Bekentenis

Bekentenis

Bas Hasselaar is projectmanager bij SBRCURnet en bouwt de komende maanden een Active House in Den Haag.

Laat ik beginnen met een bekentenis: ooit begon ik bouwkunde te studeren met de ambitie om architect te worden. Ik kwam er echter al vrij snel achter dat mijn kwaliteit niet lag bij het maken van een interessant ontwerp, maar bij het maken van een goed gebouw.

Dat laatste zal ik even toelichten. Ik ontwerp vanuit een ingenieursbenadering. Prestaties zijn voor mij het uitgangspunt en het gebouw moet zich daaraan aanpassen. Form follows function. Op zich prima, maar ik mis daarbij het creatieve je-ne-sais-quoi, waardoor mijn ontwerpen allemaal vrij saai zijn. Ik zou daarom nooit een goede architect zijn geworden.

Duurzaam bouwen

Ik heb wel een duidelijke mening over wat een goed gebouw is. Duurzaam bouwen is mij met de paplepel ingegoten. Vanaf mijn 1e jaar op de universiteit, nu 17 jaar geleden, ben ik mij meer en meer gaan verdiepen in de verschillende facetten van duurzaam materiaalgebruik, watergebruik, energiegebruik, bouwfysica en installaties en de effecten op comfort en binnenmilieu.

Active House

Waarom vertel ik u dit? Ik ga (samen met mijn vrouw en twee kleine kindjes) een huis bouwen. Een Active House, als een van de eersten in Nederland. Met bovenstaande introductie wil ik een achtergrond schetsen over mezelf zodat u als lezer een beetje een beeld kan vormen over wat voor persoon ik ben en waarom ik de beslissingen neem zoals ik ze genomen heb. Dit blog is de eerste in een serie, waarin ik verhaal doe van het proces dat begint met de ideevorming en (hopelijk) eindigt in een van de meest duurzame, comfortabele, gezonde en energie-efficiënte woningen van Nederland. U kunt mij in ieder geval niet betichten van gebrek aan ambitie!

Hoe het begon

Ik vermoed dat iedereen die bouwkunde heeft gestudeerd, diep in zich een sluimerend verlangen heeft om ooit eens zijn eigen huis te ontwerpen en te bouwen. Ik in ieder geval wel. Al bijna 15 jaar steekt het zo nu en dan eens zijn kop op: dan schets ik wat en vergeet ik het weer. Vormen en afmetingen veranderen door de jaren heen. Naarmate mijn kennis over duurzaam bouwen en binnenmilieu groeit, schuiven ook mijn ideeën. En toen – in 2011 – liep ik bij toeval tegen plannen van de gemeente Den Haag aan om de meest duurzame wijk van Nederland te realiseren. In de Erasmushove worden 25 vrije kavels uitgegeven zonder welstandseis, maar met de verplichting om met een EPC van 0 (of equivalent aan duurzame maatregelen) te bouwen. Voorzichtig begonnen mijn plannen wat meer vorm te krijgen. Stel je voor…

Crisis

Het liep echter niet storm met de kavels. We zaten natuurlijk midden in de crisis en kennelijk was de eis van EPC=0 voor veel potentiële bouwers een voorwaarde waarop ze niet zaten te wachten. Ik had geen zin om jaren lang tussen lege, verwaarloosde kavels te moeten wonen, dus ook ik keek de kat uit de boom.

Elf maanden gingen voorbij zonder dat er veel gebeurde, behalve dat ik bleef schetsen. Toen gaf de gemeente Den Haag opnieuw een serie zelfbouwkavels uit en werd met veel publiciteit bekend gemaakt waar vrije kavels beschikbaar waren. Ineens ging het hard! Ik werd gedwongen een besluit te nemen: blijf ik dromen of ga ik het grote avontuur tegemoet?

En nu?

De uitkomst zal geen verrassing zijn, aangezien u nu deze blog leest: ik nam een optie op een kavel. Ineens werd het menens. Kan ik de daad bij het woord voegen en mijn ideeën waarmaken over hoe een goede woning functioneert en leeft?

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c137 c225
Parametrisch ontwerpen van een Active House

Parametrisch ontwerpen van een Active House

02-09-2020 om 10:01 uur
timer 2 min

Een parametrisch ontwerp van de schil van een Active House kan de aannames van een bouwfysisch adviseur snel checken. ...

Lees verder »

c21 c134 c137 c225 c243
Zomerse zoektocht naar duurzamere gebouwde omgeving

Zomerse zoektocht naar duurzamere gebouwde omgeving

03-05-2019 om 11:00 uur
timer 1 min

Gezocht voor pitches tijdens bbq: producten die bijdragen aan een duurzamere energieleverende gebouwde omgeving.

Lees verder »

c21 c137 c225 c236 c245
Verregaande digitalisering maakt woning betaalbaar of zelfs gratis

Verregaande digitalisering maakt woning betaalbaar ...

09-04-2019 om 17:09 uur
timer 3 min

Een huurhuis volgehangen met elektronica kan dankzij allerlei extra diensten veel opleveren. Laat jij Big Brother ...

Lees verder »

c137 c160 c225
'Biobased bouwen wordt mainstream'

'Biobased bouwen wordt mainstream'

24-05-2016 om 11:00 uur

Consumenten worden steeds kritischer. Ze gaan niet alleen bewuster om met voeding. Een groeiend aantal mensen kijkt ...

Lees verder »

c137 c225
Kennispaper belicht integraal ontwerpen

Kennispaper belicht integraal ontwerpen

10-05-2016 om 13:00 uur

De gratis kennispaper ‘Integraal ontwerpen met Active House’ vat de belangrijkste bevindingen uit ...

Lees verder »

c54 c137
ZEN voor jezelf

ZEN voor jezelf

28-04-2016 om 15:30 uur

Harm Valk: Misschien wel de mooiste en moeilijkste uitdaging voor een bouwprofessional: je eigen huis bouwen. Wij kregen die ...

Lees verder »

c137 c225
Het ontwerp voor mijn Active House is klaar

Het ontwerp voor mijn Active House is klaar

18-04-2016 om 13:00 uur

De afgelopen weken is er veel denk- en tekenwerk verricht. Alle kennis die ik heb over duurzaam bouwen, gezond ...

Lees verder »

c137 c225
Lancering van Active House ontwerprichtlijnen nadert

Lancering van Active House ontwerprichtlijnen ...

10-03-2016 om 08:00 uur

Dit voorjaar verschijnt de ‘Active House Ontwerprichtlijnen’, een praktische handleiding om de Active ...

Lees verder »

c137 c225
Keuzestress

Keuzestress

09-03-2016 om 13:00 uur

Keuzestress. Volgens de Amerikaanse psycholoog Barry Schwartz wordt deze vorm van stress veroorzaakt ...

Lees verder »

c137 c225
Houd hier rekening mee

Houd hier rekening mee

15-09-2015 om 15:30 uur

Ik kom in een heel fijn huis te wonen. Een huis waar veel aandacht is gegeven aan het binnen- en buitenklimaat, ...

Lees verder »

c137 c225
Struisvogels

Struisvogels

16-07-2015 om 13:00 uur

Recent ben ik, samen met een aantal andere partijen, waaronder constructeur en installateur, gevraagd mee te denken ...

Lees verder »

c137 c225
Opgelost

Opgelost

02-07-2015 om 13:00 uur

Als je denkt dat je de oplossing hebt, is dat dan wel de oplossing?

Lees verder »

Reacties

Beste Bas, Dat gaat jou lukken, zeker met de expertise en de ervaringen van procesdeskundigen, asset beheer en de juiste configuratie en monitoring! Wij gaan je er graag bij helpen om een duurzaam droomhuis te realiseren.

Spannend Bas, succes met je project. Mocht je advies nodig hebben inzake een duurzaam interieur kan ik je daar mee helpen. Ik heb o.a. Concept House van de TU Delft volledig ingericht met duurzame producten. Tot snel, Monique Vos

Beste Bas, rond 2000 bouwde ik m'n eigen huis ergens in Zld. Dat was ongeveer het beste idee wat ik ooit gehad heb. Ik hield op met werken en bouwde fulltime. Ik ben opnieuw plannen aan het ontwikkelen om een huis te bouwen, deze keer off-the-grid. Ik heb verstand van elektra en ik weet waar je kan besparen op materiaalkosten. Ik woon in Den Haag.Ik zal je blog met interesse volgen. Veel succes.

Beste Bas, Hoewel ik geen Bouwkunde heb gestudeerd, droom ik ook regelmatig van het zelf bouwen van een echt duurzaam huis. Spannend dat je het echt gaat doen! Ik merk dat passief huis veel aandacht krijgt, maar active house concepten vreemd genoeg veel minder in de belangstelling staan. Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen. In ieder geval veel succes!!

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up