Digitale partner voor duurzaamheid en efficiëntie

timer4 min
Digitale partner voor duurzaamheid en efficiëntie

Het platform en de partners van Duurzaam Gebouwd verwelkomen met Schneider Electric opnieuw een partij die de verduurzaming van de bouwsector een warm hart toedraagt en de verbinding zoekt. Het bedrijf is op een breed front actief met de automatisering van energienetten en -werken. Met als centrale missie: digitale partner zijn voor duurzaamheid en efficiëntie. We gaan hieronder dieper in op de onderliggende doelstellingen, motivatie en uitdagingen. “Eigenaars van gebouwen zullen een meer gepersonaliseerde ervaring bieden voor hun patiënten, gasten en medewerkers.”

Op welke manier draagt Schneider Electric bij aan verduurzaming van de gebouwde omgeving?

 • Het doel van Schneider Electric is om iedereen in staat te stellen alles uit beschikbare energie- en hulpbronnen te halen en zo vooruitgang te boeken en verduurzaming te garanderen. Onze missie is om een digitale partner te zijn voor duurzaamheid en efficiëntie. We stimuleren digitale transformatie gedurende de gehele levenscyclus door integratie van toonaangevende proces- en energietechnologieën met producten, monitoring, software en services die end-point met de cloud verbinden. Dit maakt geïntegreerd beheer mogelijk, onder andere voor gebouwen. Van alle internationale bedrijven zijn wij het meest lokaal actief. We zijn voorstanders van open standaarden en partnerschap in ecosystemen, waarbij de passie voor onze gedeelde waarden - zoals inclusiviteit - elkaar versterken en een betekenisvol doel centraal staan.

Digitale partner voor duurzaamheid en efficiëntie

 • Eigenaars van gebouwen zullen naar verwachting een gezonde, veilige, duurzame en meer gepersonaliseerde ervaring bieden voor hun patiënten, gasten en medewerkers. Nieuwe technologieën kunnen eigenaren en operators helpen om aan deze eisen te voldoen, ongeacht de sector waarin je actief bent.
 • Wij ontwikkelen en leveren producten en software waarbij tijdens het ontwerpen al rekening wordt gehouden met materiaalgebruik en het einde van de levensduur.
 • Dit doen wij onder andere door het Ecostruxure Building-platform om gebouwbeheerinfrastructuur te moderniseren en toekomstbestendig te maken. Onze gezamenlijke IoT-oplossing (Internet of Things) biedt een schaalbare, veilige en wereldwijde architectuur om alle soorten gebouwen slim te maken. EcoStruxure Building (bekijk de video!) verbindt hardware, software en services veilig via een Ethernet IP-backbone om te helpen de efficiëntie van een gebouw te maximaliseren, het comfort en de productiviteit te optimaliseren en de waarde van het gebouw te verhogen.

 • Integraal onderdeel van onze duurzaamheidsdoelstellingen, waarbij we 50% duurzame materialen willen bereiken in onze producten, maar ook onze klanten willen helpen met het bereiken van CO2-besparingen door het gebruik van Schneider Electric Technologie (Scope 3 en Scope 4 emissies)

Hoe dragen de producten van Schneider Electric bij aan een circulaire en duurzame gebouwde omgeving

Circulariteit is een groot onderdeel van het ontwerpproces:

 • Er wordt rekening gehouden met materiaalgebruik; zo hebben we ook producten die gemaakt zijn van plastic uit de oceaan.
 • Er wordt rekening gehouden met het einde van de levensduur van producten met instructies hoe, als het einde eenmaal daar is, om te gaan met die producten.
 • Digitalisering is de kern van onze strategie. Digitalisering draagt bij aan het verlengen van de levensduur, door bijvoorbeeld het tijdig plannen van onderhoud.

Digitale partner voor duurzaamheid en efficiëntie

Welke samenwerkingen of projecten lopen er die Schneider Electric graag wil noemen? Wat is de (CO2)impact van die samenwerkingen/projecten:

Er zijn samenwerkingen met onze toeleveranciers op het gebied van het reduceren van hun CO2-uitstoot, maar zij helpen ons ook in het bereiken van onze doelstellingen. Bijvoorbeeld door:

 • Brancheplan verpakkingen met als doel een reductie van de hoeveelheid verpakkingen in de markt.
 • Schneider Electric consultants helpen onze klanten met het verlagen van hun CO2-emissies (net-zero).
 • De renovatie van het hoofdkantoor van Schneider Electric in Hoofddorp (foto onder) met behulp van onder meer Planon en CBRE, waarbij het pand slimmer, energie-efficiënter en duurzamer is geworden.

Digitale partner voor duurzaamheid en efficiëntie

Binnen welk onderwerp (energietransitie, circulariteit, gezondheid) is Schneider Electric het meest actief? Welke voorbeelden kunnen daarvan ook nog benoemd worden?

Welke voorbeelden hebben jullie van biobased bouwen en projecten waarbij Schneider Electric betrokken is?

 • Schneider Electric heeft het afgelopen jaar gewerkt aan een vernieuwd hoofdkantoor in Nederland dat bijdraagt aan de ambitieuze wereldwijde en lokale duurzaamheidstargets van het bedrijf. Bovendien integreren we veel eigen technologieën die zorgen voor een gezondere, efficiëntere en flexibelere werkomgeving: van datagedreven oplossingen tot energiemonitoring en van gebouw-managementsystemen tot security-oplossingen.
 • Enkele highlights van het kantoor:
  > Verhoogde duurzaamheid door een lagere CO2-uitstoot dankzij slimmer gebruik van natuurlijke hulpbronnen, een gasloos kantoor, slimmer omgaan met werkruimte, elektrisch rijden en minder woon-werkverkeer.
  > Gezondere werkomgeving door gebruik van gebouwsensoren op het gebied van (onder meer) bezetting en luchtkwaliteit, maar ook door een duurzame en gezonde catering.
  > Meer flexibiliteit door het gebruik van specifieke werkzones ingericht voor verschillende werkprocessen: van dynamische werkplekken tot een rustige of stiltezone.
 • Digitale partner voor duurzaamheid en efficiëntie

Welke uitdaging(en) wil Schneider Electric stellen aan de achterban van Duurzaam Gebouwd?

 • De samenwerking in de keten moet transparanter worden, met duurzaamheid als middelpunt. De focus moet liggen op de gezamenlijke uitdaging in plaats van de verschillen. De traditionele keten moet veranderen in een transparante circulaire keten.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c26 c41 c134 c243 c265
Eerste woongebouw voor gebiedsontwikkeling Hero van Breda

Eerste woongebouw voor gebiedsontwikkeling Hero ...

Gezondheid en duurzaamheid zijn speerpunten van de gebiedsontwikkeling Hero van Breda. Voor de realisatie van het eerste woongebouw ‘De Meeker’ ondertekenden ...

Lees verder

c21 c41 c225 c265
CO2-arm beton standaard voor bouwers en ontwikkelaars

CO2-arm beton standaard voor bouwers en ontwikkelaars

CO2-arm beton wordt de standaard voor vastgoedontwikkelaars en bouwers. Verschillende partijen nemen het voortouw en ondertekenden een intentieverklaring, om de ...

Lees verder

c21 c41 c225 c237 c243 c265
Integrale verduurzaming vraagt om procesinnovatie en synergie

Integrale verduurzaming vraagt om procesinnovatie ...

De nieuwe stadswijk Merwede Utrecht komt tot wasdom, met de nadruk op een flinke diversiteit aan innovatie: op het vlak van duurzame energie, mobiliteit én ...

Lees verder

c21 c41 c225 c237 c265
Sturen op Paris Proof en Quick Carbon Indicator met GPR Materiaal

Sturen op Paris Proof en Quick Carbon Indicator ...

Om binnen de 1,5 graad opwarming van de Aarde te blijven, moeten we sturen op onze korte termijn emissies: de bouwsector moet in 2030 55% minder CO2-uitstoten ten ...

Lees verder

c21 c185 c225 c265
Samen tegen materiaalobesitas

Samen tegen materiaalobesitas

“Stop met massief bouwen, tenzij het echt niet anders kan.” Die oproep doet Herre Elsenga, algemeen directeur van VBI, aan opdrachtgevers, architecten, ...

Lees verder

c21 c41 c225 c243 c265
Utiliteitsbouw na 2030: geen label A, wel ‘zero emission’

Utiliteitsbouw na 2030: geen label A, wel ‘zero ...

Er verschenen de laatste tijd berichten waarin sprake is van een label A-verplichting voor utiliteitsbouw vanaf 2030, maar dat klopt niet. Wat moet er in 2030 wél ...

Lees verder

c21 c26 c243 c265
Zo werkt Amsterdam UMC aan haar duurzame toekomst

Zo werkt Amsterdam UMC aan haar duurzame toekomst

Het Amsterdam UMC wil CO2-uitstoot drastisch verminderen en het energieverbruik omlaag brengen van de medische faciliteit. Sinds 2012 werken CFP Green Buildings ...

Lees verder

c21 c225 c265
Round Table: zo ontwikkel je draagvlak voor duurzaamheid

Round Table: zo ontwikkel je draagvlak voor ...

Hoe zorg je voor draagvlak voor duurzaamheid en ontwikkel je strategisch beleid voor een werkomgeving die inspeelt op milieu en je voetafdruk? Expertvisies bij ...

Lees verder

c21 c40 c225 c237 c265
Kanaalplaat met 90% CO2-reductie op het bindmiddel

Kanaalplaat met 90% CO2-reductie op het bindmiddel

VBI wil al in 2025 voldoen aan de Paris Proof-normen, die pas in 2030 van kracht zijn. Die ambitie wordt nu al overtroffen, dankzij een recente innovatie: prefab ...

Lees verder

c21 c26 c185 c237 c265
Houtbouw woongebouw Sawa officieel van start

Houtbouw woongebouw Sawa officieel van start

Met de plaatsing van de eerste houten delen is de houtbouw van het project Sawa in de Delfshaven in Rotterdam officieel van start gegaan.

Lees verder

c21 c41 c134 c225 c237 c265
Lees nu ‘Bouwen aan de toekomst van wijken’

Lees nu ‘Bouwen aan de toekomst van wijken’

De toekomst van wijken staat centraal in het nieuwste e-zine van Duurzaam Gebouwd. Je leest hem gratis in onze kennisbank en opent hem direct via deze link.

Lees verder

c21 c40 c225 c265
Milieu-impact verlagen dankzij verduurzaming verpakkingen

Milieu-impact verlagen dankzij verduurzaming ...

Het verduurzamen van verpakkingen speelt een belangrijke rol, onder andere in het kader van minimaliseren van afval. Itho Daalderop meldt dat ze vernieuwde en plasticvrije ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up