Duurzaam Gebouwd Op Locatie: Transformatie

Duurzaam Gebouwd Op Locatie: Transformatie

Komende dinsdag 17 februari vindt Duurzaam Gebouwd Op Locatie plaats met als thema Transformatie. Het seminar vindt plaats in de getransformeerde Jopenkerk in Haarlem, aansluitend volgt een rondleiding in Stadskantoor Zijlpoort.

Met wel zeven miljoen bestaande gebouwen en jaarlijks slechts 50.000 nieuwe gebouwen ligt de focus de komende jaren op binnenstedelijke (her)ontwikkeling en transformatie van vastgoed. In samenwerking met Brink Groep zet Duurzaam Gebouwd sprekers op het podium die de ins en outs van de transformatieopgave door en door kennen. Een deelname aan Duurzaam Gebouwd Op Locatie met het thema Transformatie geeft concrete handvaten om aan de slag te gaan met deze opgave, in een nieuwe markt.

Programma

09.00 uur

Ontvangst met koffie en thee in Jopenkerk

09.30 uur

Opening door Flip Verwaaijen, directeur/eigenaar van Verwaaijen Management

09.40 uur

Ervaringen van het project Zijlpoort

In november 2014 is Zijlpoort, het voormalige hoofdpostkantoor van Haarlem, in gebruik genomen door ambtenaren van de gemeente Haarlem. Het monumentale gebouw, wat een voorbeeld was van de strakke variant van de Amsterdamse School, is getransformeerd tot een moderne kantoorhuisvesting met behoud van het monumentale karakter. Al vroeg in het project heeft gemeente Haarlem besloten te focussen op het verbeteren van de duurzame prestaties van de gebouwdelen. In nauwe samenwerking met diverse adviseurs en de ontwikkelende en aannemende partijen is een pakket van maatregelen geïntegreerd. Zowel deze aanpak als de ambitie van de betrokken partijen om de beschikbare middelen creatief en zo effectief mogelijk in te zetten, heeft als resultaat dat ‘Zeer duurzame renovatie’ door AgentschapNL is afgegeven voor Zijlpoort.

Door: Ivar Dijk, project- en procesmanager bij eigen onderneming ID projectmanagement & Gijsbert van Heest, senior consultant/projectmanager bij Brink Groep

10.10 uur

Kostenbesparing en verborgen opbrengsten leidt tot E=0 bij kantoorhuisvesting

Door het Excellent Expert Team is, samen met de markt, de Value Case ontwikkeld die, naast het geven van inzicht in kostenbesparingen ten gevolge van onderhouds- en energielastenbesparing, ook kijkt naar mogelijke additionele ‘opbrengsten’ ten gevolge van efficiencyvoordelen in primaire bedrijfsprocessen. De energetische verbetering van kantoorhuisvesting wordt zodoende niet alleen op basis van een businesscase ‘dichtgerekend’, maar wordt ook gevoed door geldstromen vanuit andere bedrijfsonderdelen (HRM, M&C, Financiën, MVO/CSR, etc.). Bij een aantal corporates is de Value Case inmiddels succesvol toegepast en heeft aangetoond dat hiermee de besluitvorming om energetisch te verbeteren (met als doel E=0) wordt versneld. In deze presentatie wordt de Value Case met praktische voorbeelden toegelicht.

Door: Jim Teunizen, senior Consultant bij Brink Management & Advies

10.45 uur

Bezoek aan Stadskantoor Zijlpoort & netwerkmoment met koffie en thee

12.00 uur

Einde

Sprekers

 

Flip Verwaaijen is directeur/eigenaar van Verwaaijen Management B.V. en houdt zich bezig met advies en interim management op het terrein van vastgoedmanagement. Tot januari 2012 was Flip werkzaam als Managing Director Real Estate bij PostNL en daarvoor bij TNT Real Estate. Flip heeft een leidende rol gespeeld bij de vernieuwing en verduurzaming van de huisvestingsportefeuille van beide organisaties, waaronder het realiseren van CO2-neutrale gebouwen. Hij stond aan de wieg van verschillende duurzame nieuwbouw projecten zoals het TNT Centre Hoofddorp ( Leed Platinum, GreenCalc 1000+) en Regional Sorting Center Veenendaal ( GreenCalc 630+). Hij was voorzitter Corenet Global Benelux en praktijk docent aan ASRE /Hogeschool Rotterdam en Groningen. Naast zijn functie als directeur/eigenaar van Verwaaijen Management B.V. bekleedt hij nog diverse nevenfuncties, waaronder als inspirerend gespreksleider!

 

Ivar Dijk, zelfstandig ondernemer / project- en procesmanager van ID projectmanagement, voelt zich als een vis in het water op het gebied van de ruimtelijke ontwikkeling en vastgoed. In de periode voor de start van ID Projectmanagement heeft hij acht jaar als senior adviseur gebiedsontwikkeling gewerkt bij advies- en ingenieursbureau DHV. Daarbij heeft hij ervaring met integrale gebiedsontwikkeling, bouwprojectmanagement, binnenstedelijke herontwikkeling, grondzaken, vastgoed en organisatieontwikkeling. De projecten en opdrachten die Ivar ter hand neemt zijn grotendeels in opdracht van overheidsorganisaties uitgevoerd, veelal binnen een bestuurlijk gevoelige context. Het doel van Ivar is om de (bestuurlijk) opdrachtgever te ontzorgen en om vanuit een duidelijke visie ruimtelijke doelstellingen te realiseren in samenwerking met het projectteam. Daarbij is de ultieme uitdaging om private initiatieven en publieke ambities samen te brengen. Ivar gaat daarbij graag pragmatisch, realistisch en oplossingsgericht te werk.

 

Gijsbert van Heest is senior consultant/projectmanager bij Brink Management & Advies. Het spil vormen tussen de dynamiek van eindgebruikers en vastgoedeigenaren en ontwikkelaars is een veelvoorkomend thema in de projecten die Gijsbert van Heest begeleid. Bij voorkeur in een omgeving van renovatie, herontwikkeling en doorgaande exploitatie. Stadskantoor Zijlpoort in Haarlem is zo'n project. Integratie van nieuwe technieken om, samen met gebruikers en de ontwikkelaars, de duurzaamheid van deze panden te bevorderen is eerder regel dan uitzondering. Brink Management & Advies biedt Gijsbert van Heest de ruimte om dit soort projecten te blijven ontwikkelen.

 

Jim Teunizen is senior consultant bij Brink Management & Advies. Ondernemerschap, verbinding en creativiteit vormen de basis voor de verduurzaming van de projecten waarbij Jim Teunizen betrokken is. Samen werken aan duurzaamheidsvraagstukken geeft hem energie. Begin 2014 is hij met een aantal anderen het initiatief !MPULS gestart en heeft de nieuwe uitvraag voor het Excellent Expert Team voor het programma Kantoren Vol Energie gewonnen. In dit programma worden een aantal nieuwe ‘regels’ ontwikkeld die ervoor moeten zorgen dat energietransitie werkelijk binnen de kantorenmarkt op gang wordt gebracht. De Value Case is er daar één van: niet slechts beslissen op basis van de traditionele businesscase, maar ook aandacht voor arbeidsproductiviteit, ziekteverzuim, comfort, imago en dergelijke. Brink Management & Advies biedt hem hiervoor de ruimte.

Inschrijven

Deelname aan deze bijeenkomst is kosteloos. Er is plaats voor maximaal 65 deelnemers. De organisatie selecteert bij meer dan 65 inschrijvingen op basis van inschrijfdatum en functieprofiel. Afmelding is mogelijk, tot 24 uur voorafgaand aan de bijeenkomst. Indien u niet komt opdagen zonder afmelding is de organisatie gerechtigd € 50 (excl. btw) te factureren.

Op Locatie:
De Jopenkerk in Haarlem (Gedempte Voldersgracht 2) is de locatie van dit seminar, geheel passend bij het thema Transformatie. Deze voormalige kerk in het levendige centrum van Haarlem is getransformeerd tot een moderne stadsbrouwerij, grand café en restaurant. Achter de bar van het grand café prijken imposante glimmende brouwketels die het hart vormen van de Jopenkerk. Jopen brouwt hier volgens eeuwenoude recepten zowel oude als nieuwe klassiekers.

Rondleiding Stadskantoor Zijlpoort
Op de hoek van de Raaks en de Gedempte Oude Gracht in Haarlem bevindt zich Zijlpoort, van oudsher het hoofdpostkantoor van Haarlem. Het monumentale gebouw (1920) werd ontworpen door de architect J. Crouwel en is een voorbeeld van de strakke variant van de Amsterdamse School. Op 4 november 2014 is het in gebruik genomen door de ambtenaren van gemeente Haarlem. Het gebouw is getransformeerd tot een moderne kantoorhuisvesting, met behoud van het monumentale karakter.

De centrale hal aan de Gedempte Oude Gracht is met een groot bedrijfsrestaurant opnieuw het kloppend hart van dit stadskantoor voor de gemeente Haarlem. De nieuwe kantoorvleugels in de noord- en zuidrichting worden uit gebroken donkerrood metselwerk opgetrokken. Deze stedelijke blokken, met fijnzinnige vensterdetails, omsluiten een stadstuin die vanuit de Zijlstraat openbaar toegankelijk is. De gebouwdelen worden aan elkaar geregen door een transparante zone met corridors en trappen. De 13.000 m2 kantoorruimte bestaat uit een variatie van maatwerk en standaard werkplekken.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c120 c160 c225 c243
Practice what we teach

Practice what we teach

25 mrt om 11:00 uur
timer 7 min

Duurzaamheid krijgt bij de Universiteit Utrecht een centrale plek in de kerntaken en in de bedrijfsvoering. Wij ...

Lees verder »

c21 c120 c135 c225 c243
“We keken naar de stenen, terwijl we naar de mensen hadden moeten kijken”

“We keken naar de stenen, terwijl we naar ...

25 feb om 10:00 uur
timer 7 min

Aan de vooravond van haar jaarlijkse congres vond in Assen de eerste Ronde Tafel van Duurzaam Gebouwd in 2020 ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c243 c244
Opvolgers MOR-team verleggen focus naar portiekflats

Opvolgers MOR-team verleggen focus naar portiekflats

4 feb om 16:01 uur
timer 3 min

Woensdag onthult het studententeam MOR (Modular Office Renovation) van de TU Delft een prototype van een appartement ...

Lees verder »

c21 c120 c184 c225
Woonwaard laatste winnaar WoCo25, ook kansrijk in 2020

Woonwaard laatste winnaar WoCo25, ook kansrijk ...

05-12-2019 om 10:00 uur
timer 3 min

Woningcorporatie Woonwaard is de laatste winnaar van de WoCo25, een van de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards. ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c251
Industrieel maatwerk nodig voor woningrenovaties

Industrieel maatwerk nodig voor woningrenovaties

28-11-2019 om 10:00 uur
timer 3 min

Om de doelen uit het Klimaatakkoord te realiseren, is een opschaling van het aantal woningrenovaties essentieel. ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c246
Nieman wint internationale duurzaamheidsaward

Nieman wint internationale duurzaamheidsaward

25-11-2019 om 09:30 uur
timer 2 min

Nieuw Utrechts Peil won in Parijs de Green Solutions Award 2019 met de ‘Flat met Toekomst’. In ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c243
140 appartementen in Den Haag van label G naar B

140 appartementen in Den Haag van label G naar ...

07-10-2019 om 10:00 uur
timer 2 min

CBRE Global Investors heeft de grootschalige verduurzaming van 140 appartementen in de wijk Waldeck in Den Haag ...

Lees verder »

c21 c120 c127 c225
#VanGasLos: blijf niet wachten op de Regionale Energiestrategie

#VanGasLos: blijf niet wachten op de Regionale ...

26-09-2019 om 08:00 uur
timer 8 min

Een vastgoedvoorraad waar nog aardgas van toepassing is, behoort definitief tot het verleden. Die tendens was ...

Lees verder »

c21 c120 c122 c225
Gezond en duurzaam complex op bijzondere staalconstructie

Gezond en duurzaam complex op bijzondere staalconstructie

16-09-2019 om 13:00 uur
timer 2 min

Een van de uitdagingen bij de transformatie van de Fenixloods schuilde in de bijzondere staalconstructie. Hoe ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c243 c245
Duurzaam en dementievriendelijk thuis in Gouda

Duurzaam en dementievriendelijk thuis in Gouda

10-09-2019 om 10:00 uur
timer 3 min

Hoe pas je een dementievriendelijk ontwerp het beste toe binnen een monumentaal pand met een rijke geschiedenis?

Lees verder »

c21 c120 c160 c225
Outletcenter SugarCity behaalt BREEAM-NL Ontwerpcertificaat

Outletcenter SugarCity behaalt BREEAM-NL Ontwerpcertificaat

05-09-2019 om 16:00 uur
timer 1 min

Waardering voor unieke herontwikkeling industrieel erfgoed in Amsterdam.

Lees verder »

c21 c26 c120
Oude kantoren getransformeerd tot nieuw ‘dorp’ in Diemen-Zuid

Oude kantoren getransformeerd tot nieuw ‘dorp’ ...

28-08-2019 om 10:00 uur
timer 4 min

Steeds vaker worden leegstaande kantoorgebouwen getransformeerd tot werkplekken, hotelkamers of prima leefbare ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up