Arnhem transformatie-hoofdstad van het oosten

Arnhem transformatie-hoofdstad van het oosten

Transformatiebouw is een relatief nieuw tak van sport. De Gelderse hoofdstad Arnhem lijkt hierin een voorsprong te hebben.

Bedrijfsmakelaar Jacco Vogelaar: “Arnhem is de transformatie-hoofdstad van het oosten. Er is hier een brede structuur ontstaan rond transformatie. Als je er eenmaal inzit, zie je steeds beter de mogelijkheden voor lastig vastgoed.”

Tekst: Marc Peters

Structurele leegstand heeft een neerwaarts effect op de waarde en rendementen van vastgoed. Maar ook maatschappelijk gezien is het ongewenst. Lege gebouwen hebben een negatieve uitstraling naar hun omgeving. Leegstand maakt een stad bovendien minder aantrekkelijk voor vestiging. Dit geldt ook allemaal voor Arnhem. De stad kent nog een behoorlijke diversiteit in vastgoed, verspreid over de verschillende sectoren en functies. Er wordt nog geïnvesteerd en gebouwd, zij het in bescheidener mate dan voorheen. Vooral de corporaties en de gemeente houden de boel draaiend.

Maatschappelijk onwenselijk
Gerrit Breeman, directeur-bestuurder van woningcorporatie Volkshuisvesting: “De vastgoed urgentie is in Arnhem niet ernstiger dan elders, maar we gaan er wel op z´n Arnhems mee om. Leegstand moet worden aangepakt, het is maatschappelijk onwenselijk. Er spelen méér waarden mee dan euro’s. Het past bij onze maatschappelijke missie om actief in te gaan op de behoeften van de stad, en niet om deze stuk te laten lopen op een rekensom. Het circuit van partners met een positieve geest brengt vraag en aanbod op een creatieve manier bij elkaar. Als Volkshuisvesting meedoet, zijn wij ook van de partij, horen wij vaak van anderen.”

Arnhem heeft landelijk een naam als creatieve stad. Breeman ziet dat het mycelium van creativiteit is doorgegroeid in de structuren die nodig zijn om stedelijke problemen aan te pakken. Het ‘circuit’ bestaat uit een klimaat en uit personen. Kunstenaars, architecten, ambtenaren, makelaars, projectontwikkelaars, bouwers, volkshuisvesters, men heeft al doende een houding ontwikkeld waarin men elkaar zoekt en gemakkelijk tot oplossingen komt. Daarnaast ontvangt Volkshuisvesting voor een aantal monumentale panden in krachtwijken subsidies voor herontwikkeling en restauratie. Dat maakt transformatie van gebouwen en gebieden net iets minder lastig.

Aanjaagteam Herontwikkeling
“Tot de eerste signalen van de crisis zochten per jaar twee of drie partijen het gesprek met de gemeente. De laatste twee jaar gaat het werkelijk om tientallen contacten, voor kantoorpanden, winkels, kerken, erfgoed, monumentaal, alles wat niet meer op eigen kracht verhuurd of verkocht raakt.” Dat constateert Toon Verschuren, senior adviseur Economische Zaken bij de gemeente Arnhem. Hij is een spil bij de gemeentelijke betrokkenheid bij transformatie.

Verschuren: “Wij kunnen natuurlijk geen publiek geld aanwenden. Wél voeren we een economisch beleid voor versterking van Arnhems eigen krachten. De stedelijke speerpunten zijn energie- en milieutechnologie, mode en vormgeving, zakelijke dienstverlening, detailhandel, toerisme en zorg. Kortom, sectoren met potentie voor Arnhems werkgelegenheid. We proberen partijen bij elkaar te brengen, initiatieven te ondersteunen en proactief te zijn. Op het gebied van herontwikkeling zijn we altijd alert om de doorlooptijd van procedures te verkorten. Waar het kan, schakelen we sneller, zeker als er maatschappelijk belang mee gemoeid is. Collega’s van andere afdelingen schuiven geregeld aan om het overleg niet over onnodig veel schijven te laten gaan. Onze ambtenaren zijn meer dan gemiddeld klantgericht en extern georiënteerd. Het wij-zij denken kennen we bij Economische Zaken niet.”

 “In 2011 organiseerde gemeente Arnhem  vier goed bezochte bijeenkomsten over leegstand. Die sessie hebben veel los gemaakt waarvan we nu nog profiteren. We zijn met iedereen on speaking terms, weten precies bij wie we moeten zijn als het om leegstand en transformatie gaat. Het speciaal opgerichte  Aanjaagteam Herontwikkeling heeft goodwill en een goede naam gekregen. Ook merken we dat vanuit het land naar Arnhem wordt gekeken. Ja, het is wel gaan rondzingen”, stelt Toon Verschuren vast.

Langjarige verbinding
Voor directeur Jacco Vogelaar, van Strijbosch Thunnissen Bedrijfsmakelaars, is het een avontuurlijke tijd. “Er zit  weer dynamiek in de stad. Vóór 2011 keken partijen elkaar afwachtend aan in de hoop dat hun vastgoed de dans zou ontspringen. Nu is men op elkaar gericht, zijn er  allerlei initiatieven en clubjes, zoals het A-platform en Velperboest. Hoe dichter op het maaiveld, hoe creatiever de output. Initiatieven slaan niet meer dood, mensen krijgen de gelegenheid om de haalbaarheid te beproeven. Dat werkt stimulerend. Niet elk idee haalt het, maar ze dragen wel bij aan de voedingsbodem voor volgende plannen. Wat je in Arnhem óók ziet: samenwerking hangt niet meer op enkele voormannen op sleutelposities. Het zit steeds meer verweven in de organisaties van de partijen in de stad.” 

Vogelaar kent meer succesfactoren. “Een project wordt pas een haalbare businesscase als je een eindgebruiker hebt gevonden die zich langjarig wil verbinden. Bij het voormalig Cito-kantoor is dat het Holiday Inn, bij de Presikhaaftoren is dat de Stichting Studentenhuisvesting. Voor die toren wordt het bestemmingsplan gewijzigd. Vijf jaar geleden zou dat een lang verhaal zijn geweest. Nu zie ik een gemeente die positief en voortvarend is. Voor een goed idee vind je op het stadhuis altijd gehoor. Omdat de locatie altijd heel bepalend voor het succes van een transformatie is ook het creëren van maatschappelijk draagvlak in de omgeving belangrijk.”

“Een oud gebouw op een goede plek in het centrum is kansrijk. Meer buiten het centrum is het een ander verhaal; daar gaat het om het thema van de herontwikkeling. Zo heeft Volkshuisvesting in de wijk Klarendal het thema mode uitstekend neergezet als drager van de herontwikkeling. De opgeknapte winkeltjes voor mode-ondernemers, het nieuwe Modez hotel, restaurant Goed dat nu al de status van icoon heeft, ze geven Klarendal een boost.” Omgekeerd kan een goede transformatie ook de aanjager zijn voor de ontwikkeling van een gebied, weet Vogelaar. Als voorbeeld noemt hij het voormalig schakelstation van PGEM, een complex van industrieel erfgoed dat inmiddels de toepasselijke naam De Transformatie draagt. Huidige eigenaar Volkshuisvesting transformeert daar naar een plek waar kunstenaars, architecten, grafisch ontwerpers en creatieven worden gehuisvest. De Transformatie is opgezet als het kloppende hart van de toekomstige hippe stadswijk Centrum Oost.

Gevaar
In Arnhem, waar de ene na de andere transformatie lijkt te lukken, sluimert ook een gevaar. De stad kan maar een kritisch aantal getransformeerde bedrijfsverzamelgebouwen hebben. Dat geldt ook voor studentenhuisvesting en hotelcapaciteit; de vraag is op een gegeven moment verzadigd. Voor komende transformaties moet de focus worden verbreed naar wonen en zorg, vinden alle betrokkenen. Zo is een deel van de voormalige Saksen-Weimar kazerne aangekocht door Stepping Stones voor de combinatie van huisvesting en zorg aan ouderen.

Gemeentelijk adviseur Toon Verschuren is realistisch. “De herontwikkeling betreft nu de meest kansrijke panden. Straks zullen ook wij zitten met objecten in de categorie lastig. Dan zal het allemaal moeizamer lopen. Gelukkig hebben we dan samen de nodige ervaring; dat is onze Arnhemse voorsprong. Leegstand valt niet alléén maar op te lossen door te transformeren naar andere functies. Ook wij zullen niet ontkomen aan sloop.”

Arnhemse transformaties
Bruishuis

Voormalig bejaardenhuis in de wijk Malburgen. Eigendom van corporatie Volkshuisvesting. Getransformeerd tot een unieke mix van buurt- en stadsfuncties, met onder meer startende ondernemers, buurthuiskamer, lokale radiostudio, short stay-opvang, sportschool, kinderopvang en een openbare Bruistuin.

School III
Behoud van het monumentale maar uitgewoond gebouw van de voormalige gemeentelijke basisschool was essentieel voor de wijk Klarendal. Volkshuisvesting kocht het aan en knapte het op. Begin 2013 opent er een Gezondheidscentrum voor de omliggende wijken.

Cito gebouw
Voormalig kantoor (4400 m2) gelegen binnen de centrumherstructurering. Vrijgekomen door verhuizing van Cito naar nieuwbouw in het stationsgebied. Zakelijk transformatieproject van eigenaar Uni-Invest en The Vincent Hotel Group. April 2013 opent Holiday Inn Express er een hotel met 126 kamers.

Menno van Coehoorn kazerne
Aangekocht door Volkshuisvesting. Na restauratie medio 2012 in gebruik als bolwerk voor kunst en cutuur, met onder meer Kunstbedrijf Arnhem en amateurtheater. Aanvullende nieuwbouw voor  een multifunctioneel complex voor buurt- en stedelijke functies (o.a. MFC, sportschool, wijkwinkel, jongerencentrum).

St. Janskerk
Leegstaande monumentale kerk in wijk Klarendal getransformeerd tot een ‘memorarium’ met urnengalerij en gelegenheid tot herdenken van overledenen. Zakelijk project dat naar verwachting eind 2012 opent.

St. Josephkerk
Zes jaar na de laatste r.k.-kerkdienst herbergt de monumentale voormalige kerk sinds november 2011 een skatehal. Voorlopig, tot een definitieve bestemming is gevonden. Eigenaar blijft het kerkbestuur. Skaters houden zich aan special opgestelde Tien Geboden.

MOW-gebouw
Monumentaal industreel erfgoed dat onder de naam De Transformatie transformeert tot bedrijfsruimten en ateliers voor kunstenaars. Markeert de herontwikkeling van voormalig industrieterrein ‘t Broek tot nieuw woon- en werkgebied Centrum Oost.

Station Klarendal
Monumentaal voormalig postkantoor uit 1887. Door Volkshuisvesting aangekocht, verplaatst en opnieuw opgebouwd in Klarendal. Nieuwe functies: restaurant ‘Goed Proeven’ en huisvesting van Arnhem Fashion Factory Monsteratelierde organisatie 100% Mode. Hip hart van het modegebeuren.

Theekoepel park Presikhaaf
Voormalige entrée van NS-station Arnhem met cultuurhistorische waarde. Overbodig wegens vernieuwing station. Corporatie Vivare nam leidende rol bij dit project. Vlotte gemeentelijke procedure t.b.v. omgevingsvergunning. Open sinds juli 2012.

Presikhaaf toren
Voormalig kantoor Rijkswaterstaat. Eigendom van Somerset Real Estate. Object van 14.000 m² wordt gemoderniseerd (A-label) en verbouwd tot 256 zelfstandige studentenappartementen, beheerd door SSHN. Bewoning voorzien eind 2013.

Saksen-Weimar kazerne
Corporatie Vivare en Giesbers Groep transformeren vier voormalige logiesgebouwen tot appartementen, onder meer voor kunstenaars. Het karakteristieke poortgebouw is aangekocht door Stepping Stones Home & Care, voor huisvesting van zorgbehoevende ouderen. Oplevering in 2013.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c40 c120 c185 c225
Duurzaam Gebouwd Op Locatie: Circulair Renoveren

Duurzaam Gebouwd Op Locatie: Circulair Renoveren

Op donderdag 16 mei laten Heijmans en Rijksvastgoedbedrijf je de waarde zien van circulair renoveren, aan de hand van praktijkvoorbeelden en innovaties. Je ontdekt ...

Lees verder

c120 c136 c223
Whitepaper: Kostenneutraal renoveren kan nu al met conceptmatig bouwen

Whitepaper: Kostenneutraal renoveren kan nu ...

De verduurzamingsvraag is enorm: 8 miljoen woningen krijgen de komende jaren een opknapbeurt om ze weer toekomstbestendig te maken. Waar het draagvlak voor verduurzaming ...
c21 c120 c185 c225
Samen het wiel hergebruiken

Samen het wiel hergebruiken

Het ‘denken’ en ‘doen’ hebben ons ontzettend veel gebracht en zijn tegelijk dominant geworden in onze (bouw)cultuur. Dit remt de transitie ...

Lees verder

c21 c120 c225 c243
Soorten Management Plan voor natuurinclusief isoleren

Soorten Management Plan voor natuurinclusief ...

Over minder dan een maand staat het symposium ‘Innovatief Isoleren’ op de rol, op 28 november in Oss. Je leert alles over biobased en circulaire innovaties ...

Lees verder

c21 c120 c225
<span>‘Transformatie vraagt ontwerp van multifunctionele gebouwen’</span>

‘Transformatie vraagt ontwerp van multifunctionele ...

Een veelgehoorde oplossing om de woningnood op korte termijn (gedeeltelijk) op te lossen is transformatie van bestaand vastgoed. Denk bijvoorbeeld aan leegstaande ...

Lees verder

c21 c120 c185 c225 c260
Stadswinkel Tilburg wijst weg naar circulair renoveren

Stadswinkel Tilburg wijst weg naar circulair ...

Het voormalige Stadskantoor 2 en bibliotheek - ooit een ‘anonieme beige moloch’ - zijn de afgelopen jaren gerenoveerd en omgetoverd in de Stadswinkel. ...

Lees verder

c21 c120 c225 c280 c286 c298
Talkshow: slimme aanpak om sneller woningen te renoveren

Talkshow: slimme aanpak om sneller woningen ...

Studio Uptempo! breidt uit! Naast de Talkshow-video zijn de programma’s van Peter Linders en Niels Rood nu ook als podcast te beluisteren. Met ‘Renovatiestromen’ ...

Lees verder

c20 c26 c120 c225 c277
Het minst inspirerende het meest bestendig maken

Het minst inspirerende het meest bestendig maken

Het is tijd dat we renovatieprojecten serieuzer gaan nemen in de transitie naar een regeneratieve leefomgeving. Dat zegt Karin Dorrepaal, partner bij DOOR architecten. ...

Lees verder

c21 c120 c185 c225 c280
Circulariteit corporatie: milieu-impact en ketensamenwerking

Circulariteit corporatie: milieu-impact en ketensamenwerking

De klimaatverandering vraagt om hergebruik van bestaande grondstoffen en materialen. Maar hoe kunnen woningcorporaties dat adequaat oppakken? Merel Stolker liet ...

Lees verder

c21 c120 c225 c280
Data en AI spelen cruciale rol bij renovatieaanpak

Data en AI spelen cruciale rol bij renovatieaanpak

Woningen kennen grote onderlinge verschillen en dat aspect is vaak een sta in de weg bij het verduurzamen van die huizen met uniforme maatregelen. Die specifieke ...

Lees verder

c21 c120 c140 c225
Hergebruik modulaire klaslokalen als flexwoningen Oekraïners

Hergebruik modulaire klaslokalen als flexwoningen ...

In twaalf weken tijd is in Yerseke iets bijzonders gerealiseerd. Daar worden 102 Oekraïense vluchtelingen ondergebracht in een nieuw complex van flexwoningen. ...

Lees verder

c21 c120 c225 c265
Programma Verbouwstromen wil duurzame renovaties versnellen

Programma Verbouwstromen wil duurzame renovaties ...

Vier partijen die actief zijn in de verduurzaming van de woningbouw bundelen hun krachten in het nieuwe programma Verbouwstromen. De Bouwcampus, Stroomversnelling, ...

Lees verder

Reacties

Is Enschede niet meer de hoofdstad van het oosten? Ligt m.i. meer naar het oosten dan Arnhem, heeft een Universiteit, Europees spelend eredivisie voetbalelftal en niet te vergeten dit jaar het glazen huis van 3FM Serious Request! Enschede is de 11e gemeente van Nederland met 157.943 inwoners. Arnhem de 14e met 149.272 inwoners. Bron: CBS, 1 februari 2012. Enschede kreeg omstreeks 1300 stadsrechten, die in 1325 door de Utrechtse bisschop Jan van Diest werden bevestigd. Arnhem kreeg op 13 juli 1233 stadsrechten van graaf Otto II van Gelre, de graaf van Zutphen. Arnhem is tegenwoordig voornamelijk een diensten- en ambtenarenstad. Bron welke dat bevestigd is Wikipedia!

Vergeet ook niet de verbouwing van de school in Arnhem Noord (www.paleisopdeheuvel.nl).

IJsseloord II is wel nr. 1 in leegstaande kantoorpanden van NL! En er worden nog steeds nieuwe potentieel leegstaande kantoorpanden gebouwd. Maar wel goed om de betere voorbeelden eens op een rij te zetten!

Geweldig om het hergebruik van gebouwen te zien. Creatief, inspirerend en duurzaam. Raad iedereen aan het koepeltje in presikhaaf eens te bezoeken (voorheen de achteruitgang van het station Arnhem). Oud, nieuw, natuur, en lekkere koffie komen hier samen. De volgende uitdaging: een nieuwe functie voor de Rembrandt Bioscoop.

drie jaar geleden heeft A-platform (vereniging van 10 Arnhemse architectenbureaus de leegstand in Arnhem op de kaart gezet dmv een symposium. Vervolgens is op ons initiatief een aanjaagteam ingesteld. Wij hebben een plan ontwikkeld ism bewoners/gebruikers rondom de Velperweg. Leuk dat mede door onze initiatieven Arnhem de "transformatie-hoofdstad van het oosten" is geworden!

In Arnhem zijn we er nog lang niet maar we doen er wat aan. Bezoek ook eens de site www.velperboest.nl om te zien wat ontwikkelen van onderop is. Ook een manier om de problematiek rond leegstand te lijf te gaan.

met het A-platform, www.a-platform.org, heeft dit jaar het Velperboest project het levenslicht gezien: transformatie van de Velperweg, een "zorgelijk"gebied met veel leegstand, naar een vitale as waar op het gebied van "care" een nieuwe branding is gelanceerd|: Arnhem "full of Life", www.velperboest .nl

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up