Adiabatische koeling voor optimaal werkklimaat

timer5 min
Adiabatische koeling voor optimaal werkklimaat

Het produceren van kunststof met draai- en freesmachines levert ook in een nieuw fabriekspand een hoop warmte op. Zo wordt het binnenklimaat behoorlijk aangetast. Vandaar dat Microtherm Kunststofbewerking op zoek ging naar een adequate manier van ventileren en koelen.

Microtherm Kunststofbewerking is een Nederlands bedrijf dat zich specialiseert in het draaien en frezen van kunststoffen. Al meer dan veertig jaar streeft het bedrijf uit Oudkarspel naar het bieden van producten van een hoogstaande, constante kwaliteit met een snelle levertijd en concurrerende prijs.

Toen Microtherm halverwege 2019 naar een nieuwe locatie verhuisde, wist ceo en eigenaar Rik Swikker dat er een goede combinatie van koeling en ventilatie in het pand moest komen. Zo zou het warmteprobleem in de fabriek kunnen worden voorkomen, waar zij in het oude pand mee te kampen hadden.

Minder ziekteverzuim

Na een lange zoektocht naar de juiste oplossing kwam Swikker bij de tweetraps adiabatische koeling van Oxycom uit. In de zomer van 2019 werden twee IntrCooll Plus-systemen geïnstalleerd, die per stuk 14.000 m3/h verse gekoelde lucht leveren.
Sindsdien werken de medewerkers van Microtherm in een optimaal binnenklimaat, voelen ze zich gezonder en is er minder ziekteverzuim. Daarnaast garandeert de constante binnentemperatuur de gewenste exacte maatvoering van de werkstukken.

“Toen we vorig jaar naar een ander pand verhuisden”, begint Swikker, “wist ik dat het noodzakelijk was om een goed ventilatiesysteem te installeren. Net als ons vorige pand, heeft het nieuwe pand een plat dak en dat wordt in de zomer echt gigantisch heet. Daarnaast produceren de draai- en freesmachines in onze fabriek een hoop warmte, waardoor het binnen muf en warm wordt.”

Adiabatische koeling voor optimaal werkklimaat

Rik Swikker (Microtherm) wilde op een gezonde en ook duurzame manier het pand gaan verfrissen.

“Door de warmte ging de productiviteit van de medewerkers merkbaar achteruit. Bovendien moesten de machines door de fluctuerende temperaturen in de fabriek steeds gecompenseerd worden. Zo kon de gewenste exacte maatvoering van de werkstukken worden gewaarborgd. De verhuizing naar het nieuwe pand bood de perfecte uitkomst om het helemaal anders te doen. Ik wilde een gezond klimaat creëren voor mijn werknemers en optimale kwaliteit kunnen blijven leveren aan onze klanten.”

Adiabatische koeling

Swikker wilde op een gezonde en ook duurzame manier het pand gaan verfrissen. Traditionele airconditioning waarbij vaak beperkt geventileerd wordt, was geen optie omdat dan het energieverbruik uit de hand loopt. Een maximaal ventilatieratio dat zorgt voor een gezonde werkomgeving was een vereiste. Samen met de architect ging Swikker dan ook op zoek naar een alternatieve oplossing.

Als eerste werd er gekeken naar ventilatie door middel van grote ventilatoren in de buitenwand. Dit bleek echter geen goede optie. Swikker: “Om het werkbaar te maken, moesten er enorme ventilatieroosters in het pand worden geplaatst. Ideaal voor in de zomer, maar in de winter zou dit voor een ijzige tocht in de fabriek zorgen.”

Hierop adviseerde de architect om te kijken of adiabatisch koeling een geschikte en werkbare oplossing kon zijn. Swikker: “Ik heb twee dagen rondgebeld en ben met verschillende leveranciers in gesprek geweest om uit te zoeken wie mij de beste adiabatische koeling kon bieden. Met de juiste temperatuur, tussen de 20 en 22 graden Celsius, en ventilatie. En met zo min mogelijk vochtinbreng. Telkens kwam ik van een koude kermis thuis. Totdat iemand mij vertelde contact op te nemen met Oxycom. Want als Oxycom niet kon leveren wat ik wilde, bestond het gewoonweg niet.”

Gezonder

Zodoende kwam Swikker in contact met Kor Foekens van Oxycom. Swikker: “Kor heeft adequaat antwoord kunnen geven op al mijn initiële bezwaren tegen adiabatische koeling. Daarnaast was hij de eerste die me na een slimme berekening precies wist te vertellen hoeveel koelcapaciteit er nodig was om de fabriek van een constante en optimale temperatuur te voorzien. Zo raakte ik overtuigd dat Oxycoms nieuwe tweetraps adiabatische koeling inderdaad de juiste oplossing voor Microtherm was.”

In twee maanden tijd werd er met Oxycom een project gerealiseerd, waarbij twee IntrCooll-installaties op het dak van Microtherm werden geplaatst. Nu het pand met 100 procent verse lucht wordt geventileerd, voelen de werknemers zich gezonder en is er minder ziekteverzuim.

Ventilatie voor optimaal werkklimaat

Rik Swikker: “We kunnen nu makkelijker een constante kwaliteit aan onze klanten bieden.”

“Een van de jongens”, vervolgt Swikker, “zei laatst tegen mij dat hij voorheen standaard drie keer per jaar keelontsteking had door het oude aircosysteem. Nu heeft hij nergens meer last van. Dit kan alles te maken hebben met dat er nu optimaal geventileerd wordt. En dan nog een ding: in de oude fabriek hing er altijd een geur van gefreesd kunststof. Daar ruik je nu helemaal niets meer van. Zo fris is het in de fabriek!”

Goed contact

De IntrCooll-systemen zorgen ervoor dat het in de fabriek constant 20 graden Celsius is. Door de constante temperatuur hoeven de machines niet steeds gecompenseerd te worden. “En zo kunnen wij weer makkelijker kwaliteit bieden aan onze klanten”, aldus Swikker. “Wij zijn dus zeer tevreden, niet alleen over het resultaat, maar ook over de samenwerking met Oxycom. Zo hebben we altijd goed contact met de monteur.”

“We hebben in het begin wat problemen gehad met een lekkage. Als de regen vanuit een bepaalde hoek kwam, waaide dat de installatie in. En omdat de ventilator bij ons in de fabrieksruimte hangt, was er in eerste instantie wat geluidsoverlast. De monteur van Oxycom heeft dit echter adequaat kunnen verhelpen. Als er iets is, hoeven we maar te roepen en staan ze bij Oxycom voor ons klaar. Zulke bereidheid om te helpen zijn we tegenwoordig niet meer gewend, maar bij Oxycom werkt dat nog zo”, besluit Swikker.

Lees ook onze whitepaper over adiabatische koeling.
Bron en foto's: Oxycom

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c160 c225 c245 c263
WELL Masterclass voor gezonde impulsen

WELL Masterclass voor gezonde impulsen

26 mrt om 15:01 uur
timer 2 min

CFP Green Building organiseert binnenkort samen met het Blue Building Institute de WELL Masterclass. Verdient ...

Lees verder »

c21 c143 c162 c245 c263
Nationaal Gezonde Scholen Congres
nov10

Nationaal Gezonde Scholen Congres

“Niets doen is geen optie.” Met die woorden omschrijft Marco van Zandwijk van Ruimte-OK de huidige ...

Lees verder »

c21 c225 c245 c263
Gratis whitepaper: Schakel om naar een gezond en comfortabel binnenklimaat

Gratis whitepaper: Schakel om naar een gezond ...

11 feb om 17:30 uur

Energieneutrale nieuwbouw wordt de standaard, met BENG-eisen die vanaf nu het peloton een duwtje in de rug geven. ...

Lees verder »

c223 c263
Whitepaper: Schakel om naar een gezond en comfortabel binnenklimaat

Whitepaper: Schakel om naar een gezond en comfortabel ...

Energieneutrale nieuwbouw wordt de standaard, met BENG-eisen die vanaf nu het peloton een duwtje in de rug ...
c21 c160 c225 c263
Trends klimaatbranche voor 2021

Trends klimaatbranche voor 2021

9 feb om 10:01 uur
timer 4 min

2020 zullen velen niet gauw vergeten. Wat waren de opvallendste momenten in de klimaatbranche en wat kunnen we ...

Lees verder »

c21 c160 c184 c225 c263
Eeuwenoud provinciehuis Groningen van het gas af

Eeuwenoud provinciehuis Groningen van het gas ...

2 feb om 09:01 uur
timer 6 min

Groningen draaide afgelopen zomer definitief de gaskraan dicht. Althans, de toevoer van aardgas naar het provinciehuis. ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c245 c263
Wat je op kantoor doet, maakt veel uit voor besmettingsrisico

Wat je op kantoor doet, maakt veel uit voor ...

28 jan om 10:01 uur
timer 4 min

Als voor jouw bedrijf al back to the office geldt, dan heb je kennisgemaakt met aangescherpte schoonmaak, looproutes, ...

Lees verder »

c21 c225 c245 c263
Label Binnenklimaat: ‘Ik wil een A-klasse gezond gebouw’

Label Binnenklimaat: ‘Ik wil een A-klasse ...

22 jan om 10:01 uur
timer 5 min

Met 30.000 downloads mogen we het rapport Programma van Eisen Gezonde Kantoren als een succes bestempelen. Samenwerkingspartners ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c263
Uitbreiding datacenter in Eindhoven met slimme koeling

Uitbreiding datacenter in Eindhoven met slimme ...

30-11-2020 om 10:01 uur
timer 4 min

Bij de uitbreiding van het datacenter van Interconnect was het niet alleen de vraag welke koeling er moest komen, ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c243 c263
Bedrijfshallen: nieuwe kansen voor verduurzaming

Bedrijfshallen: nieuwe kansen voor verduurzaming

23-11-2020 om 16:01 uur
timer 1 min

In Nederland staan meer dan 80.000 bedrijfshallen. Als het om verduurzaming gaat, krijgen die ten onrechte maar ...

Lees verder »

c21 c143 c160 c225 c263
Ontwikkelingen in de scholenbouw

Ontwikkelingen in de scholenbouw

06-11-2020 om 09:01 uur
timer 3 min

"Door covid-19 zet de overheid grootschalig in op betere ventilatie in scholen. Daarvoor stond de verduurzaming ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c263
Klimaatgroep Holland nieuwe partner Duurzaam Gebouwd

Klimaatgroep Holland nieuwe partner Duurzaam ...

03-11-2020 om 09:21 uur
timer 3 min

Klimaatgroep Holland streeft naar een comfortabel, gezond en energiezuinig binnenklimaat voor iedereen. Wij verwelkomen ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up