Verduurzaming en digitalisering is juridisch complex

timer4 min
Verduurzaming en digitalisering is juridisch complex

Verduurzamen en digitaliseren is niet alleen een kwestie van CO2-reductie en slimme IT-oplossingen. Er komt veel meer bij kijken, zoals complexe vergunningentrajecten en de juridische aspecten van de digitalisering. Precies het werkterrein van Paul Waszink, advocaat bij het internationale advocatenkantoor Bird & Bird.

Bij de enorme verduurzamingsoperatie van de maatschappij, met grote projecten op het gebied van de energietransitie, wordt de wet- en regelgeving steeds omvangrijker en complexer. Door ontwikkelingen als smart buildings en het internet of energy gaan nieuwe partijen met elkaar samenwerken en komen andere regels om de hoek kijken. Daarnaast speelt ook nog de invoering van de Omgevingswet, waardoor de juridische kaders van wet- en regelgeving fors verschuiven. De nieuwe regels spelen bovendien niet alleen op nationaal, maar ook op Europees terrein.

Duurzaam pand

Verduurzaming en digitalisering is juridisch complex“De vragen die wij steeds vaker krijgen”, begint Waszink (foto rechts), “hebben betrekking op activiteiten waarvoor verschillende vergunningen, meldingen of registraties nodig zijn. En dat vaak op grond van zowel nationale als lokale regelgeving. Neem bijvoorbeeld een internationaal bedrijf dat in verschillende landen flexibele werkplekken verhuurt en ook naar Nederland wil uitbreiden. Dat willen ze realiseren in gebouwen die voor de gebruiker zo aantrekkelijk mogelijk worden gemaakt. Die gebouwen moeten ook duurzaam en energiezuinig zijn, niet alleen vanwege scherpere milieueisen, maar ook omdat de uiteindelijke huurders dat graag willen.”

“Wij worden dan gevraagd welke vergunningen er allemaal nog nodig zijn en wat de andere regulatoire risico’s zijn. En komen er nog regels die ertoe leiden dat grote investeringen moeten worden gedaan? Denk aan energiebesparende maatregelen of een toekomstig verbod om bepaalde grondstoffen te gebruiken.”

Scenario’s

Waszink wordt dan vaak gevraagd om verschillende scenario’s te bekijken. In welke gemeente gaat de opdrachtgever aan de slag? Wordt er gekocht of gehuurd? Is het gebouw turnkey, moet het nog helemaal worden gebouwd of wordt een bestaand gebouw verduurzaamd? Samen met andere partijen brengt Waszink dan de vereiste vergunningen en overige juridische bijzonderheden in kaart. Waszink: “Dat gaat veel verder dan het enkel moeten aanvragen van een omgevingsvergunning. De opdrachtgevers willen meestal precies weten met welke risico’s ze te maken krijgen. Denk aan de mogelijke bezwaar- en beroepsprocedures van belanghebbenden, zoals omwonenden.”

“Ook politieke onzekerheden zijn voor opdrachtgevers van groot belang. Die zijn aan de orde van de dag. Denk maar aan de discussies omtrent de darkstores van flitsbezorgers en de grote datacenters, de hyperscalers. Vaak zijn de projecten die wij begeleiden internationaal, waarbij wij voor een opdrachtgever in één keer het hele juridische veld van verschillende landen in kaart brengen. Daar zie je echt de meerwaarde van het feit dat we een internationaal kantoor zijn. Een opdrachtgever kan de vragen in één keer uitzetten in de verschillende landen waar Bird & Bird gevestigd is. Door onze jarenlange ervaring met dergelijke internationale projecten kunnen we dit efficiënt en simultaan in goede banen leiden. Dat is bovendien ontzettend leuk en leerzaam.”

Verkrijgen vergunningen

Een ander voorbeeld waarbij Bird & Bird om assistentie wordt gevraagd, betreft de ontwikkeling van distributiecentra. “Het vervoeren van pakketjes naar een bepaalde plek vergt weer heel andere vergunningsaspecten”, vervolgt Waszink, “en helemaal als er ook naar het buitenland wordt gereden. Doe je dat met eigen vrachtwagens of huur je die van een transportbedrijf? De regelgeving op dat gebied komt voor een groot deel uit Brussel en is vaak gedetailleerd.”
“Naast het in kaart brengen van de vergunningen komt het vervolgens ook voor dat we helpen bij het verkrijgen van die vergunningen en het opstellen van de benodigde documenten voor de aanvraag. Als er daarnaast bezwaar- en beroepsprocedures spelen, bijvoorbeeld tegen het verstrekken of juist weigeren van die vergunningen, begeleiden wij dat uiteraard ook.”

Energiebesparende maatregelen

Een ander hot item waar Waszink vaker mee te maken krijgt, betreft de vraag wie verantwoordelijk is voor het doorvoeren van energiebesparende maatregelen en wie daarbij de kosten draagt. “Dat in elke bedrijfstak energiebesparing nodig is, staat uiteraard niet ter discussie. Eigenlijk zijn al onze opdrachtgevers daar continu mee bezig, net als Bird & Bird zelf. De regelgeving en de jurisprudentie leidt voor bedrijven echter weleens tot een moeilijke uitkomst.”

“Het kan voorkomen dat de partij die juridisch de verantwoordelijke is, het feitelijk niet in zijn macht heeft om bepaalde maatregelen door te voeren. Dat kan er dan toe leiden dat partijen, zoals een verhuurder en huurder, in feite zouden worden gedwongen om andere afspraken te maken, terwijl er meestal één partij is die dat niet wil.”

Blockchain

Waszink verdiept zich ook vaker in kwesties rond grote energienetwerken en het internet of energy. Het stroomnetwerk wordt niet optimaal efficiënt gebruikt. Er wordt steeds meer wind- en zonne-energie opgewekt, maar het komt steeds vaker voor dat hiervoor geen capaciteit is op bepaalde plekken van het elektriciteitsnet. Efficiënter gebruik van het net kan daarbij belangrijke winst opleveren, zo blijkt steeds meer uit onderzoek.

De initiatieven die het elektriciteitsnet efficiënter kunnen maken, vragen ten slotte regelmatig om juridische antwoorden. “Er zijn diverse oplossingen om het net efficiënter te maken. Denk aan een initiatief waarbij een platform wordt gecreëerd om schommelingen tussen vraag en aanbod beter te kunnen opvangen en waarbij blockchain-technologie wordt toegepast. Verder kan ook andere regelgeving leiden tot meer efficiëntie. Denk aan de discussie die nu op gang komt over het afbouwen van de salderingsregeling.” Kortom, voor juristen liggen er in ‘energieland’ veel uitdagende klussen te wachten.

Paul Waszink is een van de sprekers tijdens het webinar Internet of Energy, volgende week dinsdag 12 april in Utrecht. Naast hem komen ook Arash Aazami, Heine van Wieren en Richard ter Horst aan het woord.

Tekst: Ysbrand Visser

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c261
Tweedimensionale adviezen direct beschikbaar in 3D

Tweedimensionale adviezen direct beschikbaar ...

24 jan om 10:01 uur
timer 3 min

Vaak krijgen ontwerpers input en adviezen aangeleverd in tweedimensionale vorm. Vervolgens moeten zij dit zelf ...

Lees verder »

c21 c138 c225 c261
Nederlandse CAD-standaard volledig inzetten in BIM-projecten

Nederlandse CAD-standaard volledig inzetten ...

23 jan om 13:11 uur
timer 1 min

De derde editie van de NLCS-gebruikersmiddag, op donderdag 16 februari 2023, belooft interessant te worden met ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c261 c267
10 innovatietrends die in 2023 gaan doorbreken

10 innovatietrends die in 2023 gaan doorbreken

19-12-2022 om 10:01 uur
timer 13 min

Ook deze Kerst kijken we vooruit naar het nieuwe jaar met de meest kansrijke innovaties in de duurzame bouw, uit ...

Lees verder »

c21 c225 c261 c266
Eindhoven gaat woninggroei integraal aanpakken met 'ontwikkelperspectief'

Eindhoven gaat woninggroei integraal aanpakken ...

14-12-2022 om 11:06 uur
timer 2 min

De integrale aanpak staat centraal in het nieuwe 'ontwikkelperspectief' van de gemeente Eindhoven. Door de bijbehorende ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c261 c267 c276
Duurzaamheid van marketingcampagne naar core business

Duurzaamheid van marketingcampagne naar core ...

06-12-2022 om 16:01 uur
timer 3 min

Waar het Nederlandse kabinet soms geitenpaadjes zoekt die duurzame transities vertragen, stelt Europa wel zware ...

Lees verder »

c21 c136 c225 c261 c268
Prefab: omdenken in standaardconcepten

Prefab: omdenken in standaardconcepten

26-10-2022 om 10:01 uur
timer 7 min

De grote woningbouwopgave kan met prefab woningbouwconcepten, geïndustrialiseerd en uit de fabriek, een grote ...

Lees verder »

c21 c138 c225 c261
Finalisten DigiDare Award 2022 bekend

Finalisten DigiDare Award 2022 bekend

20-09-2022 om 10:01 uur
timer 1 min

De inzendingen van Vergunningcheck (Gemeente Rotterdam), BIM Opleidingsplan (SPIE) en Data controleportal (BIM ...

Lees verder »

c21 c225 c261
‘Het succes van een Smart Building schuilt in een solide netwerkinfrastructuur’

‘Het succes van een Smart Building schuilt ...

25-08-2022 om 16:45 uur
timer 1 min

In de toekomst kijken is moeilijk, maar we weten één ding zeker: gebouwen worden slimmer. Ze verzamelen ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c261
Digitalisering energietransitie vraagt om één taal

Digitalisering energietransitie vraagt om één ...

03-08-2022 om 13:01 uur
timer 3 min

Digitale technologie en data zijn essentieel voor de energietransitie. Maar de overheid en sectorpartijen hebben ...

Lees verder »

c21 c225 c261
Wie maken er kans op de DigiDare Award?

Wie maken er kans op de DigiDare Award?

29-07-2022 om 10:01 uur
timer 1 min

De video’s zijn binnen! Bekijk ook de jaarlijkse parade van inspirerende succesverhalen over digitale samenwerking ...

Lees verder »

c21 c225 c261
Durf te delen!

Durf te delen!

21-07-2022 om 13:01 uur
timer 1 min

Met bovenstaande slogan organiseren het BIM Loket en digiGO op 7 oktober de D-Day, inclusief de 2e DSGO Werkconferentie ...

Lees verder »

c21 c261 c286
Duurzaam Gebouwd Podcast: verduurzamingsvraagstukken oplossen met Data & Digitalisering

Duurzaam Gebouwd Podcast: verduurzamingsvraagstukken ...

29-06-2022 om 07:00 uur
timer 1 min

Hoe kunnen data en digitalisering helpen de verduurzamingsvraagstukken op te lossen? Gebouwen worden met de dag ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up