Duurzaam Gebouwd Op Locatie: Transformatie

Duurzaam Gebouwd Op Locatie: Transformatie

Komende dinsdag 17 februari vindt Duurzaam Gebouwd Op Locatie plaats met als thema Transformatie. Het seminar vindt plaats in de getransformeerde Jopenkerk in Haarlem, aansluitend volgt een rondleiding in Stadskantoor Zijlpoort.

Met wel zeven miljoen bestaande gebouwen en jaarlijks slechts 50.000 nieuwe gebouwen ligt de focus de komende jaren op binnenstedelijke (her)ontwikkeling en transformatie van vastgoed. In samenwerking met Brink Groep zet Duurzaam Gebouwd sprekers op het podium die de ins en outs van de transformatieopgave door en door kennen. Een deelname aan Duurzaam Gebouwd Op Locatie met het thema Transformatie geeft concrete handvaten om aan de slag te gaan met deze opgave, in een nieuwe markt.

Programma

09.00 uur

Ontvangst met koffie en thee in Jopenkerk

09.30 uur

Opening door Flip Verwaaijen, directeur/eigenaar van Verwaaijen Management

09.40 uur

Ervaringen van het project Zijlpoort

In november 2014 is Zijlpoort, het voormalige hoofdpostkantoor van Haarlem, in gebruik genomen door ambtenaren van de gemeente Haarlem. Het monumentale gebouw, wat een voorbeeld was van de strakke variant van de Amsterdamse School, is getransformeerd tot een moderne kantoorhuisvesting met behoud van het monumentale karakter. Al vroeg in het project heeft gemeente Haarlem besloten te focussen op het verbeteren van de duurzame prestaties van de gebouwdelen. In nauwe samenwerking met diverse adviseurs en de ontwikkelende en aannemende partijen is een pakket van maatregelen geïntegreerd. Zowel deze aanpak als de ambitie van de betrokken partijen om de beschikbare middelen creatief en zo effectief mogelijk in te zetten, heeft als resultaat dat ‘Zeer duurzame renovatie’ door AgentschapNL is afgegeven voor Zijlpoort.

Door: Ivar Dijk, project- en procesmanager bij eigen onderneming ID projectmanagement & Gijsbert van Heest, senior consultant/projectmanager bij Brink Groep

10.10 uur

Kostenbesparing en verborgen opbrengsten leidt tot E=0 bij kantoorhuisvesting

Door het Excellent Expert Team is, samen met de markt, de Value Case ontwikkeld die, naast het geven van inzicht in kostenbesparingen ten gevolge van onderhouds- en energielastenbesparing, ook kijkt naar mogelijke additionele ‘opbrengsten’ ten gevolge van efficiencyvoordelen in primaire bedrijfsprocessen. De energetische verbetering van kantoorhuisvesting wordt zodoende niet alleen op basis van een businesscase ‘dichtgerekend’, maar wordt ook gevoed door geldstromen vanuit andere bedrijfsonderdelen (HRM, M&C, Financiën, MVO/CSR, etc.). Bij een aantal corporates is de Value Case inmiddels succesvol toegepast en heeft aangetoond dat hiermee de besluitvorming om energetisch te verbeteren (met als doel E=0) wordt versneld. In deze presentatie wordt de Value Case met praktische voorbeelden toegelicht.

Door: Jim Teunizen, senior Consultant bij Brink Management & Advies

10.45 uur

Bezoek aan Stadskantoor Zijlpoort & netwerkmoment met koffie en thee

12.00 uur

Einde

Sprekers

 

Flip Verwaaijen is directeur/eigenaar van Verwaaijen Management B.V. en houdt zich bezig met advies en interim management op het terrein van vastgoedmanagement. Tot januari 2012 was Flip werkzaam als Managing Director Real Estate bij PostNL en daarvoor bij TNT Real Estate. Flip heeft een leidende rol gespeeld bij de vernieuwing en verduurzaming van de huisvestingsportefeuille van beide organisaties, waaronder het realiseren van CO2-neutrale gebouwen. Hij stond aan de wieg van verschillende duurzame nieuwbouw projecten zoals het TNT Centre Hoofddorp ( Leed Platinum, GreenCalc 1000+) en Regional Sorting Center Veenendaal ( GreenCalc 630+). Hij was voorzitter Corenet Global Benelux en praktijk docent aan ASRE /Hogeschool Rotterdam en Groningen. Naast zijn functie als directeur/eigenaar van Verwaaijen Management B.V. bekleedt hij nog diverse nevenfuncties, waaronder als inspirerend gespreksleider!

 

Ivar Dijk, zelfstandig ondernemer / project- en procesmanager van ID projectmanagement, voelt zich als een vis in het water op het gebied van de ruimtelijke ontwikkeling en vastgoed. In de periode voor de start van ID Projectmanagement heeft hij acht jaar als senior adviseur gebiedsontwikkeling gewerkt bij advies- en ingenieursbureau DHV. Daarbij heeft hij ervaring met integrale gebiedsontwikkeling, bouwprojectmanagement, binnenstedelijke herontwikkeling, grondzaken, vastgoed en organisatieontwikkeling. De projecten en opdrachten die Ivar ter hand neemt zijn grotendeels in opdracht van overheidsorganisaties uitgevoerd, veelal binnen een bestuurlijk gevoelige context. Het doel van Ivar is om de (bestuurlijk) opdrachtgever te ontzorgen en om vanuit een duidelijke visie ruimtelijke doelstellingen te realiseren in samenwerking met het projectteam. Daarbij is de ultieme uitdaging om private initiatieven en publieke ambities samen te brengen. Ivar gaat daarbij graag pragmatisch, realistisch en oplossingsgericht te werk.

 

Gijsbert van Heest is senior consultant/projectmanager bij Brink Management & Advies. Het spil vormen tussen de dynamiek van eindgebruikers en vastgoedeigenaren en ontwikkelaars is een veelvoorkomend thema in de projecten die Gijsbert van Heest begeleid. Bij voorkeur in een omgeving van renovatie, herontwikkeling en doorgaande exploitatie. Stadskantoor Zijlpoort in Haarlem is zo'n project. Integratie van nieuwe technieken om, samen met gebruikers en de ontwikkelaars, de duurzaamheid van deze panden te bevorderen is eerder regel dan uitzondering. Brink Management & Advies biedt Gijsbert van Heest de ruimte om dit soort projecten te blijven ontwikkelen.

 

Jim Teunizen is senior consultant bij Brink Management & Advies. Ondernemerschap, verbinding en creativiteit vormen de basis voor de verduurzaming van de projecten waarbij Jim Teunizen betrokken is. Samen werken aan duurzaamheidsvraagstukken geeft hem energie. Begin 2014 is hij met een aantal anderen het initiatief !MPULS gestart en heeft de nieuwe uitvraag voor het Excellent Expert Team voor het programma Kantoren Vol Energie gewonnen. In dit programma worden een aantal nieuwe ‘regels’ ontwikkeld die ervoor moeten zorgen dat energietransitie werkelijk binnen de kantorenmarkt op gang wordt gebracht. De Value Case is er daar één van: niet slechts beslissen op basis van de traditionele businesscase, maar ook aandacht voor arbeidsproductiviteit, ziekteverzuim, comfort, imago en dergelijke. Brink Management & Advies biedt hem hiervoor de ruimte.

Inschrijven

Deelname aan deze bijeenkomst is kosteloos. Er is plaats voor maximaal 65 deelnemers. De organisatie selecteert bij meer dan 65 inschrijvingen op basis van inschrijfdatum en functieprofiel. Afmelding is mogelijk, tot 24 uur voorafgaand aan de bijeenkomst. Indien u niet komt opdagen zonder afmelding is de organisatie gerechtigd € 50 (excl. btw) te factureren.

Op Locatie:
De Jopenkerk in Haarlem (Gedempte Voldersgracht 2) is de locatie van dit seminar, geheel passend bij het thema Transformatie. Deze voormalige kerk in het levendige centrum van Haarlem is getransformeerd tot een moderne stadsbrouwerij, grand café en restaurant. Achter de bar van het grand café prijken imposante glimmende brouwketels die het hart vormen van de Jopenkerk. Jopen brouwt hier volgens eeuwenoude recepten zowel oude als nieuwe klassiekers.

Rondleiding Stadskantoor Zijlpoort
Op de hoek van de Raaks en de Gedempte Oude Gracht in Haarlem bevindt zich Zijlpoort, van oudsher het hoofdpostkantoor van Haarlem. Het monumentale gebouw (1920) werd ontworpen door de architect J. Crouwel en is een voorbeeld van de strakke variant van de Amsterdamse School. Op 4 november 2014 is het in gebruik genomen door de ambtenaren van gemeente Haarlem. Het gebouw is getransformeerd tot een moderne kantoorhuisvesting, met behoud van het monumentale karakter.

De centrale hal aan de Gedempte Oude Gracht is met een groot bedrijfsrestaurant opnieuw het kloppend hart van dit stadskantoor voor de gemeente Haarlem. De nieuwe kantoorvleugels in de noord- en zuidrichting worden uit gebroken donkerrood metselwerk opgetrokken. Deze stedelijke blokken, met fijnzinnige vensterdetails, omsluiten een stadstuin die vanuit de Zijlstraat openbaar toegankelijk is. De gebouwdelen worden aan elkaar geregen door een transparante zone met corridors en trappen. De 13.000 m2 kantoorruimte bestaat uit een variatie van maatwerk en standaard werkplekken.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c120 c185 c225
Samen het wiel hergebruiken

Samen het wiel hergebruiken

Het ‘denken’ en ‘doen’ hebben ons ontzettend veel gebracht en zijn tegelijk dominant geworden in onze (bouw)cultuur. Dit remt de transitie ...

Lees verder

c21 c120 c225 c243
Soorten Management Plan voor natuurinclusief isoleren

Soorten Management Plan voor natuurinclusief ...

Over minder dan een maand staat het symposium ‘Innovatief Isoleren’ op de rol, op 28 november in Oss. Je leert alles over biobased en circulaire innovaties ...

Lees verder

c21 c120 c225
<span>‘Transformatie vraagt ontwerp van multifunctionele gebouwen’</span>

‘Transformatie vraagt ontwerp van multifunctionele ...

Een veelgehoorde oplossing om de woningnood op korte termijn (gedeeltelijk) op te lossen is transformatie van bestaand vastgoed. Denk bijvoorbeeld aan leegstaande ...

Lees verder

c120 c136 c223
Whitepaper: Kostenneutraal renoveren kan nu al met conceptmatig bouwen

Whitepaper: Kostenneutraal renoveren kan nu ...

De verduurzamingsvraag is enorm: 8 miljoen woningen krijgen de komende jaren een opknapbeurt om ze weer toekomstbestendig te maken. Waar het draagvlak voor verduurzaming ...
c21 c120 c185 c225 c260
Stadswinkel Tilburg wijst weg naar circulair renoveren

Stadswinkel Tilburg wijst weg naar circulair ...

Het voormalige Stadskantoor 2 en bibliotheek - ooit een ‘anonieme beige moloch’ - zijn de afgelopen jaren gerenoveerd en omgetoverd in de Stadswinkel. ...

Lees verder

c21 c120 c225 c280 c286 c298
Talkshow: slimme aanpak om sneller woningen te renoveren

Talkshow: slimme aanpak om sneller woningen ...

Studio Uptempo! breidt uit! Naast de Talkshow-video zijn de programma’s van Peter Linders en Niels Rood nu ook als podcast te beluisteren. Met ‘Renovatiestromen’ ...

Lees verder

c20 c26 c120 c225 c277
Het minst inspirerende het meest bestendig maken

Het minst inspirerende het meest bestendig maken

Het is tijd dat we renovatieprojecten serieuzer gaan nemen in de transitie naar een regeneratieve leefomgeving. Dat zegt Karin Dorrepaal, partner bij DOOR architecten. ...

Lees verder

c21 c120 c185 c225 c280
Circulariteit corporatie: milieu-impact en ketensamenwerking

Circulariteit corporatie: milieu-impact en ketensamenwerking

De klimaatverandering vraagt om hergebruik van bestaande grondstoffen en materialen. Maar hoe kunnen woningcorporaties dat adequaat oppakken? Merel Stolker liet ...

Lees verder

c21 c120 c225 c280
Data en AI spelen cruciale rol bij renovatieaanpak

Data en AI spelen cruciale rol bij renovatieaanpak

Woningen kennen grote onderlinge verschillen en dat aspect is vaak een sta in de weg bij het verduurzamen van die huizen met uniforme maatregelen. Die specifieke ...

Lees verder

c21 c120 c140 c225
Hergebruik modulaire klaslokalen als flexwoningen Oekraïners

Hergebruik modulaire klaslokalen als flexwoningen ...

In twaalf weken tijd is in Yerseke iets bijzonders gerealiseerd. Daar worden 102 Oekraïense vluchtelingen ondergebracht in een nieuw complex van flexwoningen. ...

Lees verder

c21 c120 c225 c265
Programma Verbouwstromen wil duurzame renovaties versnellen

Programma Verbouwstromen wil duurzame renovaties ...

Vier partijen die actief zijn in de verduurzaming van de woningbouw bundelen hun krachten in het nieuwe programma Verbouwstromen. De Bouwcampus, Stroomversnelling, ...

Lees verder

c21 c120 c135 c185 c225 c260
Rijksvastgoedbedrijf: strengere eisen circulariteit en MPG

Rijksvastgoedbedrijf: strengere eisen circulariteit ...

Wie vanaf 2023 wil bouwen voor het Rijksvastgoedbedrijf moet voldoen aan strengere circulariteitseisen. Dit geldt bij aanbestedingen van alle nieuwbouw-, onderhouds- ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up