Herbruikbare Hippe Hoogbouw

Herbruikbare Hippe Hoogbouw

Vijftien portiekflats in het Nijmeegse stadsdeel Dukenburg kregen een complete make-over en maakten een labelsprong, met als ambitie een herontwikkeling op relatief grote schaal. Met behoud van al het goede.

Structureel viel namelijk niets op de gedateerde complexen aan te merken, vertelt Pieter Oosterhout van Oosterhout
Architecten, winnaar van de prijsvraag gesteld door woningcorporatie Talis. “De plattegronden zijn goed, de appartementen ruim en het voorportaal wordt gedeeld door drie appartementen.”

De aluminium schuifpuien van de ‘hippe hoogbouw’ voldeden niet langer aan de energetische eisen, met koudebruggen en condensvorming. Een vervanging in houten kozijnen werd meegenomen in de overwegingen van opdrachtgever Talis, maar uiteindelijk viel de keuze op aluminium, het oorspronkelijk gebruikte materiaal. “De investering is weliswaar groter, maar daar staat tegenover dat de onderhoudskosten lager zijn. De koudebruggen in het skelet konden we grotendeels voorkomen door geïsoleerde kantlatten te gebruiken. Verder is de buitenwand geïsoleerd. Bewust hebben we gekozen voor een dikkere buitenwand dan nodig. Dit hebben we gedaan om vervorming op te vangen.”

Gerecycled materiaal noodzakelijk

Milieueisen speelden een belangrijke rol bij de prijsvraag van woningcorporatie Talis, weet Edgar van Ginkel, algemeen directeur Reynaers. Deze Helmondse onderneming leverde de aluminium systemen voor het project, waarbij Van
Hoesel, partner en contractpartij, de deuren en schuifpuien produceerde en monteerde. “Er lag een bestek om producten toe te passen die vervaardigd zijn van 90 procent gerecycled aluminium. Dit tevens binnen een strak tijdschema.”

Een zware eis, weet Van Ginkel. “Industriebreed wordt grofweg 45 tot 48 procent gerecycled materiaal toegepast. De reden daarvoor is vrij eenvoudig: er is namelijk niet meer gerecycled materiaal om dat percentage te verhogen.” Als lid van de raad van bestuur van AluEco kent hij het belang van circulair gebruik van materialen. “Een van de speerpunten van deze organisatie is om de industrie zover te krijgen om zoveel mogelijk materialen terug de keten in te sturen. Dit is een wereldmarkt, waar we als bouwsector de volgende stap in kunnen zetten.”

Bij het verlenen van de opdracht werd tevens een DUBOkeur aangevraagd en later verkregen, iets waarover Van Ginkel
met trots spreekt. “Met het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) onderzochten we of een DUBO-certificering van het aluminium raam- en deursysteem CS 68 en schuifsysteem CP130 mogelijk was. Deze systemen ontvingen het certificaat en we hadden hiermee een primeur op een DUBO-certificaat op een aluminium schuifpui met gelakt materiaal."

Laaiend enthousiast

Ook Rob Hoeben, Area Manager bij Rockpanel Group, kent de uitdaging van de door Talis gestelde milieueis. “We hebben hieraan invulling gegeven met ons product Rockpanel Chameleon, in samenwerking met Recticel. Onze panelen zijn volledig recyclebaar, dus we vullen de opgave goed in. Daarnaast spreken we hier van brandveilige panelen die tevens voldoen aan de vereiste brandklasse B. Overigens voldoen al onze panelen standaard aan deze vereiste brandklasse en gaan ze 60 jaar of langer mee.” De panelen zijn niet alleen duurzaam, ze bieden ook uitkomst als het gaat om het verfraaien van het uiterlijk van de gevel.

De kleur van de panelen verandert namelijk afhankelijk van het perspectief en de werking van het zonlicht. “Het kleurenspectrum van onder andere groen, bruin en brons complimenteert de bosrijke omgeving. Bewoners zijn hier
laaiend enthousiast over.”

Van achterblijver naar koploper

Een lid van de bewonerscommissie laat inderdaad weten gecharmeerd te zijn van de verduurzaming: “We zijn van een achterstandswoning naar een ‘Jan-des-bouvriewoning’ gegaan. Iedereen is erg onder de indruk van de met de zon en het licht mee-kleurende platen.” Ook op het gebied van onderhoud zijn de nodige pluspunten te melden. Zo zijn de panelen voorzien van een zelfreinigende ‘ProtectPlus-beschermlaag’, uniek in de gevelwereld. Ze zijn daarmee bijvoorbeeld  bestand tegen graffiti. “Een van de redenen voor de keuze voor deze panelen, naast de recyclebaarheid en het uiterlijk.”

Het onderhoud van woningcorporatie Talis kostte in totaal twaalf miljoen euro. Negentig van de 270 appartementen maakten een labelsprong naar label A. Sietse Jager, projectmanager vastgoed bij Talis, is tevreden met het succes. Hij vertelt over de invloed die het project heeft. “De belangstelling van collega-corporaties is erg groot. Vele komen kijken en willen ons verhaal horen. We hebben in september en oktober wel dagen gehad dat we elk uur een nieuw groepje mensen hadden.” Naar verwachting gaat het pakket maatregelen vijftig tot zeventig jaar mee.

Vervolg

Bewoners in de omliggende omgeving hoeven niet lang jaloers toe te kijken, totdat zij in een duurzame, veilige woning kunnen verblijven. De verduurzaming van ‘Mooijer Meijhorst’ volgt. Hierbij is Rockpanel wederom betrokken, ditmaal met een ander product. Even duurzaam, maar een ander uiterlijk. Het gaat hier om renovatie van 270 flatwoningen van Talis, opnieuw in een samenwerkingsverband met Recticel. De renovatieopgave wordt in het hele gebied met beide handen aangegrepen.

Dit artikel (of een onderdeel van dit artikel) stond eerder in het Duurzaam Gebouwd Magazine, uitgave #29. Bekijk al onze magazines op Duurzaamgebouwd.nl/duurzaam-gebouwd-magazine.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Gezond en duurzaam complex op bijzondere staalconstructie

Gezond en duurzaam complex op bijzondere staalconstructie

16 sep om 13:00 uur
timer 2 min

Een van de uitdagingen bij de transformatie van de Fenixloods schuilde in de bijzondere staalconstructie. Hoe ...

Lees verder »

Duurzaam en dementievriendelijk thuis in Gouda

Duurzaam en dementievriendelijk thuis in Gouda

10 sep om 10:00 uur
timer 3 min

Hoe pas je een dementievriendelijk ontwerp het beste toe binnen een monumentaal pand met een rijke geschiedenis?

Lees verder »

Outletcenter SugarCity behaalt BREEAM-NL Ontwerpcertificaat

Outletcenter SugarCity behaalt BREEAM-NL Ontwerpcertificaat

5 sep om 16:00 uur
timer 1 min

Waardering voor unieke herontwikkeling industrieel erfgoed in Amsterdam.

Lees verder »

Oude kantoren getransformeerd tot nieuw ‘dorp’ in Diemen-Zuid

Oude kantoren getransformeerd tot nieuw ‘dorp’ ...

28 aug om 10:00 uur
timer 4 min

Steeds vaker worden leegstaande kantoorgebouwen getransformeerd tot werkplekken, hotelkamers of prima leefbare ...

Lees verder »

Fotofinish bij Solar Decathlon 2019

Fotofinish bij Solar Decathlon 2019

29 jul om 14:30 uur
timer 2 min

Twee weken lang ging het Delftse MOR-team op kop bij de internationale studentencompetitie voor een duurzaam en ...

Lees verder »

Studenten TU Delft halen finish zonder puntverlies

Studenten TU Delft halen finish zonder puntverlies

16 jul om 15:58 uur
timer 2 min

Op de bouwplaats ‘Solar Village’ in Szentendre dingen Delftse studenten mee naar de hoofdprijs van ...

Lees verder »

Onthulling energiepositieve woning MOR

Onthulling energiepositieve woning MOR

31 mei om 09:47 uur
timer 1 min

De Solar Decathlon Europe 2019 werpt letterlijk zijn schaduw vooruit dankzij het prototype op de campus van de ...

Lees verder »

Uitbreiding proef SamenZonderAsbest in Groningen

Uitbreiding proef SamenZonderAsbest in Groningen

20 mei om 12:30 uur
timer 2 min

De pilot SamenZonderAsbest wordt flink uitgebreid door een bijdrage van 600 duizend euro uit het Nationaal Programma ...

Lees verder »

Standaard oplossing voor solide overstek bij renovaties

Standaard oplossing voor solide overstek bij ...

30 apr om 08:00 uur
timer 1 min

Het maken van een overstek bij een te renoveren woning is niet altijd even eenvoudig. Een speciale constructie ...

Lees verder »

Hotspot voor circulariteit en duurzaamheid in Zeeland

Hotspot voor circulariteit en duurzaamheid in ...

29 apr om 08:00 uur
timer 6 min

Zeeuws bureau wil oude industriële omgeving transformeren tot showcase voor duurzame, circulaire bedrijvigheid ...

Lees verder »

‘Transitie begint bij je eigen overtuiging dat het anders moet’

‘Transitie begint bij je eigen overtuiging ...

15 apr om 08:00 uur
timer 4 min

Om verduurzaming echt te versnellen, moeten we eerst ons innerlijke vuur aanwakkeren voor verandering. Met die ...

Lees verder »

Merosch wint Ondernemersprijs Midden-Holland

Merosch wint Ondernemersprijs Midden-Holland

25 jan om 10:00 uur
timer 1 min

Adviesbureau maakt van gebouw uit de jaren vijftig een modern, gasloos en energieneutraal kantoor.

Lees verder »

Reacties

Kunststof kozijnen was nog beter geweest: energie zuinig, geen onderhoud, warmere uitstraling en gezien de duurzaamheidseis en labelsprong had de architect ook kunnen denken aan het zogenaamde passiefhuis waar kunststof kozijnen perfect in te verwerken zijn.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up