2011 wordt een zonvol jaar

De Stroomplantage bekijkt de  te verwachten ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie in 2011.

Begin december stuurde Maxime Verhagen, minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, een brief naar de tweede kamer betreffende een voorstel voor aanpassingen aan de subsidieregeling voor zonne-energie ofwel PV in Nederland, genaamd de SDE+ regeling.

De Stroomplantage is verheugd dat de hoogte van de subsidie is afgenomen, want daardoor kunnen meer mensen gebruik maken van de subsidie en hoeft er  geen loting meer plaats te vinden. Op deze manier wordt er met zo weinig mogelijk (belasting)geld zoveel mogelijk groene energie bijgebouwd en daar wordt uiteindelijk iedereen beter van.

Innovatie en economie
Economisch gezien dus een goede regeling, alleen moet Verhagen zijn aandacht ook verdelen over de gebieden Landbouw en Innovatie. Een erg moeilijke opgave, aangezien innovatie en economie niet altijd op een lijn zitten. Innovatieve projecten vragen vaak veel geld en zijn over het algemeen economisch gezien niet direct rendabel. De Stroomplantage heeft begrip voor de redenatie dat te hoge subsidies een branche 'lui' kunnen maken.

Het Nederlandse overheidsbeleid heeft er tot nu toe echter toch al niet voor gezorgd dat er een high-tech en innovatieve PV markt kon ontstaan. Innovatie in en productie van PV is tot nu toe van de grond gekomen in andere landen zoals Duitsland, de VS en nu in hoog tempo ook China.

En nog voordat er in Nederland sprake kan zijn van industriële groei van de PV markt, wordt de subsidie al dusdanig verlaagd dat duidelijk mag worden dat Nederland geen focus heeft op PV. Tijd voor een bespiegeling op wat nu de mogelijkheden voor individuele (zakelijke) geïnteresseerden zijn.

Subsidie 2010
Allereerst nog even de subsidieregeling van 2010. De basisvergoeding voor zakelijke zonne-energie installaties vanaf 15 kWp (=kilowattpiek, het piekvermogen van een systeem onder ideale omstandigheden) was dit jaar 43 cent per kilowattuur. De bodem van het zonne-energie subsidiepotje was na ongeveer 140 van de 35.000 aanvragen bereikt, een totaal aan uitgeloofde subsidies voor 2010 van ongeveer 5 megawatt.

Ter vergelijking, dat is nog minder dan een duizendste deel van het vermogen dat in Duitsland aan PV systemen werd geplaatst en gesubsidieerd in de eerste 9 maanden van 2010 (5,4 GW).

Weliswaar bestond die 43 cent uit de referentieprijs van energie,  welk afgelopen jaar 5,3 cent was, en was de werkelijke subsidie dus maar 36,7 cent per kilowattuur. Investeerders in zonne-energie konden met vrij grote aannemelijkheid echter wel rekenen 43 cent per opgewekte kWh en dat 15 jaar lang!

Invloed van voorstel SDE+ regeling 2011 voor zonne-systemen?
Voor komend jaar is er één grote pot subsidie voor alle duurzame installatietypes, van zon tot biomassa tot wind en wat er nog meer op de markt is. Daarnaast is de regeling zo opgezet dat er straks meerdere fases komen waarbij per nieuwe fase het subsidiebedrag toeneemt, maar wellicht de kans op toekenning afneemt.

Potentiële nieuwe investeerders moeten dus straks zelf de afweging maken of ze er snel bij willen zijn om de kans op subsidietoekenning maximaal te maken, of wachten op misschien een hogere vergoeding, met het risico helemaal niets te krijgen! In de eerste fase geldt een basisvergoeding van 9 cent per kilowattuur. De subsidievergoedingen kunnen uiteindelijk oplopen tot maximaal 15 cent per kilowattuur. (zie tabel)

Zonne-systemen, ook wel PV-systemen genoemd, groter dan 15 kWp vallen in de vrije categorie, PV-systemen kleiner dan 15 kilowattpiek worden überhaupt niet meer vergoed, omdat deze particuliere regeling tot te veel administratieve rompslomp leidt zo vindt de minister.

Dit nieuwe voorstel van subsidieverschaffing leidt tot een verlaging van de kale subsidie voor PV-systemen van 36,7 cent naar slechts 3,7 cent (op basis van de referentieprijs van 2010). Daardoor loopt de terugverdienperiode drastisch op. Afhankelijk van de eigenschappen van het PV-systeem wordt de terugverdientijd bij elke subsidiefase met ongeveer een jaar verkort in vergelijking met een investering zonder subsidie. Bijvoorbeeld, als de terugverdientijd van een PV-systeem zonder subsidie 15 jaar is, dan is de terugverdientijd met subsidie in fase 3 (bij 15 cent) ongeveer 12 jaar.

Terugverdienperiode PV-systemen van De Stroomplantage
Door veel aandacht en kennis van een optimaal systeemontwerp dat nauw aansluit op de verbruikspatronen van onze klanten, kunnen wij ook voor zakelijke gebruikers terugverdientijden van minder dan 15 jaar realiseren zonder subsidie.

Onder andere door de volgende uitgangspunten te hanteren.
- Beschikbaar dakoppervlakte vanaf 80 vierkante meter, bijvoorbeeld 8 x 10 of 5 x 14 meter
- Schuin dak richting het zuiden en een hellingshoek tussen de 20 en 45 graden
- Jaarverbruik tot 50.000 kWh

Waarom vanaf 80 vierkante meter?
Voor een optimale configuratie van de panelen ten opzichte van 3-fasige omvormers. Op 80 vierkante meter kan ongeveer 11,5 kWp aan panelen geplaatst worden. Voor de subsidiegrens van 15 kWp geldt een oppervlakte van minimaal 120 vierkante meter.

Waarom een jaarverbruik tot 50.000 kWh?
Het economische voordeel is het hoogst, als u veel voor energie betaald. Vanaf 50.000 kWh betaalt u slechts € 0,0108 per kWh energiebelasting bovenop uw stroomprijs. Inclusief BTW een bedrag van ongeveer € 0,115 per kWh.

Van 10.000 tot 50.000 kWh betaalt u € 0,0406 per kWh energiebelasting bovenop de stroomprijs. Inclusief BTW is het bedrag per kWh ongeveer € 0,15 kWh. In het meest ideale geval valt uw energieverbruik terug tot minder dan 10.000 kWh per jaar. Voor deze categorie betaalt u € 0,1114 per kWh energiebelasting en komt uw totale besparing op € 0,23 per kWh.

Let op, als het systeem jaarlijks meer teruglevert dan u verbruikt moet uw energieleverancier daarvoor een marktconforme prijs betalen inclusief BTW. Deze bedraagt bij Greenchoice circa 9 cent.

Welke bedrijven profiteren?
In principe kunnen alle bedrijven profiteren. Als stelregel geldt dat er een correcte berekening wordt gemaakt die rekening houdt met het verbruikspatroon van de locatie over het gehele jaar en het systeem zodanig wordt ontworpen dat het aantal teruggeleverde en niet verbruikte kWh's tot het minimum wordt beperkt. De Stroomplantage heeft daartoe in eigen huis ontwikkelde specifieke ontwerpsoftware die in een oogopslag helder maakt hoeveel u met zonne-energie kunt besparen op uw energierekening.

Particulieren kunnen altijd!
Doordat de stroomprijs van particulieren ruim boven de 20 cent ligt, kunnen PV systemen al bijna in iedere situatie zonder subsidie uit. De terugverdientijd is dan wel nog iets langer dan 10 jaar, maar dat wordt zeker goedgemaakt door de waardevermeerdering aan de woning en de lange looptijd van zeker 30 jaar.

2011 wordt een zonvol jaar
De interesse in zonne-energie in Nederland neemt zichtbaar toe. Zonne-energie is betrouwbaar, efficiënt en bovenal duurzaam. Natuurlijk op het vlak van de emissieloze energieopwekking, maar ook op het vlak van de productie van de materialen en de lange levensduur. Mits er gelet wordt op de juiste kwaliteit.

Zo zijn lang niet alle fabrikanten wereldwijd nog aangesloten bij PV Cycle, een recycleprogramma dat ervoor zorgt dat aan het einde van de levensduur de zonnepanelen weer grotendeels hergebruikt kunnen worden. Er gloort licht aan de horizon. Laten we er in 2011 met elkaar voor zorgen dat we zo veel mogelijk van dat licht omzetten naar duurzame elektriciteit!

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c41 c225
Pleidooi voor andere manier van bouwen

Pleidooi voor andere manier van bouwen

Een andere manier van bouwen is cruciaal in het streven een klimaatpositieve leefomgeving en een leefbare wereld. De grootste uitdaging is de keuze voor bouwmaterialen ...

Lees verder

c21 c40 c120 c185 c225
Duurzaam Gebouwd Op Locatie: Circulair Renoveren

Duurzaam Gebouwd Op Locatie: Circulair Renoveren

Op donderdag 16 mei laten Heijmans en Rijksvastgoedbedrijf je de waarde zien van circulair renoveren, aan de hand van praktijkvoorbeelden en innovaties. Je ontdekt ...

Lees verder

c21 c41 c225 c237 c265
Sturen op Paris Proof en Quick Carbon Indicator met GPR Materiaal

Sturen op Paris Proof en Quick Carbon Indicator ...

Om binnen de 1,5 graad opwarming van de Aarde te blijven, moeten we sturen op onze korte termijn emissies: de bouwsector moet in 2030 55% minder CO2-uitstoten ten ...

Lees verder

c21 c40 c148 c225 c243
Duurzaamheid gaat verder dan de energieprestatie

Duurzaamheid gaat verder dan de energieprestatie

Tijdens bouwprojecten ligt de focus nu vooral op het toepassen van een energiezuinig systeem. Liever ziet René Cas van R-Vent dat er naast die energieprestatie ...

Lees verder

c21 c225 c243
<span class='TextRun SCXW226760378 BCX0' lang='NL-NL' xml:lang='NL-NL' data-contrast='auto'>Slimme oplossingen voor congestiearm bouwen</span>

Slimme oplossingen voor congestiearm bouwen

Itho Daalderop liet op de VSK 2024 onder andere slimme oplossingen zien voor congestiearm bouwen. Het bedrijf presenteerde producten die bijdragen aan het verminderen ...

Lees verder

c21 c185 c225
Gebruikte gevelstenen dragen bij aan een betere MPG-score

Gebruikte gevelstenen dragen bij aan een betere ...

In zijn zoektocht naar het hergebruik van bouwmaterialen ontdekte Bob Floris de mogelijkheden van gebruikte gevelstenen. Deze behouden niet alleen kwaliteit maar ...

Lees verder

c21 c140 c225 c260
Hoogwaardige spouwmuurisolatie versnelt transities

Hoogwaardige spouwmuurisolatie versnelt transities

Kan hoogwaardige spouwmuurisolatie een bijdrage leveren aan de circulaire transitie en de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad versnel invullen? “Ga ...

Lees verder

c21 c168 c225
Zo maak je utiliteitsgebouwen slimmer

Zo maak je utiliteitsgebouwen slimmer

In het webinar ‘Slimme gebouwen met de realiteit van nu’ krijg je inzicht in mogelijkheden op het gebied van smart buildings. Zo leggen experts aan ...

Lees verder

c21 c160 c225
De mens wil zich met de natuur omringen

De mens wil zich met de natuur omringen

Het belang en de impact van gezonde gebouwen op je medewerkers kwam naar voren tijdens Duurzaam Gebouwd Op Locatie: Gezonde Gebouwen. Diverse experts betraden het ...

Lees verder

c21 c185 c225 c265
Samen tegen materiaalobesitas

Samen tegen materiaalobesitas

“Stop met massief bouwen, tenzij het echt niet anders kan.” Die oproep doet Herre Elsenga, algemeen directeur van VBI, aan opdrachtgevers, architecten, ...

Lees verder

c21 c225
Rondetafelgesprek: zo creëer je vastgoed- en eindgebruikerswaarde

Rondetafelgesprek: zo creëer je vastgoed- ...

Bij verduurzaming spelen veel verschillende uitdagingen. Je gebouw slim, gezond én wendbaar maken, vergt veel maar levert ook wat op. Maar hoe combineer je ...

Lees verder

c21 c40 c225 c243
TOjuli: wijziging spelregels risico op oververhitting

TOjuli: wijziging spelregels risico op oververhitting

Tot nu toe was het hebben van actieve koeling in een nieuwbouwwoning voldoende om vrijstelling te krijgen voor de TOjuli-eis aan oververhitting. Hier komt vanaf ...

Lees verder

Reacties

"met zo weinig mogelijk (belasting)geld zoveel mogelijk groene energie bijgebouwd" als Stroomplantage lef heeft, betekent dit dat alle subsidie naar wind gaat, dat een veelvoud oplevert voor hetzelfde subsidiegeld als zon-pv. Hoe meer je gebruikt hoe meer subsidie je bekomt, immers: "Let op, als het systeem jaarlijks meer teruglevert dan u verbruikt moet uw energieleverancier daarvoor een marktconforme prijs betalen inclusief BTW" Is dat niet een pervers systeem?

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up