Nieuw leven voor achtergestelde buurt

Nieuw leven voor achtergestelde buurt

Een ambitieus renovatieproject in het Londense district Hammersmith & Fulham blaast een achtergestelde buurt nieuw leven in. Met een investering van 19 miljoen euro worden gebouwen en omgeving opgewaardeerd.

Het voorgeschreven gevelsysteem voor de woontorens bestond uit een combinatie van ROCKPANEL gevelbekleding en ROCKWOOL isolatie. "Met deze renovatie werd gestreefd naar een kostenefficiënt, kwalitatief, veilig en aantrekkelijk gebouw dat ten goede zou komen aan onze bewoners. Met deze vier doelstellingen in gedachten werden de juiste bouwmaterialen gekozen", verklaart Melbourne Barrett, uitvoerend directeur van huisvesting en regeneratie in de districtsraad van Hammersmith & Fulham.

De ROCKPANEL producten die voor deze gebouwen werden gebruikt, zijn brandveilig en voldoen aan Europese brandklasse B-s1, d0. De recent geïntroduceerde gevelpanelen in FS-Xtra uitvoering bieden een nog hogere brandveiligheid. Bevestigd op een metalen draagconstructie met popnagels, voldoet FS-Xtra aan Europese brandklasse A2-s1, d0. Omwille van de brandveiligheid in hoge gebouwen is het gebruik van brandveilige gevelbekleding een ‘must’. Met de toepassing van ROCKPANEL-producten beschikt men tevens over een onbeperkt aantal designmogelijkheden.

De toegepaste ROCKPANEL platen zijn voorzien van ProtectPlus, een transparante coating met zelfreinigende eigenschappen die extra bescherming biedt tegen weersinvloeden, UV-straling en graffiti. Hierdoor zal de gevel decennia lang zijn oorspronkelijke frisheid en uitstraling behouden, met een minimum aan onderhoud.

Edward Woods Estate

Het Edward Woods Estate, gebouwd in de jaren 60, ligt in een voorheen achtergestelde buurt in het district Hammersmith, en omvat 754 appartementen waarvan 528 in drie woontorens met 24 verdiepingen en 226 in vier lagere gebouwen.

Edward Woods Estate had te lijden onder dezelfde sociale problemen als vele andere stadswijken in heel Groot-Brittannië. Het ontbrak de wijk aan gemeentelijke infrastructuren en aan beveiligings-, afval- en recyclagevoorzieningen. Graffiti en vandalisme waren er schering en inslag.

De bestaande gebouwen waren bovendien aan het einde van hun levenscyclus. De zichtbare beton- en metselwerkpanelen waren duidelijk aan vervanging toe. Er waren vochtproblemen en de appartementen waren koud. Voor de bewoners resulteerde dit in buitensporig hoge energierekeningen, mede door de slechte isolatie.

Situatie vóór renovatie

Samenwerking

De districtsraad, die samenwerkte met de projectpartners ECD Architects en Breyer Group, betrok de bewoners vanaf het begin bij het project. Vertegenwoordigers van de bewoners overlegden met de designadviseurs en gebruikten hun kennis van de lokale situatie om de voorstellen af te stemmen op de behoeften van alle mensen die hier wonen.

Via een groots opgezet renovatieprogramma heeft het Londense district Hammersmith & Fulham het aftakelingsproces van de wijk een halt toegeroepen en de uitstraling en de energie-efficiëntie van de gebouwen aanzienlijk verbeterd. Het programma wordt beschouwd als een schoolvoorbeeld van in gebouwen geïntegreerde hernieuwbare technologieën.

Installatie

De bestaande mozaïekpanelen op de muren werden aan de buitenzijde met ROCKPANEL Colours en ROCKPANEL Woods platen bekleed om het warmteverlies te verminderen en de woontorens een aantrekkelijke uitstraling te geven.

"Om een gebouw van deze afmetingen te bekleden, heb je bouwmaterialen nodig waarmee je snel en efficiënt kunt werken. ROCKPANEL is licht van gewicht en gemakkelijk te zagen en in de juiste vorm te brengen. Op die manier kunnen details snel en eenvoudig worden afgewerkt, zelfs terwijl het gebouw door de bewoners wordt gebruikt", aldus Irfan Dhoia, commercieel directeur bij Breyer Group Ltd.

Energie-efficiëntie

De ‘Energy Company Obligation’ (ECO) en andere energiebesparingsprogramma's in het Verenigd Koninkrijk hebben de financiering verstrekt en waren de impuls voor  de renovatie van woontorens, zoals Edward Woods Estate, met als doel de energie-efficiëntie te verhogen. Het potentieel van deze renovaties als instrument om gemeenschappen te laten herleven, voegt een extra dimensie toe om tot een duurzaam erfgoed te komen.

Lucy Ivimy, lid van het kabinet voor huisvesting van het Londense district Hammersmith and Fulham, merkt op: “Edward Woods Estate is een opvallend project voor het district. Het illustreert op meesterlijke wijze hoe energiebesparende maatregelen in ons bestaande vastgoedbestand kunnen worden geïntegreerd om zo de leefomgeving van de bewoners te verbeteren. Wij waren onder indruk van de steun en begeleiding die de ROCKWOOL Groep ons tijdens het hele project heeft gegeven."

Levensduur

De ROCKWOOL producten hebben enerzijds de levensduur van het gebouw verlengd en anderzijds het wooncomfort van de bewoners verbeterd. Bovendien hebben de producten een bijdrage geleverd aan een lagere CO2-uitstoot.

"Door de gebouwen te bekleden met ROCKPANEL gevelbekleding, gaven wij de gevels een aantrekkelijke uitstraling waarmee de bewoners en de lokale gemeenschap zich gemakkelijker kunnen identificeren. Het gebouw levert nu een positieve bijdrage aan de opwaardering van de buurt", verklaart Ian Sarchett, Managing Director van ECD Architects.

Mede dankzij de ROCKPANEL producten werden de bestaande gebouwen van Edward Woods Estate van de sloophamer gered en volledig opgewaardeerd met een nieuw en creatief design. Deze duurzame oplossing komt zowel de huurders als de eigenaars van de gebouwen ten goede. Dit alles werd voor een lagere kostprijs bereikt, met een minimale verstoring van het dagelijks leven van de bewoners. Bovendien resulteerde het project in een gezond binnenklimaat en biedt het voordelen voor het milieu en voor een opleving van de hele buurt.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c120 c135 c225 c243
“We keken naar de stenen, terwijl we naar de mensen hadden moeten kijken”

“We keken naar de stenen, terwijl we naar ...

25 feb om 10:00 uur
timer 7 min

Aan de vooravond van haar jaarlijkse congres vond in Assen de eerste Ronde Tafel van Duurzaam Gebouwd in 2020 ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c243 c244
Opvolgers MOR-team verleggen focus naar portiekflats

Opvolgers MOR-team verleggen focus naar portiekflats

4 feb om 16:01 uur
timer 3 min

Woensdag onthult het studententeam MOR (Modular Office Renovation) van de TU Delft een prototype van een appartement ...

Lees verder »

c21 c120 c184 c225
Woonwaard laatste winnaar WoCo25, ook kansrijk in 2020

Woonwaard laatste winnaar WoCo25, ook kansrijk ...

05-12-2019 om 10:00 uur
timer 3 min

Woningcorporatie Woonwaard is de laatste winnaar van de WoCo25, een van de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards. ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c251
Industrieel maatwerk nodig voor woningrenovaties

Industrieel maatwerk nodig voor woningrenovaties

28-11-2019 om 10:00 uur
timer 3 min

Om de doelen uit het Klimaatakkoord te realiseren, is een opschaling van het aantal woningrenovaties essentieel. ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c246
Nieman wint internationale duurzaamheidsaward

Nieman wint internationale duurzaamheidsaward

25-11-2019 om 09:30 uur
timer 2 min

Nieuw Utrechts Peil won in Parijs de Green Solutions Award 2019 met de ‘Flat met Toekomst’. In ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c243
140 appartementen in Den Haag van label G naar B

140 appartementen in Den Haag van label G naar ...

07-10-2019 om 10:00 uur
timer 2 min

CBRE Global Investors heeft de grootschalige verduurzaming van 140 appartementen in de wijk Waldeck in Den Haag ...

Lees verder »

c21 c120 c127 c225
#VanGasLos: blijf niet wachten op de Regionale Energiestrategie

#VanGasLos: blijf niet wachten op de Regionale ...

26-09-2019 om 08:00 uur
timer 8 min

Een vastgoedvoorraad waar nog aardgas van toepassing is, behoort definitief tot het verleden. Die tendens was ...

Lees verder »

c21 c120 c122 c225
Gezond en duurzaam complex op bijzondere staalconstructie

Gezond en duurzaam complex op bijzondere staalconstructie

16-09-2019 om 13:00 uur
timer 2 min

Een van de uitdagingen bij de transformatie van de Fenixloods schuilde in de bijzondere staalconstructie. Hoe ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c243 c245
Duurzaam en dementievriendelijk thuis in Gouda

Duurzaam en dementievriendelijk thuis in Gouda

10-09-2019 om 10:00 uur
timer 3 min

Hoe pas je een dementievriendelijk ontwerp het beste toe binnen een monumentaal pand met een rijke geschiedenis?

Lees verder »

c21 c120 c160 c225
Outletcenter SugarCity behaalt BREEAM-NL Ontwerpcertificaat

Outletcenter SugarCity behaalt BREEAM-NL Ontwerpcertificaat

05-09-2019 om 16:00 uur
timer 1 min

Waardering voor unieke herontwikkeling industrieel erfgoed in Amsterdam.

Lees verder »

c21 c26 c120
Oude kantoren getransformeerd tot nieuw ‘dorp’ in Diemen-Zuid

Oude kantoren getransformeerd tot nieuw ‘dorp’ ...

28-08-2019 om 10:00 uur
timer 4 min

Steeds vaker worden leegstaande kantoorgebouwen getransformeerd tot werkplekken, hotelkamers of prima leefbare ...

Lees verder »

c21 c120 c171 c225 c237
Fotofinish bij Solar Decathlon 2019

Fotofinish bij Solar Decathlon 2019

29-07-2019 om 14:30 uur
timer 2 min

Twee weken lang ging het Delftse MOR-team op kop bij de internationale studentencompetitie voor een duurzaam en ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up