Vooruitstrevend vloer bedekken met modulair marmoleum

Vooruitstrevend vloer bedekken met modulair marmoleum

Recent introduceerde Forbo Flooring de Marmoleum Modular collectie. Knap hoe men in Krommenie de tijdgeest goed weet te vatten in een product dat al decennia lang min of meer dezelfde natuurlijke samenstelling heeft. Ondersteund door een trendonderzoek en de warme woorden van voorlopers uit de – toegepaste  kunstwereld en de landschapsarchitectuur werd de nieuwe collectie krachtig over het voetlicht gebracht. 

Anders kijken naar materialen en het potentieel van hergebruik ontdekken is een kunst. Ontwerper Lex Pott, cum laude afgestudeerd aan de Design Academy, textieldesigner Samira Boon en Prix de Rome Architectuur-winnaar Ronald Rietveld gaven hun visie in een discussieronde bij de introductie van Forbo’s Marmoleum Modular.

Pott: “Ik denk dat je geweldige combinaties tussen oude en nieuw materialen kunt maken. Daarbij vind ik ook dat je materialen in de juiste context moet gebruiken en dat vraagt een bijna ambachtelijke kennis. Bij herbestemming van de gebouwde omgeving kunnen juist mensen uit de creatieve industrie prachtige herinterpretaties ontwikkelen. Dat geldt ook voor de toepassing van de ingrediënten van Forbo linoleum. Het lijkt me als ontwerper geweldig om daarmee aan de slag te gaan. En, dat je vooraf niet weet of je op een tegel, wandbekleding of wat anders uitkomt. Die toepassingsvraag moet je dan ook niet aan het begin stellen, de balans maak je aan het einde van die ontdekkingsreis op. Constant innoveren levert een nieuwe relevantie op voor zo’n product.”

Ontwerper Lex Pott ziet veel mogelijkheden voor de ingrediënten van linoleum

Potentieel van teveel

Boon liet zien hoe met textielvormen ruimten zijn aan te kleden. Ruimten die leegstaan bijvoorbeeld, zoals kantoorgebouwen, die zo weer een andere functie kunnen krijgen zonder ingrijpende verbouwingen. Rietveld kijkt met zijn studio RAAAF weer anders tegen hergebruik aan. Zo ontwierp de studio een opvallend object op de voormalige vliegbasis Soesterberg waaruit het ‘potentieel van teveel’ spreekt.

Hij ziet dit als exemplarisch voor de mogelijkheden die duizenden leegstaande gebouwen in Nederland bieden voor de creatieve industrie. Rietveld: “Wij proberen met RAAAF een agenda neer te zetten en denkbeelden te presenteren.” Een ander voorbeeld van zijn visie is het project is The End of Sitting, dat in opdracht van de Rijksbouwmeeseter en samen met kunstenaar Barbara Visser is ontwikkeld. Het toont een ‘kantoorlandschap’ waarin de ‘bewoners’ ondersteund kunnen leunen, hangen, zitten of staan.

Marmoleum Modular Colour van Forbo Flooring voor een speelse vloeroptiek

Trendonderzoek geeft richting

Forbo wil vooruitstrevend zijn en dat vertalen naar vloerbedekking en meer. Marijke Griffioen, Senior Designer bij Forbo vertelde tijdens de Modular Marmoleum-introductie over de invloed die haar recente trendrapport heeft. “Het gaat erom trends zo definiëren dat ze betekenisvol en stimulerend zijn voor Forbo, niet alleen voor Design maar ook voor R&D, Marketing en Innovatie. Het rapport beschrijft tendensen op de lange termijn. Het kan worden ingezet voor het maken van scenario’s die als referentie dienen voor toekomstige ontwikkelingen. Zo voeden scenario’s nieuwe inzichten en ook zijn ze nuttig om te begrijpen welke collecties of innovaties belangrijk zijn om aan te werken.”

Het trendrapport behandelt – in het Engels - vier thema’s: New business | scripting diversity; Health – the new wealth; Innovation – doing instead of thinking en Sustainability – connecting possibilities. Over de gebouwde omgeving meldt het rapport onder meer dat tijdloze gebouwen gemaakt van hoogwaardige materialen een duurzame oplossing kunnen zijn. Duurzaamheid kan ook het maken van gebouwen als dynamische modules inhouden. Gebouwen die relatief eenvoudig aan te passen zijn en zo kunnen inspelen op de snel wijzigende vraag van de gebruikers.

Wiskundig spelen met Modular

Aanpassen aan gebruikers komt ook terug in het motto Play with Marmoleum Modular. Mooi is dat de collectie is gebaseerd op natuurlijke, biobased grondstoffen, waarvan 72% snel hernieuwbaar is en 43% bestaat uit gerecycled materiaal. Dat maakt Marmoleum samen met hout de duurzaamste vloerbedekking ter wereld. Naast het gemakkelijke onderhoud en de lange levensduur heeft de vloer bovendien extreem lage exploitatiekosten.

Met de nieuwe Modular-collectie is het bijna wiskundig spelen voor architecten en vloerenbedrijven en dat stoft het enigszins institutionele imago van linoleum af. Modular heeft zes tegelformaten: van XL tot klein, 61 kleuren en er zijn vier basisdessins (Shade, Colour, Marble en Lines). Dat maakt een vloeroptiek mogelijk van heel subtiel tot heel uitbundig en van klassiek tot modern.

Marijke Griffioen, Senior Designer bij Forbo deed trendonderzoek

Forbo geeft ondersteuning

Piet Looijen, Product line manager Linoleum & Services bij Forbo: “Met Marmoleum Modular wordt het proces in de keten anders. Dat begint met het keuzeproces voor de vloeroptiek. Het kan een bestaand door ons gemaakt ontwerp zijn of helemaal nieuw te ontwerpen. Wij gaan ervan uit dat architecten bij dat laatste graag ondersteuning hebben. Vloeren ontwerpen kan ook extra werk opleveren waarmee de architect zich onderscheiden kan. Daarnaast kunnen de 38 gespecialiseerde vloerbedrijven waar Forbo mee samenwerkt design & services bieden. Die bedrijven gaan we dan ook scholen op de Modular-collectie.”

Dat Forbo nog immer voornamelijk natuurlijke en herbruikbare ingrediënten verwerkt onderschrijft Looijen: “We maken van al onze producten een Life Cycle Assessment (LCA) en we zijn transparant over onze processen. Overigens hebben we afscheid genomen van Cradle-to-Cradle omdat het niet aansluit bij onze wijze van produceren. Wij vinden LCA gewoon relevanter.”

Fotografie: Imca Schoots Photodezign.nl

Gerelateerde artikelen, events & downloads

'Conceptbouwers kunnen nu voorsprong nemen'

'Conceptbouwers kunnen nu voorsprong nemen'

26 sep om 15:30 uur
timer 3 min

Hendrik-Jan Weggeman: Dagelijks krijgen we digitale updates van de vak-media over wat hot is in onze branche. Soms is dat heel inspirerend, ...

Lees verder »

Bouw van remontabel hoofdkantoor Triodos gestart

Bouw van remontabel hoofdkantoor Triodos gestart

3 sep om 08:00 uur
timer 2 min

De bouw van de stabiliserende kern van het nieuwe kantoor van Triodos Bank in Driebergen is onlangs gestart. Deze ...

Lees verder »

Platform voor innovatie Dudoc Parkstad opent deuren

Platform voor innovatie Dudoc Parkstad opent ...

13 jul om 15:30 uur

De eerste Dudoc-vestiging in Nederland wordt binnenkort geopend. Dudoc Parkstad is een platform voor innovatie. ...

Lees verder »

iLofts: ketenregie voor betaalbare nieuwbouw

iLofts: ketenregie voor betaalbare nieuwbouw

30 mrt om 08:00 uur
timer 3 min

Aan de Calandkade in Den Haag verrijst iLofts: twee stoere appartementencomplexen voor urban people die van no-nonsense ...

Lees verder »

Bouw ‘Wijk van de Toekomst’ kan van start

Bouw ‘Wijk van de Toekomst’ kan ...

14 mrt om 15:30 uur
timer 1 min

De gemeenteraad van Helmond heeft unaniem de plannen goedgekeurd voor de voorbereidingen voor de bouw van de Wijk ...

Lees verder »

De meest gelezen verhalen van 2017: nummer 1

De meest gelezen verhalen van 2017: nummer 1

22-12-2017 om 15:30 uur

In aanloop naar 2018 publiceert Duurzaam Gebouwd de komende 2 weken de 10 meest gelezen verhalen van 2017. Nummer ...

Lees verder »

110 starterswoningen in 5 maanden gebouwd

110 starterswoningen in 5 maanden gebouwd

20-12-2017 om 11:00 uur

Woningcorporatie De Alliantie en het flexibele woonconcept Nezzt hebben in 5 maanden tijd gezorgd voor 110 sociale-huurwoningen ...

Lees verder »

Bouwers adviseren Transitieteam Bouw

Bouwers adviseren Transitieteam Bouw

08-12-2017 om 11:00 uur

Drie producenten van verplaatsbare woningen willen zo snel mogelijk de stap maken naar 100% circulaire bouw om ...

Lees verder »

Compleet gebouw ontstaat uit mobiele unit

Compleet gebouw ontstaat uit mobiele unit

31-10-2017 om 13:00 uur

De innovatie ‘Unfold’ kan zichzelf in enkele minuten ontvouwen tot een complete woning of kantoor. ...

Lees verder »

28 woningen voor spoedwoningzoekenden

28 woningen voor spoedwoningzoekenden

13-10-2017 om 11:00 uur

Woningstichting SWZ en NEZZT tekenden op 10 oktober een overeenkomst voor het realiseren van 28 appartementen aan ...

Lees verder »

‘De bouwsector kan leren van het Ikea-concept’

‘De bouwsector kan leren van het Ikea-concept’

15-09-2017 om 13:00 uur

Zorg voor een standaard maatvoering voor elk bouwdeel. Zo hoeft de ontwerper deze delen alleen nog samen te voegen. ...

Lees verder »

Kleine woningen bouwen voor alleenstaanden

Kleine woningen bouwen voor alleenstaanden

06-09-2017 om 15:30 uur

Een woning bouwen met 4 personen in 4 weken. Volgens Randy Riteco van Cubicco is dat goed mogelijk. “Veel ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up