Nederland krijgt duurzaam outletcentrum

Nederland krijgt duurzaam outletcentrum

Tussen Amsterdam en Haarlem verschijnt binnenkort het 4e outletcentrum in Nederland, dat moet gaan voldoen aan de BREEAM-certificering Nieuwbouw en Renovatie. Dat vertelde Sebastian Sommer van Neinver (zie foto), tijdens het seminar Metropool Amsterdam Vastgoed dat vorige week in Hoofddorp plaatsvond.

Hoewel ons land al over 3 outletcentra beschikt, in Lelystad, Roermond en Roosendaal, ziet hij hiervoor zeker genoeg ruimte. “Er zit genoeg afstand tussen de 4 centra”, vindt Sommer van de internationale projectontwikkelaar, investeerder en vastgoedbeheerder Neinver. “Daarnaast denken we dat er markt is, zo dicht bij het centrum van Amsterdam. Zo verwachten we met name veel internationale bezoekers aan te trekken door de gunstige ligging vlak bij Schiphol. In de metropoolregio's van Parijs en Londen liggen ook outletcentra, dus kan het hier ook.”

Het outletcentrum Amsterdam The Style Outlets verschijnt op het terrein van de voormalige CSM Suikerfabriek in Halfweg, dat nu de naam Sugar City draagt. 

Duurzame transformatie

Duurzaamheid speelt een cruciale rol in het ontwerp van het architectenbureau Soeters Van Eldonk. Het bouwkundig ontwerp omvat diverse duurzaamheidsaspecten. Zo heeft het gebouw installaties die water en energie besparen en wekken zonnepanelen energie op. De entrees van het gebouw zijn industriële fabrieksgevels, uitgevoerd als verticale tuinen. Het winkelgebied beschikt verder over verschillende groene zones om een prettig gebruiksklimaat te creëren.

Amsterdam The Style Outlets wordt eenvoudig bereikbaar met de trein en gaat beschikken over verschillende voorzieningen voor het opladen van elektrische auto's en het stallen van fietsen. Neinver verkreeg al eerder het duurzaamheidscertificaat BREEAM-NL In-Use voor het gehele portfolio van outlets, die langer dan 2 jaar operationeel zijn.

Kantoorleegstand tegen gaan

Tijdens dit seminar dat Spryg Real Estate Academy organiseerde, stond de Metropoolregio Amsterdam (MRA) centraal. Om in deze regio voor voldoende ruimte en kwaliteit van werklocaties te zorgen, heeft de Provincie Noord-Holland in 2005 het Platform Bedrijven en Kantoren (Plabeka) opgericht.

“Als onderdeel van het Platform Regionaal Economische Structuur (PRES) is Plabeka een informeel samenwerkingsverband van regionale en lokale overheden in de Metropoolregio Amsterdam”, vertelt gedeputeerde Joke Geldhof. “Aanleiding hiervan was de structurele leegstand van kantoren en de toename van verouderde bedrijventerreinen. Aan de hand van transformaties willen we een bijdrage leveren aan de versterking van de internationale concurrentiepositie van deze metropoolregio en het regionale vestigingsklimaat voor het bedrijfsleven verbeteren.”

Interessant en betaalbaar

Daarnaast vertelt Amvest-directeur Gebiedsontwikkeling Heleen Aarts voor aansprekende woningen te zorgen, om mensen over te halen om op een andere plek te gaan wonen. “De verstedelijking betekent dat meer mensen binnen de gemeentegrenzen van de stad willen wonen. In deze metropool verwachten we dat de komende jaren er 60.000 huishoudens bij komen. Wij willen hen aanspreken om op een andere plek te wonen.”

Hierbij kijkt ze niet naar de demografische groep, waartoe de bewoners in kwestie behoren. “Wij kijken enkel welke locaties zowel interessant als betaalbaar zijn. Dit hebben we bijvoorbeeld gedaan in Almere Duin. Dit ligt op 20 minuten afstand van hartje Amsterdam.”

Hierbij sluit Steven Zeeman van Investments Greystar zich aan. “We hebben gemerkt dat ouderen en jongeren graag flexibel zijn. In Diemen hebben we daarom een campus gekocht, waar ze kunnen wonen en werken. Het gaat hierbij vooral om huurwoningen.”

NederlandXL als wereldstad

Tijdens dit seminar ging het ook over Europese en wereldwijze positie van Metropoolregio Amsterdam. Volgens trendwatcher Peter Savelberg bestaat de grootste stijging in China. “Zo maakt Hong Kong inmiddels een onderdeel uit van de Pearl River Delta Delta, dat bijna 50 miljoen inwoners telt en inmiddels werelds grootste metropool is. Ook in landen als Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten ontstaan in rap tempo dit soort grote regio’s. In zijn eentje kan Amsterdam niet in die concurrentiestrijd mee, mede omdat die andere landen minder rekening houden met duurzaamheid.”

Dat verandert echter als Nederland, Vlaanderen en het Ruhrgebied samen een metropoolregio vormen. “Hiervoor heb ik als naam NederlandXL bedacht. Daarmee kunnen we de concurrentiestrijd aan. Alles hebben we voorhanden, zoals universiteiten, een goede infrastructuur en havens.”

Als enige obstakel ziet hij de diverse bestuurlijke voorkeuren. “Er bestaat een concurrentiestrijd tussen bijvoorbeeld de regio’s Venlo en Tilburg als logistieke hotspot van Nederland. Ik pleit ervoor om eerst de bedrijven naar deze regio te krijgen. Als ze hier eenmaal zijn, kunnen de verschillende merken zichzelf prima toonbaar maken.”

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c41 c134 c225 c237 c265
Lees nu ‘Bouwen aan de toekomst van wijken’

Lees nu ‘Bouwen aan de toekomst van wijken’

De toekomst van wijken staat centraal in het nieuwste e-zine van Duurzaam Gebouwd. Je leest hem gratis in onze kennisbank en opent hem direct via deze link.

Lees verder

c134 c225 c260 c278
Groei! verbindt parken en groengebieden in Amsterdam Overamstel

Groei! verbindt parken en groengebieden in Amsterdam ...

Met een nieuwbouwproject in Amsterdam Overamstel levert bouwende ontwikkelaar VORM 223 woningen op in een natuurinclusieve, klimaatbestendige en duurzame omgeving.

Lees verder

c21 c134 c169 c225 c259 c265
Scoren met duurzaamheid in Spaanse voetbalcompetitie

Scoren met duurzaamheid in Spaanse voetbalcompetitie

Bedrijven uit de Benelux worden uitgenodigd deel te nemen aan een duurzaamheidschallenge met als doel het verminderen van de milieu-impact en het bevorderen van ...

Lees verder

c21 c134 c135 c225
Klimaatbestendige regels voor nieuwe gebiedsontwikkelingen

Klimaatbestendige regels voor nieuwe gebiedsontwikkelingen

Klimaatverandering zorgt ervoor dat we op een andere manier met water moeten omgaan. Vooral waterschappen hebben daar nadrukkelijk mee te maken, maar zijn slechts ...

Lees verder

c21 c54 c134 c160 c259
Geen stikstofmiljoenen, maar een deltaplan voor de bouw

Geen stikstofmiljoenen, maar een deltaplan voor ...

In Nederland worden problemen in silo’s geplaatst en opgelost met geld. Heel veel geld. De bouwsector heeft een grondstoffenprobleem met als gevolg heel hoge ...

Lees verder

c21 c134 c135 c185 c225
Veel ondertekenaars van convenant verduurzaming woningbouw

Veel ondertekenaars van convenant verduurzaming ...

De provincie Utrecht en de Metropoolregio Amsterdam hebben een convenant opgesteld om nieuwe woningen op een duurzame en toekomstbestendige manier te kunnen bouwen. ...

Lees verder

c21 c134 c225 c259 c278
Congres over natuurinclusief bouwen: inspiratie en oplossingen

Congres over natuurinclusief bouwen: inspiratie ...

Natuurinclusief bouwen zit in de lift. Gelukkig maar, want de klok tikt door. Toch is de praktijk weerbarstig. Tussen droom en daad liggen praktische bezwaren. ...

Lees verder

c21 c134 c160 c185 c225
Samen impact maken voor mens en milieu

Samen impact maken voor mens en milieu

Partijen die werkelijk op circulariteit sturen, creëren waarde voor mens en milieu. Ziedaar de inzet van ontwikkelaar HD Groep, de nieuwe partner van Duurzaam ...

Lees verder

c21 c125 c134 c225 c265
Impulsen voor verduurzaming van bedrijventerreinen

Impulsen voor verduurzaming van bedrijventerreinen

Naast individuele woningeigenaren en ondernemers is het ook voor hele bedrijventerreinen onontkoombaar én op de lange termijn rendabel om de energietransitie ...

Lees verder

c21 c134 c225 c243
Relatie-event Eneco belicht succesfactoren en uitdagingen gebiedsontwikkeling

Relatie-event Eneco belicht succesfactoren en ...

Een succesvolle gebiedsontwikkeling gaat om meer dan alleen een toekomstbestendig energiesysteem dat aan behoeften voor warmte en koude kan voldoen. Lagere woonlasten ...

Lees verder

c21 c134 c225 c268
Hoogste prefab toren ter wereld opgeleverd

Hoogste prefab toren ter wereld opgeleverd

Bij de bouw van de Rotterdamse woontoren De Zalmhaven is zoveel mogelijk rekening gehouden met de omgeving. Mede in het licht van de bouwveiligheid werd daarom ...

Lees verder

c21 c125 c134 c225
Thermisch smart grid maakt verbinding in Linck in de Binck

Thermisch smart grid maakt verbinding in Linck ...

De Haagse Binckhorst, ooit vooral bekend als bedrijventerrein, ondergaat de laatste jaren een enorme transformatie, waardoor ook wonen weer veel interessanter is ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up