Doekzonwering viert vijftiende verjaardag met steeds meer duurzaamheid

timer4 min
Doekzonwering viert vijftiende verjaardag met steeds meer duurzaamheid

De viering van de vijftiende verjaardag van Fixscreen doekzonwering is meteen een goede gelegenheid om te vragen: hoe staat het met de duurzame ambities?

In 2005 bracht Renson Fixscreen windvaste doekzonwering op de markt. Ook na vijftien jaar heeft het product nog vele jaren voor de boeg, aldus woordvoerder Roel Berlaen. “Voortbouwend op de unieke eigenschappen van weleer, maar up-to-date met de noden van vandaag én de toekomst. Zo lanceerden wij recent Fixscreen Minimal, een volgende stap in de rijke Fixscreen-geschiedenis.”

Bij de lancering in 2005 onderscheidde Fixscreen zich in de eerste plaats op het vlak van windbestendigheid. Berlaen: “Als eerste doekzonwering in zijn soort, waarbij het doek bij het neerlaten vast ritst in twee zijgeleiders, nam de windvastheid in iedere positie in één klap een hoge vlucht. Het was ook mooi meegenomen dat sindsdien insecten geen schijn van kans krijgen om binnen te dringen, wanneer de ramen ’s nachts openblijven.”

“Dat de screens de meest efficiënte manier tegen oververhitting binnenshuis zijn, was toen al logisch. Nu komt daarbij duidelijk ook de duurzaamheid bovendrijven. Je draagt immers met airco verder bij aan de klimaatopwarming, terwijl buitendoekzonwering op een natuurlijke manier voor een aangenaam binnenklimaat zorgt. Je houdt namelijk de zon tegen waar het hoort: nog voor die het glas kan bereiken en het binnen te warm kan laten worden.”Doekzonwering viert vijftiende verjaardag met steeds meer duurzaamheid

In dit kader mag natuurlijk niet onvermeld blijven dat tegelijk met de BENG-eisen ook de zomerse opwarming binnenshuis een issue gaat worden. Daarover schreef Duurzaam Gebouwd al eerder: "De grenswaarde is maximaal 1,0. Overstijg je deze waarde, dan kun je aan de hand van een dynamisch simulatieprogramma alsnog aantonen dat het risico op oververhitting acceptabel blijft. De grenswaarde voor de Gewogen Temperatuuroverschrijding (GTO), conform vastgestelde uitgangspunten voor de berekening, wordt gesteld op 450 uur. De eis geldt alleen als er geen actieve koelvoorziening is, zoals een warmtepomp die ook kan koelen of een airco." De invoering op 1 juli 2020 is onlangs overigens uitgesteld naar 1 januari 2021.

Koeling

“Men focust bij nieuwbouw en verbouw", vervolgt Berlaen, “altijd eerst op isolatie en luchtdicht bouwen om energiezuinig te kunnen wonen, maar dat brengt ook met zich mee dat de warmte die binnenkomt ook niet meer naar buiten kan. Vandaar dat oververhitting binnenshuis een steeds vaker voorkomend probleem wordt en we ons tegenwoordig bijna meer moeten afvragen hoe we energiezuinig kunnen koelen dan verwarmen.”

“Ideaal is om deze zonwering te combineren met onze nachtkoeling: grote inbraak- en insectenwerende raamroosters, waarmee je op een volkomen natuurlijke en duurzame manier de binnentemperatuur op warme dagen tot 10°C kan laten dalen. En dan heb ik het enkel over het effect van zonwering. Met koelere nachtlucht erbij kan dat zelfs gaan tot 15° winst binnenshuis. En dat dus zonder extra energieverbruik.”

De hoge windvastheid van Fixscreen (tot 130 km/u) maakt verder dat deze ook een veel langere levensduur hebben, om nog een duurzaam voordeel te noemen. Ook bij de grotere raampartijen van tegenwoordig, tot wel 22 m², is Fixscreen zonder zorgen bruikbaar en effectief. Dat bleek wel bij een luxe villa in Vlaanderen (foto boven), waar de eigenaren na een paar jaar de hitte in huis beloten te bestrijden met Fixscreen.

Het bleek de juiste ingreep om het op warme dagen binnenshuis toch aangenaam fris te houden. “Vooral op de bovenverdieping werd het al gauw te warm zodra de zon opkwam. Ik heb er een kamer uitgerust als ruimte voor de sportlessen die ik geef en daar was het met het grote raam sowieso al moeilijk om de zon te weren”, doet de vrouw des huizes haar verhaal. “Zelfs de lage ochtendzon maakte deze ruimte in een mum van tijd te warm om op een aangename manier te kunnen sporten en daar schrok ik toch wel van.”Doekzonwering viert vijftiende verjaardag met steeds meer duurzaamheid

“Deze eigenaren”, vertelt installateur Luc Boonen, “waren zich bij de keuze voor zonwering heel bewust van het esthetische aspect van hun woning. Daarom gingen ze op zoek naar een oplossing die de aanblik van hun gevel in ere kon houden. En dat bleek de nieuwe generatie windvaste doekzonwering (Fixscreen Minimal) met slankere zijgeleiders en subtielere doekkasten voor grote ramen als deze.”

“Nu blijft het zelfs op hete zomerdagen aangenaam in huis”, vervolgt de eigenaresse. “Afgelopen zomer noteerde ik op een bepaald moment 26 graden binnen bij een buitentemperatuur van 33 graden. Mijn klanten die komen sporten zijn alvast heel aangenaam verrast. Om dan nog maar te zwijgen van het grote voordeel dat je dankzij de transparantie steeds het zicht naar buiten blijft behouden.”

Materiaalgebruik

Wat betreft het gebruik van materialen en het terugdringen van het gebruik van grondstoffen is Fixscreen goed met zijn tijd meegegaan. Berlaen: “Het terugdringen van materiaalgebruik is één van de focuspunten van onze R&D-afdeling. Aluminium is sowieso een heel interessante grondstof op het vlak van duurzaamheid. Niet alleen omwille van z’n lange levensduur, maar ook omwille van de grote graad van recyclebaarheid. Vandaar ook dat onze producten beschikken over het AluEco-certificaat beschikken, een waarborg voor een hoogwaardig en duurzaam gebruik in een marktconforme reclyceketen.”

Het design draagt nog eens bij aan deze ontwikkeling, waarbij ook de afwerking en het inbouwen worden meegenomen en -gewogen. Berlaen: “Tegenwoordig kan doekzonwering onzichtbaar in elke gevel ter wereld ingebouwd worden, ongeacht de bouwwijze. Met de komst Fixscreen Minimal namen we een volgende grote stap. We zijn op zoek gegaan naar de limieten op het vlak van minimalistisch design. Ook voor vliesgevels en na-installatie op bestaande minimal windows is er daarmee voortaan een uiterst geschikte duurzame en hoogkwalitatieve oplossing”, besluit Berlaen.

Ondertussen gebeuren in de villa, gelegen tussen Mechelen en Leuven, opmerkelijke zaken. Op de bovenverdieping werd het tot dusver nog niet te warm. De eigenaresse: “Integendeel: in de lente moet ik de screens bij momenten zelfs omhoog doen, omdat het er te fris werd en ik de zon net wel binnen wilde hebben om mee te helpen het huis opwarmen. Dat is het voordeel van deze screens. Je bedient ze perfect naar eigen wens.”

Doekzonwering viert vijftiende verjaardag met steeds meer duurzaamheid

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c160 c225 c245 c263
WELL Masterclass voor gezonde impulsen

WELL Masterclass voor gezonde impulsen

26 mrt om 15:01 uur
timer 2 min

CFP Green Building organiseert binnenkort samen met het Blue Building Institute de WELL Masterclass. Verdient ...

Lees verder »

c223 c263
Whitepaper: Schakel om naar een gezond en comfortabel binnenklimaat

Whitepaper: Schakel om naar een gezond en comfortabel ...

Energieneutrale nieuwbouw wordt de standaard, met BENG-eisen die vanaf nu het peloton een duwtje in de rug ...
c21 c143 c162 c245 c263
Nationaal Gezonde Scholen Congres
nov10

Nationaal Gezonde Scholen Congres

“Niets doen is geen optie.” Met die woorden omschrijft Marco van Zandwijk van Ruimte-OK de huidige ...

Lees verder »

c21 c225 c245 c263
Gratis whitepaper: Schakel om naar een gezond en comfortabel binnenklimaat

Gratis whitepaper: Schakel om naar een gezond ...

11 feb om 17:30 uur

Energieneutrale nieuwbouw wordt de standaard, met BENG-eisen die vanaf nu het peloton een duwtje in de rug geven. ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c263
Trends klimaatbranche voor 2021

Trends klimaatbranche voor 2021

9 feb om 10:01 uur
timer 4 min

2020 zullen velen niet gauw vergeten. Wat waren de opvallendste momenten in de klimaatbranche en wat kunnen we ...

Lees verder »

c21 c160 c184 c225 c263
Eeuwenoud provinciehuis Groningen van het gas af

Eeuwenoud provinciehuis Groningen van het gas ...

2 feb om 09:01 uur
timer 6 min

Groningen draaide afgelopen zomer definitief de gaskraan dicht. Althans, de toevoer van aardgas naar het provinciehuis. ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c245 c263
Wat je op kantoor doet, maakt veel uit voor besmettingsrisico

Wat je op kantoor doet, maakt veel uit voor ...

28 jan om 10:01 uur
timer 4 min

Als voor jouw bedrijf al back to the office geldt, dan heb je kennisgemaakt met aangescherpte schoonmaak, looproutes, ...

Lees verder »

c21 c225 c245 c263
Label Binnenklimaat: ‘Ik wil een A-klasse gezond gebouw’

Label Binnenklimaat: ‘Ik wil een A-klasse ...

22 jan om 10:01 uur
timer 5 min

Met 30.000 downloads mogen we het rapport Programma van Eisen Gezonde Kantoren als een succes bestempelen. Samenwerkingspartners ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c263
Uitbreiding datacenter in Eindhoven met slimme koeling

Uitbreiding datacenter in Eindhoven met slimme ...

30-11-2020 om 10:01 uur
timer 4 min

Bij de uitbreiding van het datacenter van Interconnect was het niet alleen de vraag welke koeling er moest komen, ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c243 c263
Bedrijfshallen: nieuwe kansen voor verduurzaming

Bedrijfshallen: nieuwe kansen voor verduurzaming

23-11-2020 om 16:01 uur
timer 1 min

In Nederland staan meer dan 80.000 bedrijfshallen. Als het om verduurzaming gaat, krijgen die ten onrechte maar ...

Lees verder »

c21 c143 c160 c225 c263
Ontwikkelingen in de scholenbouw

Ontwikkelingen in de scholenbouw

06-11-2020 om 09:01 uur
timer 3 min

"Door covid-19 zet de overheid grootschalig in op betere ventilatie in scholen. Daarvoor stond de verduurzaming ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c263
Klimaatgroep Holland nieuwe partner Duurzaam Gebouwd

Klimaatgroep Holland nieuwe partner Duurzaam ...

03-11-2020 om 09:21 uur
timer 3 min

Klimaatgroep Holland streeft naar een comfortabel, gezond en energiezuinig binnenklimaat voor iedereen. Wij verwelkomen ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up