Nieuw leven voor achtergestelde buurt

Nieuw leven voor achtergestelde buurt

Een ambitieus renovatieproject in het Londense district Hammersmith & Fulham blaast een achtergestelde buurt nieuw leven in. Met een investering van 19 miljoen euro worden gebouwen en omgeving opgewaardeerd.

Het voorgeschreven gevelsysteem voor de woontorens bestond uit een combinatie van ROCKPANEL gevelbekleding en ROCKWOOL isolatie. "Met deze renovatie werd gestreefd naar een kostenefficiënt, kwalitatief, veilig en aantrekkelijk gebouw dat ten goede zou komen aan onze bewoners. Met deze vier doelstellingen in gedachten werden de juiste bouwmaterialen gekozen", verklaart Melbourne Barrett, uitvoerend directeur van huisvesting en regeneratie in de districtsraad van Hammersmith & Fulham.

De ROCKPANEL producten die voor deze gebouwen werden gebruikt, zijn brandveilig en voldoen aan Europese brandklasse B-s1, d0. De recent geïntroduceerde gevelpanelen in FS-Xtra uitvoering bieden een nog hogere brandveiligheid. Bevestigd op een metalen draagconstructie met popnagels, voldoet FS-Xtra aan Europese brandklasse A2-s1, d0. Omwille van de brandveiligheid in hoge gebouwen is het gebruik van brandveilige gevelbekleding een ‘must’. Met de toepassing van ROCKPANEL-producten beschikt men tevens over een onbeperkt aantal designmogelijkheden.

De toegepaste ROCKPANEL platen zijn voorzien van ProtectPlus, een transparante coating met zelfreinigende eigenschappen die extra bescherming biedt tegen weersinvloeden, UV-straling en graffiti. Hierdoor zal de gevel decennia lang zijn oorspronkelijke frisheid en uitstraling behouden, met een minimum aan onderhoud.

Edward Woods Estate

Het Edward Woods Estate, gebouwd in de jaren 60, ligt in een voorheen achtergestelde buurt in het district Hammersmith, en omvat 754 appartementen waarvan 528 in drie woontorens met 24 verdiepingen en 226 in vier lagere gebouwen.

Edward Woods Estate had te lijden onder dezelfde sociale problemen als vele andere stadswijken in heel Groot-Brittannië. Het ontbrak de wijk aan gemeentelijke infrastructuren en aan beveiligings-, afval- en recyclagevoorzieningen. Graffiti en vandalisme waren er schering en inslag.

De bestaande gebouwen waren bovendien aan het einde van hun levenscyclus. De zichtbare beton- en metselwerkpanelen waren duidelijk aan vervanging toe. Er waren vochtproblemen en de appartementen waren koud. Voor de bewoners resulteerde dit in buitensporig hoge energierekeningen, mede door de slechte isolatie.

Situatie vóór renovatie

Samenwerking

De districtsraad, die samenwerkte met de projectpartners ECD Architects en Breyer Group, betrok de bewoners vanaf het begin bij het project. Vertegenwoordigers van de bewoners overlegden met de designadviseurs en gebruikten hun kennis van de lokale situatie om de voorstellen af te stemmen op de behoeften van alle mensen die hier wonen.

Via een groots opgezet renovatieprogramma heeft het Londense district Hammersmith & Fulham het aftakelingsproces van de wijk een halt toegeroepen en de uitstraling en de energie-efficiëntie van de gebouwen aanzienlijk verbeterd. Het programma wordt beschouwd als een schoolvoorbeeld van in gebouwen geïntegreerde hernieuwbare technologieën.

Installatie

De bestaande mozaïekpanelen op de muren werden aan de buitenzijde met ROCKPANEL Colours en ROCKPANEL Woods platen bekleed om het warmteverlies te verminderen en de woontorens een aantrekkelijke uitstraling te geven.

"Om een gebouw van deze afmetingen te bekleden, heb je bouwmaterialen nodig waarmee je snel en efficiënt kunt werken. ROCKPANEL is licht van gewicht en gemakkelijk te zagen en in de juiste vorm te brengen. Op die manier kunnen details snel en eenvoudig worden afgewerkt, zelfs terwijl het gebouw door de bewoners wordt gebruikt", aldus Irfan Dhoia, commercieel directeur bij Breyer Group Ltd.

Energie-efficiëntie

De ‘Energy Company Obligation’ (ECO) en andere energiebesparingsprogramma's in het Verenigd Koninkrijk hebben de financiering verstrekt en waren de impuls voor  de renovatie van woontorens, zoals Edward Woods Estate, met als doel de energie-efficiëntie te verhogen. Het potentieel van deze renovaties als instrument om gemeenschappen te laten herleven, voegt een extra dimensie toe om tot een duurzaam erfgoed te komen.

Lucy Ivimy, lid van het kabinet voor huisvesting van het Londense district Hammersmith and Fulham, merkt op: “Edward Woods Estate is een opvallend project voor het district. Het illustreert op meesterlijke wijze hoe energiebesparende maatregelen in ons bestaande vastgoedbestand kunnen worden geïntegreerd om zo de leefomgeving van de bewoners te verbeteren. Wij waren onder indruk van de steun en begeleiding die de ROCKWOOL Groep ons tijdens het hele project heeft gegeven."

Levensduur

De ROCKWOOL producten hebben enerzijds de levensduur van het gebouw verlengd en anderzijds het wooncomfort van de bewoners verbeterd. Bovendien hebben de producten een bijdrage geleverd aan een lagere CO2-uitstoot.

"Door de gebouwen te bekleden met ROCKPANEL gevelbekleding, gaven wij de gevels een aantrekkelijke uitstraling waarmee de bewoners en de lokale gemeenschap zich gemakkelijker kunnen identificeren. Het gebouw levert nu een positieve bijdrage aan de opwaardering van de buurt", verklaart Ian Sarchett, Managing Director van ECD Architects.

Mede dankzij de ROCKPANEL producten werden de bestaande gebouwen van Edward Woods Estate van de sloophamer gered en volledig opgewaardeerd met een nieuw en creatief design. Deze duurzame oplossing komt zowel de huurders als de eigenaars van de gebouwen ten goede. Dit alles werd voor een lagere kostprijs bereikt, met een minimale verstoring van het dagelijks leven van de bewoners. Bovendien resulteerde het project in een gezond binnenklimaat en biedt het voordelen voor het milieu en voor een opleving van de hele buurt.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Gezond en duurzaam complex op bijzondere staalconstructie

Gezond en duurzaam complex op bijzondere staalconstructie

16 sep om 13:00 uur
timer 2 min

Een van de uitdagingen bij de transformatie van de Fenixloods schuilde in de bijzondere staalconstructie. Hoe ...

Lees verder »

Duurzaam en dementievriendelijk thuis in Gouda

Duurzaam en dementievriendelijk thuis in Gouda

10 sep om 10:00 uur
timer 3 min

Hoe pas je een dementievriendelijk ontwerp het beste toe binnen een monumentaal pand met een rijke geschiedenis?

Lees verder »

Outletcenter SugarCity behaalt BREEAM-NL Ontwerpcertificaat

Outletcenter SugarCity behaalt BREEAM-NL Ontwerpcertificaat

5 sep om 16:00 uur
timer 1 min

Waardering voor unieke herontwikkeling industrieel erfgoed in Amsterdam.

Lees verder »

Oude kantoren getransformeerd tot nieuw ‘dorp’ in Diemen-Zuid

Oude kantoren getransformeerd tot nieuw ‘dorp’ ...

28 aug om 10:00 uur
timer 4 min

Steeds vaker worden leegstaande kantoorgebouwen getransformeerd tot werkplekken, hotelkamers of prima leefbare ...

Lees verder »

Fotofinish bij Solar Decathlon 2019

Fotofinish bij Solar Decathlon 2019

29 jul om 14:30 uur
timer 2 min

Twee weken lang ging het Delftse MOR-team op kop bij de internationale studentencompetitie voor een duurzaam en ...

Lees verder »

Studenten TU Delft halen finish zonder puntverlies

Studenten TU Delft halen finish zonder puntverlies

16 jul om 15:58 uur
timer 2 min

Op de bouwplaats ‘Solar Village’ in Szentendre dingen Delftse studenten mee naar de hoofdprijs van ...

Lees verder »

Onthulling energiepositieve woning MOR

Onthulling energiepositieve woning MOR

31 mei om 09:47 uur
timer 1 min

De Solar Decathlon Europe 2019 werpt letterlijk zijn schaduw vooruit dankzij het prototype op de campus van de ...

Lees verder »

Uitbreiding proef SamenZonderAsbest in Groningen

Uitbreiding proef SamenZonderAsbest in Groningen

20 mei om 12:30 uur
timer 2 min

De pilot SamenZonderAsbest wordt flink uitgebreid door een bijdrage van 600 duizend euro uit het Nationaal Programma ...

Lees verder »

Standaard oplossing voor solide overstek bij renovaties

Standaard oplossing voor solide overstek bij ...

30 apr om 08:00 uur
timer 1 min

Het maken van een overstek bij een te renoveren woning is niet altijd even eenvoudig. Een speciale constructie ...

Lees verder »

Hotspot voor circulariteit en duurzaamheid in Zeeland

Hotspot voor circulariteit en duurzaamheid in ...

29 apr om 08:00 uur
timer 6 min

Zeeuws bureau wil oude industriële omgeving transformeren tot showcase voor duurzame, circulaire bedrijvigheid ...

Lees verder »

‘Transitie begint bij je eigen overtuiging dat het anders moet’

‘Transitie begint bij je eigen overtuiging ...

15 apr om 08:00 uur
timer 4 min

Om verduurzaming echt te versnellen, moeten we eerst ons innerlijke vuur aanwakkeren voor verandering. Met die ...

Lees verder »

Merosch wint Ondernemersprijs Midden-Holland

Merosch wint Ondernemersprijs Midden-Holland

25 jan om 10:00 uur
timer 1 min

Adviesbureau maakt van gebouw uit de jaren vijftig een modern, gasloos en energieneutraal kantoor.

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up