrijven zijn goed voor 60 procent van het gewicht aan lampen dat in totaal voor recycling binnenkomt bij Wecycle. Om het inzamelpercentage omhoog te brengen is het zaak dat de overige circa 6600 installatiebedrijven op de juiste manier lampen en armaturen inleveren.

 

  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

  Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties

Terug naar boven