Enthousiasmeren voor het installatievak

Enthousiasmeren voor het installatievak

Nu de crisis voorbij is, heeft de bouw- en installatiesector een nieuwe uitdaging: jongeren interesseren voor hun vak. Met Powerlab wil Oost-Nederland Energiek hieraan een bijdrage leveren. “Ons doel is om te zorgen voor kruisbestuiving tussen het onderwijs, het bedrijfsleven en overheidsinstanties.”

Op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem beschikt Oost-Nederland Energiek (ONE) over een grote ruimte. In het midden leidt een brede trap naar een groot bureau: hieraan zitten ONE-programmadirecteur Jacqueline Bijlsma en Powerlab-manager Wim Vierwind tegenover elkaar. “Je had hier begin september moeten zijn”, begint Bijlsma. “Toen stond deze ruimte tjokvol, dankzij een evenement van Otib. Dat opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het technisch installatiebedrijf is een van onze partners.”

Vakonderwijs aantrekkelijker maken

ONE bestaat sinds juni 2015 en is een samenwerkingsverband van in totaal 19 publieke en private instellingen en ondernemingen. Zij komen uit het bedrijfsleven, uit de onderwijswereld en overheidsinstellingen. De ontmoetingsplaats Powerlab, voor studenten, werknemers en ondernemers, geldt hierbij als het fysieke gedeelte van ONE. “Het idee komt met name van de installatiebranche,
de drie samenwerkende ROC’s Graafschap College, RijnIJssel en ROC Nijmegen en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen”, vertelt Bijlsma. “Zij willen het vakonderwijs aantrekkelijker maken om meer jonge, talentvolle installatietechnici op te leiden. Volgens branchevertegenwoordigers zijn er te weinig vakmensen. Degenen die er zijn, hebben meestal te weinig actuele kennis.”

Ons doel is om het bedrijfsleven en studenten samen aan nieuwe technieken te laten werken.

WIm Vierwind, Powerlab

Hierbij gaat de focus met name naar nieuwe, duurzame energietechnieken. “Ons doel is om het bedrijfsleven en studenten samen aan nieuwe technieken te laten werken”, legt Vierwind uit. “Hierbij richten we ons met name op duurzaam wonen: technieken om op duurzame wijze energie op te wekken, technieken rond domotica en beveiliging om veiliger te wonen. We zoeken met name naar manieren om de integratie tussen deze technieken te bevorderen.”

Samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven

Bijlsma en Vierwind vullen elkaar goed aan, vinden ze. “Ik kom uit het onderwijs en kijk vanuit die hoedanigheid vooral naar de toekomst”, vertelt Bijlsma. “Begin dit jaar heb ik Wim erbij gehaald, vanwege zijn link met het bedrijfsleven.” Vierwind vult aan: “Ik heb jaren bij technisch dienstverlener Cofely – het huidige Engie – gewerkt. Dat was vooral projectmatig.”

Eén van zijn ideeën is dat Powerlab als experimenteerruimte voor duurzame technieken dient. “Het lijkt me prachtig als bijvoorbeeld studenten, startups en medewerkers van installatiebedrijven hier gezamenlijk aan duurzame innovaties werken. Zo maken we tastbaar waar ONE en Powerlab voor staan.” Een voorbeeld hiervan is de elektrotafel WatzConnect van de HAN. “Deze tafel laat zien wat het gevolg is van elektrische keuzes: zoals het in- of uitschakelen van straatverlichting of mobiele telefoons.”

Volgens hem is dat een van de manieren om de installatiesector voor jongeren en talenten aantrekkelijker te maken. “Laat ze in contact komen met het vak en met vakmannen”, vindt Vierwind. “Dat is het grote voordeel van deze locatie: er zitten hier veel startups die werken aan nieuwe, duurzame installatietechnieken.”

Kennis doorgeven aan volgende generatie

Een andere manier is om mbo-studies aansprekender te maken. “Dat kan door meer vakmannen voor de klas te zetten”, denkt Bijlsma. “Ik zou het mooi vinden als bij een bepaald aantal van de lessen een goed getrainde vakman als gastdocent voor de klas staat. Zo kunnen ze hun trots en kennis doorgeven aan de volgende generatie.” Ook de studies zelf spelen hierbij een rol. “Dit jaar is Graafschap College gestart met de opleiding Smart Building”, vertelt ze. “Hiervoor hebben zestig leerlingen zich ingeschreven. Ook de andere 2 ROC’s zien het belang van deze nieuwe opleiding in: ze beconcurreren elkaar niet, maar denken mee over de invulling.”

Zet meer vakmannen voor de klas: zij kunnen hun trots en kennis doorgeven aan de volgende generatie.

Jacqueline Bijlsma, Oost-Nederland Energiek

Daarnaast hebben ROC Nijmegen en RijnIJssel College voor nieuwe invullingen van technische studies gezorgd. Op de laatstgenoemde onderwijsinstelling dienen de leerlingen van de verschillende technische opleidingen bijvoorbeeld iedere 5 weken een praktijkproject op te leveren. “Zo leren ze dat hun vak niet op zichzelf staat, maar diverse soorten techniek een integraal onderdeel vormen van een duurzaam, gezond gebouw”, legt Vierwind uit.

Wie voelt zich verantwoordelijk?

ONE en Powerlab lopen tot juni 2019. Bijlsma en Vierwind vinden dat dit initiatief moet blijven bestaan. “Hiervoor zijn wel financiële middelen nodig”, weet Bijlsma. “Het hangt dus af welke organisaties zich hiervoor verantwoordelijk voelen en het eigenaarschap opeisen.”

Voorlopig houden ze zich hiermee nog niet bezig. Ze hebben het te druk met de evenementen, die de komende tijd in Powerlab plaatsvinden. “We hebben onze partners gevraagd om voor reuring te zorgen en drie evenementen te organiseren”, laat ze weten. “Dit loopt nu zo goed dat we nu tegen praktische zaken aanlopen, zoals deze ruimte op tijd goed laten schoonmaken en zorgen voor de juiste akoestiek.” Vierwind wil echter niet dat Powerlab een conferentieplek wordt. “Bij alles wat we doen, moet de verbinding tussen studenten en vakmensen centraal staan.”

Dit interview staat ook in Duurzaam Gebouwd Magazine #38, dat eind oktober is verschenen. Dit is ook te lezen op DuurzaamGebouwd.nl/Duurzaam-Gebouwd-Magazine.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Trots zijn op succes, innovatie en groei

Trots zijn op succes, innovatie en groei

1 mei om 15:30 uur
timer 5 min

De champagne mag open bij Alklima in Alblasserdam, vanwege het zilveren jubileum. In 25 jaar groeide de exclusief ...

Lees verder »

20 jaar duurzame warmte en koude voor Centre Court

20 jaar duurzame warmte en koude voor Centre ...

18 apr om 15:30 uur
timer 1 min

In het Beatrixkwartier van Den Haag staat het imposante Centre Court, een kantoorgebouw van ongeveer 60.000 vierkante ...

Lees verder »

CO2-reductie en comfortabel binnenklimaat bij poli’s ZorgSaam

CO2-reductie en comfortabel binnenklimaat bij ...

17 apr om 08:00 uur
timer 1 min

In de poliklinieken van het ZorgSaam ziekenhuis te Terneuzen staat 24/7 de verwarming aan. De bezetting van de ...

Lees verder »

Trends in de HVAC-markt in het Evoluon

Trends in de HVAC-markt in het Evoluon

16 apr om 11:00 uur
timer 4 min

Ontwikkelingen in de installatiebranche, trends op het gebied van bouw, servicetools en de HVAC-markt en een kennismaking ...

Lees verder »

Kulturhus De Spil vormt duurzame ontmoetingsplek

Kulturhus De Spil vormt duurzame ontmoetingsplek

12 apr om 10:00 uur
timer 4 min

In Nieuwleusen is het kersverse Kulturhus De Spil geopend, een duurzaam middelpunt voor de gemeente.

Lees verder »

‘Ben jij haeppey?’

‘Ben jij haeppey?’

10 apr om 09:40 uur
timer 6 min

De war for talent woedt in alle hevigheid. Win je die oorlog met een gezonder gebouw?

Lees verder »

Creativiteit gevraagd bij circulair installeren   

Creativiteit gevraagd bij circulair installeren  ...

8 apr om 15:30 uur
timer 2 min

Regelgeving en normen kunnen circulair bouwen en installeren zowel in de weg zitten als een duwtje in de rug geven. ...

Lees verder »

Geen huizen bouwen voor installaties

Geen huizen bouwen voor installaties

5 apr om 15:30 uur
timer 3 min

Gaan we volgend jaar met de invoering van de BENG-eisen woningen bouwen voor de installaties of is het realiseren ...

Lees verder »

Vakhelden: campagne voor waardering vakmanschap

Vakhelden: campagne voor waardering vakmanschap

5 apr om 13:00 uur
timer 1 min

Wie krijgt er dit jaar extra aandacht voor zijn of haar vakmanschap of bijzondere prestatie? Meld jouw vakheld ...

Lees verder »

Innoveren op totaalconcepten en distributie van energie

Innoveren op totaalconcepten en distributie ...

12 mrt om 10:00 uur
timer 4 min

Het opwekken van duurzame energie en warmte heeft door de energietransitie nu de aandacht. Toch is er een sleutelelement ...

Lees verder »

Icoonprojecten realiseren met optimaal comfort en laag energieverbruik

Icoonprojecten realiseren met optimaal comfort ...

5 mrt om 13:30 uur
timer 3 min

Asics in Hoofddorp, Blaak16 in Rotterdam en de WKO voor nHow Hotel in Amsterdam. Het zijn slechts enkele projecten ...

Lees verder »

3 ontwikkelingen die het werk van de installatieprofessional beïnvloeden

3 ontwikkelingen die het werk van de installatieprofessional beïnvloeden

15 feb om 15:30 uur

Installateurs moeten investeren in het op peil houden en uitbreiden van hun kennisiniveau. Klanten verlangen namelijk ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up