Villa Flora, drie jaar wordingsgeschiedenis

Villa Flora, drie jaar wordingsgeschiedenis

'Het groenste kantoor van Nederland', Villa Flora geheten, wordt nu gebouwd

Twan Beurskens, wethouder van de Gemeente Venlo, heeft op 1 oktober 2010 als eerste handeling een koker met informatie over de gang van zaken in Venlo, Nederland en de rest van de wereld in een betonblok gestort. De opdrachtgever is uiteindelijk de Gemeente Venlo geworden, tezamen met de Regio Gemeenten die deze taak om een verplichte grote 'Expo' kas te bouwen ten behoeve van een wereldtentoonstelling op zich hebben genomen, omdat Publieke Private samen-werking niet wilde slagen.

Deze besluitvaardigheid valt te prijzen. In het voorjaar van 2012 moeten de ogen van de wereld gericht zijn op deze tien jaarlijkse horticultuur wereld tuinbouwtentoonstelling Floriade bij Venlo, waarbij Villa Flora op het themaveld Green Engine wordt gebouwd.

Wigvormige kas
Villa Flora is een 7.500 m2 grote wigvormige kas die aan de zuidzijde vanuit het water omhoog rijst naar een vijf verdiepingen hoog kantoor van 4.000 m2 met uitzicht over bestaand bos, klavertje-vier-vormige Greenpark en A73. Het silhouet van het glazen gebouw wordt gevormd door parabolische multifunctionele dakschalen die heetwater, koude, drinkwater en elektriciteit zouden leveren.

De 2 á 3 miljoen te verwachten bezoekers (met op piekdagen 35.000 bezoekers) moeten in vervoering gebracht worden door het zien, ruiken, tasten en beproeven van bloemen, planten en groente van de exotische flora van de Nederlandse en Internationale tuin- en glastuinbouw.

Ook krijgen de diverse belangstellende bezoekers uit binnen- en buitenland de kans om in het bijbehorende duurzame technische gereedschapskistje te kijken, alles te begrijpen en elders in de wereld toe te passen.

Groen en Glas
Architecten- en Ingenieursbureau Kristinsson BV kreeg reeds in 2007 een studieopdracht met een hoog ambitieniveau van InnovatieNetwerk/Agro en SIGN (Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland} om een groot duurzaam landschapskantoor 'Groen en Glas' te ontwikkelen op het Floriadeterrein.

De innovatie en nieuwe technieken mochten graag verder gaan dan de bekende 'State of the Art' van dat moment. Deze uitdaging ging de architect aan met kennis van zaken, maar ook de durf om verder te zoeken in laboratoria en andere kraamkamers van ontwikkeling. Door gebrek aan een opdrachtgever en in dit geval probleemeigenaar en tenslotte tijd, wordt het oorspronkelijke studiegebouw in verkleinde vorm gerealiseerd.

Het technische adviesbureau Volantis uit Venlo die zich in een vroeg stadium en vol enthousiasme aanmeldde gaat zijn hoofdkantoor op de bovenste verdieping van Villa Flora huisvesten.

Samenwerking
De samenwerking in het vertalen van uiteenlopende innovaties in gebouwtekeningen, begroting en bestek verliep voorbeeldig. Zo spelen lokale omstandigheden ook parten. Het maken van bodem warmte-/koude opslag in de tweede zandlaag van de aquifer, dat zich 50 á 75 m1 verplaatst door grondwaterstroom naast de Maas, wordt meer als een uitdaging gezien dan een probleem.

Bouwbedrijf Pellikaan uit Tilburg en installatiebedrijf Terberg uit IJsselstein realiseren in elf maanden tijd de bouw. De tuinaanleg ontworpen door Arcadis vergt ook tijd. De bouwkosten bedragen € 12.4 miljoen ofwel € 1.050,--/m2 incl. innovatieve installaties excl. BTW. Het gebouwinhoud is ruim 100 000m3 dus is de kubiekmeterprijs €120--/ m3. Villa Flora is energetisch zelfvoorzienend als bewijs dat lage temperatuur zonne-energie, zelfs zonder warmtepomp, betrekkelijk eenvoudig en goedkoop vervanger kan zijn voor de schaarser wordende fossiele energie voor verwarming van gebouwen.

Het integreren van glastuinbouw in de bebouwde omgeving is een nieuwe optie. Seizoen zonnewarmteopslag in de aquifer die in de Rijndelta veelal aanwezig is, biedt Nederland een oplossing die hier bewezen zal worden. Het idee om Villa Flora van alle elektriciteit te voorzien door anaerobe vergisting om biogas te winnen van organische afval van de Floriade en de bloemenveiling aan de overzijde van de A73 wordt op kleine schaal als demonstratie gerealiseerd.

Dit houdt in dat Villa Flora waterbesparende vacuum toiletten heeft als grote zeeschepen. In de nabije omgeving vindt op grotere schaal parallelle duurzame ontwikkeling plaats van gebruik van organisch afval om elektriciteit te winnen.

Zelfvoorzienendheid van elektriciteit wordt nu door pv-cellen geleverd. Ook het idee om extra koude te winnen en het maken van condenswater als drinkwater in droge werelddelen in de dakschalen is voorlopig van het programma geschrapt. Door een fluoropolymer coating aan te brengen in het infrarode stralingsgebied zou bij heldere hemel meer uitstraling mogelijk zijn. Dit kan eventueel later aangebracht worden en folie met deze coating kan ook los toegepast worden waar dan ook.

Demontabele betonconstructie
De geprefabriceerde betonconstructie met dubbele vloerelementen is al in productie en wel in Frankfurt am Main in Duitsland. Het wordt per schip aangevoerd. Het wapenings-staal wordt in Nederland gelast bij Holterman in Markelo. Limburg heeft Cradle 2 Cradle hoog in de vaandel, als wellicht de enige betonconstructie ter wereld kan het gebouw gedemonteerd worden.

Belangrijkste gegevens van deze nieuwe 'Holcon' vloer is de snelle montage, licht gewicht, geringe doorbuiging, brandveiligheid en grote flexibiliteit van de gebouw functies door de toegankelijkheid van de open ruimten tussen de vloerdelen. De inrichting van elke verdieping en alle infrastructuur is altijd te wijzigen. Het hoogste punt wordt bereikt rond de jaarwisseling van 2010 - 2011.

Tweede leven
Het tweede leven van het gebouw na de Floriade bij de jaarwisseling 2012-2013 ligt al vast. De kantoren bllijven verhuurd maar de kas met horeca-voorzieningen en theater krijgt een nieuwe verrassende bestemming als Kokkerelli 'the Kids University of Cooking''. Zo blijft het bezoek aan Villa Flora tot lengte van dagen mogelijk.

Tenslotte, wat zal men ervaren als de absolute top milieuwinst van Villa Flora: De zeer lage temperatuurverwarming en hoge temperatuurkoeling door de Nederlandse 'Fiwihex' warmtewisselaars is een bewijs dat het in de glastuinbouw in één stap mogelijk is om van 50 m3/aardgas per m2 jaar naar 0 m3 aardgas (zero) te gaan. Alleen al de demonstratie van deze nieuwe techniek zou de bouw van Villa Flora rechtvaardigen.

Jón Kristinsson

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c54 c135 c243 c265
Zet deze winter ook de knop om!

Zet deze winter ook de knop om!

26 okt om 16:01 uur
timer 3 min

Krijgen we deze winter op vrijdag lege kantoren met de thermostaat in de laagste stand en met alle lampen uit? ...

Lees verder »

c21 c54 c135 c265
Portefeuilleaanpak voor de komende vier jaar

Portefeuilleaanpak voor de komende vier jaar

25 okt om 16:01 uur
timer 5 min

In een driedelige serie blogs gaat Duurzaam Gebouwd-expert Selina Roskam dieper in op het verschijnen van de Kamerbrief ...

Lees verder »

c21 c54 c186 c265
Renovatiestandaard: nieuwe stap vooruit

Renovatiestandaard: nieuwe stap vooruit

24 okt om 16:01 uur
timer 7 min

Wat is het een bizarre tijd. Werken aan de energietransitie in de gebouwde omgeving is schaken op drie borden ...

Lees verder »

c21 c54 c134 c160 c259
Geen stikstofmiljoenen, maar een deltaplan voor de bouw

Geen stikstofmiljoenen, maar een deltaplan voor ...

18 okt om 10:01 uur
timer 6 min

In Nederland worden problemen in silo’s geplaatst en opgelost met geld. Heel veel geld. De bouwsector heeft ...

Lees verder »

c21 c54 c265
Welke warmtepomp past bij mijn gebouw?

Welke warmtepomp past bij mijn gebouw?

31 aug om 13:01 uur
timer 36 min

In Nederland zijn meer dan 150 merken warmtepompen te koop en voor meer dan 6.000 types ligt een ISDE-subsidie ...

Lees verder »

c21 c54
Bedrijfshallen: van lelijke eend naar circulaire trendsetter

Bedrijfshallen: van lelijke eend naar circulaire ...

30 jun om 15:30 uur
timer 7 min

Hans Korbee: Niemand houdt van ze, niemand vindt ze mooi. Grote, lelijke blokken in het landschap. Noodzakelijk kwaad, die ...

Lees verder »

c21 c54 c243 c244
Haal de MPG en BENG snel door de shredder

Haal de MPG en BENG snel door de shredder

10 jun om 13:00 uur
timer 9 min

Hans Korbee: Iedereen die een tijdje in de bouw rondloopt weet: de minimumeisen in het Bouwbesluit zijn in meer dan 80% van ...

Lees verder »

c21 c54 c135
Na twaalf jaar winterslaap nog steeds niet wakker

Na twaalf jaar winterslaap nog steeds niet wakker

11 mei om 10:01 uur
timer 10 min

Twaalf jaar hebben we het moeten stellen zonder ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. ...

Lees verder »

c21 c54 c243 c261
Meer energie-efficiëntie met lichtmanagementsysteem in combinatie met noodverlichting

Meer energie-efficiëntie met lichtmanagementsysteem ...

4 mei om 09:54 uur
timer 3 min

Hans Nas: In een wereld die steeds meer ‘connected’ wordt, is het niet meer dan vanzelfsprekend dat ook noodverlichtingsarmaturen ...

Lees verder »

c21 c54 c243 c244
Duurzaam Gebouwd-expert Lizzy Butink: ‘Verduurzamen begint bij gedragsverandering’

Duurzaam Gebouwd-expert Lizzy Butink: ‘Verduurzamen ...

26 apr om 11:00 uur
timer 3 min

Lizzy Butink: Lizzy Butink startte begin 2022 als manager duurzaamheid bij Dura Vermeer en treedt toe tot het expertpanel van ...

Lees verder »

c21 c54
Terug naar de middeleeuwen of vooruit naar vroeger?

Terug naar de middeleeuwen of vooruit naar vroeger?

5 apr om 15:01 uur
timer 7 min

Het verhaal van de drie biggetjes zit diep in de haarvaten van de Nederlander. Het eerste biggetje is lui en bouwt ...

Lees verder »

c21 c54 c261
Met digitalisering werf je het talent van de toekomst

Met digitalisering werf je het talent van de ...

22 feb om 10:01 uur
timer 4 min

Marc Kooij: Een nieuwe generatie staat in de startblokken om hun carrière te beginnen. Weet jij wat deze jonge talenten ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up