Fietsfabriek heeft nieuwe jas

Fietsfabriek heeft nieuwe jas

De ruim 100 jaar oude Gazellefabriek voldeed niet meer aan de eisen van de moderne tijd. Bronsvoort Blaak Architecten zorgden met hun ontwerp voor een deels nieuw, deels gerenoveerd pand.

Bij hun ontwerp kregen Anton Bronsvoort en Henk Geert Blaak een aantal richtlijnen mee, om het Rijksmonument uit 1902 te vernieuwen. Zo wilde Gazelle geen onderscheid tussen montage- en kantoorpersoneel: de werkplekken moesten voor iedereen prettig zijn, met een verankerd gebouw in de omgeving. Daarnaast diende de productie door te gaan.

Flexibele constructie

Het Van Goor-gebouw, dat als entree geldt, is volledig gerenoveerd. Dit gebouw heeft veel originele details, zoals gemetselde gevels, geglazuurde stenen en tegelpatronen. De stalen kolommen zorgen voor een flexibele constructie. “Om het bedrijf toekomst- en klimaatbestendig te maken, hebben we de oude stalen kozijnen vervangen door aluminium kozijnen”, vertelt Blaak. “Dankzij een speciale manier van coaten hebben ze de uitstaling van staal.”

De originele ramen onder het dak zijn behouden. Daarnaast zijn het rijksmonument en de Beltman-vleugel volledig voorzien van nieuw geïsoleerde kozijnen met isolatieglas.

Atrium als centrum

Ook het voormalige lichthof in het Van Goor-gebouw is in ere hersteld en vormt nu een atrium met de kantine onderin en de kantoren eromheen. Aan de ene kant van het atrium zit een oude trap, aan de andere kant een moderne wenteltrap. “Sommigen vonden dat we de oude trap ook moesten vervangen”, licht Bronsvoort toe. “Dat wilden we niet. Al die arbeiders die over die trap hebben gelopen, dat is toch een prachtige gedachte.”

Vitrines, met fietsen erin, scheiden de werkruimtes rond het atrium enigszins af van de kantine. “Ze vervangen een aparte showroom”, legt Blaak uit. “Ook hebben we vitrines op wieltjes gemaakt, zodat ze door het hele gebouw geplaatst kunnen worden.” De Beltmanvleugel heeft geen monumentale status, maar is wel beeldbepalend en kenmerkend voor de industriële architectuur. Daarom kozen beide architecten ervoor om dit te behouden.

Dak verhoogd met glaspuien

Aan beide gebouwen zit nu een nieuwe, witte montagehal van 7.000 m2. Het dak van deze hal zit onder de dakgoot van het monument. Dit dak is verhoogd en voorzien van glaspuien, zodat meteen meer licht naar binnen valt. “Alle leidingen zitten onder het nieuwe dak naast de glaspuien, zodat er alleen hier en daar doorgeprikt hoeft te worden naar het oude gebouw”, zegt Blaak. “De technische ruimte zit buiten het oude gebouw. De toiletten zijn op 1 plek gecentreerd in het nieuwe deel. Zo blijft het oude gebouw zo veel mogelijk 1 vlak.”

De grote glazen pui dank zijn transparantie aan de minimalistische glasprofielen van Reynaers, die naadloos aansluiten op de buiskolommen. Gevelbouwer Boertjes was verantwoordelijk voor de plaatsing van de kozijnen. Het buitenterrein is heel open ingericht door landschapsarchitect Sietske Hager.

De dragende gevel van de montagehal is uitgevoerd met V-vormige witte buiskolommen, die zorgen voor stabiliteit. Bronsvoort Blaak architecten ontwierp hier een onzichtbare verankering aan de fundering. De detaillering van de buiskolommen refereert aan Gazelle-frames. 

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Uitbreiding proef SamenZonderAsbest in Groningen

Uitbreiding proef SamenZonderAsbest in Groningen

20 mei om 12:30 uur
timer 2 min

De pilot SamenZonderAsbest wordt flink uitgebreid door een bijdrage van 600 duizend euro uit het Nationaal Programma ...

Lees verder »

Standaard oplossing voor solide overstek bij renovaties

Standaard oplossing voor solide overstek bij ...

30 apr om 08:00 uur
timer 1 min

Het maken van een overstek bij een te renoveren woning is niet altijd even eenvoudig. Een speciale constructie ...

Lees verder »

Hotspot voor circulariteit en duurzaamheid in Zeeland

Hotspot voor circulariteit en duurzaamheid in ...

29 apr om 08:00 uur
timer 6 min

Zeeuws bureau wil oude industriële omgeving transformeren tot showcase voor duurzame, circulaire bedrijvigheid ...

Lees verder »

‘Transitie begint bij je eigen overtuiging dat het anders moet’

‘Transitie begint bij je eigen overtuiging ...

15 apr om 08:00 uur
timer 4 min

Om verduurzaming echt te versnellen, moeten we eerst ons innerlijke vuur aanwakkeren voor verandering. Met die ...

Lees verder »

Merosch wint Ondernemersprijs Midden-Holland

Merosch wint Ondernemersprijs Midden-Holland

25 jan om 10:00 uur
timer 1 min

Adviesbureau maakt van gebouw uit de jaren vijftig een modern, gasloos en energieneutraal kantoor.

Lees verder »

Van inefficiënt kantoor naar energiepositief appartement

Van inefficiënt kantoor naar energiepositief ...

16 jan om 09:00 uur
timer 5 min

Studenten van de TU Delft gaan voor goud tijdens de Solar Decathlon Europe 2019. Hun plan voor modulaire appartementen ...

Lees verder »

Bijzondere herontwikkeling 'Tussen Kasteel en Wijchens Meer'

Bijzondere herontwikkeling 'Tussen Kasteel en ...

14-12-2018 om 15:30 uur
timer 1 min

De tenderprocedure voor het Wijchense project ‘Tussen Kasteel en Wijchens Meer’ is gestart. Opmerkelijk ...

Lees verder »

Duurzaam onderhoud en beheer bij corporatie Woningbedrijf

Duurzaam onderhoud en beheer bij corporatie ...

30-10-2018 om 15:30 uur
timer 3 min

Veel woningcorporaties hebben al ervaring met het combineren van duurzaamheid en betaalbaarheid, maar met circulariteit ...

Lees verder »

'Transformatie moet betekenis hebben voor gebied'

'Transformatie moet betekenis hebben voor gebied'

17-10-2018 om 15:30 uur
timer 5 min

Er gaat de komende tijd het een en ander veranderen in de utiliteitsmarkt. Label C en A-eisen voor de kantorenmarkt ...

Lees verder »

Verduurzaming van corporatievoorraad begint bij goede bewonerscommunicatie

Verduurzaming van corporatievoorraad begint ...

15-10-2018 om 15:30 uur
timer 9 min

Door eerst woningen aan te pakken die ná 1970 gebouwd zijn kan de bouw- en vastgoedsector de grootste stappen ...

Lees verder »

Faculteitsgebouw UT Twente transformeert naar gasloos studentenhuis

Faculteitsgebouw UT Twente transformeert naar ...

10-09-2018 om 08:00 uur
timer 2 min

Het voormalige faculteitsgebouw De Hogekamp op de campus van de Universiteit Twente (UT) in Enschede is omgebouwd ...

Lees verder »

Slimme en energieneutrale wijken hebben flexibele energieprijzen nodig

Slimme en energieneutrale wijken hebben flexibele ...

06-09-2018 om 13:00 uur

Bestaande woonwijken op een slimme en toekomstbestendige wijze energieneutraal te maken: uit het REnnovates onderzoek ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up