Oude kantoren getransformeerd tot nieuw ‘dorp’ in Diemen-Zuid

timer4 min
Oude kantoren getransformeerd tot nieuw ‘dorp’ in Diemen-Zuid

Steeds vaker worden leegstaande kantoorgebouwen getransformeerd tot werkplekken, hotelkamers of prima leefbare appartementen. Zo realiseerde bouwbedrijf Van Wijnen in Diemen-Zuid een campus voor bijna 1.000 studenten en ruim 700 jonge werkenden en het omvangrijke VIA Village.

Wie met de trein naar station Diemen-Zuid reist, en dan de zuidelijke uitgang neemt, stuit op een omvangrijk werkgebied van Van Wijnen. Welkom in VIA Village, een omvangrijke investering van de Engelse hotel- en vastgoedonderneming VIA (onderdeel van Rooms and Studios London).

Op een reeks van locaties binnen enkele minuten wandelen van het station heeft deze tandem zich gemanifesteerd met de transformatie van oudere kantoren. Of het nu hotelkamers, appartementen of flexibele werkplekken zijn, Van Wijnen wist ze vaak in recordtempo op te leveren. Vooral vastgoed dat tegen het einde van haar levenscyclus zit, werd aangepakt door VIA en Van Wijnen, waardoor het rendement weer aanzienlijk kon worden opgekrikt.

Oude kantoren getransformeerd tot nieuw ‘dorp’ in Diemen-Zuid

VIA Work

Hotel

Een goed voorbeeld van de ontwikkelingen is het Via Hotel (foto bovenaan), ooit het kantoorpand Sphinxstate waarin Planet Internet was gehuisvest. Twee jaar geleden werd dit hotel door Van Wijnen opgeleverd na een renovatie die slechts 170 dagen duurde. Precies een hotelkamer per dag. De efficiëntie die aan de dag werd gelegd, was verbazingwekkend. Zeker voor de Engelse opdrachtgevers, die veel meer chaos op de werkvloer gewend zijn. Ondertussen ging het om liefst 744 slaapplaatsen, met naast de vele, noodzakelijke bouwkundige ingrepen ook de stoffering, de bedden en het bedlinnen. Klaar voor gebruik! Bovendien blijft Van Wijnen ook betrokken als er zich, wat betreft ontwerp en gebruik, nieuwe ontwikkelingen voordoen.

Waar hotelgasten zich dankzij de inrichting in de jaren negentig wanen, is het gebouw zelf helemaal up-to-date. Van een Energielabel G verdiende het gebouw het label C, waarvoor nieuwe beglazing met een hogere isolatiewaarde, led-verlichting en FSC-hout mede verantwoordelijk waren. Ook werd BREEAM-score Excellent gerealiseerd dankzij maatregelen op het gebied van duurzaamheid, ecologie, verkeer, afvalverwerking en mindervaliden.

Oude kantoren getransformeerd tot nieuw ‘dorp’ in Diemen-Zuid

OurCampus Amsterdam Diemen

Wonen

Een ander fraai voorbeeld van de mogelijkheden van transformatie van kantoren schuilt in de verbouw voor studentenhuisvesting op de OurCampus Amsterdam Diemen. Hier stond 90 procent van de kantoren leeg, terwijl er in Amsterdam een tekort was van 12.000 studentenkamers. Van Wijnen realiseerde 936 gerenoveerde appartementen, in een tempo van liefst 45 stuks per week. Met soms 250 mensen tegelijkertijd op de bouwplaats was het een zeldzaam intensieve verbouwing. Om overdag snel te kunnen werken, werden alle bouwmaterialen ná werktijd aangevoerd. Ook hier kreeg de duurzaamheid veel aandacht, zodat de gebouwen konden worden opgewaardeerd van label D en E naar B. Momenteel wordt het complex alweer uitgebreid met 774 nieuwbouwappartementen.

Werken

Vrijwel gelijktijdig met de opening van het eerste VIA Hotel in Nederland heeft VIA een naastgelegen kantoorpand in het Bergwijkpark in Diemen-Zuid aangekocht. Hier volgde een nieuwe fase in de innige relatie tussen VIA, Van Wijnen en Diemen-Zuid, wat afgelopen juni uitmondde in de opening van Via Work. De bovenste verdiepingen van dit kantoor werden omgebouwd tot hotelkamers en suites, en op de onderste verdiepingen werd een nieuw kantoorconcept gelanceerd.

Dit complex zorgt voor een creatieve impuls voor het gebied door de combinatie van werken én recreëren. Via Work biedt voor startups en kleinere bestaande bedrijven flexibele werkplekken, vergaderruimten, ontmoetingsplekken en een ontvangstruimte, met balie en bar op de begane grond.

Connected

Dit bijzondere concept is gericht op, zoals VIA het zelf omschrijft, ‘de digitale generatie van creatieve en dynamische jongeren, die overal willen kunnen inpluggen en werken. Er moet sprake zijn van een mix van werk en ontspanning, waarbij ze altijd connected willen zijn, en daar spelen wij op in’.

VIA Work betrof een transformatie van 5000m2, die in slechts 33 weken - in plaats van de geplande 40 weken - werd opgeleverd. Binnen die tijd werd ook nog eens 10 procent meer scope bereikt, aldus Ivan Baartmans, projectleider renovatie en transformatie bij Van Wijnen. “Het ontwerpproces ging nog tijdens de bouw door”, aldus Baartmans. “Er lag geen dik draaiboek klaar bij de start. De architect moest ons gaandeweg op het juiste moment informatie verschaffen. Daar moesten alle betrokken partners toe bereid zijn, want het vraagt een grote flexibiliteit van hen.”

Oude kantoren getransformeerd tot nieuw ‘dorp’ in Diemen-Zuid

VIA Village

Straatjes

“Van het oude interieur hebben we alleen de twee kernen gehandhaafd”, aldus architect Milan Bergh (APTO Architects). “Daaromheen is alles vernieuwd, met nieuwe installaties en datakabels. De brede gangen fungeren als ontmoetingsruimten met tafels en krukken om aan te werken. Het zijn eigenlijk straatjes, waarlangs werknissen liggen met flexibele wanden. Zo kun je een werkruimte makkelijk aanpassen.”

Naast het VIA Hotel en VIA Work is ten slotte ook het naastgelegen VIA42 in ontwikkeling, waar opnieuw werken centraal komt te staan. Ook hier is APTO Architects verantwoordelijk voor zowel conceptontwikkeling als ontwerp. Met elkaar is zo VIA Village ontstaan, een opmerkelijk modern ‘dorp’ in Diemen-Zuid.

Meer gebouwtransformaties van Van Wijnen.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c120 c151 c225
Verbouwing met sociale impuls voor Haagse wijk

Verbouwing met sociale impuls voor Haagse wijk

28 jul om 10:01 uur
timer 1 min

Duurzaamheid gaat niet alleen over kilowatturen en alternatieven voor beton. Ook samenwerken, relaties en de omgeving ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c243
Labelsprongen voor 98 woningen in Prinsenbeek

Labelsprongen voor 98 woningen in Prinsenbeek

23 jul om 07:00 uur

In Prinsenbeek zijn 98 woningen fors verduurzaamd, onder andere door toepassen van spouwmuurisolatie en het vervangen ...

Lees verder »

c21 c120 c160 c225
Internationale allure van gezond en groen Tapijn

Internationale allure van gezond en groen Tapijn

8 jul om 10:01 uur
timer 5 min

De omvorming van het voormalige kazerneterrein van Tapijn in Maastricht is in volle gang. Het krijgt een nieuwe ...

Lees verder »

c21 c120 c122 c225 c243
Bundeling van commercie en vakspecialisme voor gevelrenovatie

Bundeling van commercie en vakspecialisme voor ...

7 jul om 16:01 uur
timer 5 min

Met de GevelAlliantie wil Machiel Peltenburg de krachten van commerciële en vakspecialistische bedrijven ...

Lees verder »

c21 c120 c225
Architect Rob Moritz: 'Natuurinclusief ontwerpen = integreren'

Architect Rob Moritz: 'Natuurinclusief ontwerpen ...

3 jun om 15:03 uur

Rob Moritz, architect bij 19 het atelier en bekend van onder andere de transformatie van de watertoren in Zwolle, ...

Lees verder »

c21 c120 c160 c225 c243
Practice what we teach

Practice what we teach

25 mrt om 11:00 uur
timer 7 min

Duurzaamheid krijgt bij de Universiteit Utrecht een centrale plek in de kerntaken en in de bedrijfsvoering. Wij ...

Lees verder »

c21 c120 c135 c225 c243
“We keken naar de stenen, terwijl we naar de mensen hadden moeten kijken”

“We keken naar de stenen, terwijl we naar ...

25 feb om 10:00 uur
timer 7 min

Aan de vooravond van haar jaarlijkse congres vond in Assen de eerste Ronde Tafel van Duurzaam Gebouwd in 2020 ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c243 c244
Opvolgers MOR-team verleggen focus naar portiekflats

Opvolgers MOR-team verleggen focus naar portiekflats

4 feb om 16:01 uur
timer 3 min

Woensdag onthult het studententeam MOR (Modular Office Renovation) van de TU Delft een prototype van een appartement ...

Lees verder »

c21 c120 c184 c225
Woonwaard laatste winnaar WoCo25, ook kansrijk in 2020

Woonwaard laatste winnaar WoCo25, ook kansrijk ...

05-12-2019 om 10:00 uur
timer 3 min

Woningcorporatie Woonwaard is de laatste winnaar van de WoCo25, een van de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards. ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c251
Industrieel maatwerk nodig voor woningrenovaties

Industrieel maatwerk nodig voor woningrenovaties

28-11-2019 om 10:00 uur
timer 3 min

Om de doelen uit het Klimaatakkoord te realiseren, is een opschaling van het aantal woningrenovaties essentieel. ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c246
Nieman wint internationale duurzaamheidsaward

Nieman wint internationale duurzaamheidsaward

25-11-2019 om 09:30 uur
timer 2 min

Nieuw Utrechts Peil won in Parijs de Green Solutions Award 2019 met de ‘Flat met Toekomst’. In ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c243
140 appartementen in Den Haag van label G naar B

140 appartementen in Den Haag van label G naar ...

07-10-2019 om 10:00 uur
timer 2 min

CBRE Global Investors heeft de grootschalige verduurzaming van 140 appartementen in de wijk Waldeck in Den Haag ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up