“In de toekomst gaat het om energie en niet om geld”

timer5 min
“In de toekomst gaat het om energie en niet om geld”

Met verbluffende details en heldere conclusies werpt Arash Aazami in zijn inspirerende keynote op de Datadag Gebouwde Omgeving een nieuw licht op de opgave waarvoor jij je hebt gesteld. “Uiteindelijk gaat het om energie en niet om geld.”

Op de Datadag Gebouwde Omgeving op 20 mei, de derde in een serie van drie, geeft Arash Aazami met een keynote het startschot voor de inspiratiesessies en discussie. Als energie-expert zal Aazami, ook ondernemer en spreker, je met data overtuigen van nieuwe inzichten en daardoor je leerervaring op de Datadagen van een extra dimensie voorzien.

De centrale boodschap van Aazami is steeds: energie vormt het fundament onder alle waardecreatie. En niet geld. Aazami: “Alle waarde die we creëren is terug te voeren op een energiestroom en op een verandering van de vorm van energie in een andere vorm van energie. Als je zo de economie helemaal afpelt, kom je uit op een energie-economie.”

“Zo gebruiken wij elektriciteit om computers te laten draaien, waarmee we waarde creëren. Of we gebruiken verschillende gassen, en inmiddels ook elektriciteit, om ons in auto’s voort te bewegen of spullen van a naar b te brengen. Ook aan ieder product dat ergens van een band rolt, ligt een energiestroom ten grondslag. Zelfs als jouw business bestaat uit het beschikbaar maken van video’s over kittens en puppy’s.”

Overvloed aan hernieuwbare energie

“In de toekomst gaat het om energie en niet om geld”Het zijn relatief eenvoudige data waaruit Aazami (foto rechts) putte voor verrassende inzichten. Zoals het feit dat de invloed van energie uit zonlicht slechts een dunne bovenlaag van de aardbol betreft. Het magma onder de aardkost vertegenwoordigt vele malen meer energie. Daarom is de totale hoeveelheid van alle energie op aarde tamelijk constant. Voor atomen geldt hetzelfde. Beide, energie en atomen, zijn wel in vorm veranderlijk, maar de hoeveelheid niet.

“De eerste wet van de thermodynamica heeft allang gedicteerd”, vervolgt Aazami, “dat er grenzen zijn aan de groei van de hoeveelheid joules aan energie waaruit de planeet bestaat. Je kunt uit energie nooit méér energie maken, zoals je wel extra geld kunt maken uit geld. En in tegenstelling tot ons financiële systeem vormt energie een fundament dat niet door mensen is bedacht. Het is vrij gemakkelijk om een energiesysteem te runnen zonder een bank, maar je zult nooit een bank kunnen runnen zonder energiesysteem. Alle heisa over rendementen op financiële markten is daarom zinloos. Uiteindelijk gaat het om de waarde die je kunt creëren uit energie en niet om geld, waarmee ik een breder perspectief wil schetsen. Wáár zijn we nou helemaal mee bezig?”

Die dunne bovenlaag waarop het zonlicht schijnt, is uiteindelijk wel onze levensader. Alle energie die wij gebruiken komt daar vandaan. Of het nu - na miljoenen van jaren - kolen en gas zijn, of direct zonlicht. Extra fijn is, volgens Aazami, het gegeven “dat er een totale overvloed aan hernieuwbare energie beschikbaar is. De hoeveelheid zonne-energie die het aardoppervlak raakt is ruim duizendmaal de totale menselijke behoefte. Ruim voor 2050 komen we al in een situatie, waarin het ondenkbaar is dat je een niet-hernieuwbare energiebron aanwendt. Het is nu vooral nog een kwestie van steeds beter leren oogsten.”

Veerkrachtiger

Wat heeft dit alles voor gevolgen voor ons functioneren en de keuzes voor onze toekomst? Aazami voorspelt dat er een Internet of Energy komt, waarbinnen apparaten en gebouwen onderling de overvloedige elektriciteit gaan uitwisselen. De energie wordt dan geoogst en getransformeerd waar deze wordt gebruikt en in plaats van afhankelijk te zijn van de leveranciers van elektriciteit word je aanbieder ervan. Het Internet of Energy zal bestaan op allerlei niveaus, van internationaal tot en met hyperlokaal: ín jouw eigen apparaat.

“Stel je voor”, vervolgt Aazami, “dat je zo in je eigen behoefte aan energie kunt voorzien en niemand je nog wat kan maken. Dan heb je een hele hoop te bieden aan jouw omgeving. Als er dan ergens stront aan de knikker is, bijvoorbeeld een ruzie tussen de Nederlandse en Russische regering, is er voor ons energiesysteem nog niets aan de hand. We zijn onafhankelijk, maar wel verbonden. Als je zo ook je bedrijfsactiviteiten kunt inrichten, word je veel veerkrachtiger en kun je beter tegen een stootje. Ik zal dat verder toelichten op de Datadagen.”

Kunstmatige intelligentie

Aazami zal ook ingaan op de invloed van big data, die ons uiteindelijk dichter bij de natuur zal brengen. Aazami: “We hebben een paar eeuwen lang technologie ontwikkeld als middel om een afstand te creëren tussen ons en de natuur. Nu draait dat om: de technologie is nu zo ontwikkeld dat die ons in staat stelt ons natuurlijker te gedragen en ons meer in harmonie met de natuur te brengen. Kijk maar eens naar kunstmatige intelligentie, waarvan het bijbehorende algoritme puur logisch is, en daarmee eerder de weg van de natuur zal volgen dan de weg die mensen met elkaar bedenken. Zo heeft een machine totaal geen interesse in geld verdienen of geen geld verdienen, en herkent deze ook geen landsgrenzen. Als je een zelflerend algoritme toepast, zul je zien dat steeds gemakkelijker de natuurlijke weg wordt gezocht, de weg van de minste wrijving.”

“Naarmate meer van onze apparaten gebaseerd zijn op kunstmatige intelligentie, zullen die zich natuurlijker gedragen dan wij ze als mens zouden programmeren om zich te gedragen. Dat gaat de afstand met de natuur verkleinen, terwijl die juist was vergroot, met alle vervelende consequenties van dien.”
Een uitweg uit de huidige crisis zal Aazami je tot slot niet willen voorschotelen. Wel de kansen die onlosmakelijk met zo’n crisis verbonden zijn. Verder krijg je verhelderende inzichten over zaken als mobiliteit, het Internet of Energy, of over de dichtheid van energiebronnen en het effect daarvan op de ruimte die we in en om ons huis nodig hebben. Kies daarvoor de specifieke dag waarop Aazami een keynote over dat onderwerp uitspreekt, of kies voor alle drie!

Het programma van de Datadag Gebouwde Omgeving op 20 mei vind je hier of schrijf je meteen in. Deze organisaties hebben hun presentaties al bevestigd: DWA, Esri, Strukton Workphere, IGG Bouweconomie, Turner&Townsend en City Deal Slimme Stad.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c261
Digidare Award voor Digitale Informatiekaarten SBB

Digidare Award voor Digitale Informatiekaarten ...

4 okt om 07:01 uur
timer 3 min

Digitale informatiekaarten kunnen in een bouwproject een impuls geven aan de communicatie tussen betrokken partijen. ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c261
Finale DigiDare Award tijdens BIM Loket D-Day 2021

Finale DigiDare Award tijdens BIM Loket D-Day ...

14 sep om 10:30 uur
timer 2 min

Liefst 22 inzendingen dingen op 1 oktober mee naar de DigiDare Award 2021. Deze finale is onderdeel van de jaarlijkse ...

Lees verder »

c151 c223 c245 c261
Whitepaper: 'Toekomstbestendige zorg begint bij inzicht en grip'

Whitepaper: 'Toekomstbestendige zorg begint ...

In deze whitepaper leggen we je uit hoe je met weinig inspanning invulling geeft aan verduurzaming en welke ...
c21 c225 c261
Digitalisering versnellen met BIM Uitvoeringsplan 2.0

Digitalisering versnellen met BIM Uitvoeringsplan ...

26 jul om 14:00 uur
timer 3 min

Wie in de bouw met BIM werkt, heeft goede contract- en werkafspraken nodig. De BIM-wereld verandert echter snel ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c261
De relatie tussen energietransitie en geografische data

De relatie tussen energietransitie en geografische ...

9 jul om 10:01 uur
timer 3 min

Het programma is bekend van het grootste GIS-evenement in Nederland: de Esri GIS Conferentie. Jaarlijks komen ...

Lees verder »

c21 c151 c225 c245 c261
Gratis whitepaper: Toekomstbestendige zorg begint bij inzicht en grip

Gratis whitepaper: Toekomstbestendige zorg begint ...

6 jul om 17:00 uur
timer 1 min

In het ziekenhuis staan de zorg voor patiënten en het realiseren van doorslaggevende onderzoeken centraal. ...

Lees verder »

c21 c225 c261 c268 c280
Digitaal platform om woningbouw te versnellen

Digitaal platform om woningbouw te versnellen

28 jun om 23:41 uur
timer 4 min

In 2022 zal er in Heerenveen een woonfabriek op volle toeren draaien. Daarbij gaan niet alleen een hele reeks ...

Lees verder »

c21 c225 c245 c261
Nieuw: digitaal magazine Data & Digitalisering

Nieuw: digitaal magazine Data & Digitalisering

17 jun om 07:00 uur

Het is zover! Vanaf nu kun je het kersverse digitale magazine Data & Digitalisering lezen. 

Lees verder »

c21 c225 c243 c245 c261
Digital Twin: van pionieren naar waarde

Digital Twin: van pionieren naar waarde

16 jun om 07:00 uur
timer 6 min

De bouwwereld moet nog flinke sprongen maken op het vlak van data & digitalisering, want de juiste informatie ...

Lees verder »

c21 c168 c225 c243 c245 c261
Datadag Gebouwde Omgeving: 'Gebouwen die continu optimaliseren'

Datadag Gebouwde Omgeving: 'Gebouwen die continu ...

25 mei om 07:00 uur

We gaan van een schaarste naar een overvloed aan energie. Nu maken we nog gebruik van energiesystemen met eenrichtingsverkeer, ...

Lees verder »

c21 c168 c183 c225 c261
Datadag zoomt in op businesscases gebouwde omgeving

Datadag zoomt in op businesscases gebouwde omgeving

11 mei om 15:01 uur
timer 3 min

Na de eerste succesvolle Datadag Mobiliteit staat op donderdag 20 mei het onderwerp data opnieuw in de schijnwerpers ...

Lees verder »

c21 c225 c261
Welke kansen biedt het verslimmen van de gebouwde omgeving?

Welke kansen biedt het verslimmen van de gebouwde ...

29 apr om 14:45 uur
timer 3 min

Ben jij er ook bij op 20 mei? Dan staat onze tweede Datadag in het teken van de Gebouwde Omgeving. Dankzij een ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up