De week van… Andy van den Dobbelsteen

timer5 min
De week van… Andy van den Dobbelsteen

De agenda van prof.dr.ir. Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability en afdelingsvoorzitter van Architectural Engineering + Technology TU Delft, voltrekt zich vaak buiten onze landsgrenzen. Wij volgden hem een week in Nederland. Het buitenland is echter nooit ver… of komt naar hem toe.

Maandagochtend

De week van Andy van den Dobbelsteen start als lid van een promotiecommissie. “Ik was best kritisch over een aantal zaken, maar daar hebben we een goede discussie over gevoerd. De promovendus keek naar massieve gevels en hun effect op onder andere de energieprestatie. Het ging om nieuwe principes waarbij je verschillende functies probeert te integreren, zoals verwarming en akoestische isolatie. Ik vroeg hem naar de vergelijking met bestaande oplossingen en ook hoe massieve gevels als zonnecollectoren kunnen functioneren door slangen op te nemen aan de buitenkant van de gevel. Of waterverdamping, waardoor een gevel koelt. Ik vond dat hij daarvan weinig liet zien.”

Maandag lunch

Een Australische collega komt langs om hem te polsen over kandidaten voor posities bij de University of Technology in Sydney. “Ik wil mijn goede collega’s niet graag kwijt, maar geef ik ze natuurlijk graag een kans om een mooie carrièrestap te zetten.”

Maandagmiddag

Andy heeft ‘huiswerk’. Hij stelt een profiel op voor een nieuwe hoogleraar bouwproductinnovatie. “Dat profiel wordt donderdag besproken in het managementteam van de TU Delft. Is zij akkoord en de rector daarna ook, dan start de sollicitatieprocedure.”

Maandagavond

Na het avondeten en even ontspannen met zijn gezin gaat Andy nog aan het werk tot na middernacht: e-mails doornemen, artikelen corrigeren, presentaties voorbereiden, sollicitatiebrieven bestuderen…

Dinsdagochtend

Skype-overleg met alle ‘werkpakkettrekkers’ van het project City-zen. Voor dit internationale project zet Andy zijn kennis over de energietransformatie van steden in. “Het is een leuk project. We ontwikkelen een energiemasterplan met bijbehorende toolbox en houden roadshows in diverse Europese steden. Daar werken we samen met lokale autoriteiten en marktpartijen om plannen op te stellen bij de energietransitie van wijken. Zo helpen we gemeenten door heel Europa.”

Een afstudeerder komt daarna langs om met Andy te praten over mogelijke plekken voor werk. “Daarover hebben we zitten brainstormen. Mijn masteropleiding Building Technology is gericht op innovatie en duurzaamheid. Afgestudeerden hebben vaak snel een baan, want ze kunnen terecht bij architecten, adviesbureaus of in de bouwindustrie.”

Dinsdagmiddag

Er is onder andere een overleg op de faculteit over een nieuw onderwijsgebouw waarin de nieuwste technieken geïntegreerd worden. “Bijzonder is de zuidwestgevel van dit gebouw. Die is gevoelig voor oververhitting in de zomer, maar ook belangrijk voor daglichttoetreding in de winter. Samen met de architect is hiervoor een 3D-geprinte gevel bedacht, waarbij de gevelelementen – lamellen – zo gebogen zijn dat ze in de zomer de hoge zon tegenhouden, winterzon toelaten en uitzicht optimaliseren. Een eerste 3D-printer voor de lamellen bouwde mijn collega Paul de Ruiter zelf. Het is experimenteel: als het lukt, is het een wereldprimeur.”

Woensdagochtend

Woensdagochtend start om 9.00 uur met een terugkoppelcollege op de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. “Het zijn bachelorstudenten in het 2e semester. We leren ze naast bouwtechniek ook goed naar klimaatontwerp te kijken. Ze hebben van mij daarover een workshop gehad. Daarin werkten we met een roei-ergometer in een glazen doos met meters om ze te laten zien hoe temperatuur, CO2 en luchtvochtigheid veranderen bij menselijke inspanning. Vervolgens wat die aspecten doen in een gebouw waarin veel mensen bij elkaar zijn. Ze zijn nu halverwege en vorige week waren de tussenpresentaties. Daarvan maakte ik met collega-hoogleraren foto’s. We laten ze vandaag zien wat verkeerd of goed ging. Zo blijken bodemenergie en WKO lastig voor ze. Ik hoop dat er veel studenten zijn, ook al wordt niet ieders plan naar voren getoverd.”

De week van… Andy van den DobbelsteenAndy van den Dobbelsteen tijdens het terugkoppelcollege Faculteit Bouwkunde

Langs diverse thema’s behandelt Andy die ochtend de ontwerpen. Hij legt klimaatprincipes uit, schetst op een bord verschillende principes van bodemenergie en deelt ook complimenten uit: “Velen van jullie hebben goed nagedacht over details.”

Woensdagmiddag

Na een gesprek met een nieuwe afstudeerder vertrekt Andy naar de vastgoedbeurs Provada, in de RAI. Hij woont er de bekendmaking van de Green Leader Award bij, waarvoor hij in de jury zit. Duurzaam Gebouwd-expert Onno Dwars, van VolkerWessels, wint deze prijs voor zijn leidersrol in duurzame, energieneutrale woningbouw.

Donderdag

Andy heeft donderdag een volgens hem vermoeiende dag, die vrijwel geheel is gevuld met vergaderingen – faculteits-MT, dagelijks bestuur en MT van de afdeling, een van de secties, een leerstoel – die soms wat stroefjes verlopen. Geld is altijd een gevoelig onderwerp op een universiteit en de begroting voor 2017 is vandaag aan bod gekomen.

Vrijdagochtend

De dag start in Den Haag waar promovenda Suzanne van Dijk graag met Andy en copromotor Martin Tenpierik overlegt over haar proefschrift. Ze bespreken haar laatste journalpapers. Daarna keert Andy terug naar Delft waar ’s middags sollicitatiegesprekken wachten, net als de oratie van nieuwe hoogleraar Wessel de Jonge, in de Aula van de TU.

Vrijdagmiddag

De Jonges inaugurele rede gaat over de historie, uitdagingen en toekomst van conservatie van monumentale bouwwerken. Van den Dobbelsteen zit met het cortège van hoogleraren voorin in de zaal. Hij hoort De Jong onder meer zeggen dat er voor gebouwen als het onderkomen van het voormalige Gemeenschappelijk Administratie Kantoor (GAK) in het Amsterdamse Bos en Lommer een toekomst moet zijn als icoon van de stad. Het ging ook over de langdurige restauratie van voormalig sanatorium Zonnestraal en de activiteiten van Docomomo international. Na de rede feliciteert Andy de verse hoogleraar. “Wessel is een bekende restauratie-architect, die verschillende prijzen heeft gewonnen met zijn ontwerpen. Hij zit nu op mijn afdeling en daar ben ik blij mee. We gaan ons samen richten op duurzame renovaties en transformaties.”

De week van… Andy van den DobbelsteenAndy van den Dobbelsteen feliciteert Wessel de Jonge met zijn inauguratie tot hoogleraar

Na De Jonges receptie heeft Andy in de vroege avond nog het afscheid van zijn promovendus Babak Raji, die naar Vancouver vertrekt. Alle collega’s van zijn sectie hebben eten gemaakt uit hun eigen land. Om 19.00 uur wordt het gezelschap door de beveiliging de faculteit uitgejaagd en Andy springt op zijn fiets om met zijn gezin weekend te vieren. Tot zondagavond even geen werk…

Foto bovenaan: Andy van den Dobbelsteen tijdens het terugkoppelcollege Faculteit Bouwkunde

Tekst: Tom de Hoog

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c125 c160 c225
Inzichten in verduurzaming en renovatie van bedrijventerreinen

Inzichten in verduurzaming en renovatie van ...

30 apr om 15:01 uur
timer 1 min

TKI Urban Energy organiseert dit jaar een webinarreeks over de manieren om bedrijventerreinen te verduurzamen. ...

Lees verder »

c21 c125 c225 c261
“In de toekomst gaat het om energie en niet om geld”

“In de toekomst gaat het om energie en ...

15 apr om 10:01 uur
timer 5 min

Met verbluffende details en heldere conclusies werpt Arash Aazami in zijn inspirerende keynote op de Datadag ...

Lees verder »

c21 c125 c225 c243
Buildings as a Grid binnen de energietransitie

Buildings as a Grid binnen de energietransitie

6 apr om 13:01 uur
timer 4 min

Door het energiesysteem van een gebouw als een eigen energienet te beheren, kunnen gebouweigenaren hun faciliteiten ...

Lees verder »

c21 c125 c225 c244 c280
Buurblok: wonen als dienst

Buurblok: wonen als dienst

9 mrt om 10:01 uur
timer 3 min

Buurblok is een vernieuwend concept voor woningcorporaties, waarbij zaken als wonen, energie, vervoer en onderhoud ...

Lees verder »

c21 c125 c225 c243
Innovatief systeem voor opwekking en opslag in sociale huurwoningen

Innovatief systeem voor opwekking en opslag ...

8 mrt om 10:01 uur
timer 3 min

Sociale huurwoningen worden in de toekomst misschien uitgerust met een geïntegreerd systeem voor PV-thermische ...

Lees verder »

c21 c125 c160 c225 c243
Duurzame energie én warm water uit zonnepanelen

Duurzame energie én warm water uit zonnepanelen

26 jan om 15:01 uur
timer 5 min

Solarus Smart Energy Solutions ontwikkelde een innovatief zonne-energiesysteem voor het produceren van duurzame ...

Lees verder »

c21 c125 c225 c243
Ziekenhuis levert duurzame restwarmte aan naastgelegen nieuwbouw

Ziekenhuis levert duurzame restwarmte aan naastgelegen ...

26 jan om 10:01 uur
timer 2 min

Het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft is het eerste ziekenhuis in Nederland dat haar restwarmte gaat doorleveren ...

Lees verder »

c21 c125 c160 c184 c225
Bewoners bang om verkeerde keuze in energietransitie te maken

Bewoners bang om verkeerde keuze in energietransitie ...

08-12-2020 om 13:01 uur
timer 1 min

De Bouwagenda stopt er na de Tweede Kamerverkiezingen mee. “Tot die tijd zijn we onverminderd hard aan het ...

Lees verder »

c21 c125 c186 c225 c243
'Breng BENG en NoM dichterbij met conceptmatig bouwen'

'Breng BENG en NoM dichterbij met conceptmatig ...

26-11-2020 om 16:45 uur
timer 5 min

De ambities voor BENG, energieneutraal en Nul op de Meter (NoM) komen sneller in zicht door de toepassing van ...

Lees verder »

c21 c125 c160 c168 c225 c243
Smart Energy Community maakt werk van energieflexibiliteit

Smart Energy Community maakt werk van energieflexibiliteit

25-11-2020 om 13:01 uur
timer 2 min

Binnen de nieuwe Smart Energy Community wisselen ondernemers, innovatoren, organisaties en andere belanghebbenden ...

Lees verder »

c21 c125 c225 c243
The Business Booster: innovatieve energie-oplossingen

The Business Booster: innovatieve energie-oplossingen

16-10-2020 om 16:01 uur
timer 2 min

Tijdens The Business Booster komen industrie, investeerders, beleidsmakers en startups samen om nieuwe, duurzame, ...

Lees verder »

c21 c125 c225 c243
Meer dan honderd jaar oude woning is nu NOM

Meer dan honderd jaar oude woning is nu NOM

07-10-2020 om 09:01 uur
timer 5 min

Een woning uit 1910 verbouwen en helemaal Nul-op-de-Meter maken: een flinke uitdaging, waar een Bloemendaals gezin ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up