Nieuw leven voor achtergestelde buurt

Nieuw leven voor achtergestelde buurt

Een ambitieus renovatieproject in het Londense district Hammersmith & Fulham blaast een achtergestelde buurt nieuw leven in. Met een investering van 19 miljoen euro worden gebouwen en omgeving opgewaardeerd.

Het voorgeschreven gevelsysteem voor de woontorens bestond uit een combinatie van ROCKPANEL gevelbekleding en ROCKWOOL isolatie. "Met deze renovatie werd gestreefd naar een kostenefficiënt, kwalitatief, veilig en aantrekkelijk gebouw dat ten goede zou komen aan onze bewoners. Met deze vier doelstellingen in gedachten werden de juiste bouwmaterialen gekozen", verklaart Melbourne Barrett, uitvoerend directeur van huisvesting en regeneratie in de districtsraad van Hammersmith & Fulham.

De ROCKPANEL producten die voor deze gebouwen werden gebruikt, zijn brandveilig en voldoen aan Europese brandklasse B-s1, d0. De recent geïntroduceerde gevelpanelen in FS-Xtra uitvoering bieden een nog hogere brandveiligheid. Bevestigd op een metalen draagconstructie met popnagels, voldoet FS-Xtra aan Europese brandklasse A2-s1, d0. Omwille van de brandveiligheid in hoge gebouwen is het gebruik van brandveilige gevelbekleding een ‘must’. Met de toepassing van ROCKPANEL-producten beschikt men tevens over een onbeperkt aantal designmogelijkheden.

De toegepaste ROCKPANEL platen zijn voorzien van ProtectPlus, een transparante coating met zelfreinigende eigenschappen die extra bescherming biedt tegen weersinvloeden, UV-straling en graffiti. Hierdoor zal de gevel decennia lang zijn oorspronkelijke frisheid en uitstraling behouden, met een minimum aan onderhoud.

Edward Woods Estate

Het Edward Woods Estate, gebouwd in de jaren 60, ligt in een voorheen achtergestelde buurt in het district Hammersmith, en omvat 754 appartementen waarvan 528 in drie woontorens met 24 verdiepingen en 226 in vier lagere gebouwen.

Edward Woods Estate had te lijden onder dezelfde sociale problemen als vele andere stadswijken in heel Groot-Brittannië. Het ontbrak de wijk aan gemeentelijke infrastructuren en aan beveiligings-, afval- en recyclagevoorzieningen. Graffiti en vandalisme waren er schering en inslag.

De bestaande gebouwen waren bovendien aan het einde van hun levenscyclus. De zichtbare beton- en metselwerkpanelen waren duidelijk aan vervanging toe. Er waren vochtproblemen en de appartementen waren koud. Voor de bewoners resulteerde dit in buitensporig hoge energierekeningen, mede door de slechte isolatie.

Situatie vóór renovatie

Samenwerking

De districtsraad, die samenwerkte met de projectpartners ECD Architects en Breyer Group, betrok de bewoners vanaf het begin bij het project. Vertegenwoordigers van de bewoners overlegden met de designadviseurs en gebruikten hun kennis van de lokale situatie om de voorstellen af te stemmen op de behoeften van alle mensen die hier wonen.

Via een groots opgezet renovatieprogramma heeft het Londense district Hammersmith & Fulham het aftakelingsproces van de wijk een halt toegeroepen en de uitstraling en de energie-efficiëntie van de gebouwen aanzienlijk verbeterd. Het programma wordt beschouwd als een schoolvoorbeeld van in gebouwen geïntegreerde hernieuwbare technologieën.

Installatie

De bestaande mozaïekpanelen op de muren werden aan de buitenzijde met ROCKPANEL Colours en ROCKPANEL Woods platen bekleed om het warmteverlies te verminderen en de woontorens een aantrekkelijke uitstraling te geven.

"Om een gebouw van deze afmetingen te bekleden, heb je bouwmaterialen nodig waarmee je snel en efficiënt kunt werken. ROCKPANEL is licht van gewicht en gemakkelijk te zagen en in de juiste vorm te brengen. Op die manier kunnen details snel en eenvoudig worden afgewerkt, zelfs terwijl het gebouw door de bewoners wordt gebruikt", aldus Irfan Dhoia, commercieel directeur bij Breyer Group Ltd.

Energie-efficiëntie

De ‘Energy Company Obligation’ (ECO) en andere energiebesparingsprogramma's in het Verenigd Koninkrijk hebben de financiering verstrekt en waren de impuls voor  de renovatie van woontorens, zoals Edward Woods Estate, met als doel de energie-efficiëntie te verhogen. Het potentieel van deze renovaties als instrument om gemeenschappen te laten herleven, voegt een extra dimensie toe om tot een duurzaam erfgoed te komen.

Lucy Ivimy, lid van het kabinet voor huisvesting van het Londense district Hammersmith and Fulham, merkt op: “Edward Woods Estate is een opvallend project voor het district. Het illustreert op meesterlijke wijze hoe energiebesparende maatregelen in ons bestaande vastgoedbestand kunnen worden geïntegreerd om zo de leefomgeving van de bewoners te verbeteren. Wij waren onder indruk van de steun en begeleiding die de ROCKWOOL Groep ons tijdens het hele project heeft gegeven."

Levensduur

De ROCKWOOL producten hebben enerzijds de levensduur van het gebouw verlengd en anderzijds het wooncomfort van de bewoners verbeterd. Bovendien hebben de producten een bijdrage geleverd aan een lagere CO2-uitstoot.

"Door de gebouwen te bekleden met ROCKPANEL gevelbekleding, gaven wij de gevels een aantrekkelijke uitstraling waarmee de bewoners en de lokale gemeenschap zich gemakkelijker kunnen identificeren. Het gebouw levert nu een positieve bijdrage aan de opwaardering van de buurt", verklaart Ian Sarchett, Managing Director van ECD Architects.

Mede dankzij de ROCKPANEL producten werden de bestaande gebouwen van Edward Woods Estate van de sloophamer gered en volledig opgewaardeerd met een nieuw en creatief design. Deze duurzame oplossing komt zowel de huurders als de eigenaars van de gebouwen ten goede. Dit alles werd voor een lagere kostprijs bereikt, met een minimale verstoring van het dagelijks leven van de bewoners. Bovendien resulteerde het project in een gezond binnenklimaat en biedt het voordelen voor het milieu en voor een opleving van de hele buurt.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c120 c185 c225 c280
Circulariteit corporatie: milieu-impact en ketensamenwerking

Circulariteit corporatie: milieu-impact en ketensamenwerking

9 jan om 07:01 uur
timer 5 min

De klimaatverandering vraagt om hergebruik van bestaande grondstoffen en materialen. Maar hoe kunnen woningcorporaties ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c280
Data en AI spelen cruciale rol bij renovatieaanpak

Data en AI spelen cruciale rol bij renovatieaanpak

6 jan om 10:01 uur
timer 5 min

Woningen kennen grote onderlinge verschillen en dat aspect is vaak een sta in de weg bij het verduurzamen van ...

Lees verder »

c21 c120 c140 c225
Hergebruik modulaire klaslokalen als flexwoningen Oekraïners

Hergebruik modulaire klaslokalen als flexwoningen ...

22-12-2022 om 13:01 uur
timer 4 min

In twaalf weken tijd is in Yerseke iets bijzonders gerealiseerd. Daar worden 102 Oekraïense vluchtelingen ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c265
Programma Verbouwstromen wil duurzame renovaties versnellen

Programma Verbouwstromen wil duurzame renovaties ...

08-12-2022 om 10:01 uur
timer 2 min

Vier partijen die actief zijn in de verduurzaming van de woningbouw bundelen hun krachten in het nieuwe programma ...

Lees verder »

c21 c120 c135 c185 c225 c260
Rijksvastgoedbedrijf: strengere eisen circulariteit en MPG

Rijksvastgoedbedrijf: strengere eisen circulariteit ...

10-10-2022 om 12:30 uur
timer 3 min

Wie vanaf 2023 wil bouwen voor het Rijksvastgoedbedrijf moet voldoen aan strengere circulariteitseisen. Dit geldt ...

Lees verder »

c21 c120 c160 c225 c265 c267
Geef jouw huisvesting toekomstvastwaarde

Geef jouw huisvesting toekomstvastwaarde

05-10-2022 om 15:01 uur
timer 2 min

De dag van morgen vraagt om verduurzaming van je bedrijfsvoering. Hoe bereid jij jouw huisvesting voor op een ...

Lees verder »

c2 c3 c11 c21 c120 c140 c225
Circulaire impuls corporaties: “Schrap BTW op hergebruik”

Circulaire impuls corporaties: “Schrap ...

29-09-2022 om 07:00 uur
timer 6 min

Hoe kunnen woningcorporaties na de roep om te verduurzamen ook de circulariteit oppakken? Paul Terwisscha kent ...

Lees verder »

c21 c120 c138 c185 c225
Kansen voor duurzaam en digitaal bouwen in België

Kansen voor duurzaam en digitaal bouwen in België

21-09-2022 om 09:01 uur
timer 1 min

De komst van een Belgische handelsmissie naar Eindhoven biedt Nederlandse ondernemers op het gebied van duurzame ...

Lees verder »

c21 c120 c148 c225 c263
Energiezuinig renoveren, mét goede luchtkwaliteit

Energiezuinig renoveren, mét goede luchtkwaliteit

17-08-2022 om 10:01 uur
timer 4 min

De strenge eisen op het vlak van energiezuinigheid zorgen ervoor dat renovaties vragen om een combinatie van ingrepen: ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c280
Investeringsimpuls van ruim 108 miljard tot 2030

Investeringsimpuls van ruim 108 miljard tot ...

11-08-2022 om 10:01 uur
timer 3 min

Eind juni ondertekenden de Woonbond, het Rijk, de VNG en Aedes de Nationale prestatieafspraken volkshuisvesting. ...

Lees verder »

c21 c120 c185 c225 c265
Deze tool maakt circulair onderhoud en CO2-impact meetbaar

Deze tool maakt circulair onderhoud en CO2-impact ...

08-08-2022 om 15:01 uur
timer 2 min

OnderhoudNL heeft samen met W/E-adviseurs een indicator ontwikkeld waarmee de markt de onderhoudsaanpak van bestaand ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c280
Renovatie en communicatie: ‘Een tevreden bewoner is goud’

Renovatie en communicatie: ‘Een tevreden ...

08-08-2022 om 11:01 uur
timer 4 min

In Zwolle zijn twee galerijflats met in totaal 280 appartementen toe aan een grootschalige opknapbeurt. Deze renovatie ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up