Laagdrempelig afwegingsmodel bevordert duurzame aanpak

Laagdrempelig afwegingsmodel bevordert duurzame aanpak

Wie duurzaam wil bouwen of renoveren zal met diverse partijen overleg moeten voeren. Het gebruik van communicatiesoftware kan bevorderen dat iedereen dezelfde taal gaat spreken. Een belangrijke vraag is daarbij: is het betreffende instrument ook bruikbaar voor bewonersgroepen? 

Woningcorporatie Portaal bouwt deze zomer in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn 33 zogeheten niaNesto-woningen. Kenmerk van deze huurwoningen is dat het energieverbruik zo goed als 0 is. Ook in Nijmegen staan inmiddels 16 van dergelijke woningen. “Voor het succes van de niaNesto-woningen is van belang dat de huurders zich bij de woning betrokken voelen en zich energiebewust gedragen. Anders krijgen de bewoners alsnog een energierekening”, vertelt Stephan Huisman, senior projectleider van Portaal. “Een absolute voorwaarde is hierbij dat we goed en vooraf kunnen communiceren met alle betrokken partijen.”

Weinig milieubelastende materialen

Ook bij het nastreven van de afspraken uit ‘Het Groene Akkoord’, waarbij Portaal nauw betrokken is, is het een essentieel uitgangspunt dat iedereen elkaar in grote lijnen goed begrijpt. Binnen deze overeenkomst uit april 2013 heeft De Stadsregio Arnhem Nijmegen afgesproken om meer duurzame woningen, kantoren en andersoortige utiliteitsbouw te realiseren. Het gaat hierbij niet alleen om het besparen van energie of de inzet van duurzame energie, maar ook om het zo weinig mogelijk gebruiken van milieubelastende materialen, het verhogen van het comfort en het verbeteren van de gebruikskwaliteit. ‘We kijken bij deze ontwikkeling niet alleen naar de nieuwbouw maar nog meer naar de renovatie en verbouw van bestaande gebouwen en woningen,’ aldus een formulering uit Het Groene Akkoord, waaraan inmiddels 22 gemeenten, 7 woningcorporaties en 18 marktpartijen meedoen.

Communicatiemiddel

Maar hoe laat je een groot aantal partijen met verschillende achtergronden met elkaar communiceren over tamelijk complexe technische onderwerpen als energiebesparing en duurzaamheid? “Het belangrijkste communicatiemiddel dat we gebruiken is GPR Gebouw”, verduidelijkt Huisman. “Dit communicatie- en afwegingsinstrument maakt het mogelijk dat zo veel mogelijke partijen een gezamenlijke taal hanteren voor duurzaam bouwen en renoveren. Aan de hand van vragenlijsten krijgen gebouwen punten op het gebied van energie, milieu, gezondheid, gebruikswaarde en toekomstwaarde. Als je eenmaal de beschikking hebt over dergelijke overzichten, krijg je goed inzicht in de mogelijke beslissingsruimte.”


De GPR-scores van een woning

Het betreffende rekenmodel beperkt zich hierbij tot eenvoudig beschikbare basisgegevens, die voor het grootste deel van de betrokkenen het meest relevant zijn. Voor detailberekeningen van bijvoorbeeld koudebruggen of voor gedetailleerde gegevens over toe te passen zonneboilers vinden aparte berekeningen plaats.

Marktanalyse

Voordat Portaal anderhalf jaar geleden overging tot het gebruik van GPR Gebouw, was eerst een uitgebreide marktanalyse gedaan van alle vergelijkbare communicatiemiddelen die er op dat moment op de markt waren, vertelt Diana Paarlberg, adviseur strategie bij de Portaal-vestiging Eemland. “We hebben eerst gekeken naar hoe de betreffende softwarepakketten het begrip ‘duurzaam vastgoed’ definiëren. Vervolgens hebben we uitgebreid verschillende tools op het gebied van duurzaamheid onderzocht, onder meer erachter te komen welk instrument het beste bij onze praktijk past. Daaruit kwam GPR Gebouw als meest aantrekkelijke optie naar voren”, legt ze uit. “Om het programma zo snel mogelijk te leren kennen, hebben we eerst de gegevens van onze nieuwbouw- en renovatieprojecten van dat moment in het programma ingevoerd. Hierdoor leerden we niet alleen de software kennen, maar kwamen we ook te weten hoe onze projecten scoorden op het gebied van duurzaamheid.”

Transparant

GPR Gebouw bestaat al 20 jaar en is ontwikkeld door W/E adviseurs en de gemeente Tilburg. Het programma heeft inmiddels ruim 460 licentiehouders, waaronder ontwikkelaars, gemeenten, architecten, corporaties en vastgoedpartijen en is geschikt voor zowel bestaande als nieuwe woningen, kantoren, bedrijfsruimten en bijvoorbeeld onderwijsgebouwen. “De kracht van GPR Gebouw is de eenvoud van de bediening en de laagdrempeligheid”, verduidelijkt Paarlberg, “Het is heel transparant, want je ziet meteen het effect van je maatregel. Wel zou het handig zijn als het programma de cijfers ook voor bewoners inzichtelijk kan maken, zodat zij precies weten wat de consequenties van de betreffende maatregelen voor hun woning zijn.”

Volgens W/E adviseurs-senior adviseur Thijs Kurstjens staat de ontwikkeling van GPR Gebouw nooit stil. “Het programma is destijds in eerste instantie ontwikkeld voor nieuwbouw, maar inmiddels staat ook duurzame renovatie van de bestaande voorraad hoog op de agenda. Met GPR Gebouw spelen wij hierop in. Er zijn voortdurend aanleidingen om het inhoudelijk solide programma door te ontwikkelen, zoals de aanscherping van de EPC, ontwikkelingen met de NMD (Nationale Milieu Database), allerlei nieuwe regelgeving en natuurlijk gebruikerswensen. Nu de aandacht van nieuwbouw naar de bestaande bouw gaat, is het eens te meer van belang om de bewoners bij de renovatie te betrekken. Vanwege deze ontwikkeling werken wij aan een energiekostenmodule binnen GPR Gebouw en zijn we een speciale module aan het maken, onder de naam ‘Woningchecklist’. We zetten momenteel de puntjes op de i: over niet al te lange tijd is ook deze software operationeel.”

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c120 c185 c225 c280
Circulariteit corporatie: milieu-impact en ketensamenwerking

Circulariteit corporatie: milieu-impact en ketensamenwerking

9 jan om 07:01 uur
timer 5 min

De klimaatverandering vraagt om hergebruik van bestaande grondstoffen en materialen. Maar hoe kunnen woningcorporaties ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c280
Data en AI spelen cruciale rol bij renovatieaanpak

Data en AI spelen cruciale rol bij renovatieaanpak

6 jan om 10:01 uur
timer 5 min

Woningen kennen grote onderlinge verschillen en dat aspect is vaak een sta in de weg bij het verduurzamen van ...

Lees verder »

c21 c120 c140 c225
Hergebruik modulaire klaslokalen als flexwoningen Oekraïners

Hergebruik modulaire klaslokalen als flexwoningen ...

22-12-2022 om 13:01 uur
timer 4 min

In twaalf weken tijd is in Yerseke iets bijzonders gerealiseerd. Daar worden 102 Oekraïense vluchtelingen ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c265
Programma Verbouwstromen wil duurzame renovaties versnellen

Programma Verbouwstromen wil duurzame renovaties ...

08-12-2022 om 10:01 uur
timer 2 min

Vier partijen die actief zijn in de verduurzaming van de woningbouw bundelen hun krachten in het nieuwe programma ...

Lees verder »

c21 c120 c135 c185 c225 c260
Rijksvastgoedbedrijf: strengere eisen circulariteit en MPG

Rijksvastgoedbedrijf: strengere eisen circulariteit ...

10-10-2022 om 12:30 uur
timer 3 min

Wie vanaf 2023 wil bouwen voor het Rijksvastgoedbedrijf moet voldoen aan strengere circulariteitseisen. Dit geldt ...

Lees verder »

c21 c120 c160 c225 c265 c267
Geef jouw huisvesting toekomstvastwaarde

Geef jouw huisvesting toekomstvastwaarde

05-10-2022 om 15:01 uur
timer 2 min

De dag van morgen vraagt om verduurzaming van je bedrijfsvoering. Hoe bereid jij jouw huisvesting voor op een ...

Lees verder »

c2 c3 c11 c21 c120 c140 c225
Circulaire impuls corporaties: “Schrap BTW op hergebruik”

Circulaire impuls corporaties: “Schrap ...

29-09-2022 om 07:00 uur
timer 6 min

Hoe kunnen woningcorporaties na de roep om te verduurzamen ook de circulariteit oppakken? Paul Terwisscha kent ...

Lees verder »

c21 c120 c138 c185 c225
Kansen voor duurzaam en digitaal bouwen in België

Kansen voor duurzaam en digitaal bouwen in België

21-09-2022 om 09:01 uur
timer 1 min

De komst van een Belgische handelsmissie naar Eindhoven biedt Nederlandse ondernemers op het gebied van duurzame ...

Lees verder »

c21 c120 c148 c225 c263
Energiezuinig renoveren, mét goede luchtkwaliteit

Energiezuinig renoveren, mét goede luchtkwaliteit

17-08-2022 om 10:01 uur
timer 4 min

De strenge eisen op het vlak van energiezuinigheid zorgen ervoor dat renovaties vragen om een combinatie van ingrepen: ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c280
Investeringsimpuls van ruim 108 miljard tot 2030

Investeringsimpuls van ruim 108 miljard tot ...

11-08-2022 om 10:01 uur
timer 3 min

Eind juni ondertekenden de Woonbond, het Rijk, de VNG en Aedes de Nationale prestatieafspraken volkshuisvesting. ...

Lees verder »

c21 c120 c185 c225 c265
Deze tool maakt circulair onderhoud en CO2-impact meetbaar

Deze tool maakt circulair onderhoud en CO2-impact ...

08-08-2022 om 15:01 uur
timer 2 min

OnderhoudNL heeft samen met W/E-adviseurs een indicator ontwikkeld waarmee de markt de onderhoudsaanpak van bestaand ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c280
Renovatie en communicatie: ‘Een tevreden bewoner is goud’

Renovatie en communicatie: ‘Een tevreden ...

08-08-2022 om 11:01 uur
timer 4 min

In Zwolle zijn twee galerijflats met in totaal 280 appartementen toe aan een grootschalige opknapbeurt. Deze renovatie ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up